Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κοινωνική κατάσταση και πρωτοβουλίες εργαζομένων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αναμένεται να υποστούν ένα ακόμα «πακέτο» σκληρών μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνει το 4ο Μνημόνιο και συνοψίζονται στο τετράπτυχο: ακριβότερη ζωή, μικρότεροι μισθοί, εργασιακή ζούγκλα, χειρότερη περίθαλψη.
 Ομολογημένος πλέον στόχος των νέων μέτρων δεν είναι η «σωτηρία από τη χρεοκοπία», αλλά η κατεδάφιση κάθε εργασιακής και κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολιτευτικής περιόδου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό που ανοικτά επιδιώκουν είναι να κάνουν την εργασία το μόνο φτηνό πράγμα στη χώρα και να μετατρέψουν τον τόπο μας σε προνομιακό χώρο επενδύσεων χαμηλού εργατικού κόστους και υψηλής κερδοφορίας. Θέλουν να μη μείνει τίποτα όρθιο από το Δημόσιο Σχολείο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τις Δημόσιες Υποδομές, την Κοινωνική Ασφάλιση, το Κοινωνικό Κράτος.
Το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» που επέβαλλε στην κοινωνία η ελληνική κυβέρνηση, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν προϊόν συστηματικής εξαπάτησης των πολιτών και ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν προσυμφωνημένη πολιτική επιλογή για να υλοποιηθεί χωρίς σοβαρές αντιδράσεις η πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου των τελευταίων δεκαετιών και η κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και συνταγματικών ελευθεριών.
Σήμερα το Μνημόνιο χρεοκοπεί οριστικά οδηγώντας τους εργαζόμενους και τη χώρα στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, εξαπλώνοντας παντού τη βαρβαρότητα της απόλυσης, της φτώχειας, της περιθωριοποίησης, της αναξιοπρέπειας.
Όλοι εμείς οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ θέλουμε να δηλώσουμε ότι έχουμε θέσει δύο βασικούς μας στόχους:
¨ Την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και
¨ Την προάσπιση των δημόσιων αγαθών
Καλούμε τους πολίτες να ξεπεράσουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να ενισχύσουν τις συλλογικές αντιστάσεις, να διευρύνουν την κοινωνική ανυπακοή στηρίζοντας κινήματα όπως αυτά της Κερατέας, της κατάληψης του Δημαρχείου Αθήνας, της άρνησης πληρωμής εισιτήριου στα Νοσοκομεία, διοδίων στις Εθνικές οδούς, κ.λπ.
Καλούμε τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις που προγραμματίζονται πανελλαδικά για τις επόμενες μέρες και να εκδηλώσουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την άρνησή τους να είναι πειθήνιοι υπήκοοι σε μια χώρα που την λυμαίνεται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι συνοδοιπόροι τους και βουλιάζει παρασύροντας στον πάτο όλους τους εργαζόμενους.
Οι Ομοσπονδίες και Σωματεία που συνυπογράφουμε το κείμενο συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα:
· Τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη
· Την πραγματοποίηση, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.
· Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και τους βασικούς τομείς του δημοσίου (Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εκπαίδευση) στις 14 και 15 Απριλίου.
· Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Αθήνα, 6 Απριλίου 2011

ΟΕΝΓΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΟΙΕΛΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ,
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: