Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΘΝΟΣ : Στους δρόμους οι Πορτογάλοι κατά των μέτρων λιτότητας

Τεράστια προβλήματα στα μέσα μεταφοράς. Ματαιώθηκαν όλες οι εμπορικές πτήσεις .


Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Σόκρατες, οι Πορτογάλοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους δίνοντας το «παρών» στη μεγαλύτερη απεργία που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα συνδικάτα.



Η χθεσινή γενική απεργία, την οποία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και η οποία είναι η πρώτη στην οποία κατήλθαν τα συνδικάτα από το 1988, παρέλυσε τη χώρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα μέσα μεταφοράς, ενώ όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν.

Οι κινητοποιήσεις που κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας (CGTP και UGT) πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί, δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει.

Τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 7,3% στο 4,6% του ΑΕΠ. Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας, Ελένα Αντρέ, ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρακτικά κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη φημολογία ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεσμεύτηκε να προσηλωθεί στην πολιτική περικοπής των μισθών και είσπραξης των φόρων, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων της Πορτογαλίας συμφωνούν ότι η χώρα τους θα αναγκαστεί κι αυτή να ζητήσει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερ.

Ο επιφανής οικονομολόγος Σίλβιο Περούτζι επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία διάγουν οικονομική καμπή προς μια νέα ισορροπία στον οικονομικό τομέα, συνδυασμό ακριβών δανείων και χαμηλής ανάπτυξης, που όμως απαιτεί την εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Στήριξη από ΕΕ
Σε δηλώσεις στήριξης προς την Πορτογαλία προχωρεί η ΕΕ, την ώρα που η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ ουσιαστικά ενισχύει τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία. «Εάν μας λένε ότι θα υπάρξει μετάδοση, δεν θα γίνει επί οικονομικής βάσης, δεν θα γίνει επί μίας ορθολογικής βάσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τόνισε ακόμα ότι η Πορτογαλία δεν πάσχει από «στεγαστική φούσκα», προσπαθώντας να διαχωρίσει την κατάσταση της Πορτογαλίας από την Ιρλανδία.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: