Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ «ΠΑΙΔΩΝ»


Σε απόγνωση οι οικογένειες άρρωστων παιδιών
Η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει στο «Ωνάσειο» 4 παιδιά για εγχείρηση καρδιάς
ICON
Στο «Ωνάσειο» στέλνει, με απόφασή της την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», τέσσερα παιδιά που ήταν στις λίστες αναμονής για εγχείρηση καρδιάς με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία, ως αποτέλεσμα της κατάργησης της μονάδας παιδοκαρδιοχειρουργικής του νοσοκομείου στα πλαίσια της συγχώνευσής του με το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οπως σημειώνουν γιατροί και νοσηλευτές, κάθε χειρουργικό «πακέτο» στο «Ωνάσειο» ή αλλού κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία 20.300 ευρώ, ενώ εκφράζεται έντονος προβληματισμός τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν ασφάλιση.
Αποδεικνύεται και με την παραπάνω εξέλιξη πως η συγχώνευση νοσοκομείων είναι ακόμη ένα εργαλείο για να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν πιο βαθιά στη λογική του επιχειρηματία, αφού πρέπει να «κόβουν» από παντού για να μειώσουν τα έξοδά τους. Μεγάλοι χαμένοι οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν να πληρώσουν - τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα - για αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας.
Χρόνια εγκληματική απαξίωση
Η εγκληματική απαξίωση του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. «Λειτουργούσαμε με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό», λέει στον «Ρ» ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης, παιδοκαρδιοχειρουργός, στη μέχρι πρόσφατα μονάδα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». «Από τους 6 καρδιοχειρουργούς, που χρειάζονται, ήμασταν 3. Πριν από 10 χρόνια είχαμε 7 καρδιοαναισθησιολόγους και πέρυσι μείναμε με μία, η οποία είχε και το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Κι επειδή δεν γινόταν να είναι ταυτόχρονα σε δύο μέρη, αναγκαστικά οι μέρες χειρουργείου από 5 μειώθηκαν στις 3 μέρες και οι μέρες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου από 5 έγιναν 2. Επιπλέον λείπουν 3 παιδοκαρδιολόγοι.
Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής των παιδιών μέχρι να εγχειριστούν αυξάνει. Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν και ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι ένα χειρουργείο καρδιάς δεν μπορεί να περιμένει επ' αόριστον, υπάρχουν επιπτώσεις στο παιδί. Για ένα - δυο μήνες εντάξει, αλλά όσο πιο νωρίς γίνει το χειρουργείο, τα αποτελέσματά του θα είναι καλύτερα.
Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και πριν ενάμισι - δύο χρόνια και αντί να αναβαθμιστεί η μονάδα η διοίκηση αποφάσισε να την κλείσει, λόγω πολιτικών επιλογών. Η μονάδα αυτή λειτουργούσε επί 24 χρόνια, το προσωπικό της έχει πολύ πλούσια πείρα και τώρα διασκορπίζεται σε διάφορα άλλα τμήματα, με απώλεια γνώσης, πείρας κ.λπ. Πάντως, τα χειρουργεία αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε μας, αλλά αποφασίστηκε να σταλούν στον ιδιωτικό τομέα και θα πληρώνουν ακριβά τα Ταμεία».
Σε απόγνωση οι γονείς
Οι γονείς ενός πρόσφατα χειρουργημένου στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» παιδιού Μάρω Κατσανέα και Αχιλλέας Βλάστος με ανοιχτή επιστολή τους σημειώνουν: «Ο μικρός μας γιος, Δημήτρης, από την πρώτη μέρα της ζωής του δίνει αγώνα ζωής. Υστερα από ένα χειρουργείο σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο δεν διόρθωσε το πρόβλημα υγείας του παιδιού, απευθυνθήκαμε στο νοσοκομείο Παίδων στο οποίο οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό μας αγκάλιασε και μας στάθηκε στο ιδιαίτερο πρόβλημά μας». Διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας με τη γενική μονάδα του νοσοκομείου, που «θα οδηγήσει τους γονείς όπως και εμάς σε απόγνωση».
«Είναι αδιανόητο η πρωτεύουσα της χώρας και ένα νοσοκομείο σαν το Παίδων να μην μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν καρδιολογικά προβλήματα και να προσπαθεί να τα "κρύψει" μέσα στα διάφορα περιστατικά επειδή θέλει να κάνει η διοίκηση ή το κράτος περικοπές», προσθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: