Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση των κ.κ Λοβέρδου-Σαχινίδη για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί άθλιο εμπαιγμό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και μνημείο εγκληματικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ειδικά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η επιβολή του 9% σαν ανώτερου ορίου αποζημίωσης για τις πρόσθετες εφημερίες αλλά και η προκλητική εμμονή στην αποπληρωμή των εφημεριών αυτών, από τα ανύπαρκτα διαθέσιμα κονδύλια των επαρχιακών νοσοκομείων, πρακτικά σημαίνει:

· α. το σύνολο των επιπρόσθετων εφημεριών πού έχουν πραγματοποιηθεί είναι στον αέρα.

· β. το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θα μπορεί να εφημερεύει με ασφάλεια όλο το μήνα.

Κανείς από μας δεν είναι στο ΕΣΥ για επαιτεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν για να καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών. Εφημερεύουν, επίσης, γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το ΕΣΥ και τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το λειψό εισόδημα τους.

Η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση.

Αυτήν την περίοδο και το αμέσως επόμενο διάστημα δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση της δημόσιας υγείας και το Νοσοκομείο μας.

Εφημερεύουμε τέσσερις μήνες χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε.

Εφημερεύουμε για να μην αφήσουμε τους ασθενείς μας στη μοίρα τους. Τώρα μάθαμε. Δεν θα πληρωθούμε και θα πρέπει να καταφύγουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ήδη εκτελεσθείσες εφημερίες. Άλλη μια φορά τα ξενύχτια μας γίνονται θύματα χυδαίας εκμετάλλευσης από την πολιτική του υπουργείου υγείας.

l Η συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου, πήρε την δύσκολη απόφαση: από τώρα και μετά δεν θα εκτελεσθεί καμία εφημερία πρόσθετη. Θα εκτελούνται μόνο οι εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο.

5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας ή 6 ενεργείς.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΜΕΘ ως τις 18 Ιανουαρίου, ΜΤΝ ως τις 24 Ιανουαρίου,

Παθολογική ως τις 24 Ιανουαρίου, Ορθοπεδική ως τις 24,

Μικροβιολογικό ως τις 18, Αξονικός ως τις 18, Χειρουργική ως τις

18, κ.λ.π.

ΕΠΙΣΗΣ

Θα ενημερωθεί το ΕΚΑΒ για την διακομιδή των ασθενών στα Νοσοκομεία Α΄ζώνης, μετά την εξάντληση του ορίου εφημέρευσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Θα ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι και η θεσμική ηγεσία του Νομού .

Καθολική απαίτηση της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας και όρος επιβίωσης για το Νοσοκομείο μας και τα ΚΥ είναι τα παρακάτω αιτήματα:

1. Άμεση απόσυρση της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις στην υγεία.

2. Άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τις εφημερίες.

3. Άμεση επιχορήγηση για τις πρόσθετες εφημερίες και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου.

4. Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, που αποτυπώνονται στο ψήφισμα της ανοιχτής συνέλευσης της 27.10.2010.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για την δημόσια υγεία στο νομό, αλλά και κάθε μεμονωμένο κάτοικο που αγωνιά για το μέλλον της υγείας του.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να απαιτήσουμε στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας, αυτά που μας ανήκουν.

Αυτές οι ώρες είναι ιστορικές. Κρινόμαστε όλοι και άν φανούμε ανάξιοι των περιστάσεων η κοινωνία θα μας ξεπεράσει.

ΡΕΘΥΜΝΟ 16.12.2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πριν 4 χρόνια, σε Νοσοπκομείο των Αθηνών στο τέρμα πατησίων, γιατρός κάλεσε ΕΠΙΣΗΜΑ την διοίκηση του νοσοκομείου (άνθρωπο του Κακλαμάνη τότε...) να ΜΗΝ του αναθέτει ΕΦΗΜΕΡΕΙΕΣ περισσότερες από ο,τι επιτρέπει ο ΝΟΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ενημέρωσε τότε και το Γραφείο ΕΕ των Αθηνών και ΖΗΤΗΣΕ προστασία. ΟΥΔΕΙΣ ΤΟΛΜΗΣΕ να τον ακουμπήσει, τον άφησαν ΗΣΥΧΟ μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του στο νοσοκομείο. ΑΝ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΕΙΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. Γιατ΄θι ΔΕΝ το έκαναν?