Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 150.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ 18-5-11
Δοκιµασίες δύο ετών και εθελούσιες
Νέα δοκιµασία περιµένει τους εργαζόµενους στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα προκειµένου να διασφαλίσουν την παραµονή τους στο ∆ηµόσιο. Επίσης, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Economist ανακοίνωσε ότι µέσα στο προσεχές διάστηµα οι υπάλληλοι του ∆ηµοσίου θα µειωθούν κατά 150.000, «είτε µε τις φυσιολογικές αποχωρήσεις, είτε µε εθελούσια έξοδο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, ακόµη και όσοι κριθούν κατάλληλοι βάσει του συστήµατος αξιολόγησης µέσω ΑΣΕΠ, το οποίο ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, και µεταταγούν σε υπηρεσίες του στενού δηµόσιου τοµέα, πρέπει στη συνέχεια να περάσουν διετή δοκιµαστική περίοδο µέχρις ότου οριστικοποιηθεί πως δεν κινδυνεύουν µε απόλυση. Στο διάστηµα αυτό θα αξιολογούνται από τους προϊσταµένους τους, οι οποίοι στο τέλος της διετίας θα κρίνουν την αποδοτικότητά τους και θα δώσουν «πράσινο φως» για την παραµονή στην υπηρεσία.

Πρόκειται για διαδικασία ανάλογη µε αυτήν που προβλέπεται για τους νεοπροσλαµβανόµενους στο ∆ηµόσιο. Η ρύθµιση θα προωθηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και βασίζεται στη λογική πως οι µετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δηµόσιο τοµέα θεωρούνται νέες προσλήψεις και, άρα, όσοι ακολουθούν τον δρόµο αυτό θα χαρακτηρίζονται νεοεισερχόµενοι στο ∆ηµόσιο. Ωστόσο, δεν θα χάνουν µισθολογικά και άλλα δικαιώµατα που απορρέουν από την προϋπηρεσία τους. Αυτό σηµαίνει ότι δεν θα περιοριστούν για παράδειγµα στον κατώτατο µισθό του νεοπροσλαµβανόµενου, αλλά θα λαµβάνουν αποδοχές ίσες µε αυτές που θα προβλέπει το ενιαίο µισθολόγιο για τη βαθµολογική κλίµακα στην οποία έχουν φτάσει βάσει της προϋπηρεσίας στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα.

Πρόκειται για το επόµενο βήµα µετά το µαχαίρι που θα µπει στις µετατάξεις στον στενό δηµόσιο τοµέα του πλεονάζοντος προσωπικού από ∆ΕΚΟ, ΝΠΙ∆ και ανώνυµες εταιρείες, οι οποίες θα τεθούν σε εξυγίανση ή ιδιωτικοποίηση.

Οπως προανήγγειλε ο κ. Ραγκούσης, το εισιτήριο µετάταξης θα πάρουν µόνο όσοι χαρακτηριστούν άξιοι από το ΑΣΕΠ, ενώ ο φορέας στον οποίο ήδη απασχολούνται θα αποφαίνεται αν θα κρατήσει ή όχι τους λοιπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: