Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΕΙΔΗΣΙΣ : ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ 1960 , ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ 2011

Καλή Χρονιά



Τα πρόσωπα της χρονιάς

31/12/2010 (ΠΟΝΤΙΚΙ)

Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί, την υπογράφουν όμως οι ηγέτες. Οι 300 υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες, κι όμως μνημονεύουμε μοναχά τον Λεωνίδα. Το πνεύμα των καιρών ενσαρκώνεται κάθε φορά στον Έναν, αυτόν που ξεχώρισε…’’(Πω πω εισαγωγή… Έγραψα! ). Αυτό είναι το τοπ τεν του δυο χιλιάδες τεν!

10. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο μεγάλος μας ηθοποιός επιβεβαίωσε περίτρανα ότι σε καιρούς κρίσης οι Τέχνες ανθούν. Συγκλονιστικές ερμηνείες από ένα ιερό τέρας της Υποκριτικής.

9. Αλέκος Αλαβάνος .Ο Μπέντζαμιν Μπάτον της παγκόσμιας Αριστεράς. Απέδειξε πως η πορεία του χρόνου αντιστρέφεται. Στα 25 ευρωβουλευτής, στα 60 του εξεγερμένος ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής, αντισυστημικής και άλλα πεντασύλλαβα, Αριστεράς.

8. Αντώνης Σαμαράς. Αναμετρήθηκε δύο φορές με το Θηρίο και βγήκε αλώβητος με μόνο εφόδιο την θέληση και μια σκελίδα σκόρδο. Η πορεία του ηγέτη της απαξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει το Underworld να μοιάζει παιδικό παραμύθι.

7. Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι άψογα εκτελεσμένες κωλοτούμπες του αέρινου ακροβάτη, κόβουν την ανάσα ακόμα και του πιο ψύχραιμου θεατή. Όταν απογειώνεται κανείς δεν μπορεί να μαντέψει που θα προσγειωθεί! Στην Αγία Σοφία, στο Μαξίμου ή στο σβέρκο Πακιστανού φαναριώτη;

6. Γιάννης Φετφατζίδης. Άσχετο, αλλά είμαι κοντός και γαύρος, οπότε ταυτίζομαι και τον γουστάρω.

5. Μανόλης Καψής. Έκανε τον Γιάννη Πρετεντέρη να φαντάζει αρθρογράφος της Πράβντα…Άξιος.

4. Πράσινος βουλευτάκος. Άπιαστος! Στα καφενεία φουσκώνει σαν παγώνι, στα κανάλια κελαιδά σα γαλιάντρα, στην Βουλή ψηφίζει σαν κότα.

3. Ανώνυμος ο Απεργός. Στυγνός εκτελεστής συμβολαίων θανάτου. Μεταμφιεσμένος πότε σε υψηλά αμειβόμενο ναυτεργάτη, πότε σε βολεμένο λεωφορειατζή, δίνει τη χαριστική βολή στην φουκαριάρα την αγορά τουλάχιστον 2 με 3 φορές τη βδομάδα.

2. Γιώργος Παπανδρέου. Επαναστάτης του αυτονόητου. Αδιανόητο: Σάρωσε τα πάντα κι όμως κάποιοι τον αποκαλούν ακόμα «Γιωργάκη». Σπουργίτι μέσα σε σμήνος αετών. Όχι άλλο κάρβουνο!

1. Ο άνθρωπος του μόχθου. Πιστεύει ακράδαντα ότι «μαζί τα έφαγε», κι αναρωτιέται γιατί ακόμα πεινάει. Πήγε το εγγονάκι του στον Πετσάλνικο για να καταθέσει το χαρτζιλίκι του στο «ταμείο εθνικής σωτηρίας». Πατριώτης με «Μ» κεφαλαίο.

Γελοίος Γράφων

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ)

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γ. Καλαϊτζής


ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ 15.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Θάνατος στους έρημους διαδρόμους του ΕΣΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εδώ

Φταίει το σύστημα ! ! !

29/12/2010
ΑΣΕΠ: Νέο σύστημα πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού βάσει "Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης". (ΑΠΕ)

Στο πλαίσιο απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιδρύματα πρόνοιας κ.λπ.), το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι πρόκειται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα την υλοποίηση ενός νέου, πρότυπου συστήματος προσλήψεων, βάσει «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης».

Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη αρχή, σκοπός του νέου συστήματος είναι αφενός να εξυπηρετήσει άμεσα τις ανάγκες των φορέων υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίοι επείγονται για την κάλυψη των κενών οργανικών τους θέσεων και αφετέρου να διευκολύνει τους ίδιους τους υποψηφίους επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στις διαδικασίες πρόσληψης για θέσεις της ειδικότητάς τους, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να υποβάλλουν ξανά τα απαιτούμενα για την απόδειξη των προσόντων τους δικαιολογητικά. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, η «παραδοσιακή» προκήρυξη χωρίζεται πλέον σε δύο τμήματα, που αντιστοιχούν στα δύο επιμέρους στάδια της νέας διαδικασίας πρόσληψης ως εξής:

- Στο πρώτο στάδιο (προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης) οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να καλύψουν θέσεις συγκεκριμένης ειδικότητας, καλούνται μία φορά το χρόνο να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον πίνακα της ειδικότητάς τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά (τίτλο σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος, δικαιολογητικά εμπειρίας κ.λπ.). Ο πίνακας αυτός οριστικοποιείται με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει μέχρι τη δημοσίευση του Ετήσιου Πίνακα της επόμενης χρονιάς.

- Στο δεύτερο στάδιο (προκήρυξη πλήρωσης θέσεων βάσει Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης) ανακοινώνονται έως τρεις φορές το χρόνο συγκεκριμένες θέσεις προς πλήρωση και καλούνται οι υποψήφιοι που έχουν ήδη ενταχθεί στον ισχύοντα Ετήσιο Πίνακα να υποβάλουν μόνο δήλωση προτιμήσεων, να δηλώσουν δηλαδή κατά σειρά προτίμησης σε ποιες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις επιθυμούν να διοριστούν. Οι διοριστέοι, επομένως, θα αντλούνται από τον Ετήσιο Πίνακα με βάση τη σειρά κατάταξής τους σε συνδυασμό με τη δήλωση προτιμήσεών τους.

Στο νέο σύστημα ενσωματώνονται όλα τα σημεία ελέγχου και οι παράγοντες διασφάλισης αξιοπιστίας που διέκριναν την παλιά διαδικασία, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια δεξαμενή επιλέξιμων υποψηφίων έτοιμων προς διάθεση μόλις υπάρξει αίτημα πλήρωσης θέσεων, χωρίς τη μεσολάβηση της επαναλαμβανόμενης και χρονοβόρας διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών. Επιπλέον, επειδή οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται σε δημοσιευμένο, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Ετήσιο Πίνακα εντάσσονται αυτόματα και στον πίνακα του επόμενου έτους, δεν απαιτείται η υποβολή ούτε νέας αίτησης ένταξης ούτε δικαιολογητικών, παρά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία στο χρόνο που μεσολάβησε έχουν μεταβληθεί τυχόν προσόντα ή ιδιότητες (π.χ., έχουν αποκτηθεί και άλλοι τίτλοι σπουδών, έχει αυξηθεί ο χρόνος εμπειρίας κ.ά.), οπότε στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Πίνακα οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, προσκομίζοντας όμως μόνο τα απαιτούμενα για την απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά. Έτσι, κάθε χρόνο ο Ετήσιος Κυλιόμενος Πίνακας Κατάταξης, θα ανανεώνεται με νέους υποψηφίους και θα επικαιροποιείται όσον αφορά τα προσόντα των ήδη ενταγμένων σε αυτόν υποψηφίων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα πρόσληψης μέσω Ετήσιου Πίνακα και η ανεξάρτητη αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να παρακολουθούν το δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (asep.gr) για την έκδοση σχετικών ανακοινώσεων.

Του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"

ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Του Τάκη Νικολόπουλου

Στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας έγινε ανταλλαγή ακριβών δώρων, όπως συνηθίζεται αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να δια τηρούν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου (προφανώς και συγχωροχάρτι σε όσους μέχρι τώρα διατηρούν παράνομα τέτοιο ιατρείο), τη θέση του Αντι προέδρου στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το δικαίωμα επιλογής των «ειδικευομένων τους», τις εξετάσεις πριν την ειδικότητα (γιατί και οι ίδιοι πιθανότατα δεν εκτιμούν τα πτυχία που δίνουν) κα. Σε ανταπόδοση οι πανεπιστημιακοί γιατροί – ή έστω οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι τους- είναι προφα-νώς πρόθυμοι να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στην Υγεία.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί ίδιοι, ούτε άλλωστε και όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ. Π.χ. η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων σε Συνέλευσή της τον Απρίλιο 2010 είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών. Αυτή η μοναδική εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές είναι χαρακτηριστική. Αν και δεν γνωρίζουμε τι υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Ιωαννίνων στην συνάντηση, ούτε τι τύχη θα έχουν οι 15 πανεπιστημιακοί γιατροί που διατηρούν επίσημα παράνομα ιατρεία στη πόλη των Ιωαννίνων και τα ονόματά τους διαβιβάστηκαν από τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ στην Ιατρική Σχολή.

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι Διευθυντές των Κλινικών – μαζί και οι Καθηγητές Διευθυντές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Νοσοκομεία- είναι αυτοί που αποφασίζουν, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς:

· Ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στην κλινική

· Ποιοι ασθενείς, πότε και από ποιόν θα χειρουργηθούν ή τι θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσουν

Επίσης, γνωρίζουν ότι:

· Οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν υπάγονται οργανικά στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ή του ΥΥΚΑ

· Δεν εφαρμόζεται η βασική διάταξη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ 1397/83 –που δεν έχει καταργηθεί- ότι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους γιατρούς του ΕΣΥ

· Δεν εφαρμόζεται η διάταξη του ίδιου νόμου –που δεν έχει καταργηθεί- ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς.

· Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (αυτό)εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση του «πόθεν έσχες» όπως οι Διευθυντές ΕΣΥ

Αυτά τα ανέφερα αναλυτικά, γιατί οι κ.κ. Υπουργοί παροικούν προφανώς σε άλλη πόλη, μακράν της Ιερουσαλήμ, και πιθανώς δεν τα γνώριζαν.

Μετά από αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτούν μήπως αυτή η προθυμία τους να ικανοποιήσουν το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει -άθελά τους- ώστε κάποιοι υψηλόβαθμοι πανεπιστημιακοί γιατροί να λειτουργήσουν ως μαυραγορίτες της υγείας υποχρεώνοντας τον ασθενή να επισκεφθεί πρώτα το ιατρείο τους αν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμα περισσότερο, μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση; Μία άλλη κυβέρνηση φυσικά που θα σεβόταν τους ασθενείς ως ανθρώπους και όχι ως οικονομικό μέγεθος θα μπορούσε να δει άλλα «διαρθρωτικά μέτρα».

Όπως πχ.

· Την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών συμπεριλαμβανομένων

· Να διευκολύνει την εφαρμογή της νομοθεσίας όλων των νόμων που αφορούν το ΕΣΥ ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχωριστούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία οι κλινικές και τα τμήματα σε πανεπιστημιακά και κρατικά, ή εν πάση περιπτώσει, οι γιατροί του ΕΣΥ από τους πανεπιστημιακούς. Και σίγουρα ένα βασικό κριτήριο που θα διευκολύνει τον διαχωρισμό είναι το πόσους φοιτητές έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει κατ’ έτος κάθε κλινική, μια και το νοσοκομειακό έργο είναι παρακολούθημα της κύριας αποστολής του Πανεπιστημίου, δηλαδή να εκπαιδεύει φοιτητές ιατρικής.

· Τον προγραμματισμό των τακτικών εισαγωγών από τους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων και την ένταξή τους σε λίστα. Οι εισαγωγές γίνονται με βάση τη λίστα από το Γραφείο Κίνησης.

· Τη κατανομή των χειρουργικών τραπεζιών από τη Διοίκηση κάθε νοσοκομείου και τον χειρουργικό τομέα, ισότιμα σε όλους τους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων, με κατάργηση φυσικά του «δικαιώματος» του Συντονιστή Διευθυντή (ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακού) να καταρτίζει αυτός το πρόγραμμα χειρουργείου, ή να ακυρώνει προγραμματισμένες επεμβάσεις των υφισταμένων του για να προηγηθούν οι «δικοί του» ασθενείς.

· Την οργανική ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πχ με σύμβαση που θα υπογράφουν με το Νοσοκομείο για το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εννοείται ότι στη περίπτωση αυτή καταργείται το νοσοκομειακό επίδομα των πανεπιστημιακών.

· Τη θέσπιση θητείας και αξιολόγησης των Συντονιστών Διευθυντών, παλαιών και νέων.

· Τη υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» από όλους τους γιατρούς που εργάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα νοσοκομεία.

Αυτά και άλλα πολλά θα έβαζε σε προτεραιότητα κάποιος που θα ήθελε να περιορίσει την «κακοδιαχείριση» μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα τηλεοπτικά στούντιο. Που δεν θα «επαινούσε» απλά υποκριτικά τη πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για το φακελάκι, αλλά θα τη στήριζε έμπρακτα. Που όταν μιλάει για «ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» το εννοεί κιόλας. Αλλά όπως προείπαμε αυτό αφορά μια άλλη κυβέρνηση, όχι τη σημερινή.

ΥΓ. Αφελή ερωτήματα:

1 Δεδομένου ότι το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ και προωθήθηκε στην ΠΟΣΔΕΠ από τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού (όπως καληώρα και το σύστημα εφημερίας στα νοσοκομεία από τους «δικούς μας» συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ)

· Υλοποιείται η συγκυβέρνηση;

· Αντικαθίσταται η πασοκική συνδικαλιστική ελίτ των ΔΕΚΟ από τους γιατρούς;

· Γιατί ο κλάδος των ιδιωτευόντων πανεπιστημιακών γιατρών, μειοψηφία μέσα στη κοινωνία, αποκτά προνόμια που επιβαρύνουν την κοινωνία και μάλιστα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ τρίζουν τα δόντια στους άλλους κλάδους που παλεύουν να μην μειωθούν οι μισθοί τους και να έχουν εργασία με το επιχείρημα ότι είναι μειοψηφία στη κοινωνία; Πως το ανέχεται αυτό ο κ. Ρέππας;

* Ο Τάκης Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

Μέγας Καζαμίας του 2011





Από το "Δρόμο της Αριστεράς", 24.12.2010


Ιανουάριος

Η οικονομική κρίση επιβάλλει μικρές αλλαγές στο πατροπαράδοτο εορταστικό τραπέζι. Το μενού περιλαμβάνει πλέον βραστή γαλοπούλα σε φέτες για τοστ, γαρνιρισμένες με τριμμένη μπομπότα και λεπτοκομμένες λεμονόκουπες και σωταρισμένες με αραιωμένη μουστάρδα.
Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η επιβολή φόρου κινητής περιουσίας, η μετατροπή των μηνιαίων αποδοχών σε δομημένες επενδύσεις πιθανής μελλοντικής εκπλήρωσης και η υποχρέωση καταβολής τέλους τεκνοποίησης στα ζευγάρια που επιμένουν να κάνουν παιδιά στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες. Κατόπιν σκληρής κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η επιβολή φόρου χρησικτησίας στα παγκάκια στα οποία διαμένουν οι άστεγου μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Ανδρέας Λομβέρδος ανακοινώνει δακρυσμένος πως παρά την σθεναρή αντίστασή του έναντι των δανειστών της χώρας, το 30% των νοσοκομείων θα κλείσει. Ενθαρρύνει δε τους πολίτες να ακολουθήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ώστε να μη χρειαστεί να ριψοκινδυνεύσουν στα εναπομείναντα, και πλήρως εξυγιανθέντα, νοσηλευτικά ιδρύματα.
Μετά από αλεπάλληλες διαψεύσεις, η Πορτογαλία προσφεύγει στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τον νέο της εταίρο, και προσφέρεται να τον εκπαιδεύσει στην απαραίτητη τεχνογνωσία.



Φεβρουάριος

Χίλιοι περίπου οικονομικοπολιτικοί νταβοτζήδες συζητούν και πάλι στο Νταβός για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Κύριο θέμα της φετινής συνάντησης είναι η προστασία των επιχειρηματιών από το κράτος, υπό τον έλεγχο των επιχειρηματιών.
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο κ. Κανένας εκδηλώνει την πρόθεσή του να μονομαχήσει με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για την πρωθυπουργία. Ο φιλόδοξος πολιτικός, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον στις δημοσκοπήσεις ποσοστά ανώτερα του 80%, προτίθεται να εξαγγείλει σύντομα την ίδρυση του κινήματος των Κανενίστας, με στρατηγικό στόχο την οικοδόμηση του εγχώριου και παγκόσμιου κανενισμού.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι κ.κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Τάκης Μίχας, Γιάννης Μαρίνος και Στέφανος Μάνος χαιρετίζουν το κυβερνητικό έργο καταπολέμησης της εργασιακής οκνηρίας, καταγγέλλουν κάθε είδους κρατική παρέμβαση στην οικονομία και απαιτούν την άμεση υλοποίηση της θεωρίας της Δημιουργικής Καταστροφής, διατυπωμένης από τον περίφημο κλασικό οικονομολόγο Γιόζεφ Αλόις Σουμπέτερ.


Μάρτιος

Η Ισπανία προσφεύγει στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. Ενθουσιασμένη για το γεγονός, η κυρία Μέρκελ δηλώνει πως επιτέλους οι PIIGS περιορίστηκαν στα χοιροτροφεία τους, προς όφελος της κτηνοτροφικής αναβάθμισης της γηραιάς ηπείρου.
Στο πλαίσιο της όγδοης επί πρωθυπουργίας του μεταρρύθμισης του Κράτους, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλει μεγαλόπνοο σχέδιο μετατροπής των δημοσίων χώρων σε μη κρατικούς, ηπίως κερδοσκοπικούς. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και την επιβολή διοδίων στις αδιέξοδες οδούς.
Οι συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας αναγκάζουν την τρόικα να ιδρύσει νέα Αρχή με έδρα την Αθήνα, υπό την επωνυμία Κομμαντατούρ. Στο πρώτο διάταγμά της, υπογεγραμμένο από τον χερ Γκίεμπελς, η Αρχή απαγορεύει την κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου και επιβάλλει στους διαδηλωτές και ταραξίες να φορούν ειδικό διακριτικό αστέρι στο πέτο τους.


Απρίλιος

Η Ένωση Αμνοεριφίων Ελλάδας καταγγέλλει το βάρβαρο έθιμο του σουβλιστού αρνιού και αντιπροτείνει εορτασμό του Πάσχα με κοψίδια από μπρόκολο, κουνουπίδι και σόγια.
Ριζικός κυβερνητικός ανασχηματισμός, εν όψει της δέκατης τέταρτης επικαιροποίησης του μνημονίου. Η Λούκα Κατσέλη παίρνει τη θέση του Ανδρέα Λομβέρδου, ο Ανδρέας Λομβέρδος ξαναπαίρνει τη θέση της Λούκας Κατσέλη, ο Χρήστος Παπουτσής παίρνει τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ξαναπαίρνει τη θέση του Χρήστου Παπουτσή. Στους ρόλους του Πάγκαλου και του Παπακωνσταντίνου παραμένουν οι Πάγκαλος και Παπακωνσταντίνου.
Αλυσίδα εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος κολλεγίων προτίθεται να ιδρύσει ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ κύριος Φτερόπουλος. Ο γνωστός επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι η πολιτική προώθησης των νέων ανώτατων εκπαιδευτηρίων θα έχει ως αιχμή της το διαφημιστικό σλόγκαν «Είναι κεφάτος, σπουδάζει στου Φτερόπουλου».


Μάϊος

Με το άσμα «Αϊ αμ δε φερστ, γιου αρ δε σέκοντ, ιντίντ» ο Λάκης Ντορβάς κατακτά την δέκατη τρίτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
Η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κύριος Ντέιβιντ Κάμερον πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οδηγεί τα χρηματιστήρια σε ραγδαία διολίσθηση και το επιτόκιο euribor σε νέα ιστορικά υψηλά. «Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν είχε και αρθριτικά», δηλώνει συντετριμμένος ο μπάτλερ του, κύριος Κάμερον Ντέιβις.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση του πολιτικού του λόγου ο Γιώργος Παπανδρέου εγγράφεται σε σεμινάριο με θέμα την ορθή διατύπωση δευτερευουσών προτάσεων. Ενισχυτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί και σειρά ιδιαιτέρων μαθημάτων, τα οποία παραδίδουν οι έγκριτοι γλωσσολόγοι Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ.


Ιούνιος

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κύριος Ψωμιάδης αντιμετωπίζει με γαμοσταυρίδια δημοσιογράφους που τον ρωτούν για πιθανή εμπλοκή του σε νεοπαγές σκάνδαλο, με ενεχόμενους τους μοναχούς εφτά μονών του Αγίου Όρους. «Γιατί παριστάνετε τους έκπληκτους, ρε; Πάντα χρησιμοποιώ το ιερό σύμβολο του σταυρού στους αγώνες μου εναντίον των απάτριδων αμαρτωλών», δηλώνει τρεις ώρες αργότερα σε δεκαεφτά παράθυρα, τα δεκαέξι εκ των οποίων είναι τηλεοπτικά.
Υπουργική απόφαση της υπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου επιτρέπει σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να συνεργαστούν με παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Ο σταθμός «Μελισσούλα» του Χαλανδρίου ανακοινώνει σχετική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο «Στρουμφ Άκι Γιουνιβέρσιτι» της Αλαμπάμα.


Ιούλιος

Την επιβολή φόρου χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και ομοκυστεϊνης εισηγούνται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας κατά των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι φορολογούμενοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση και τις σχετικές αιματολογικές εξετάσεις.
Μεγάλη αντεπίθεση των νατοϊκών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν. Εξακόσιοι τριάντα τέσσερις αμερικανοί, σαράντα εννέα βρετανοί και δυο ιταλοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν θέση στρατηγικής σημασίας σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας. Στα χέρια των συμμάχων πέφτουν τρία φονταμενταλιστικά ποιμνιοστάσια, δυο τρομοκρατικά βουστάσια και δεκαοχτώ ισλαμικά αγροτεμάχια. Ο πρόεδρος της χώρας κύριος Χαμίντ Καρζάι ευχαριστεί με εθιμοτυπική γονυκλισία τον βρετανό επικεφαλής της μεικτής στρατιωτικής δύναμης, σερ Τζόναθαν Πίτμπουλ.

Αύγουστος

Τρομεροί καύσωνες στους δυο Πόλους οδηγούν ανθρώπους και ζώα στον θάνατο, εξαιτίας θερμοπληξίας. Η έμπρακτη αλληγεγγύη της διεθνούς κοινότητας εκφράζεται με την αποστολή χιλιάδων ηλεκτρικών ψυγειοκαταψυκτών, σε σχήμα ιγκλού.
Μεγάλες πυρκαγιές αφανίζουν τα ελληνικά δάση. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να διασώσουν τα εκατόν εικοσιτρία πεύκα και τριανταδύο έλατα που αποτελούν τον εναπομείναντα δασικό πλούτο του νομού Ηλείας.
Εικασίες ότι η σοβαρή εγκεφαλική διάσειση που υπέστη ο Γιώργος Παπανδρέου πέφτοντας από παιδικό πατίνι μπορεί να συνεπιφέρει έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, διαψεύδονται από τον ελληνοαμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δόκτορα Γκας Καραγκούνις: «Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο», διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο διάσημος επιστήμονας.


Σεπτέμβριος

Μετά από αλλεπάλληλες πτώσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ισορροπεί στο ιστορικό χαμηλό των 0,5 μονάδων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κύριος Νικηφόρος Γκλαμουρίτης διαβεβαιώνει πως τα δύσκολα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και διαβεβαιώνει πως η ανοδική αντίδραση αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Αίσιο τέλος στην υπόθεση του ΟΣΕ, με αγοραστές τους κτηνοτρόφους Αλόις και Ρόζμαρι Στέμπλινγκερ, κατοίκους του χωριού Εμπερσφέλντεν της Βαυαρίας. «Κάναμε αυτή τη μικρή επένδυση για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Άννα- Κριστίνα και του Σεμπάστιαν, των αγαπημένων παιδιών μας», δηλώνουν πανευτυχείς οι νέοι ιδιοκτήτες. Το ενδιαφέρον στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μετατοπίζεται πλέον στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΕΥΔΑΠ. Για την απόκτηση της εταιρείας έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον τρεις ιδιοκτήτες βυτιοφόρων από την Αλσατία, τη Λωραίνη και το Τιρόλο, και ένας απόγονος νερουλάδων από το Μαρούσι.

Οκτώβριος

«Είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε όλοι ορεξάτοι. Όλοι μαζί τους φάγαμε!», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Πάγκαλος, βάζοντας τελεία στις φημολογίες για διαστάσεις απόψεων και πρακτικών στους κόλπους της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο Πανελληνίου Συνεδρίου για τη σωτηρία του παραπαίοντος πιστωτικού συστήματος της χώρας ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει νέο σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών, ύψους σαράντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πλειονότητα των τραπεζιτών αντιμετωπίζει το σχέδιο με σκεπτικισμό, καθώς η πρότασή της να μην υπογραφούν αποδείξεις και άλλα επίσημα έγγραφα σχετικά με την είσπραξη του προαναφερθένος ποσού δεν γίνεται, σε πρώτη φάση, δεκτή από την κυβέρνηση.
Δίνοντας ένα παράδειγμα αυτοσυγκράτησης στους εργαζομένους, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος περικόπτει την επίσημη ετήσια του των 320.000 ευρώ κατά 519 ευρώ, ισορροπώντας την στο ποσό των 319. 481 ευρώ.



Νοέμβριος

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται εξ αδιαιρέτου στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες τιμώνται για τον άθλο τους να μετατρέψουν το σκατό των λαών τους σε παξιμάδι.
Οι πρωτοφανείς βροχές και καταιγίδες που ξεσπούν στο λεκανοπέδιο δημιουργούν μια υδάτινη διαχωριστική γραμμή στη λεωφόρο Λιοσίων, η οποία κόβει στα δυο για είκοσι μέρες την πρωτεύουσα. Ο προσωρινός ποταμός δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών και λάτρεις του ράφτινγκ να ψυχαγωγηθούν στα ορμητικά νερά του, στα οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, εθεάθησαν επίσης σκυλόψαρα, τσούχτρες και τραπεζίτες.
Ενδεδυμένος με μαύρο κολάν, ο έλλην πρωθυπουργός συμμετέχει για μια ακόμη φορά στον διεθνή μαραθώνιο της Αθήνας και αποσπά τα έπαθλα «Μπάτμαν» και «Ράνιγκ Άβερελ».
Δεκατρείς ακόμη ευρωπαικές και αμερικανικές τράπεζες οδηγούνται στη χρεοκοπία. Στις τελευταίες δραματικές συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων τα συμμετέχοντα στελέχη επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος, αποφασίζοντας θεαματική αύξηση των τελευταίων τους μπόνους.

Δεκέμβριος

Ντόμινο λαικών εξεγέρσεων στις χώρες του ευρωπαικού νότου και την Ιρλανδία, αναγκάζει τα μέλη των κυβερνήσεών τους σε εσπευσμένη αναχώρηση με ελικόπτερα, προς άγνωστες κατευθύνσεις. Προς το τέλος του μήνα ο έλλην πρωθυπουργός εντοπίζεται τυχαία από ρεπόρτερ στα νησιά Τόγκα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου, ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται καθημερινά με τον αθλητισμό, τον αυτοερωτισμό και την υγιεινή διατροφή, προετοιμάζοντας παράλληλα τα απομνημονεύματά του τα οποία αναμένεται να υπερβούν τον αριθμό των δεκαπέντε σελίδων.
Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το απρόσμενο κενό εξουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης καταφθάνουν ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συμπλέκονται βιαίως μεταξύ τους. Η εκδίωξή τους από το εξεγερμένο πλήθος, τούς αναγκάζει να κατευθυνθούν και αυτοί προς το πλησιέστερο ελικοδρόμιο, από όπου και θα αναχωρήσουν εσπευσμένα προς μυστικούς προορισμούς.

(ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΠΑΡΑΓΩΓΗ¨ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ , ΕΙΝΑΙ CLOPYWRIGHT ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΉΜΑ ΚΑΙ ΤΟ www.opeiratis.blogspot.com ΑΝ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΟΥΝ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΑΝΕ!)


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

YGEIANET:Ή παπάδες ή ζευγάδες


Είναι δυνατόν πανεπιστημιακός γιατρός να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, κατέχοντας ταυτόχρονα και θέση Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ;

Αν ναι, τότε πρόκειται για περίπτωση κραυγαλέας εκμετάλλευσης ως ιδιωτικών των κρεβατιών και υποδομών του Δημόσιου Νοσοκομείου. Στα κρεβάτια αυτά ο Διευθυντής νοσηλεύει σχεδόν αποκλειστικά την πελατεία του και μάλιστα χωρίς ο ίδιος να επιβαρύνεται με κανένα από τα πάγια έξοδα!

Είναι απόλυτα λογική η πρόταση μεγάλης μερίδας έντιμων πανεπιστημιακών γιατρών να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο ιδιωτικού ιατρείου και Διεύθυνσης Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Εργαστηρίου. Απόλυτα λογική είναι και η πρόταση των νοσοκομειακών γιατρών για πλήρη διαχωρισμό των γιατρών του ΕΣΥ από τις Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Ας διαλέξουν εντέλει οι πολυπράγμονες πανεπιστημιακοί συνάδελφοι αν θα είναι παπάδες ή ζευγάδες..

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Δεν έβαλαν βέτο, έμειναν οι γκρίζες ζώνες

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Noble-aspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της Λήμνου.




Το έγγραφο 1 (αριστερά), εμπιστευτικό του ΝΑΤΟ, δείχνει την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων από τη συμμαχία. Το έγγραφο 2 (πάνω δεξιά) είναι τουρκική επιστολή του 1998 προς τον γ.γ. Χαβιέ Σολάνα. Επιμένει ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Το έγγραφο 3 (κάτω δεξιά), ελληνική επιστολή προς τον γ.γ. το 1998, περιέχει τις ελληνικές θέσεις


Κατ' αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Το ίδιο έπραξε το ΝΑΤΟ και για το στρατιωτικό ραντάρ της Λήμνου και δεν το συμπεριέλαβε στην άσκηση.

Η ελληνική αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν αποτελεί λύση, απλώς καταγράφει την πολιτική αδυναμία διαχείρισης της ανάκλησης της απαράδεκτης διαταγής του ΝΑΤΟ, η οποία ευθέως θέτει θέμα ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ (AEGEAN POLICY 26/8/2006) η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995.

Λόγω αδυναμίας

Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας τής τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, όπως φαίνεται στο έγγραφο (1) που παρουσιάζει η «Ε».

Στο έγγραφο αυτό, που αποτελεί οδηγία του ανώτατου διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρονται ονομαστικά τα νησιά του Αν. Αιγαίου ως αποστρατιωτικοποιημένα.

Αυτή ήταν η αφετηρία για να φτάσουμε στη διαταγή του AEGEAN POLICY 26/8/2006.

Εκτοτε η Τουρκία ουδέποτε έκανε πίσω από τη «σταθερή τουρκική θέση» σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την άμεση ή έμμεση συμπερίληψη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ στρατιωτικών μέσων που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες...».

Τον Νοέμβριο του 1998 ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν (έγγραφο 2) σε συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον τότε γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και με τη συμμετοχή τού τότε πρέσβη της Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη κατέθεσε τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σε τρισέλιδο υπόμνημα, που υποστήριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου για διάφορους λόγους, π.χ. από ελληνική... εισβολή μέχρι καταπάτηση διεθνών συνθηκών, είναι όλα αποστρατιωτικοποιημένα.

Δυσαρέσκεια

Οι ελληνικές αντιρρήσεις υπήρξαν τα επόμενα έτη ήπιες και δεν ανέτρεψαν τις οδηγίες του SACEUR. Οπως φαίνεται και στο ελληνικό έγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 1998 (έγγραφο 3), η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά της για την τροπή των πραγμάτων και την άρνησή της να δεχθεί τις αποφάσεις, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στην περίπτωση της Λήμνου.

Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από το 2002 η Τουρκία πέτυχε μέσω των ΝΑΤΟ, EURO CONTROL, ICAO να καταστήσει το Αν. Αιγαίο στην πραγματικότητα μια «γκρίζα ζώνη» με αποκορύφωμα τη ΝΑΤΟϊκή οδηγία του 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και στην περίπτωση που πετάξουν, τότε το στρατηγείο της Σμύρνης να τα αναχαιτίζει με τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι έχουν παραβιάσει την απαγορευτική διαταγή του ΝΑΤΟ AEGEAN POLICY 2006.

Για ανατροπή

Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάκληση της διαταγής του 2006 σχετικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο διότι η πρακτική που έχει αναπτυχθεί δύσκολα ανατρέπεται.

Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία. *

κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημμοσίευμα

(Σημείωση Ναυαρχίδας : Αραγε τι αποτελεί εθνική προδοσία; Η αποδοκιμασία του Ανδρέα Λοβερδου στο Αττικό Νοσοκομείο;)

YGEIANET : Οθωμανικά παραχωρητήρια


Η πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με τα Οθωμανικά παραχωρητήρια της κυβέρνησης προς μερίδα Πανεπιστημιακών γιατρών ανοίγει έναν ευρύ κύκλο ζητημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργούν. Το κατηγορητήριο της επικείμενης δίκης Πανεπιστημιακού γιατρού, Διευθυντή Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, αναδεικνύει μερικές μόνο πτυχές της ιδιοτελούς χρήσης που επιφυλάσσουν ορισμένοι εξ αυτών στα αξιώματα που καταλαμβάνουν και διαχειρίζονται ισοβίως:

"Η εισαγγελέας κ. Γεωργία Δούρου, που υπογράφει το κατηγορητήριο, δε στέκεται απλά στην άρνηση από το διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής να υπογράψει χειρουργεία συναδέλφων του με άλλη ειδικότητα που απλά εποπτεύει, αλλά πάει στην καρδιά του προβλήματος, την ευχέρεια δηλαδή πανεπιστημιακών γιατρών να εμφανίζονται ως διευθυντές πέραν της μίας κλινικής του ΠΑΓΝΗ, με άσκηση κατά το δοκούν πέραν της μίας ειδικότητας ταυτόχρονα.

Η χρόνια αβελτηρία της Ιατρικής Σχολής να ορίσει σε "ορφανές" πανεπιστημιακές κλινικές διευθυντές, με βάση το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, αποδεικνύεται όχι μία συμπτωματική-συγκυριακή υπόθεση, αλλά επιλογή εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων ενός συστήματος που έχει να κάνει με τους συσχετισμούς που καθορίζουν το "διοικείν" στην ίδια τη Σχολή".

Το πλήρες ρεπορτάζ κλικ εδώ...

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ


ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ ,


ΜΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ,


ΜΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ


ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 70.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ...ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ !


(ΕΝΩ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ; )


Κε ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΡΙΗ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ..."ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ


Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ


ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ... "ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ" ΤΟΥ
(ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ)
ΥΓ : ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ "ΚΟΡΟΪΔΑ" ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 2 ΚΙΛΑ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΩΣ Η 1000 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ Η ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ (ΤΟ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟ)

Αγαπάτε το ζειν επικινδύνως


Αν το Bungee jumping στη γέφυρα της Χαλκίδας σας φαίνεται μακρινός προορισμός μπορείτε να ζήσετε την ίδια ανατριχιαστική εμπειρία εντός των τειχών της πόλης, μέσα στη σιγουριά που εγγυάται ένα δημόσιο νοσοκομείο όπως το ΑΤΤΙΚΟ.


Σύμφωνα με καταγγελία που έφθασε στη διοίκηση, ένας από τους ανελκυστήρες προσωπικού (και φορείων) του Νοσοκομείου την Κυριακή 13/12/10 υπέστη ελεύθερη πτώση τουλάχιστο 4 ορόφων με συνέπεια τον ελαφρό ευτυχώς τραυματισμό στην οσφύ της μιας εκ των 2 επιβαινόντων εφημερεύουσας ιατρού.


Οπως φαίνεται στην ίδια αναφορά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο συμβάν στον ίδιο ανελκυστήρα. Θα ερωτήσω χωρίς περιστροφές: γιατί ο διοικητής δεν υπογράφει τη δήλωση εργατικού ατυχήματος που συμπληρώθηκε από το πρώτο 24 ωρο του συμβάντος Αυτή συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος.


Το γεγονός ότι το σύστημα πέδησης λειτούργησε αποτρέποντας σοβαρη αναπηρία, μας επιτρέπει να αποσιωπούμε το γεγονός ότι ο ανελκυστήρας ξαφνικά αποφασίζει αυθαίρετα βουτιές στο κενό;


Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το σύστημα πεδησης θα είναι πάντα στην ώρα του;

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

YGEIANET: Οι χαμογελαστοί


Η κυβέρνηση περικόπτει με ιδιαίτερη αγριότητα δικαιώματα και απολαβές όλων των κοινωνικών ομάδων, με μόνες μέχρι στιγμής εξαιρέσεις τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Σ΄ αυτούς επιφυλάσσει πλατιά χαμόγελα, προνόμια και φοροαπαλλαγές.

Πρόσφατα προέκυψε και τρίτη κοινωνική ομάδα «χαμογελαστών». Πρόκειται για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Όποιος διαβάσει την ανακοίνωση του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθήνας (κλικ εδώ) διαπιστώνει ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας δεν υπήρξε αίτημα που υπέβαλαν οι Πανεπιστημιακοί που να μη συνάντησε από θετική έως πολύ θετική αντιμετώπιση εκ μέρους του κ. Λοβέρδου και της κ. Διαμαντοπούλου.

Βεβαίως είναι άξιο ιδιαίτερης μνείας ότι όλα τα αιτήματα που υπέβαλαν οι πανεπιστημιακοί γιατροί ήταν «υπέρ πάρτης».
Περισσότερα εδώ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 24-12-10


Προς τα Μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής

Θέμα: Θεσμικά Αιτήματα Μελών ΔΕΠ.

22 Δεκεμβρίου 2010



Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργός κα. Διαμαντοπούλου, Ειδικός Γραμματέας κ. Παπάζογλου), του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός κ. Λοβέρδος, Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης, Γεν. Γραμματείς κ.κ. Δημόπουλος και Πολύζος), Προέδρων-Εκπροσώπων απ’ όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και Εκπροσώπων της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα σημαντικότερα θεσμικά προβλήματα που απασχολούν άμεσα τα μέλη ΔΕΠ:
1. Λειτουργία Ιατρείων μελών ΔΕΠ.
α. Αποφασίστηκε η αναστολή της ένταξης των Πανεπιστημιακών Ιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων που επρόκειτο να υλοποιηθεί με ορισμένες εξαιρέσεις από 1 Ιανουαρίου 2011.
β. Αποφασίστηκε ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα παράλληλα με την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, στην οποία και θα συμμετέχουν κατά τρόπο που θα διασφαλιστεί από τις Ιατρικές Σχολές, ούτως ώστε ο θεσμός αυτός (ολοήμερη λειτουργία) να επιτύχει απόλυτα. Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα ελεύθερου επαγγέλματος το διατηρούν μέλη ΔΕΠ άλλων Σχολών/Τμημάτων πλην της Ιατρικής.
Για το σκοπό αυτό συστήθηκε επιτροπή η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης.

Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία, τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και του Υπουργείου Υγείας για την εξαιρετικά θετική ανταπόκρισή τους στο διαχρονικό και δίκαιο αυτό αίτημα, δηλαδή την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος πέραν της ακαδημαϊκής και νοσοκομειακής μας δραστηριότητας.

2. Συμμετοχή μέλους ΔΕΠ ως Αναπληρωτή Διοικητή στα Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που στεγάζουν Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας

3. Αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές.
Έγινε πολύ παραγωγική συζήτηση που ελπίζουμε ότι θα θεσμοθετηθεί νομικά από το Υπουργείο Παιδείας.
4. Ιατρικές Ειδικότητες
Τέθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από το υπάρχον σύστημα επιλογής. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται προτάσεις και λύσεις για την ομαλοποίησή του.
5. Αναβάθμιση Σπουδών στις Ιατρικές Σχολές
Συζητήθηκε το πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία που αντικειμενικά προκύπτει μετά από καταλήψεις Ιατρικών Τμημάτων. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τηρείται η εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου όσον αφορά την αναπλήρωση των ωρών διδασκαλίας και τις εξεταστικές περιόδους.
Για κάθε νέα εξέλιξη θα σας κρατήσω ενήμερους.

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά

Με τιμή,
Χριστόδουλος Στεφανάδης

------------------------------------------------------------------------------


Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να θεωρεί ότι δικαιούται να αποσαθρώσει και να καταστήσει μή προσβάσιμο για το λαό το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, μπορεί να θεωρεί ακατανόητα τα προβλήματα και αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, μπορεί να θεωρεί «βρεγμένες κότες» του βουλευτές του κόμματός του που ψελλίζουν τη δυσφορία τους για όσα ψηφίζουν, συνεργάζεται όμως άψογα με το καθηγητικό κατεστημένο των ιατρικών σχολών της χώρας... Οι τελευταίοι, σπεύδουν σαν άλλοι μαυραγορίτες (=άτομα που σε περίοδο κατοχής προσεταιρίζονται την εξουσία προκειμένου να έχουν ίδιο όφελος) να θέσουν τα «θεσμικά» τους αιτήματα, με πρώτο και κύριο τα ...ιδιωτικά τους ιατρεία!

Ακολουθεί (σημείο 2) η γνωστή και μη εξαιρετέα χρόνια επιθυμία τους να ελέγχουν και να καταστέλλουν τους γιατρούς ΕΣΥ στα νοσοκομεία όπου συνυπάρχουν και όπου οι δεύτεροι «βγάζουν τη δουλειά», και όσον αφορά την περίθαλψη των ασθενών αλλά και (συνήθως) όσον αφορά τη διδασκαλία των φοιτητών και ειδικευόμενων, αφού οι κ.κ. πανεπιστημιακοί είναι απασχολημένοι με το ...παγκάρι αλλά και την προώθηση των υιών, ανεψιών, συζύγων, κλπ στην ιεραρχία ώστε να μένει η επιχείρηση στην οικογένεια... Μια επιθυμία που γίνεται ήδη πραγματικότητα με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός μας.

Και φυσικά, στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται (σημείο 4 και 5) η προσπάθεια αποκλεισμού και καθήλωσης όσων νέων επιστημόνων δεν ανήκουν στο κλαμπ των σφουγγοκωλάριων: οι εξετάσεις πριν την ειδικότητα.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των «λειτουργών» αυτών (του Μαμωνά και όχι του Ιπποκράτη) να επωφεληθούν από την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας να αναζητήσουν συμμάχους στην προσπάθειά τους να εκποιήσουν τη χώρα και το σύστημα υγείας της.

Θυμίζουμε όμως ότι 1. η κατ’ εξοχήν εκπαίδευση των νέων γιατρών γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία από τους γιατρούς ΕΣΥ (και μάλιστα χωρίς υλικά ανταλλάγματα – εκπαιδευτικό επίδομα). 2. στα ίδια δημόσια νοσοκομεία προσφεύγουν την ώρα της ανάγκης τους οι πολίτες και εξυπηρετούνται με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στα θεσμικά τους αιτήματα έχουν κυρίαρχο το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση την ώρα της ανάγκης.

Καλούμε τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που σέβονται τον εαυτό τους, τους ασθενείς τους και τους νέους συναδέλφους, να διαφοροποιηθούν από τις αντιλήψεις που διατυπώνονται στο παραπάνω έγγραφο όσο είναι καιρός. Να διαφοροποιηθούν από τις αντιλήψεις που θυμίζουν πλιάτσικο: «ας επωφεληθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την ώρα της κατάρρευσης», και να συνταχθούν, όπως και το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, με την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων της χώρας που χειμάζονται σήμερα από την μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ στην δυνατότητά τους να επιβιώσουν και στη δυνατότητα των παιδιών τους να έχουν ένα αξιοπρεπές και δημιουργικό μέλλον.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ!(κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, μαυραγορίτες)

ΠΗΓΗ http://arsigr.blogspot.com/



Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ … ΤΟ «ΤΕΜΕΝΟΣ» ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ





Σήμερα Χριστούγεννα του 2010 αν Χριστός είχε γεννηθεί στο Αττικό Νοσοκομείο:
. Η Παναγία θα συζητούσε στο
www. mummyland.com (κλικ)για τη τιμή του τοκετού.
. Θα είχε εμβολιασθεί με το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων στη διάρκεια της κύησης
. Αν ζητούσε τα δικαιώματα της λοχείας δεν θα της δινόταν «ληξιαρχική» πράξη γέννησης για να βεβαιώσει το αυτονόητο ότι είναι η …Παναγία και θα έπρεπε να δουλέψει 2 μήνες χωρίς μισθό.
. Ο Ιωσήφ θα ήταν τιμωρημένος και θα εφημέρευε τα Χριστούγεννα και θα χρειαζόταν …γονική άδεια για να μεγαλώσει τα παιδιά του
. Οι μάγοι με τα δώρα δεν θα έρχονταν ποτέ γιατί τα δώρα κόπηκαν από το ΔΝΤ.
. Το νεογέννητο (Χριστός) θα ήταν στη λίστα των υποψήφιων τρομοκρατών (κατά το Βήμα της Κυριακής το προφίλ του σύγχρονου τρομοκράτη είναι «ιδεολόγος από καλή οικογένεια»)
. Δεν θα γινόταν ποτέ «Πανεπιστημιακός» γιατί θα έπρεπε να κάνει θαύματα και να θεραπεύει τους ασθενείς …ιδιωτικά με αποδείξεις ΕΛΚΕ(συνήθως χωρίς) στο ιδιωτικό του ιατρείο (με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για …Θεραπευτικά θαύματα εντός του Αττικού).
. Θα έβαζε …γύψο στους …χωλαίνοντες γιατί πάσα άλλη μέθοδος κοστίζει και δεν εγκρίνεται από το ΔΝΤ.
. Θα περνούσε πειθαρχικό – ΕΔΕ κλπ γιατί η συμπεριφορά του δεν «συνάδει» με το γενικό (άγιο) πνεύμα των «θαυματοποιών» Πανεπιστημιακών
. Αν ήθελε να κάνει τα …θεραπευτικά θαύματα του διατριβή δεν θα την έκανε αποδεκτή ο Ηρώδης γιατί ζήτησε ρεπό για να «προσευχηθεί» και ημέρα ανάπαυσης.
. Ο Ηρώδης μπορεί να ήταν ….γυναίκα.
. Ο Ιούδας θα έπαιρνε αντί για 30 αργύρια 31.000.000 Ευρώ θα έδινε το ένα χιλιοστό αυτών στο Αττικό ως δωρεά για το χτίσιμο του …Ιουδάκειου και θα ανακηρυσσόταν Εθνικός Ευεργέτης (Το υπόλοιπο θα το «ξέπλενε» διεθνής λογιστικός οίκος ως χρήματα από ..repos) και μπορεί να διεκδικούσε θέση …υποδιοικητή …Πανεπιστημιακού στο Αττικό.
. Οι μελλοντικοί «σταυρωτές» του θα είχαν εκλεγεί 2 μέρες πριν τη γέννηση του «επίκουροι καθηγητές» για να έχει … κύρος η σταύρωση.
. Οι Απόστολοι θα ήταν με «μπλοκάκι» του ΚΕΕΛΠΝΟ
. Οι Χριστιανοί θα ήταν στις «κατακόμβες του Αττικού και θα τους χρώσταγαν 9000 ρεπό.
. Ο Πόντιος Πιλάτος θα ήταν όπως πάντα …πόντιος και θα προσυπέγραφε όλα τα «λάθη»
. Το μυστικό δείπνο θα διοργάνωνε γνωστή εταιρεία που θα είχε …κυλικείο στο Αττικό με …catering με αυξημένς τιμές.
. Ο Απόστολος Πέτρος θα έγραφε σε blog που θα ονομαζόταν …κιβωτός και θα περίμενε το κατακλυσμό
.

(ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΑ)

ΥΓ : ΠΑΤΕΡ ΠΙΟ ΣΙΓΑ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΙΡΑΝ , ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ! ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΓΑΡΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Πανεπιστημιακά Χριστουγεννιάτικα... μαγειρέματα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη απ’ όλους μας συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία

της Υπουργού Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου και του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου.

Αναλυτικά για τη συνάντηση θα σας ενημερώσουμε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί γι αυτό το σκοπό αύριο

Πέμπτη 23/12 και ώρα 14.00

(όχι 13.00 όπως είχαμε αρχικά ανακοινώσει)

στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής στο Γουδή.

Μετά και την πλήρη ενημέρωση που μας έστειλε ο πρόεδρος της Σχολής μας κ. Χ. Στεφανάδης και αποτυπώνει το κλίμα και τα θέματα που συζητήθηκαν, συνοπτικά σας ενημερώνω κι εγώ για τα εξής:

Στη συνάντηση ήταν παρόντες (εκτός από τους 2 Υπουργούς) οι εξής:

Από το Υπ. Παιδείας ο Ειδ. Γραμματέας για τα ΑΕΙ καθ. κ. Β. Παπάζογλου

Από το Υπ. Υγείας, ο Υφυπουργός κ. Μ. Τιμοσίδης, οι Γεν. Γραμματείς κ.κ. Α. Δημόπουλος και Ν. Πολύζος

Ο Πρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Λιακάκος

Από τις Ιατρικές Σχολές:

Ιατρική Αθηνών, ο πρόεδρος Χ. Στεφανάδης και ο καθ. Ν. Ζακόπουλος

Ιατρική Θεσ/νίκης, ο πρόεδρος Ν. Τόμπρος, ο Αναπλ. πρόεδρος Β. Ταρλατζής, ο καθ. κ. Χ. Ζαμπούλης

Ιατρική Πατρών, ο πρόεδρος Χ. Γώγος

Ιατρική Ιωαννίνων, ο πρόεδρος Ι. Γουδέβενος

Ιατρική Κρήτης, ο πρόεδρος Ο. Ζώρας

Ιατρική Θεσσαλίας, ο πρόεδρος Κ. Μαλίζος

Ιατρική Θράκης, ο πρόεδρος Δ. Βερέττας

Από την ΠΟΣΔΕΠ, η αντιπρόεδρος κ. Μ. Λεκάκου, ο Ε.Γ. κ. Σ. Ευσταθόπουλος, το μέλος της Δ.Ε. κ. Γ. Πολυμενέας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και από όλους σημειώθηκε ότι για πρώτη φορά συναντώνται μαζί οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας με τις Ιατρικές Σχολές και την ΠΟΣΔΕΠ για τα προβλήματα των Ιατρικών Σχολών. Ήταν μια δέσμευση που έκανε πράξη ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, αλλά και σημαντική επιτυχία της ΠΟΣΔΕΠ που εδώ και καιρό την επεδίωκε κι εργάστηκε γι αυτή.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε ήταν το θέμα ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων σε σχέση με την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους γιατρούς μέλη ΔΕΠ που λειτουργούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Βρέθηκε η λύση και ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη από το ΓΓ του ΥΥ κ. Α. Δημόπουλο, τον Αντιπρύτανη του Παν/μίου Αθηνών κ. Θ. Λιακάκο, τον πρόεδρο της Ιατρικής Αθηνών κ. Χ. Στεφανάδη και τον καθ. κ. Ν. Ζακόπουλο, τον πρόεδρο της Ιατρικής Θεσσαλίας κ. Κ. Μαλίζο, τον πρόεδρο της Ιατρικής Πατρών κ. Χ. Γώγο, τον ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ κ. Σ. Ευσταθόπουλο και τον κ. Γ. Πολυμενέα, που θα επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής απόφασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας και είναι να δοθεί η δυνατότητα των μελών ΔΕΠ να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα σύμφωνα με το Ν. 2530/1997 και παράλληλα οι Σχολές να διασφαλίσουν την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με τη συμμετοχή των Παν/κών κλινικών που λειτουργούν στα Νοσοκομεία.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

Ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, η Συμμετοχή μέλους ΔΕΠ ως Αναπληρωτή Διοικητή στα Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που στεγάζουν Πανεπιστημιακές Κλινικές, οι Ιατρικές Ειδικότητες και η αναβάθμιση Σπουδών στις Ιατρικές Σχολές.

Ευχαριστώ

Στάθης Ευσταθόπουλος

Επικ. Καθηγητής, ΓΓ Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Αθηνών, ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ : Ρουμανία: Διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα λιτότητας πήδηξε από το μπαλκόνι της Βουλής


Από το μπαλκόνι του Κοινοβουλίου πήδηξε εργαζόμενος της κρατικής τηλεόρασης στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο γερουσιαστής των Φιλελευθέρων, Εμίλιαν Φράνκου δήλωσε ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει, πριν πέσει από το μπαλκόνι: «Στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου».

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

22/12/2010 Επερώτηση ΚΚΕ για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας(ΒΟΥΛΗ)

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, σε συνδυασμό με την προσαρμογή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. Η αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία του λαού, αφού όλα τα λαϊκά δικαιώματα στον τομέα αυτό έχουν κηρυχθεί σε διωγμό.

Ολα τα μέτρα που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται, είναι ενταγμένα και υπηρετούν το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την εξασφάλιση της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης και σε συνθήκες τέτοιες που στην κυριολεξία όποιος έχει να πληρώσει θα ζει και όποιος όχι, θα κινδυνεύει να πεθάνει. Είναι πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος και γι'' αυτό σαν εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Η κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ και με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., επιδιώκει να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, τα χρέη του δημόσιου τομέα της Υγείας, που δημιούργησε η επιχειρηματική δράση, με την απλόχερη στήριξη του κράτους (επενδυτικά κίνητρα, φοροαπαλλαγές κλπ.). Αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση για να ξεμπερδέψουν μια και καλή ακόμα και με αυτές τις ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες κρατικές παροχές στην Υγεία.

Σε συγχορδία η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ।Ο।Σ।, ο ΣΕΒ και τα μαζικά τους μέσα ενημέρωσης έχουν αναλάβει να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν τις άγριες περικοπές και στην Υγεία, στο όνομα του "εξορθολογισμού των δαπανών", της "σπατάλης", των "τρωκτικών"। Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους γιατί απαιτούν τα αυτονόητα, δηλαδή σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, που ήδη τις έχουν χρυσοπληρώσει και δεν τις έχουν। .........ΚΛΙΚ ΕΔΩ για ολοκληρο το κειμενο.

O «λογιστής των οικονομικών της υγείας» και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Σχετικά με την χθεσινή ομιλία του Υπουργού Υγείας επί του Προϋπολογισμού στην Βουλή

Με τη χθεσινή «παράσταση» στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Υπουργός Υγείας αναδεικνύεται σε «μετρ» της παραπλάνησης, χρησιμοποιώντας τα ρήματα εξορθολογίζω, εξυγιαίνω και αυξάνω τους ιδίους πόρους του νοσοκομείου.

Οι δε δεσμεύσεις του ότι τα σημαντικότερα για τη βελτίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, θα αρχίσουν από την 1η Απριλίου, ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, μόνο ως φάρσα και κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι καθιστά την υγεία εμπόρευμα και λειτουργεί τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η αλήθεια είναι ότι κατεδαφίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ρίχνει στις πλάτες του λαού το κόστος και πετά τους απόρους, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες στον Καιάδα.

Η αλήθεια είναι ότι παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζει και βεβαιώνει την αιμορραγία δημοσίων πόρων προς το αδηφάγο μεγάλο ιατρικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Υπουργός Υγείας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ψέματα τελειώνουν. Το δημόσιο αγαθό της υγείας βρίσκεται στο στόχαστρό τους και ο ΣΥΝ είναι σε πόλεμο με την κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους «λογιστές» τους.

Η αντίσταση και η ενότητα στην πάλη, αποτελεί χρέος της κοινωνίας και του καθενός.

21/12/2010 ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ- ΑΘΛΙΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 19-12-10

Μετά την γνωστή πλέον δήλωση του υπουργού υγείας Λοβέρδου ότι από το 2011 σταματάνε οι προσλήψεις νέων ιατρών στο ΕΣΥ καθώς εφαρμόζεται και στον χώρο της υγείας το προβλεπόμενο από το μνημόνιο “5 φεύγουν-1 έρχεται” , μία ανακοίνωση προκήρυξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται να ολοκληρώσει το παζλ. Η πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των νέων ιατρών είναι γεγονός απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ με ημερομηνία 14122010 (θυμηθείτε είναι η μέρα που συζητιόταν το πολύκροτο νομοσχέδιο Κατσέλη για τα εργασιακά στη Βουλή), προκηρύσσει σχεδόν 60 θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της Ελλάδας που θα προσλαμβάνονται με διετή σύμβαση και μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκμεταλλευόμενο την περσινή “εμπειρία” του, όταν με πρόσχημα την πανδημία της γρίππης προσλάμβανε 23 ιατρούς σε ΜΕΘ με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Δεν προσλαμβάνει μόνο ιατρούς ΜΕΘ αλλά και ιατρούς όλων των ειδικοτήτων πλέον (καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, ψυχιάτρους κλπ) με τις γνωστές κατάπτυστες σχέσεις (μπλοκ απόδειξης υπηρεσιών) που καταδικάστηκαν πέρυσι από το σύνολο των συνελεύσεων και των συνδικαλιστικών οργάνων του νοσοκομειακού κινήματος. Λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι του υπουργείου πραγματοποιεί την μεγαλύτερη αλλαγή στο καθεστώς εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ απο ιδρύσεώς του.
Είναι προφανές ότι απο εδώ και στο εξής προσανατολίζονται σε αυτόν τον τύπο γιατρού και εργαζόμενου στο ΕΣΥ, κομμένο και ραμμένο στην λογική της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας των νοσοκομείων. Δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί-επιμελητές ,ούτε καν επικουρικοί, αλλά γιατροί που θα προσλαμβάνονται για να καλύπτουν τρύπες , με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ασφάλιση, και βέβαια χωρίς προοπτική στο ΕΣΥ. Η επαίσχυντη κατάσταση που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και σε όλες σχεδόν τις ιδιωτικές κλινικές, μεταφέρεται πλέον και στο ΕΣΥ. Με δυό λόγια επίσημα ανασφάλιστη, μαύρη εργασία ιατρών είναι αυτή που θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ιατρικό προσωπικό. Πρόκειται για ΣΚΑΝΔΑΛΟ και για ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ που προσπαθεί να περάσει η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε προφανή συντονισμό με το υπουργείο υγείας μέσα στα Χριστούγεννα.
Αντί λοιπόν το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας που αναδεικνύονται όλο και περισσότερο με την πολιτική του μνημονίου και την αύξηση της φτώχειας,, αντί να μας απαντήσει στο φιάσκο με τα εμβόλια της περίφημης πανδημίας που δεν ήρθε ποτέ εκθέτωντας ανεπανόρθωτα τους επιστημονικούς ογκόλιθους (!!!) που μέσα από πολύπλοκα στατιστικά σχήματα καλύπτανε τις ανάγκες κάποιων για κέρδη, αντί να μας απαντήσει στα αίτια και τις ευθύνες που προκάλεσαν τον πρόσφατο θάνατο συνανθρώπων μας από τον ιό West Nile, ασχολείται με το πως θα βάλει την ταφόπλακα στην εργασιακή προοπτική των νέων ιατρών.
Τα ερωτήματα είναι αμείληκτα προς τους κυρίους Σαρόγλου και Λοβέρδο. Αποδεικνύεται επιπλέον ότι οι πιο μαύρες πολιτικές έχουν περάσει μέσα από το γκεμπελικής έμπνευσης σύνθημα των “έκτακτων αναγκών”. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι πέρυσι υπήρχαν τέτοιες ανάγκες λόγω της επαπειλούμενης πανδημίας, φέτος τι είναι αυτό που σας οδηγεί σε αυτή την προκήρυξη; Η κυβέρνησή σας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέλυσε πέρυσι συμβασιούχουςμε πρόσχημα την κατάργηση αυτών των σχέσεων εργασίας,; Σήμερα τις περνάτε όχι μόνο από την πίσω πόρτα αλλά και πολύ χειρότερες από οτιδήποτε ίσχυε έως τώρα.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ!

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


ΣτΕ 1678/2002

[ΤΕΥΧΟΣ 4/2002]
Επαγγελματική ελευθερία-κοινωνικό κράτος δικαίου-υγεία των πολιτών-αυτοδιοίκηση
ΑΕΙ (άρθρα 5 παρ. 1, 16, 21 παρ. 3, 25 παρ. 1 Συντ., 11 παρ. 4 ν. 2889/2001, 13 ν.1397/1983)
Οι διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται σε πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι
εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ να ασκούν ελεύθερο
επάγγελμα δεν αντίκεινται στο συνταγματικώς κατοχυρωμένη επαγγελματική
ελευθερία. Η ένταξη πανεπιστημιακών κλινικών στο ΕΣΥ δεν αποτελεί εμπόδιο στη
διδακτική και ερευνητική αποστολή τους αλλά συνάδει με την αρχή του κοινωνικού
κράτους δικαίου η οποία επιβάλλει όλες οι μονάδες περίθαλψης να παρέχουν υπηρεσίες
υγείας ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική ή
επαγγελματική του κατάσταση. Το ασυμβίβαστο που θέσπισε ο νομοθέτης για την ως
άνω κατηγορία πανεπιστημιακών γιατρών είναι σύμφωνο με την αρχή της
αναλογικότητας και επιβάλλεται προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένοι στο
λειτούργημά τους, απαλλαγμένοι από τις εξαρτήσεις της άσκησης του ελεύθερου
επαγγέλματος. Δεν αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ
απόφαση του Δ.Σ. του οικείου ΠΕΣΥ, το οποίο δεν αποτελεί πανεπιστημιακό όργανο, με
την οποία απομακρύνεται πανεπιστημιακός γιατρός από νοσοκομείο του ΕΣΥ επειδή
εργαζόταν ταυτοχρόνως σε ιδιωτικό νοσοκομείο. (Μειοψ.). Η υπόθεση παραπέμπεται
στην Ολομέλεια λόγω μείζονος σπουδαιότητας.
5. Επειδή, ο Ν. 1268/1982 «Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών
Ιδρυμάτων» (Α΄ 87) προβλέπει την λειτουργία εργαστηρίων και κλινικών ως μονάδων
πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας. Ειδικότερα, στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2,
3 και 5 του άρθρου 7 του νόμου αυτού, όπως ήδη ισχύουν μετά την τροποποίηση των μεν
παρ. 1 και 2 με την παρ. 3 του άρθρου 79 του Ν. 1566/1985 (Α΄ 167), της δε παρ. 5 με την
παρ. 2 του άρθρου 48 του Ν. 1404/1983 (Α΄ 173), ορίζονται τα εξής: «1. Κάθε Εργαστήριο ή
Κλινική ανήκει σε Τομέα ή σε Τμήμα και η λειτουργία τους διέπεται από εσωτερικό
κανονισμό. Μπορεί να ανήκει σε Σχολή αν υπάρχει τεκμηριωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής
στις δραστηριότητές του από μέλη του Δ.Ε.Π. που ανήκουν σε διαφορετικά Τμήματα της
ίδιας Σχολής και σχετική πρόταση του Τμήματος ή της Σχολής. Κάθε Εργαστήριο ή Κλινική
διευθύνεται από ένα Διευθυντή που είναι μέλος του Δ.Ε.Π. του Τομέα ή του Τμήματος ή της
Σχολής αντίστοιχα και ανήκει κατά προτεραιότητα στις βαθμίδες του Αναπληρωτή Καθηγητή
ή του Καθηγητή. 2. Τα κριτήρια και η διαδικασία για την εκλογή του Διευθυντή ορίζονται με
Π.Δ. ύστερα από γνώμη των Α.Ε.Ι. 3. Ο Διευθυντής εκλέγεται για χρονική περίοδο τριών
χρόνων, που μπορεί να ανανεώνεται, από τη Γ.Σ. του Τμήματος ή τη Γ.Σ. της Σχολής
ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία ανήκει το Εργαστήριο ή η Κλινική... 5. Η
ίδρυση Εργαστηρίου ή Κλινικής γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από γνώμη του
οικείου Τμήματος ή Σχολής. Στο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται και ο εσωτερικός
κανονισμός τους. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά
από πρόταση της Γ.Σ. του οικείου Τμήματος ή της οικείας Σχολής είναι δυνατή η κατάργηση,
συγχώνευση ή μετονομασία των υφισταμένων Εργαστηρίων ... Κλινικών ... και λοιπών
μονάδων. Σε περίπτωση κατάργησης τα όργανα και ο εξοπλισμός κατανέμονται με απόφαση
της οικείας Γ.Σ. Τμήματος ή Σχολής σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν στο Τμήμα ή
τη Σχολή...». Εξ άλλου, στις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα
Υγείας» (Α΄ 143), όπως ήδη ισχύουν μετά την συμπλήρωση της παρ. 1 του άρθρου αυτού με
την παρ. 1 του άρθρου 19 του Ν. 1579/1985 (Α΄ 217), προβλέπονται οι εξής προϋποθέσεις
για την εγκατάσταση και την λειτουργία πανεπιστημιακών εργαστηρίων και κλινικών στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «1. Στα νοσοκομεία μπορεί να εγκαθίστανται
και να λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και ειδικές μονάδες που
στελεχώνονται αποκλειστικά με πανεπιστημιακό ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό.
Η διάταξη αυτή δεν αναφέρεται στους ειδικευόμενους και μετεκπαιδευόμενους. Οι
πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και μονάδες εντάσσονται στον αντίστοιχο τομέα του
νοσοκομείου και αποτελούν τμήματά του. Η δύναμη κάθε πανεπιστημιακής κλινικής δεν
υπερβαίνει τα σαράντα πέντε (45) κρεβάτια. Η διάταξη ισχύει και για τις πανεπιστημιακές
κλινικές που λειτουργούν σήμερα στα νοσοκομεία. Η εγκατάσταση γίνεται με κοινή απόφαση
των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από
γνώμη του ιατρικού τμήματος και πρόταση του ΚΕ.Σ.Υ. Με όμοιες αποφάσεις μεταφέρονται
πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και ειδικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στα
νοσοκομεία. Το όριο αυτό μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού
Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ.,
που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 2. Τα πανεπιστημιακά τμήματα στα
πλαίσια του τομέα που υπάγονται, λειτουργούν και διοικούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των
άρθρων 11 και 12 του νόμου αυτού. Το πανεπιστημιακό προσωπικό, σε ό,τι αφορά την
υπηρεσία του στο νοσοκομείο, θεωρείται ότι βρίσκεται σε οργανική σχέση με αυτό και
υπάγεται στη δικαιοδοσία, τον επιστημονικό και ιεραρχικό έλεγχο των αρμόδιων οργάνων
του νοσοκομείου, όπως και το λοιπό προσωπικό της ιατρικής υπηρεσίας. 3. Μέσα σε δώδεκα
μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, οι συμβάσεις που ισχύουν για την
εγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών, εργαστηρίων και ειδικών μονάδων σε νοσοκομεία
λήγουν χωρίς αποζημίωση. Διατάξεις νόμου ή π.δ/τα για την εγκατάσταση πανεπιστημιακών
κλινικών, εργαστηρίων και ειδικών μονάδων σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Ν.Δ. 2592/1953
καταργούνται. Οι κλινικές αυτές, τα εργαστήρια και οι ειδικές μονάδες εξακολουθούν να
λειτουργούν στα παραπάνω νοσοκομεία μέχρι την εγκατάστασή τους σύμφωνα με τις
διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού». Κατ' εφαρμογήν των διατάξεων αυτών
εκδόθηκε η υπ' αριθμ. Α3β/οικ./ 4407/5.3.1986 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας,
Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄
142/2.4.1986), με την οποία εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης,
μεταξύ άλλων, μία οφθαλμολογική κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών
Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθυντής της Κλινικής αυτής
εκλέχθηκε ο αιτών σύμφωνα με τις παρατιθέμενες ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.
1268/1982. Από την κλινική δε αυτή ο αιτών απομακρύνθηκε κατ' εφαρμογήν της παρ. 4 του
άρθρου 11 του νεώτερου Ν. 2889/2001, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄
Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας που προσβάλλεται με την
κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως.
6. Επειδή, με τις διατάξεις του Ν. 2889/2001 «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού
Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 37) η επικράτεια διαιρέθηκε σε υγειονομικές
περιφέρειες, που ταυτίζονται με τις διοικητικές περιφέρειες (άρθρο 1 παρ. 1). Σε κάθε
υγειονομική περιφέρεια ιδρύθηκε ένα ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Περιφερειακό Σύστημα
Υγείας» (ΠΕΣΥ), η οποία συμπληρώνεται με το όνομα της οικείας περιφέρειας. Κατ'
εξαίρεση, ιδρύθηκαν τρία ΠεΣΥ στην Περιφέρεια Αττικής και από δύο ΠεΣΥ στις
περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου (άρθρο 1 παρ. 2). Ειδικότερα, στην
περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ιδρύθηκαν το Α΄ και το Β΄ ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας
με τοπική αρμοδιότητα που καθορίζεται, αντιστοίχως, στις περιπτ. Δ και Ε της παρ. 2 του
άρθρου 1 του νόμου. Σκοπός της ιδρύσεως των ΠεΣΥ είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις της
παρ. 3 του άρθρου 1 του νόμου: «α) Η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής
υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο περιφέρειας, που θα εγγυώνται μια πλήρη δέσμη υπηρεσιών
υγείας υψηλής ποιότητας, από την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, την πρωτοβάθμια
και νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, την αποκατάσταση και
την κατ' οίκον νοσηλεία. β) Ο συντονισμός των δράσεων και των πολιτικών παροχής
υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας και η διασφάλιση της αποτελεσματικής
οργάνωσης και διοίκησης όλων των μονάδων υγείας του ΕΣΥ που ανήκουν στην
αρμοδιότητά τους, με στόχο την υψηλότερη δυνατή λειτουργική και οικονομική
αποδοτικότητα». Εξ άλλου, όργανα διοικήσεως των ΠεΣΥ είναι, σύμφωνα με την παρ. 1 του
άρθρου 2 του νόμου: α) το Διοικητικό Συμβούλιο και β) ο Πρόεδρος του Διοικητικού
Συμβουλίου, ο οποίος είναι και Γενικός Διευθυντής του οικείου ΠεΣΥ. Με την πλήρωση της
θέσεως του Προέδρου του ΔΣ και Γενικού Διευθυντή κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του
άρθρου 3 του Ν. 2889/2001 και, περαιτέρω, με την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου
κατά τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου έκαστο ΠεΣΥ αποκτά τα
νόμιμα όργανα διοικήσεως και καθίσταται δυνατή, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, η άσκηση
όλων των διοικητικών αρμοδιοτήτων των οργάνων αυτών, τις οποίες προβλέπουν οι
ειδικότερες σχετικές διατάξεις, χάριν πληρώσεως του σκοπού ιδρύσεως του ΠεΣΥ. Στα
όργανα αυτά παρέχεται, άλλωστε, διοικητική υποστήριξη προσωρινά από την διοικητική
υπηρεσία του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της τοπικής αρμοδιότητας του
οικείου ΠεΣΥ, σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.
2889/2001, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους πριν από την στελέχωση
και την έναρξη λειτουργίας της κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου Κεντρικής Υπηρεσίας του
ΠΕΣΥ, η οποία παρέχει την διοικητική υποστήριξη στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον
Πρόεδρο του ΔΣ και Γενικό Διευθυντή κατά τις πάγιες διατάξεις του άρθρου αυτού.
Συνεπώς, η έκδοση της προβλεπόμενης από την παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν. 2889/2001
αποφάσεως του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, με την οποία ορίζεται ο χρόνος ενάρξεως
λειτουργίας της ως άνω Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και η θέσπιση Οργανισμού της
Υπηρεσίας αυτής με έκδοση σχετικού Π.Δ/τος, δεν αποτελούν πρόσθετες προϋποθέσεις για
την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠεΣΥ ή του Προέδρου του
ΔΣ και Γενικού Διευθυντή του ΠεΣΥ, ούτε κατά ρητή πρόβλεψη, ούτε καθ' ερμηνείαν των
διατάξεων του Ν. 2889/2001, ο δε περί του εναντίου προβαλλόμενος με την κρινόμενη
αίτηση λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
7. Επειδή, στην παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 2889/2001 ορίζεται ότι όλα τα νοσοκομεία που
ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «... μετατρέπονται αυτοδικαίως, από την ίδρυση του
νόμου αυτού, σε αποκεντρωμένες και ανεξάρτητες υπηρεσιακές μονάδες του αντίστοιχου
ΠεΣΥ, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αποκεντρωμένες μονάδες συνεχίζουν να
έχουν τη διοίκηση του προσωπικού τους και οι υπάλληλοι διατηρούν τους κλάδους και τις
θέσεις τους. Στο ΠεΣΥ περιέρχεται αυτοδικαίως, κατά κυριότητα, χωρίς την τήρηση
οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας
των μονάδων αυτών, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν την αποκλειστική χρήση και
διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, κατά τα οριζόμενα στις ειδικότερες διατάξεις
του παρόντος νόμου». Περαιτέρω, στην παρ. 2 του άρθρου 5 του νόμου ορίζεται ότι «... τα
νοσοκομεία κάθε ΠεΣΥ συνδέονται μεταξύ τους λειτουργικά, νοσηλευτικά, επιστημονικά και
εκπαιδευτικά...» και αναφέρονται ενδεικτικώς ορισμένες αρμοδιότητες του ΔΣ του οικείου
ΠεΣΥ που αφορούν στην λειτουργική διασύνδεση των νοσοκομείων, στις δε παρ. 4, 5 και 6
του ίδιου άρθρου 5 προβλέπεται ότι την διοίκηση των νοσοκομείων, ως αποκεντρωμένων
μονάδων των ΠεΣΥ, ασκούν εφεξής: α) το Συμβούλιο Διοίκησης και β) ο Διοικητής και
καθορίζονται οι αρμοδιότητες των οργάνων αυτών. Τέλος, τα άρθρα 6, 7, 8 και 12 του νόμου
περιέχουν, αντιστοίχως, διατάξεις σχετικές με την οργάνωση των νοσοκομείων, την
διάρθρωση της ιατρικής και της νοσηλευτικής υπηρεσίας και την άσκηση της πειθαρχικής
εξουσίας επί του προσωπικού καθορίζοντας, επί των θεμάτων αυτών, ορισμένες
αρμοδιότητες που ασκούνται από το Συμβούλιο Διοίκησης ή τον Διοικητή του νοσοκομείου
και άλλες αρμοδιότητες, που ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠεΣΥ.
8. Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001, οι
αναφερόμενες στην προηγούμενη σκέψη ρυθμίσεις ισχύουν με αποκλίσεις για ορισμένα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το
Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, για τα νοσοκομεία αυτά, οι
διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 13 προβλέπουν: α) ότι διασυνδέονται λειτουργικά με το
ΠεΣΥ, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ευρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.
2 του άρθρου 5, χωρίς όμως να υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 1, ήτοι χωρίς
να αποβάλλουν τη νομική προσωπικότητά τους και να καθίστανται αποκεντρωμένες μονάδες
του ΠεΣΥ και χωρίς να περιέρχεται στο ΠεΣΥ η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, β) ότι
διατηρούν τα υφιστάμενα Διοικητικά Συμβούλια ως όργανα διοικήσεως και γ) ότι τα
Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων αυτών ασκούν τις αρμοδιότητες που, σύμφωνα με
τα άρθρα 5, 6, 7, 8 και 12 του ίδιου νόμου, ανατίθενται στα Συμβούλια Διοίκησης των λοιπών
νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή στο Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου
ΠεΣΥ. Σύμφωνα με τις ειδικές αυτές διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 13, ερμηνευόμενες σε
συνδυασμό με τις λοιπές διατάξεις του Ν. 2889/2001, τα αναφερόμενα στην ως άνω
παράγραφο νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος, Υγείας υπάγονται στις διοικητικές
αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠεΣΥ, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου
ευρίσκονται, για τα ζητήματα λειτουργικής διασυνδέσεως με τα λοιπά νοσοκομεία της
τοπικής αρμοδιότητος του ίδιου ΠεΣΥ κατά την παρ. 2 του άρθρου 5, καθώς επίσης και για
όλα τα άλλα ζητήματα τα σχετικά με τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που
ρυθμίζει ο νόμος αναθέτοντας αρμοδιότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου ΠεΣΥ.
Εξαιρούνται μόνον τα ζητήματα που ρυθμίζονται στις λοιπές παραγράφους του άρθρου 5 και
στα άρθρα 6, 7, 8 και 12 του νόμου, για τα οποία τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες
Διοικητικού Συμβουλίου ΠεΣΥ ασκούν τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων αυτών.
Συνεπώς, τα ζητήματα αρμοδιότητας Διοικητικού Συμβουλίου ΠεΣΥ τα σχετικά με τα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία ρυθμίζονται στην παρ. 4 του άρθρου
11 του Ν. 2889/2001 σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στις επόμενες σκέψεις, αφορούν κατά την
βούληση του νομοθέτη και τα αναφερόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 13 νοσοκομεία, μεταξύ
των οποίων και το Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο δε περί του εναντίου
προβαλλόμενος λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
9. Επειδή, στην παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 ορίζονται τα εξής: «4. Μετά τρεις (3)
μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς
ιατρούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι
εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., η παροχή υπηρεσιών, με
οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε
ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές
επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και η
εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών
φορέων. Για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, που δεν έχουν
ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά διατηρούν μόνο εργαστήριο εντός ιδιωτικών φορέων, η
απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2002. Η
παραβίαση της διάταξης αυτής συνιστά για τον πανεπιστημιακό ιατρό το πειθαρχικό
παράπτωμα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς και για την ιδιωτική
επιχείρηση συνεπάγεται την επιβολή, με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα
Περιφέρειας, χρηματικής ποινής ύψους είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) δραχμών
και σε περίπτωση υποτροπής την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του φορέα από τον
αρμόδιο νομάρχη. Εάν ο πανεπιστημιακός ιατρός εργάζεται σε πανεπιστημιακή κλινική,
εργαστήριο ή μονάδα, που είναι εγκατεστημένη σε νοσοκομείεο του Ε.Σ.Υ., ανεξάρτητα από
την πειθαρχική του δίωξη, απομακρύνεται μονομερώς από το νοσοκομείο, με απόφαση του
Διοικητικού Συμβουλίου του Πε.Σ.Υ., μετά από κλήση του να υποβάλει τις αντιρρήσεις του
εντός δέκα (10) ημερών. Η απόφαση του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ. κοινοποιείται στον Πρόεδρο του
ιατρικού τμήματος και στον Πρύτανη του οικείου Α.Ε.Ι., για την άσκηση της πειθαρχικής
δίωξης». Εξ άλλου, με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του νόμου αυτού
απαγορεύεται από 1.1.2001 στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε
πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του
Εθνικού Συστήματος Υγείας ή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να ασκούν ιδιωτικό
ιατρείο. Παράλληλα, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 9 επιτρέπεται στους ως άνω
ιατρούς να ασκούν από 1.1.2002 απογευματινό ιατρείο εντός των νοσοκομείων, με τους
όρους που προβλέπονται στις παρ. 1-3 του ίδιου άρθρου για την άσκηση απογευματινού
ιατρείου από τους ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην μεν παρ. 6 του άρθρου 13
του νόμου προβλέπεται ότι «από 1.1.2002 στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που προσφέρουν
τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, εγκατεστημένες σε
νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ καταβάλλεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του
οικείου νοσοκομείου, ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν, το
ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και
Πρόνοιας», στην δε παρ. 3 του άρθρου 9 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «... με κοινές αποφάσεις
των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζεται το ύψος της αμοιβής, που
καταβάλλεται για την επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο, καθώς και το ποσοστό που
παρακρατείται από το νοσοκομείο και το ποσοστό που κατανέμεται στους ιατρούς και το
λοιπό προσωπικό που απασχολείται στην απογευματινή λειτουργία των ιατρείων,
χειρουργείων και εργαστηρίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα...» (βλ. την υπουργική
απόφαση υπ' αριθμ. 2/62596/0022/12.11.2001, Β΄ 1541, που ήδη εκδόθηκε σύμφωνα με την
εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 και τις υπουργικές
αποφάσεις υπ' αριθμ. Υα4/Γ.Π. οικ. 40620/6.12.2001, Β΄ 1643, και υπ' αριθμ. Υα4. οικ.
45653/21.12.2001, Β΄ 1723, που εκδόθηκαν σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ.
3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου).
10. Επειδή, με τις παρατιθέμενες στην προηγούμενη σκέψη διατάξες της παρ. 4 του άρθρου
11 του Ν. 2889/2001: α) απαγορεύθηκε στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε
πανεπιστημιακές κλινικές εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
όπως ο αιτών εν προκειμένω, να παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση,
περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά
διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και, γενικότερα, σε κάθε είδους ιδιωτικές
επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και να
εγκαθιστούν ιδιωτικά ιατρεία ή ιατρικά μηχανήματα εντός των ως άνω ιδιωτικών φορέων, β)
ορίσθηκε ότι η ως άνω απαγόρευση ισχύει «μετά τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος» του
Ν. 2889/2001 για όλους τους πανεπιστημιακούς ιατρούς πλην αυτών του εργαστηριακού
τομέα, για τους οποίους η ειδική απαγόρευση διατηρήσεως εργαστηρίου εντός ιδιωτικών
φορέων ισχύει από 1.1.2002 και γ) προβλέφθηκε ότι, σε περίπτωση παραβάσεως της
απαγορευτικής διατάξεως, οι πανεπιστημιακοί ιατροί απομακρύνονται από το νοσοκομείο με
απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου ΠεΣΥ. Δεδομένου ότι ο Ν. 2889/2001
ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 21 αυτού, από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως, ήτοι από 2.3.2001, οι ως άνω διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 κατέλαβαν
τους πανεπιστημιακούς ιατρούς που, όπως ο αιτών, εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές
εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν ανήκουν στους
ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μετά παρέλευση χρονικού διαστήματος τριών μηνών από
της ως άνω δημοσιεύσεως. Στην προκειμένη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α΄
ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Γενικό
Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, επικαλούμενο τις διατάξεις αυτές απεμάκρυνε τον
αιτούντα, με την προσβαλλομένη απόφασή του, από την πανεπιστημιακή οφθαλμολογική
κλινική του ως άνω Νοσοκομείου, διότι διεπίστωσε ότι ο αιτών, ο οποίος παρείχε τις ιατρικές
υπηρεσίες του παράλληλα στην ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ΑΕ»
δυνάμει σχετικής συμβάσεως, δεν έλυσε την σύμβαση αυτή, είτε συμβατικώς είτε μονομερώς
με καταγγελία, μέχρι την 3.6.2001, ήτοι μέχρι το απώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο ήταν
κατά τον νόμο επιτρεπτή η διατήρηση της συμβάσεως, αλλά εξακολούθησε να παρέχει τις
ιατρικές υπηρεσίες του στην εν λόγω ιδιωτική κλινική και μετά την 3.6.2001.
11. Επειδή, με την εγκατάσταση πανεπιστημιακών εργαστηρίων, κλινικών και ειδικών
μονάδων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος υγείας κατά τις διατάξεις του άρθρου 13
του Ν. 1397/1983 που παρατίθενται στην πέμπτη σκέψη, ελήφθη κρατική μέριμνα όχι μόνον
για την άσκηση διδακτικού και ερευνητικού έργου εντός των νοσοκομείων αυτών από μέλη
του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προς περαιτέρω ανάπτυξη και προαγωγή
της επιστήμης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά και για την
προάσπιση της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος,
στο πλαίσιο της εφαρμογής της συνταγματικής αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Ειδικότερα, από τις διατάξεις του ως άνω άρθρου 13 του Ν. 1397/1983, ερμηνευόμενες σε
συνδυασμό με τις λοιπές διατάξεις του ίδιου νόμου, συνάγεται ότι οι εγκαθιστάμενες στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακές κλινικές που στελεχώνονται
με πανεπιστημιακούς ιατρούς, έχουν, ως μονάδες νοσοκομειακής περίθαλψης, λειτουργική
αποστολή που δεν διαφοροποιείται από εκείνη των λοιπών μονάδων των ιδίων νοσοκομείων,
οι οποίες στελεχώνονται με το ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας σύμφωνα
με τα άρθρα 24 και επ. του ιδίου νόμου. Όλες οι μονάδες περίθαλψης του Εθνικού
Συστήματος Υγείας έχουν λειτουργική αποστολή που συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών
υγείας «ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και
επαγγελματική του κατάσταση» σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.
1397/1983. Η επιταγή αυτή αποτελεί έκφραση της αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου, η
οποία ρητώς πλέον κατοχυρώνεται στην παρ. 1 του άρθρου 25 του Συντάγματος, όπως ισχύει
μετά την αναθεώρηση του άρθρου αυτού με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ΄ Αναθεωρητικής
Βουλής. Συνεπώς, την ίδια λειτουργική αποστολή έχουν και οι πανεπιστημιακές κλινικές που
εγκαθίστανται στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παράλληλα με την
διδακτική και ερευνητική αποστολή τους. Αυτός ο νόμιμος όρος για την πρόσβαση των
Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ιδίων των πανεπιστημιακών ιατρών στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συνταγματικά θεμιτός και δεν αντιβαίνει
στην ανωτέρω μνημονευομένη παρ. 1 του άρθρου 16 του Συντάγματος, εν όψει και της
ευρείας εξουσίας που παρέχεται στον κοινό νομοθέτη, δυνάμει της παρ. 3 του άρθρου 21 του
Συντάγματος και της συνταγματικής αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου, για την θέσπιση
κανόνων δικαίου με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών.
12. Επειδή, οι μονάδες περίθαλψης των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πλην
των πανεπιστημιακών κλινικών που είναι εγκατεστημένες στα νοσοκομεία αυτά,
στελεχώνονται με ιατρικό προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο ιατρών ΕΣΥ του Υπουργείου
Υγείας και Πρόνοιας. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 24 και των παρ.
1 και 2 του άρθρου 25 του Ν. 1397/1983, οι ιατροί του ως άνω Κλάδου είναι έμμισθοι
δημόσιοι λειτουργοί και οι δαπάνες της μισθοδοσίας τους βαρύνουν τον προϋπολογισμό των
νοσοκομείων στα οποία υπηρετούν. Στους ιατρούς δε αυτούς απαγορεύεται να ασκούν
παράλληλα την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα και να είναι οι ίδιοι ή συγγενείς τους μέχρι
δευτέρου βαθμού ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής ή φαρμακευτικής επιχείρησης ή να μετέχουν
σε εταιρείες με αντίστοιχα αντικείμενα. Εξ άλλου, στην παρ. 3 του άρθρου 39 του Ν.
1397/1983 ορίσθηκε ότι «απαγορεύεται η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος στους
πανεπιστημιακούς γιατρούς» αλλά, περαιτέρω, στην παρ. 3 του άρθρου 43 του ιδίου νόμου
ορίσθηκε ότι η απαγόρευση αυτή «ισχύει από την έκδοση του Π.Δ/τος που προβλέπεται από
τον Ν. 1268/1982». Η τελευταία αυτή διάταξη του Ν. 1397/1983 αναφέρεται, προδήλως, στις
διατάξεις των παρ. 6 και 7 του Ν. 1268/1982 που έχουν το εξής περιεχόμενο: «6. Η ιδιότητα
μέλους του ΔΕΠ είναι ασυμβίβαστη με κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση. 7. Με Π.Δ.
καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την κατ' εξαίρεση εξωπανεπιστημιακή απασχόληση μελών
του ΔΕΠ, που η συμμετοχή τους σε εφαρμογές του επιστημονικού τους κλάδου είναι
αναγκαία για την εκπαιδευτική τους λειτουργία ή για την προαγωγή της επιστήμης στην
πράξη. Η προηγούμενη παράγραφος ισχύει από την έκδοση του Π.Δ.». Από τις διατάξεις
αυτές του Ν. 1397/1983 συνάγεται ότι ο νομοθέτης έκρινε ότι, προκειμένου να επιτελούν
απρόσκοπτα οι μονάδες περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας την κατά τα εκτιθέμενα
στην προηγούμενη σκέψη λειτουργική αποστολή τους, πρέπει όλοι οι ιατροί που προσφέρουν
τις υπηρεσίες τους στις μονάδες αυτές να είναι προσηλωμένοι στο λειτούργημά τους και,
κυρίως, να είναι απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις, τις οποίες συνεπάγεται η παράλληλη εκ
μέρους τους άσκηση ελεύθερου ιατρικού επαγγέλματος, είτε ατομικώς, είτε με την
συμμετοχή τους καθ' οιονδήποτε τρόπο σε ιδιωτικές κλινικές και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις
του Κλάδου Υγείας, δεδομένου ότι οι εξαρτήσεις αυτές υπονομεύουν και απειλούν με
εκφυλισμό ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (βλ. σελ. 8 και 9 της εισηγητικής έκθεσης του Ν.
1397/1983). Για τον λόγο αυτό, οι μεν απαγορεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 24 ίσχυσαν
για το προσωπικό του Κλάδου ιατρών ΕΣΥ από την δημοσίευση του Ν. 1397/1983 στην
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7.10.1983) σύμφωνα με το άρθρο 47, η δε δυνατότητα των
πανεπιστημιακών ιατρών να ασκούν την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα, παράλληλα με την
παροχή των υπηρεσιών τους στις πανεπιστημιακές κλινικές που εγκαθίστανται στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προβλέφθηκε ως προσωρινή, ήτοι μέχρι την
ενεργοποίηση της σχετικής απαγορευτικής διατάξεως της παρ. 3 του άρθρου 39 με την
έκδοση του Π.Δ/τος της παρ. 3 του άρθρου 44 (βλ. ΣτΕ 1903/1989). Και η δυνατότητα, όμως,
αυτή των πανεπιστημιακών ιατρών ήρθη με τις απαγορευτικές διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4
του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 που αναφέρονται στην ένατη σκέψη, δεδομένου ότι δεν
προηγήθηκε έκδοση του Π.Δ/τος της παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν. 1397/1983 και, ως εκ
τούτου, κατέστη πλέον γενική η απαγόρευση ασκήσεως της ιατρικής ως ελεύθερου
επαγγέλματος, είτε ατομικώς, είτε με την συμμετοχή καθ' οιονδήποτε τρόπο σε ιδιωτικές
κλινικές και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του Κλάδου Υγείας, παράλληλα με την
απασχόληση στις μονάδες περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέλος, για τις
υπηρεσίες που προσέφεραν στις εγκατεστημένες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος
Υγείας πανεπιστημιακές κλινικές, δεν ελάμβαναν προ του Ν. 2889/2001 οι πανεπιστημιακοί
ιατροί αποδοχές κατ' επαύξηση των προβλεπομένων για όλα τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, περιοριζόμενοι μόνον στην λήψη αποζημιώσεως λόγω
συμμετοχής στα προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας
βάσει των διατάξεων του άρθρου 7 του Ν. 2606/1998 (Α΄ 89). Συνεπώς, με τις διατάξεις της
παρ. 6 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 και της υπ' αριθμ. 2/62596/0022/12.11.2001 κοινής
αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Υγείας και Πρόνοιας που αναφέρονται
στην ένατη σκέψη προβλέφθηκε, παράλληλα, βελτίωση των αποδοχών των πανεπιστημιακών
ιατρών για την παροχή των υπηρεσιών τους από 1.1.2002, ανεξάρτητα από την δυνητική
πρόσθετη απασχόλησή τους σε απογευματινά ιατρεία κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του
ίδιου νόμου, για την οποία προβλέφθηκε άλλη ειδική αμοιβή.
13. Επειδή, από τα εκτεθέντα στις δύο προηγούμενες σκέψεις συνάγεται ότι οι διατάξεις της
παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, τις οποίες προέβη ο αιτών σύμφωνα με την
προσβαλλομένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠεΣΥ Κεντρικής
Μακεδονίας, θεσπίσθηκαν με κριτήρια αντικειμενικά και αποσκοπούν στην υψηλότερη
λειτουργική αποδοτικότητα των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και ειδικών
μονάδων, ως μονάδων νοσοκομειακής περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ήτοι
αποσκοπούν στην θεραπεία δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην προάσπιση της
υγείας των πολιτών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο πλαίσιο
της εφαρμογής της συνταγματικής αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου. Συνεπώς, οι
απαγορευτικές διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 δεν παραβιάζουν τις
διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 και της παρ. 1 του άρθρου 25 του Συντάγματος, όπως η
παρ. 1 του άρθρου 25 ισχύει μετά την αναθεώρησή της με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ΄
Αναθεωρητικής Βουλής, με τις οποίες, αντιστοίχως, κατοχυρώνεται ως ατομικό δικαίωμα η
ελευθερία επιλογής και ασκήσεως επαγγέλματος και επιβάλλεται ο σεβασμός της αρχής της
αναλογικότητας κατά την πρόβλεψη περιορισμών στα ατομικά δικαιώματα, διότι η
συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας επιλογής και ασκήσεως επαγγέλματος δεν
εμποδίζει τον κοινό νομοθέτη να επεμβαίνει, θέτοντας για την άσκηση συγκεκριμένου
επαγγέλματος περιοριστικούς όρους και υποχρεώσεις ή ακόμη και απαγορεύσεις, όταν τις
νομοθετικές αυτές επεμβάσεις επιβάλλουν, όπως εν προκειμένω, λόγοι προάσπισης της
υγείας των πολιτών, η οποία ανάγεται στο δημόσιο συμφέρον. Εξ άλλου, με την θέσπιση των
απαγορευτικών διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 δεν παραβιάσθηκε η
αρχή της προστατευομένης εμπιστοσύνης, αφ' ενός μεν διότι η μακρόχρονη διατήρηση ενός
ευνοϊκού για ορισμένη κατηγορία προσώπων νομοθετικού καθεστώτος δεν αποτελεί κατά το
Σύνταγμα πρόσκομμα για την μεταβολή του και δεν οδηγεί την δράση του νομοθέτη σε
παράλυση (βλ. ΣτΕ 6 και 7/1999, 2624/199, 1128/2000), αφ' ετέρου δε διότι, όπως εξετέθη, η
δυνατότητα των πανεπιστημιακών ιατρών να ασκούν την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα,
παράλληλα με την παροχή των υπηρεσιών τους στις εγκατεστημένες στα νοσοκομεία του
Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακές κλινικές, είχε ειδικά προβλεφθεί ως
προσωρινή, από μακρού χρόνου ήδη, με τις διατάξεις του Ν. 1397/1983 και, συνεπώς, οι
επαγγελματικές σχέσεις των πανεπιστημιακών ιατρών με ιδιωτικές κλινικές και λοιπές
ιδιωτικές επιχειρήσεις του Κλάδου Υγείας αναπτύχθηκαν εν επιγνώσει αυτού του στοιχείου
της προσωρινότητας. Τέλος, οι απαγορευτικές διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.
2889/2001, εν όψει και όσων προηγουμένως αναπτύχθηκαν, δεν αντιβαίνουν ούτε στην
έννοια της αξίας του ανθρώπου, της οποίας ο σεβασμός και η προστασία αποτελούν την
πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 του
Συντάγματος. Κατά συνέπεια, είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι οι λόγοι ακυρώσεως, με τους
οποίους ο αιτών προβάλλει ότι οι εν λόγω διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.
2889/2001 είναι ανίσχυρες, διότι παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας
επιλογής και ασκήσεως επαγγέλματος, της αναλογικότητας, της προστατευομένης
εμπιστοσύνης και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.
14. Επειδή, όπως συνάγεται από τα εκτεθέντα στην ενδέκατη και στην δωδέκατη σκέψη, οι
πανεπιστημιακοί ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκατεστημένες στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακές κλινικές, δεν τελούν, ως προς
την άσκηση κλινικού και εργαστηριακού έργου, υπό όμοιες συνθήκες με άλλους ιατρούς,
πανεπιστημιακούς ή μη πανεπιστημιακούς, πλην αυτών του Κλάδου ιατρών ΕΣΥ. Ως εκ
τούτου, το γεγονός ότι ο νομοθέτης επιτρέπει την άσκηση της ιατρικής ως ελεύθερου
επαγγέλματος σε ορισμένους ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα αλλά δεν
ασκούν κλινικό και εργαστηριακό έργο στις μονάδες περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος
Υγείας (όπως είναι λ.χ. οι πανεπιστημιακοί ιατροί που ασκούν τα διδακτικά καθήκοντά τους
ασυνδέτως με κλινικό έργο κατά το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του οικείου
ΑΕΙ, οι στρατιωτικοί ιατροί και οι ιατροί του ΙΚΑ), δεν καθιστά αντισυνταγματικές τις
απαγορεύσεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 λόγω παραβάσεως της
συνταγματικής αρχής της ισότητας. Εξ άλλου, για τα μέλη του ΔΕΠ των Ανωτάτων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν ανήκουν σε Τμήματα Ιατρικής, η άσκηση ελεύθερου
επαγγέλματος, παράλληλα με την άσκηση των διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων
τους, είναι ζήτημα που δεν συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την λειτουργία των μονάδων
νοσοκομειακής περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά εξαρτάται από την
εκτίμηση των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών των ΑΕΙ ή από άλλες εκτιμήσεις του
νομοθέτη. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ο νομοθέτης επιτρέπει την άσκηση ορισμένου
ελεύθερου επαγγέλματος (όπως λ.χ. του επαγγέλματος του δικηγόρου) σε μέλη του ΔΕΠ των
Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν ανήκουν σε Τμήματα Ιατρικής, δεν καθιστά
αντισυνταγματικές τις απαγορευτικές διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001
λόγω παραβάσεως της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ο δε περί του εναντίου
προβαλλόμενος λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
15. Επειδή, ούτε με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των
δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ) που κυρώθηκε με το
Ν.Δ. 53/1974 (Α΄ 256), ούτε με άλλες διατάξεις διεθνούς δικαίου κατοχυρώνεται η ελεύθερη
πρόσβαση των ιατρών μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε δημόσια
νοσοκομεία χάριν της αναπτύξεως και της προαγωγής της επιστήμης ή η άσκηση της ιατρικής
ως ελεύθερου επαγγέλματος, παράλληλα με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε δημόσια
νοσοκομεία. Συνεπώς, ανεξαρτήτως της αοριστίας του, είναι απορριπτέος και ως αβάσιμος ο
λόγος ακυρώσεως με τον οποίο προβάλλεται ότι οι απαγορευτικής φύσεως διατάξεις της παρ.
4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 παραβιάζουν την ΕΣΔΑ.
16. Επειδη, όπως έχει ήδη κριθεί (βλ. ΣτΕ 4234-6/1988, 455/1990), το Γενικό Νοσοκομείο
ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης υπήχθη στις διατάξεις του Ν. 1397/1983 και λειτουργεί ως
νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων της
από 18.4.1951 συμβάσεως μεταξύ του (τότε) Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες κυρώθηκαν και απέκτησαν ισχύ
νόμου με τα άρθρα 1 και 2 του Α.Ν. 1828/1951 (Α΄ 153) και δεν καταργήθηκαν με
μεταγενέστερες διατάξεις. Οι διατηρηθείσες σε ισχύ διατάξεις της συμβάσεως αυτής
προβλέπουν την λειτουργία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με νομικό καθεστώς ν.π.δ.δ. επί
χρονικό διάστημα πενήντα (50) ετών και την δυνατότητα μονομερούς παρατάσεως του
νομικού αυτού καθεστώτος επί πρόσθετο χρονικό διάστημα είκοσι πέντε (25) ετών (άρθρο 2),
την λειτουργία στο Νοσοκομείο εργαστηρίων και κλινικών μόνον πανεπιστημιακών (άρθρο
3), την επιστημονική διεύθυνση αυτών των εργαστηρίων και κλινικών από τους καθηγητές
της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (άρθρο 4), την
περιέλευση στην κυριότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όλων των
κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου μετά την λήξη της συμβάσεως (άρθρο 9) κ.ο.κ.
Με τις διατάξεις του νεώτερου Ν. 2889/2001 δεν εθίγησαν οι ως άνω διατάξεις, δεδομένου
ότι διατηρήθηκε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης ως ν.π.δ.δ. και δεν περιήλθε η
περιουσία του στο Α΄ ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην έβδομη
και στην όγδοη σκέψη. Συνεπώς, οι διατάξεις του Ν. 2889/2001 δεν έχουν απαλλοτριωτικό
χαρακτήρα για περιουσιακά δικαιώματα τα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης, όπως αβασίμως προβάλλει ο αιτών, ανεξαρτήτως του ότι το ζήτημα αυτό δεν
συνδέεται με το κύρος της προσβαλλομένης πράξεως και, ως εκ τούτου, αυτός ο λόγος
ακυρώσεως είναι απορριπτέος προεχόντως ως άνευ εννόμου συμφέροντος προβαλλόμενος.
Εξ άλλου οι διατάξεις της συμβάσεως δεν κατοχυρώνουν υπέρ των πανεπιστημιακών ιατρών,
στους οποίους αναφέρονται, δικαίωμα ασκήσεως της ιατρικής ως ελεύθερου επαγγέλματος,
είτε ατομικώς, είτε με την καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους σε ιδιωτικές κλινικές ή
άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του Κλάδου Υγείας, παράλληλα με την παροχή των υπηρεσιών
τους στις πανεπιστημιακές κλινικές του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Συνεπώς,
αβασίμως προβάλλεται ότι, λόγω διατηρήσεως της από 18.4.1951 συμβάσεως που κυρώθηκε
και απέκτησε ισχύ νόμου με τις διατάξεις του ΑΝ. 1828/1951, οι απαγορευτικές διατάξεις της
παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, οι οποίες αναφέρονται γενικώς σε όλους τους
πανεπιστημιακούς ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες σε πανεπιστημιακές κλινικές
εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν καταλαμβάνουν τους
πανεπιστημιακούς ιατρούς που, όπως ο αιτών, παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε
πανεπιστημιακές κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
17. Επειδή, το διοικητικό μέτρο της απομάκρυνσης από νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος
Υγείας, το οποίο λαμβάνεται εις βάρος πανεπιστημιακού σε περίπτωση παραβάσεως εκ
μέρους του των σχετικών απαγορευτικών διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.
2889/2001, δεν υπερακοντίζει τον συνταγματικά θεμιτό σκοπό των διατάξεων αυτών, ο
οποίος συνίσταται, κατά τα εκτεθέντα στην δέκατη τρίτη σκέψη, στην εξασφάλιση της
λειτουργικής απόδοσης των πανεπιστημιακών κλινικών, εργαστηρίων και ειδικών μονάδων,
που είναι εγκατεστημένες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως μονάδων
νοσοκομειακής περίθαλψης, μολονότι επιφέρει κατ' ανάγκην και την αδυναμία ασκήσεως
διδακτικού και ερευνητικού έργου σε μονάδες που έχουν, παράλληλα, διδακτική και
ερευνητική αποστολή σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην ενδέκατη σκέψη. Πράγματι, το
διδακτικό και ερευνητικό έργο που ασκείται από τους πανεπιστημιακούς ιατρούς στις
πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κλινικό και
το εργαστηριακό έργο που ασκούν οι ίδιοι στις ως άνω μονάδες και, ως εκ τούτου, δεν είναι
νοητή η διατήρηση δυνατότητας ασκήσεως διδακτικού και ερευνητικού έργου παρά την
απαγόρευση ασκήσεως κλινικού και εργαστηριακού έργου. Περαιτέρω, το μέτρο της
απομάκρυνσης συναρτάται άμεσα με την εξυπηρέτηση του σκοπού που επιδιώκει ο
νομοθέτης, κατά τα εκτεθέντα, σε περίπτωση κατά την οποία η συμμόρφωση των
πανεπιστημιακών ιατρών στις σχετικές απαγορευτικές διατάξεις δεν είναι εκουσία.
΄Αλλωστε, το μέτρο αυτό λαμβάνεται μόνο μετά παρέλευση τριών μηνών από την
δημοσίευση του Ν. 2889/2001 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι μετά παρέλευση ενός
χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο μπορεί ο πανεπιστημιακός ιατρός να ασκήσει το
δικαίωμα επιλογής που του παρέχει ο νομοθέτης και είτε να διακόψει τις επαγγελματικές
σχέσεις του με ιδιωτικές κλινικές ή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του Κλάδου Υγείας,
προκειμένου να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εγκατεστημένη σε
νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακή κλινική με σύννομο τρόπο, είτε
να αποχωρήσει εκουσίως από την πανεπιστημιακή αυτή κλινική, εφ' όσον προτιμά να
διατηρήσει τις επαγγελματικές σχέσεις του με τις ως άνω επιχειρήσεις. Εν όψει αυτών, η
ρύθμιση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή
της αναλογικότητας, ούτε καθ' ό μέρος προβλέπει την λήψη του διοικητικού μέτρου της
απομάκρυνσης σε περίπτωση παραβάσεως των σχετικών με την λήψη του μέτρου αυτού
απαγορευτικών διατάξεων. Τέλος, κατά το νόημα της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.
2889/2001, η απομάκρυνση πανεπιστημιακού ιατρού από το νοσοκομείο του Εθνικού
Συστήματος Υγείας επιφέρει την άρση της δυνατότητάς του να εκτελεί τα καθήκοντά του
στην εγκατεστημένη στο νοσοκομείο αυτό πανεπιστημιακή κλινική, όχι δε και την άρση της
δυνατότητας προσβάσεως του ιδίου στο νοσοκομείο υπό άλλη ιδιότητα (όπως λ.χ. του απλού
επισκέπτη ασθενών ή του ασθενούς) και, συνεπώς, η πρόβλεψη του διοικητικού αυτού
μέτρου δεν θίγει την ελευθερία κινήσεως ή το κοινωνικό δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών
υγείας, όπως αβασίμως προβάλλεται από τον αιτούντα.
18. Επειδή, ο αιτών προβάλλει ότι η ρύθμιση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001,
σύμφωνα με την οποία όργανο μη πανεπιστημιακό, ήτοι το Διοικητικό Συμβούλιο του
οικείου ΠεΣΥ, καθίσταται αρμόδιο για την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών ιατρών από
τις εγκατεστημένες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακές
κλινικές, σε περίπτωση παραβάσεως εκ μέρους τους των απαγορευτικών διατάξεων που
θεσπίζονται στην ίδια παράγραφο, είναι αντισυνταγματική και, ως εκ τούτου, δεν προσδίδει
νόμιμο έρεισμα στην προσβαλλόμενη απόφαση του Α΄ ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, διότι
παραβιάζει την αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που κατοχυρώνεται
από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επί του λόγου αυτού υποστηρίχθηκαν οι
εξής γνώμες: α) Κατά την γνώμη του Προέδρου του Τμήματος και του Συμβούλου Π.Ν.
Φλώρου, η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι «το
Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών...», παρέχει ευρεία εξουσία στον νομοθέτη (βλ.
ΣτΕ 400/1986 Ολομ.) όχι μόνον για την θέσπιση διατάξεων ουσιαστικού δικαίου, αλλά κατά
μείζονα λόγο και για την ανάθεση της αρμοδιότητας εφαρμογής των διατάξεων αυτών στα
πλέον κατάλληλα όργανα, ήτοι στα όργανα των οποίων την δράση ο ίδιος ο νομοθέτης
επιλέγει ως την πλέον αποτελεσματική για την εκπλήρωση των επί της ουσίας επιλογών του.
Η κρίση αυτή του νομοθέτη υπόκειται σε έλεγχο συνταγματικότητας που είναι οριακός,
ιδιαιτέρως μάλιστα όταν οι διοικητικές αρμοδιότητες για την εφαρμογή νέων διατάξεων
ουσιαστικού δικαίου, οι οποίες συνιστούν μέριμνα για την υγεία των πολιτών, ανατίθενται
στα όργανα στα οποία είναι ανατεθειμένη η γενική μέριμνα της υγείας των πολιτών, όπως εν
προκειμένω. Εν όψει της ευρείας αυτής εξουσίας του νομοθέτη, η υπαγωγή των
πανεπιστημιακών ιατρών που προσφέρουν υπηρεσίες σε πανεπιστημιακές κλινικές,
εργαστήρια ή ειδικές μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος
Υγείας, σε διοικητικές αρμοδιότητες των οργάνων διοικήσεως των ως άνω νοσοκομείων,
ευρίσκει έρεισμα στην διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος, εφ' όσον οι
αρμοδιότητες αυτές ανατίθενται χάριν εφαρμογής κανόνων ουσιαστικού δικαίου που έχουν
θεσπισθεί ως μέριμνα για την υγεία των πολιτών, όπως οι απαγορευτικές διατάξεις της παρ. 4
του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. ΄Αλλωστε, η απομάκρυνση των πανεπιστημιακών ιατρών
που παραβαίνουν τις απαγορευτικές διατάξεις συνιστά πράξη διοίκησης των ιδίων των
μονάδων περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά τα εκτεθέντα. Όριο στην
εξουσία αυτή του νομοθέτη τίθεται από την παρ. 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία
ορίζει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν
νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση», αλλά δεν συντρέχει περίπτωση
υπερβάσεως του ορίου αυτού όταν, κατά την σχετική νομοθετική πρόβλεψη, τα όργανα
διοικήσεως των νοσοκομείων εφαρμόζουν διατάξεις που κατ' αποτέλεσμα αίρουν την
δυνατότητα διεξαγωγής διδακτικού και ερευνητικού έργου εντός των νοσοκομείων λόγω μη
τηρήσεως των νομίμων και συνταγματικά θεμιτών προϋποθέσεων για την διεξαγωγή του.
Ειδικότερα, κατά την γνώμη αυτή, η ανάθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου ΠεΣΥ
της αρμοδιότητας για την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών ιατρών από τα νοσοκομεία
του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περίπτωση παραβάσεως εκ μέρους τους των ανωτέρω
διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, είναι συνταγματικά θεμιτή και δεν
αντιβαίνει στην κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως αβασίμως προβάλλει ο αιτών, διότι δεν εμπεριέχει καν
επιστημονικό έλεγχο της παρεχόμενης από τους πανεπιστημιακούς ιατρούς νοσοκομειακής
περίθαλψης, αλλά απλώς έλεγχο της παράλληλης άσκησης εκ μέρους τους της ιατρικής ως
ελευθέρου επαγγέλματος κατά παράβαση των σχετικών απαγορευτικών διατάξεων του νόμου
και, συνεπώς, δεν συνιστά, έστω και έμμεσα, υπαγωγή του διδακτικού και ερευνητικού έργου
μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε έλεγχο οργάνων μη
πανεπιστημιακών. β) Κατά την γνώμη των Συμβούλων Γ. Παπαμεντζελόπουλου και Ν.
Σακελλαρίου, με τις διατάξεις του άρθρου 16 (παρ. 1, 2, 5 και 6) του Συντάγματος,
κατοχυρώνεται η ελευθέρα ανάπτυξη της επιστήμης ως θεμελιώδης σκοπός του Κράτους και
καθορίζονται οι βασικές προϋποθέσεις και αρχές, που πρέπει να διέπουν την παροχή
ανωτάτης εκπαιδεύσεως. Κατά τις διατάξεις αυτές, η ανώτατη εκπαίδευση, σκοπός της
οποίας είναι η προαγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσεως, με την έρευνα και την
διδασκαλία, παρέχεται από ίδια και αυτοτελή ιδρύματα, που αποτελούν νομικά πρόσωπα
δημοσίου δικαίου, σύμφωνα αφ' ενός με την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, που εγγυάται
την αδέσμευτη επιστημονική σκέψη, έρευνα και διδασκαλία, αφ' ετέρου δε με την αρχή της
πλήρους αυτοδιοικήσεως των ιδρυμάτων αυτών, που συνίσταται στην εξουσία τους να
αποφασίζουν, για τις υποθέσεις τους, με δικά τους αποκλειστικά όργανα (ατομικά ή
συλλογικά), οριζόμενα από τον κοινό νομοθέτη, απαρτιζόμενα, όμως, οπωσδήποτε, από
πρόσωπα, που είναι επιφορτισμένα ή μετέχουν, κατά τις προαναφερθείσες συνταγματικές
διατάξεις, στην πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής τους, της
κρατικής εποπτείας περιοριζομένης μόνο σε έλεγχο νομιμότητος των πράξεων των οργάνων
αυτών (βλ. ΣτΕ Ολομ. 2786/1983 κα. Βλ. επίσης ΑΕΔ 30/1985). Περαιτέρω, από τις ίδιες ως
άνω συνταγματικές διατάξεις, ερμηνευόμενες σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 21 του
Συντάγματος, συνάγεται, ευθέως, ότι η απομάκρυνση ιατρού, μέλους ΔΕΠ ορισμένου ΑΕΙ,
από πανεπιστημιακή κλινική, που είναι εγκατεστημένη σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και η οποία
αποτελεί, ως εκ της αποστολής και του τρόπου στελεχώσεως αυτής, όχι μόνο μονάδα
παροχής ιατρικής περιθάλψεως του οικείου νοσοκομείου του ΕΣΥ, αλλά συγχρόνως
αυτοτελή, σε σχέση με αυτό, μονάδα πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας, λόγω
αποδιδομένης εις αυτόν παραβάσεως των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.
2889/2001, δεν είναι δυνατή με μόνη την έκδοση πράξεως από το αρμόδιο όργανο
διοικήσεως του οικείου νοσοκομείου του ΕΣΥ, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η
πανεπιστημιακή κλινική, στην οποία υπηρετεί ο ιατρός, μέλος του ΔΕΠ ορισμένου ΑΕΙ,
δηλαδή χωρίς να έχει, προηγουμένως, εκδοθεί σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου του
οικείου ΑΕΙ, μέλος του διδακτικού προσωπικού του οποίου είναι ο συγκεκριμένος
πανεπιστημιακός ιατρός (βλ. ΣτΕ ad hoc 2684/1999 και 2487/2000), λαμβανομένου υπ' όψιν
ότι η παρεχομένη, στις πανεπιστημιακές κλινικές, από ιατρούς, υπό την ιδιότητά των ως
μελών του ΔΕΠ ορισμένου ΑΕΙ, ιατρική περίθαλψη είναι, αρρήκτως, συνδεδεμένη με το
διδακτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο αυτών ως πανεπιστημιακών διδασκάλων, το οποίο
δεν δύναται να αποχωρισθεί από αυτή χωρίς να θιγούν, αμέσως ή εμμέσως, οι
προαναφερθείσες συνταγματικές διατάξεις, πράγμα το οποίο συμβαίνει στην προκειμένη
περίπτωση, κατά την οποία απομακρύνεται πανεπιστημιακός ιατρός από πανεπιστημιακή
κλινική, εγκατεστημένη σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, μονομερώς, από μη πανεπιστημιακό
όργανο. Συνεπώς, βασίμως προβάλλεται ότι οι σχετικές διατάξεις, προσκρούουν στο
Σύνταγμα και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες. γ) Τέλος, κατά την γνώμη
του Συμβούλου Αν. Γκότση και των Παρέδρων Μ. Γκορτζολίδου και Κ. Πισπιρίγκου, σε
περίπτωση παραβάσεως από τον πανεπιστημιακό ιατρό των απαγορευτικών διατάξεων της
παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 συντρέχει, κατ' αρχήν, νόμιμος λόγος να εκδοθεί η
πράξη της απομακρύνσεώς του από το πανεπιστημιακό όργανο που είναι αρμόδιο και για την
έκδοση πράξεως αντικαταστάσεώς του κατά τις διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας,
ήτοι στην προκειμένη περίπτωση από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής της
Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εξέλεξε τον
αιτούντα διευθυντή της οφθαλμολογικής πανεπιστημιακής κλινικής του Γενικού
Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης βάσει των μνημονευομένων στην πέμπτη σκέψη
διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 1268/1982. Ως εκ τούτου, κατά το πνεύμα των
διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου
ΠεΣΥ οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητα της απομακρύνσεως του πανεπιστημιακού
ιατρού, εφ' όσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μόνον αφού
προηγουμένως διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο με τα αποδεικτικά στοιχεία στο οικείο
Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και ζητήσει την έκδοση πράξεως απομακρύνσεως ή
αντικαταστάσεως, μέσα σε σύντομο χρόνο, από το αρμόδιο πανεπιστημιακό όργανο. Στη
συνέχεια, όμως, αν εκδηλωθεί είτε ρητώς, είτε σιωπηρώς με την άπρακτη παρέλευση του
ορισθέντος σύντομου χρόνου, άρνηση του πανεπιστημιακού οργάνου να εκδώσει πράξη
απομακρύνσεως ή αντικαταστάσεως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠεΣΥ εκδίδει την πράξη
απομακρύνσεως του πανεπιστημιακού ιατρού «μονομερώς» σύμφωνα με την διάταξη της
παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, ήτοι επί τη βάσει των ιδίων αυτού διαπιστώσεων και
χωρίς να δεσμεύεται από την άρνηση του πανεπιστημιακού οργάνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο
διαφυλάσσεται η κατοχυρούμενη από την παρ. 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος
αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για τη
εφαρμογή του νόμου σχετικά με την υπηρεσία στις πανεπιστημιακές κλινικές διατηρείται,
κατ' αρχήν, στα πανεπιστημιακά όργανα. Περαιτέρω, όμως, κατ' εφαρμογήν της παρ. 3 του
άρθρου 21 του Συντάγματος λαμβάνεται η αναγκαία κρατική μέριμνα για την υγεία των
πολιτών, η οποία επιβάλλει να μη περιγράφονται οι σχετικές διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου
11 του Ν. 2889/2001 λόγω της χρονοτριβής ή και της άρνησης για οποιονδήποτε λόγο των
πανεπιστημιακών οργάνων να τις εφαρμόσουν και, ως εκ τούτου, επιτάσσει να εφαρμόζονται
τελικά οι διατάξεις αυτές από τα όργανα στα οποία ο νομοθέτης έχει γενικώς εμπιστευθεί την
λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνεπώς, κατά την γνώμη αυτή, είναι
αβάσιμοςο προβαλλόμενος λόγος ακυρώσεως περί αντισυνταγματικότητας, αλλά είναι
περαιτέρω εξεταστέο το ζήτημα αν η αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠεΣΥ
Κεντρικής Μακεδονίας ασκήθηκε εν προκειμένω με την τήτηση της ως άνω προϋποθέσεως.
19. Επειδή, το ζήτημα αν είναι συνταγματικά επιτρεπτή, κατά τα εκτιθέμενα στην
προηγούμενη σκέψη, η ανάθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου ΠεΣΥ της
αρμοδιότητας να αποφασίζει την απομάκρυνση πανεπιστημιακού ιατρού από εγκατεστημένη
σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας πανεπιστημιακή κλινική, εργαστήριο ή
ειδική μονάδα, παρουσιάζει κατά την κρίση του Τμήματος μείζονα σπουδαιότητα και έχει
γενικότερη σημασία. Ως εκ τούτου, πρέπει να παραπεμφθεί το ζήτημα αυτό, προς επίλυση,
στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, οριζομένου εισηγητή ενώπιον αυτής του Συμβούλου Π.Ν.
Φλώρου (άρθρο 14 παρ. 2 του Π.Δ/τος 18/1989) και να αναβληθεί η έκδοση οριστικής
αποφάσεως σχετικά με το παραπεμπόμενο ζήτημα και τους λόγους ακυρώσεως που δεν
εξετάσθηκαν.