Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ξεφτιλισμένοι «διανοούμενοι»


Σε ολοσέλιδο δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Βήματος» διαβάζουμε: 

Την περασμένη Τετάρτη η πανεργατική απεργία και οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας. Ο κόσμος δρα- και αντιδρά όταν «ο κόμπος φτάνει στο χτένι». Μια διαφορετική αντίδραση όμως ήρθε από τον χώρο του Πανεπιστημίου την Τρίτη, παραμονή της απεργίας. Είκοσι πανεπιστημιακοί υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο στο οποίο εξηγούν γιατί δεν απεργούν. « Η απόφασή μας βασίζεται στην άποψή μας ότι την ώρα της κρίσης δεν μπορούμε να λέμε “η κρίση δεν αφορά εμένα, ας πληρώσουν οι άλλοι”, ούτε μπορούμε να κρατάμε όμηρο την κοινωνία απαιτώντας να πληρώσουν τον μισθό μας οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι» υποστηρίζουν. Οπως λένε, «από την κρίση θα βγούμε με περισσότερη και καλύτερη δουλειά». 
Η επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Βάσω Κιντή, η οποία συνυπογράφει το κείμενο, μας μιλάει για το πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία, λέει ότι όλα τα προβλήματα δεν λύνονται με απεργίες και καταλογίζει στην ΠΟΣΔΕΠ ότι επιλέγει στη συγκεκριμένη συγκυρία αδιέξοδες μορφές πάλης. (Η κατάπτυστη συνέντευξη της βρίσκεται εδώ)

Εμείς τι να σχολιάσουμε; Θα αφήσουμε να μιλήσει ένα απόσπασμα από κείμενο του καθηγητή Γιάννη Πανούση: «Πολιτικοί και διανοούμενοι της μετά – τρόικα εποχής θα καταλήξουν να αφωνούν μπροστά σε μια διευρυνόμενη διαπλοκή, η οποία λίαν συντόμως θα αποκτήσει τα μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι του μπαλκονιού και του σαλονιού, ή έστω οι αφελέστεροι αυτών, γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι για να διατηρήσουν το απυρόβλητό τους από τη λαϊκή οργή είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν όχι με τον υπέρκοσμο του χρήματος, αλλά με τον υπόκοσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή η σιωπηρή συμφωνία θα έχει ραφιναρισμένη ή και έντεχνη βιτρίνα, όμως πίσω από τις κουρτίνες θα κρύβεται το σκοτεινό πρόσωπο των διχτύων της εξουσίας».
Όπως έλεγε και ο "Γαλιλαίος" του Μπρεχτ αυτοί που υπέγραψαν αυτό το κείμενο όπως η επίκουρη καθηγήτρια που μίλησε στο «Βήμα» είναι απ’ αυτούς που «παραδίνουν τη γνώση τους στους αφεντάδες, για να τη μεταχειριστούν ανάλογα με το συμφέρον τους» και «οι άνθρωποι που κάνουν αυτό, δεν έχουν πια θέση ανάμεσα στους επιστήμονες».

ΠΗΓΗ:  ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: