Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Σύνταγμα, Τρίτη 31 Μαΐου


Ο λαός της Αθήνας επιστρέφει στο δρόμο.
 
 

Στο Σύνταγμα ο κόσμος δεν λέει να σταματήσει. Πολλοί κάνουν το πρώτο, πότε τολμηρό πότε άτολμο, βήμα πολιτικής χειραφέτησης. Έρχονται να δηλώσουν  πολιτικό "παρών" σε έναν αγώνα που έχει την υπογραφή:"Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας" (από το Ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος).  Φέρνουν τα παιδιά τους "να μαθαίνουν, να καταλάβουν τι γίνεται στην κοινωνία". Θέλουν να μοιραστούν τα βάσανά τους. Τα πανό πολλαπλασιάζονται. Κινήματα, Επιτροπές γειτονιάς, αλλά και πολλοί  μοναχικοί διαδηλωτές , αρκετοί με αυτοσχέδιες πικέτες και πανό. Επιδεικτικός (κενός) πατριωτισμός και αγνή λαϊκή αγάπη για την πατρίδα "που την ξεπουλάνε" συγκλίνουν και αποκλίνουν διαρκώς.  Εξέχον στοιχείο το πλήθος των ανθρώπων που κατεβαίνουν ως άτομα ή  παρέες όχι ως διαμορφωμένες συλλογικότητες. Πολλοί ήρθαν από τη συγκέντρωση των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια, αναγνωρίζοντας το Σύνταγμα ως αναφορά. Ένα εκπληκτικό μείγμα "αγανακτισμένων" και συνειδητών, πολύπειρων στους αγώνες και πρωτόπειρων που βρίσκονται μαζί, αποπειρώνται να συζητήσουν και να συν-ενεργήσουν πολιτικά. Και εκρηκτική η συμμετοχή των νέων. 
Η πλατεία "ακούει" τους εργατικούς αγώνες και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα καταλήγουν στην πλατεία μετά τις απεργίες τους. Η πλατεία είναι ένα μεγάλο βήμα που ο καθένας μπορεί να πει το λόγο του και να ακουστεί από χιλιάδες που κάθονται υπομονετικά επί ώρες στο έδαφος. Το μόνο εμπόδιο ο μεγάλος αριθμός και ο περιορισμένος χρόνος. Αλλά υπάρχει και η άλλη μέρα...
 Η συνέλευση ωριμάζει. Αρχίζουν να τίθενται πιο συγκεκριμένα τα θέματα της δημοκρατίας, της οικονομίας, του δημόσιου χρέους, των κοινωνικών αγαθών  και πολλές άλλες με πλήθος συμμετεχόντων στις αντίστοιχες ομάδες. 
 Κομβικό σημείο το πώς θα ενοποιηθεί όλη αυτή δυναμική σε μια πολιτική κατεύθυνση που θα κάνει πιο αφόρητη και αξεπέραστη την απονομιμοποίηση, την κρίση της κυβέρνησης και του μπλοκ εξουσίας.


Το Ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: