Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΕΕΕΣ

 
Εφημερία με προβλήματα στο Αττικόν
Αναδείχθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Με προβλήματα λόγω των ελλείψεων προσωπικού κύλησε η πρώτη 24ωρη εφημερία που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν, στο πλαίσιο του νέου συστήματος εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά και ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης «πραγματικής» εφημερίας του (8,5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του), το Αττικόν δέχθηκε περίπου 850 επείγοντα περιστατικά εκ των οποίων 125 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.
Αυτό το ξεκίνημα κατέδειξε με έντονο τρόπο τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό και κυρίως σε παρασκευαστές και τεχνολόγους στα εργαστήρια, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς (υπάρχουν μόνο 14 για ένα νοσοκομείο 660 κλινών). Σημειώνεται ότι υπάρχουν 450 κενές οργανικές θέσεις σε μη ιατρικές ειδικότητες. Πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση είναι και η αδυναμία κάλυψης νευροχειρουργικών και ουρολογικών περιστατικών από το Αττικόν (δεν υπάρχουν οι σχετικές κλινικές, απαραίτητες για μία ασφαλή γενική εφημερία). Πόσω μάλλον όταν με το νέο σύστημα εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά, το Αττικόν, κατά τη γενική του εφημερία, συνεπικουρείται μόνο για λίγες ώρες (2.30 μ. μ. - 9 μ. μ.) από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα. Εως τώρα το Αττικόν εφημέρευε κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ. μ. έως τις 11 μ. μ. σε συνδυασμό με άλλα νοσοκομεία του Πειραιά. Επίσης, μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν στην αντιμετώπιση των ορθοπεδικών περιστατικών, όπου οι ασθενείς χρειάστηκε να περιμένουν έως και 3 ώρες προκειμένου να εξετασθούν. Και αυτό διότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών διαθέτει μόνο ένα ορθοπεδικό ιατρείο στο οποίο έσπευσαν να εξεταστούν κατά την προχθεσινή εφημερία 250 άτομα. «Κάναμε το ξεκίνημα, υπάρχουν ελλείψεις, θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε», σημείωσε στην «Κ» ο διοικητής του Αττικού κ. Ηλίας Λαμπίρης.
Το νέο σύστημα εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά, που εφαρμόζεται από το περασμένο Σάββατο, χωρίζει τα νοσοκομεία σε τέσσερις ομάδες (1η ομάδα: Tζάνειο, Μεταξά, 2η ομάδα: Αττικόν, Δυτικής Αττικής, 3η ομάδα: Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο, 4η ομάδα: Κρατικό Νίκαιας), που εφημερεύουν κάθε τέσσερις ημέρες από τις 2.30 μ. μ έως και τις 8 π. μ. της επομένης. Με την ίδια λογική των εφημεριών της Αθήνας, όσα δεν εκτελούν κύρια εφημερία ή έχουν μόλις εξέλθει από κύρια εφημερία, δέχονται από το πρωί έως το μεσημέρι τακτικά και έκτακτα περιστατικά.
Kινητοποιήσεις ΕΚΑΒΕν τω μεταξύ, προς λύση βαίνει το πρόβλημα που προέκυψε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ηδη, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας, μετά τις δεσμεύσεις του γ. γ. του υπουργείου Υγείας, κ. Νίκου Πολύζου, για αποπληρωμή εντός δεκαημέρου των δεδουλευμένων υπερωριών και των αποζημιώσεων εκτός έδρας για το 2010 που είναι τo βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι ΕΚΑΒ της Αττικής συνεχίζουν έως και αύριο την επίσχεση εργασίας, ημέρα που έχει προγραμματιστεί συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.
Κατά τα άλλα, κανονικά θα προμηθεύονται από σήμερα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της Αθήνας οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου. Χθες, κατά τη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, αποφασίστηκε η αναστολή του «εμπάργκο» προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου έως τέλος Απριλίου, ενόψει της έναρξης εξόφλησης των οφειλών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: