Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΜBER ALERT: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Το Υπουργείο Υγείας έχοντας δώσει ήδη στους πανεπιστημιακούς τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, τη διεύθυνση των Τομέων και τη διεύθυνση των Κλινικών δείχνει την υποτέλειά του ολοκληρώνοντας την παράδοση και της διοίκησης των νοσοκομείων στους πανεπιστημιακούς.



Το καθηγητικό κατεστημένο με κάθε νέο νόμο του Υπουργείου Υγείας βρίσκει την ευκαιρία να καταλάβει άλλη μια θέση στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων προσπαθώντας να πραγματοποιήσει την μόνιμη επιδίωξή του για πλήρη έλεγχο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.



Μέχρι πρόσφατα οι πανεπιστημιακοί είχαν ήδη τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται στα Διοικητά Συμβούλια των νοσοκομείων μέσω του αιρετού εκπροσώπου των ιατρών και ειδικευομένων. Δεν τους έφτανε όμως μόνο αυτό και μέσα σε 4 μήνες αποκτούν άλλες 2 θέσεις στα διοικητικά συμβούλια, η τελευταία εκ των οποίων αυτή του αναπληρωτή διοικητή.



Στις 3-8-2010 με το νόμο 3868 επιβάλλεται ότι «στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία το ένα από τα τακτικά και ένα από τα αναπληρωματικά μέλη που διορίζει ο υπουργός Υγείας πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του οικείου ΑΕΙ».


Με το καινούριο νοσμοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», που είναι έτοιμο προς ψήφιση, προστίθεται εδάφιο ως εξής:


«Ο αναπληρωτής Διοικητής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων διορίζεται από τον Υπουργό, μεταξύ τριών ατόμων που προτείνονται από το οικείο ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου και είναι μέλος Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή


Καθηγητή»,
και έτσι ολοκληρώνεται η παράδοση των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους πανεπιστημιακούς προκειμένου αυτοί να εξυπηρετήσουν να ιδιοτελή-συντεχνιακά τους συμφέροντα.


Η ρύθμιση αυτή, που προστέθηκε στο νομοσχέδιο το τελευταίο δεκαήμερο, πρέπει να αφαιρεθεί γιατί αλλάζει το χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν πανεπιστημιακές κλινικές και δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αυθαιρεσία του πανεπιστημιακού κατεστημένου.


19/12/2010 Δ.Ε.Μανίκης


Ιατρός ΕΣΥ, ΠΓΝ «Αττικόν»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ είναι ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ γιά ο,τι γίνεται οι γιατροί του ΕΣΥ και τα όργανα που τους εκπροσωπούν. Πρώτα-πρώτα ΜΟΝΟΙ τους ΖΗΤΗΣΑΝ να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ σε πανεπιστημιακές κλίνικές γιά "καλύτερα". Επειτα, ΕΡΙΞΑΝ εκεί ΜΕΣΑ, ΟΛΗ τους την ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ να ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ. Στα πλαίσια αυτής της ΤΑΚΤΙΚΗΣ, ήσαν πρόθυμοι να ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ τα πάντα. Οταν, τώρα, τους "γύρισε το πιάτο ανάποδα", ΘΥΜΩΣΑΝ και ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ.