Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ :Η χρονιά των πολιτικών ανατροπών

Τη διάχυτη αίσθηση ότι το 2011 θα είναι χρονιά κατακλυσμιαίων κοινωνικών συγκρούσεων και πολιτικών ανατροπών στην Ελλάδα ήρθε να ενισχύει έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Κάπα Research», την οποία δημοσίευσε το πρωτοχρονιάτικο «ΒΗΜΑ».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν γίνονταν αύριο το πρωί εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε μόλις και μετά βίας το…22% των ψήφων! Ανάλογο είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που θα ψήφισε Νέα Δημοκρατία- 20%- κάτι που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα εξουσίας θα έπαιρναν αθροιστικά μόλις 42%, γεγονός που μεταφράζεται αβίαστα ως οιωνός αποσάθρωσης, αν όχι κατάρρευσης του δικομματικού συστήματος, το οποίο κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια.
Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται μόλις στο 9%. Αντίθετα, το 21.2% των ερωτηθέτων απάντησε ότι θα επέλεγε «λευκό ή άκυρο», δηλαδή ενεργητική στάση «μαυρίσματος» των δύο μεγάλων κομμάτων, ένα φαινόμενο που εκδηλώθηκε και στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Αρκετά ισχυρό εμφανίζεται και το ΚΚΕ, με 8,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στο 3,3% και 2,3% φέρεται να ψηφίζει «άλλο κόμμα». Δυσοίωνο διαγράφεται το τοπίο για τις εφεδρείες του δικομματισμού, καθώς το ΛΑΟΣ εμφανίζεται να λαμβάνει 4%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν εξασφαλίζουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Η έρευνα της Κάπα Research καταγράφει επίσης την κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών: Όταν ερωτώνται ποιους τρόπους διαμαρτυρίας θεωρούν αποτελεσματικούς για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, απαντούν θετικά υπέρ των διαδηλώσεων σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για τις απεργίες 52%, για τις καταλήψεις κτιρίων και εργοστασίων 32% και για τη χρήση βίας 15%.
Αίσθηση προκαλεί επίσης η έκταση των μαχητικά αντι- Ε.Ε. διαθέσεων που καταγράφει η έρευνα. Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ χειροτέρεψε τη ζωή του και το 29% θα ψήφιζε αύριο υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, ενώ ταυτόσημο (29%) είναι το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: