Τελευταία ενημέρωση: 19:49 Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
«Μη νομίζετε πως τα χειρότερα έχουν περάσει» δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τον γιατρό που μπορεί κάποια φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή, αποδεχόμενος ότι ο κόσμος σε αρκετές χώρες δεν βλέπει με καλό μάτι τον ρόλο που έχει ο οργανισμός. Μιλώντας στη Βουλή ζήτησε μείωση μισθών ενώ σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, τόνισε πως, από τη μεριά του ΔΝΤ, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χωρίς να τεθούν νέοι όροι
Το 2010 και το 2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως κακά χρόνια αλλά και ως χρόνια που έβαλαν τη βάση στο μέλλον της Ελλάδας" εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. "Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας" τόνισε.
Ο Στρος-Καν επιχείρησε να υπεραμυνθεί του ρόλου του ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει, ξέρω πως πάρα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είμαστε οι κακοί - είμαστε συνηθισμένοι σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όμως δεν είμαστε εμείς η αιτία των προβλημάτων..."
"Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού, ο γιατρός μπορεί καμιά φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή..." πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επανέλαβε και ενώπιον των δημοσιογράφων όσα είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σχετικά με τη συμμετοχή των ισχυρότερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, μιλώντας για "σωστές και δίκαιες παρεμβάσεις. Ολοι πρέπει να μετάσχουν στην προσπάθεια και οι πιο εύρωστοι οικονομικά που θα πρέπει να έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Πρέπει να υπάρξει προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, θα πρέπει οι εύποροι να αναλάβουν ένα βάρος..."
Αναφερόμενος στο θέμα περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ο Στρος-Καν έσπευσε να διευκρινίσει πως "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στο πρόγραμμα", προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης επιβολής νέων μέτρων. "Επιταχύναμε το πρόγραμμα και μετά είδαμε πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, νομίζω πως πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής. Νομίζω πως όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. κατανοούν πως υπάρχει τέτοια ανάγκη...".
Στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο Στρος-Καν ήταν ο πρώτος που "τοποθετήθηκε δημόσια για την επέκταση αυτού του χρόνου". Χαρακτήρισε ως "μικρό άθλο" τις "προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων" επαναλαμβάνοντας πως το 2011 θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου