Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μια πρώτη νίκη των καθαριστριών στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς

Η δράση των γνωστών εργολάβων καθαριότητας συνεχίζεται ασύδοτη (δείτε σχετικά και στη στήλη Όσα Θάφτηκαν, σελ. 40), αν και η παντοδυναμία τους πολλές φορές αποδεικνύεται έωλη. Την περασμένη Δευτέρα, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων, διαπιστώσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και δημόσια καταγγελία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ) βρέθηκαν έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς συνδικαλιστές, μέλη της ένωσης και άλλοι εργαζόμενοι.

Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα, κατά την πάγια τακτική αυτών των επιχειρήσεων, πίεζε τις καθαρίστριες για υπογραφή λευκών χαρτιών, ώστε να μπορεί να παρουσιάζει όπως θέλει το χρόνο εργασίας τους. Είναι γνωστό ότι ενώ εργάζονται 6 και 8 ώρες, τις ασφαλίζουν για 4, ενώ κάνουν διάφορες λαθροχειρίες για να μη φαίνεται ότι δεν απασχολούν όσο προσωπικό προβλέπει η σύμβασή τους με το νοσοκομείο. Η άρνηση μιας εργαζόμενης να υπογράψει, η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η επίσκεψη εκπροσώπου του ΕΚΑ, φαίνεται ότι χάλασε τη στρωμένη δουλειά του εργολάβου. Εκεί ανέλαβε η υπεύθυνη επιστασίας του νοσοκομείου, η οποία και εκτόξευσε απειλές για απόσυρση των καταγγελιών. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την ΠΕΚΟΠ τη λίστα των εργαζομένων που κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ απειλούσε ότι θα απολύσει τις εργαζόμενες. Δεν φτάνει, δηλαδή, που ως υπεύθυνη καλύπτει τον εργολάβο να αυθαιρετεί, ενώ ο ρόλος της ως δημόσιας λειτουργού είναι ακριβώς ο αντίθετος, αναλαμβάνει και την προστασία του από τις «ανεπιθύμητες» αντιδράσεις των ίδιων των εργαζομένων.
Η αντίδραση τόσο της ΠΕΚΟΠ, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου που συμμετείχαν στη μαζική και θορυβώδη παρέμβαση της Δευτέρας, είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, αναγκάστηκε να δεχτεί τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει ΕΔΕ για τη συγκεκριμένη υπεύθυνη, την οποία και αντικατέστησε, να ενεργήσει νέο διαγωνισμό με αποκλεισμό του συγκεκριμένου εργολάβου για τον οποίο η έκθεση της επιθεώρησης ήταν καταπέλτης και να μην απολυθεί καμία εργαζόμενη, αλλά να απασχοληθούν στο νέο εργολάβο.
Μια πρώτη και σημαντική θετική εξέλιξη σε ένα τομέα που βασιλεύει η αυθαιρεσία.

Σημείωση Ναυαρχίδας: Στο ΑΤΤΙΚΟΝ ο εργολάβος καθαρισμού απαίτησε απο τις καθαρίστριες να υπογράψουν σύμβαση ΧΩΡΙΣ ούτε καν να τη διαβάσουν. Στις διαμαρτυρίες τους απάντησε ότι "και να τη διαβάσουν τί θα καταλάβουν"(sic) και να μήν αντιδρούν γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους μιας και θα είναι ο ίδιος που θα πάρει την επόμενη σύμβαση.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Ποιός ελέγχει από τη πλευρά του νοσοκομείου την τήρηση της σύμβασης που έχει υπογραφεί;

(Αριθμός καθαριστριών, εργασίες και συχνότητα καθαρισμού, πραγματικές αμοιβές , ωράριο, δηλώσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ)

Ποιος και γιατί καλύπτει τις αυθαιρεσίες του εργολάβου;



Δεν υπάρχουν σχόλια: