Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κυνήγι γιατρών από ΙΚΑ - ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα

Το «πάρτι» με τα μοσχεύματα, τις προμήθειες και η ζημία των νοσοκομείων
Του Τασου Τελλογλου
Οι ασθενείς που εξετάζονταν στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» αντιμετώπιζαν με απορία την υπόδειξη των γιατρών της πανεπιστημιακής κλινικής να ακυρώσουν τα παραστατικά με τα οποία είχε ήδη χρεωθεί το ασφαλιστικό τους ταμείο για τις εξετάσεις τους και να καταβάλουν χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας της Πανεπιστημιακής Κλινικής. Οι ασθενείς πλήρωναν χωρίς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κλείνει ένας ασφαλισμένος ραντεβού σε κρατικό νοσοκομείο και να αποχωρεί έχοντας πληρώσει σαν να επισκεπτόταν ιδιωτική κλινική.
Η σχετική καταγγελία εκπροσώπου των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποτέλεσμα ο διοικητής του νοσοκομείου, πρώην βουλευτής κ Ηλίας Λαμπίρης, να ζητήσει εξηγήσεις από όλες τις κλινικές για τις πρακτικές αυτές. Αυτό που δεν γνώριζε ο κ. Λαμπίρης είναι ότι ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ διενεργεί έρευνα στο σύνολο των ειδικών λογαριασμών έρευνας στη χώρα, καθώς υπάρχει υποψία ότι οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας χρησιμοποιούνται σαν ένα ιδιόμορφο όχημα «ιδιωτικοποίησης» των πανεπιστημιακών κλινικών από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς μια σειρά πρωτοβουλιών –κυρίως του ΙΚΑ– έχει δρομολογήσει σε όλη τη χώρα ελέγχους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. To oξύμωρο είναι ότι το κράτος «ρυθμίζει», εξοφλεί, δηλαδή, λογαριασμούς για προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2007, 2008 και 2009, τις οποίες, όμως, ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές) αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ χαρακτηρίζουν παράνομες! Ενδεικτικά:
• Νοσοκομείο Εδεσσας: Ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ απέρριψε δαπάνες της Oρθοπεδικής Kλινικής, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2010 να συνταχθεί έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έπειτα από έρευνα που διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρ. Ζηλίδης αναφέρει ότι η έρευνα ήταν «τόσο κακή», ώστε παρέλειψε να λάβει υπόψη στοιχεία που αφορούν «κατ’ εξακολούθησιν μη τήρηση των κανονισμών του ΙΚΑ, κατάχρηση υλικών, παραβίαση των κανονισμών τιμολόγησης και πρόκληση ζημίας εις βάρος του Δημοσίου...». Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε προτείνει να συσταθεί κοινή επιτροπή από τους ορθοπεδικούς (σ. σ.: δηλαδή εκείνους που ελέγχονταν) και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας). Στο τέλος του χρόνου το νοσοκομείο πλήρωσε, το ΣΕΥΥΠ δεν έχει καταλογίσει ευθύνες και το Δημόσιο έχει «ρυθμίσει» τα χρέη του, δηλαδή πλήρωσε για υλικά που κρίνει υπερτιμολογημένα!
• ΚΑΤ: Το ΙΚΑ αρνείται να πληρώσει για σωρεία μοσχευμάτων ασφαλισμένων του επειδή χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά μεγάλος αριθμός μοσχευμάτων –γινόταν «πάρτι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά– που δεν δικαιολογείτο από τον «τύπο» της επέμβασης. Χαρακτηριστικά, για μία μόνο ασφαλισμένη χρησιμοποιήθηκαν για ένα περιπροθετικό κάταγμα ισχίου 33 (!) μοσχεύματα συνολικού κόστους 60.000 ευρώ, ενώ το ΙΚΑ δέχθηκε να πληρώσει 7.040 ευρώ και τα υπόλοιπα τα χρεώθηκε το νοσοκομείο. Τέτοια στοιχεία έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Κ» και αφορούν 44 ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέσα στο 2010 που οδήγησαν το νοσοκομείο σε ζημία 300.000 ευρώ μόνο για τις περιπτώσεις αυτές.
• Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Η ζημία που είχε εκτιμηθεί από τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ για ιατρικές πρακτικές κατά το 2008, για το οποίο επίσης οι προμηθευτές εξοφλούνται κανονικά, είχαν εκτιμηθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πηγές του νοσοκομείου την υπολογίζουν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς γιατροί δύο κλινικών προμηθεύονταν υλικά από οίκους άλλους σε σχέση με εκείνους που είχαν σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Σε ακριβότερες τιμές φυσικά (σ.σ.: το ίδιο «δείγμα» αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο ΓΠΝ Λάρισας).
Επειδή τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα στον κόσμο του ΕΣΥ, ένας ορθοπεδικός τον οποίο το ΣΔΟΕ θεώρησε ύποπτο για «μαύρες συναλλαγές» με την εταιρεία Depuy στο «Αττικό Νοσοκομείο», προώθησε πρόσφατα στο νοσοκομείο τιμές χαμηλότερες στην αρθροπλαστική απ’ αυτές που προβλέπει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου. Μάλιστα, τις χαμηλότερες τιμές δίνουν η Depuy, η Smith & Nephew και άλλες εταιρείες που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για αθέμιτες πρακτικές.
Σημείωση: Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής εγράφη ότι το έργο πληροφορικής του νοσοκομείου «Αττικόν» δεν λειτούργησε, αν και κόστισε 5,5 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα που κόστισε τότε 5,5 εκατ. ευρώ αντικαταστάθηκε από άλλο έναντι 250.000 ευρώ, το οποίο και λειτουργεί.
http://news.kathimerini.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κίνηση έχουν οι λογαριασμοί των ΕΡΕΥΝΩΝ των πανεπιστημιακών γιατρών στο ΑΤΤΙΚΟ?????? Ποιός τους ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ??? ΜΗΠΩΣ οι ίδιες ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που ΠΩΛΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ στο ΑΤΤΙΚΟ?????

Ανώνυμος είπε...

Αυτά όλα και οι δήθεν πληροφορίες γιά τους λογαριασμούς των πανεπιστημιακών είναι ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ όσο αυτοί του δήθεν ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ δεν τα ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ να δούμε ΠΟΙΟΣ έχει και ΠΟΣΑ λεφτά.