Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"

Στην εικόνα κοινωνικής ερημοποίησης που προκαλεί το Μνημόνιο δεν υπάρχουν οάσεις, ούτε καν οφθαλμαπάτες. Αναμενόμενο, λοιπόν, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, πως η Υγεία θα εξαιρεθεί από περικοπές, να βρίσκονται στην ίδια κλίμακα αξιοπιστίας μ΄ εκείνες για τα λεφτά που υπάρχουν. Δηλαδή, στην κλίμακα μηδέν.

Ήδη έχει ξεκινήσει από τον αγαπημένο υπουργό της τρόικας, τον κ. Λοβέρδο, ένα τεράστιο κύμα περικοπών, αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι εγκέφαλοι αρέσκονται να αποκαλούν haircut, δηλαδή κούρεμα. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για "κούρεμα με την ψιλή", αφήνοντας τόσους πόρους στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε μετά βίας να φυτοζωεί και στην πρώτη αναποδιά να τινάξει τα πέταλα.

Το επιχείρημα πως αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν σπατάλες είναι ψεύτικο, διότι αν επιθυμούσαν να χτυπήσουν τη σπατάλη, τη διαφθορά και τη μίζα θα προσδιόριζαν το μέγεθος και την πηγή της και θα χτυπούσαν στοχευμένα. Τουναντίον, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε τόσο δραματικές περικοπές οριζόντια, ώστε από την άνοιξη τα νοσοκομεία θα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειωδέστερα υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τμημάτων. Καπάκι κι ο "Καλλικράτης" θα επιβάλλει κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με πρόσχημα την αδυναμία δήμων και περιφερειών να τα συντηρήσουν. Αυτό το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Είναι η πάγια πολιτική του ΔΝΤ. Κλείνει το 50% των νοσοκομείων και επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στην πρόσβαση των πολιτών στα κατ΄ όνομα δημόσια συστήματα Υγείας, ώστε εν τέλει να γίνουν εξίσου ακριβά με τα ιδιωτικά.

Το τραγικό είναι πως σήμερα οι πολίτες, λόγω της οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία και βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αυξάνεται η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία πάνω από 30%, με τάσεις να προσεγγίσει ακόμη και το 50%. Πώς να καλύψει λοιπόν το σύστημα Υγείας την αυξημένη ζήτηση, όταν θα διαθέτει κατά 40% λιγότερους πόρους;

Εν κατακλείδι, η πολιτική του Μνημονίου συνιστά ευθέως ανθρωπιστικό έγκλημα, του οποίου οι συνέπειες προχωρούν πολύ πιο πέρα από τα spreads και τους οικονομικούς δείκτες. Φτάνουν στην ψυχή και το σώμα της ελληνικής κοινωνίας.



* Ο Δημ. Βαρνάβας είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: