Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον ευρωολοκληρωτισμό


-Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ιδεολογία της άρχουσας τάξης Προορισμός της κυρίαρχης ιδεολογίας είναι να εκλαϊκευτεί και να κατεβεί στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας όπου θα αποκτήσει ερείσματα και θα γίνει μαζική ιδεολογία. Ο μηχανισμός έχει ως εξής:
Ο σκοπός της κυρίαρχης ιδεολογίας τίθεται μέσα από ένα δίλλημα δυο προτάσεων ή σχεδίων που όμως τη εξυπηρετούν. Το δίλημμα μοιάζει ότι αφόρα τον κάθε πολίτη ο οποίος πολύ σύντομα εγκλωβίζεται στο να σκέπτεται εντός του διλλήματος.
Σε λίγο καιρό ο πολίτης θα ταυτίζεται ή θα αντιδρά στην μια ή στην άλλη  εκδοχή του διλλήματος αλλά δεν θα αντιδρά στην κυρίαρχη ιδεολογία. Όποια λύση και εάν επιλεγεί η κυρίαρχη ιδεολογία έχει περάσει.
Ένα παράδειγμα κυρίαρχης ιδεολογίας είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το δίλημμα που τίθεται είναι μεταξύ αγοραίων συντηρητικών νεοφιλελευθέρων δρόμων  η προοδευτικών κοινωνικών δρόμων, Επί 25 χρόνια όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν εγκλωβιστεί στη αναζήτηση του δρόμου και ενώ η κυρίαρχη ιδεολογία έχει περάσει και περνά συνεχώς.
Όταν φθαρεί ή κουράσει η μια εκδοχή της κυρίαρχης ιδεολογίας της άρχουσας τάξης, η ίδια η άρχουσα τάξη μετατοπίζεται στην άλλη εκδοχή της και συνεχίζει να υπηρετεί την κυρίαρχη ιδεολογία.
Το ανωτέρω σκεπτικό, μας δείχνει ότι πάρα το τρόπο αυτοπροσδιορισμού ενός έκαστου εξ αυτών των πολιτικών ομάδων  ή μελλών τους, αυτές οι ίδιες ομάδες είναι η άρχουσα τάξη. Στην Ευρώπη είτε μιλάμε για σοσιαλιστές κοινωνιστές και αριστερούς  είτε για δεξιούς και νεοφιλελεύθερους, ουσιαστικά μιλάμε για του υπηρέτες και εκφραστές της κυρίαρχης ιδεολογίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ουσιαστικά μιλάμε για τις δύο εκφάνσεις της άρχουσας τάξης.
Η άρχουσα τάξη ιστορικά συγκροτείται στην βάση του κοινού οικονομικού συμφέροντος
-Αυτή την στιγμή έχει ταυτίσει την επιβίωση του ευρώ με την ύπαρξη της ενωμένης Ευρώπης. Στην πράξη όμως απειλείται η πρωτοκαθεδρία της δεδομένου ότι η διάλυση τη ευρωζώνης θα έχει ολέθριες συνέπιες για τα επιφανή μέλη της και τα ανώτερα αστικά στρώματα.
Η εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα και αλλού οδηγεί σε συνασπισμό και ένωση δυνάμεων των δυο εκφάνσεων της άρχουσας τάξης. Μια ένωση που θα στραφεί σε βάρος των λαών και θα κάνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευρω-ολοκληρωτισμό. Ο ευρω ολοκληρωτισμός είναι εδώ και θα επιβάλλεται μέσω της καλλιέργειας φόβου και στερεότυπων όπως  «Πόλεμος», «επιστροφή στις δεκαετίες του 50 και του 60» αλλά και αστικών μύθων του τύπου «έβγαλαν τα λεφτά έξω για να μας αγοράσουν μπιτ παρά», ή «από την έξοδο από το ευρύ θα κερδίσουν λίγοι πονηροί.»
 Ο πανικός τους και η έλλειψη επιχειρημάτων φαίνεται στο δίλημμα που θέτουν το γνωστό: «ευρώ ή χρεοκοπία»!
Η  πραγματικότητα είναι ότι χρεοκοπία έχει ήδη συμβεί σε όλο το ευρώ απλώς στην Ελλάδα είμαστε λίγο χρόνο πιο μπροστά και πιο εκτεθειμένοι. Η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη έχει πανικοβληθεί γιατί η κυρίαρχη ιδεολογία της χρεοκόπησε. Η κυρίαρχη ιδεολογία ήταν ότι μέσω του κοινού νομίσματος θα οδηγηθούμε ευκολότερα στην ένωση. Αυτή η ιδεολογία αποδείχτηκε αυταπάτη. Σπάνε λοιπόν την κυρίαρχη ιδεολογία και σκορπούν τις ευθύνες κάνοντας τες χρεοκοπία της Ελλάδος, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας… κοκ. Το βασικό όμως που μας νομιμοποιεί να μιλάμε για άρχουσα και κατώτερη τάξη έχει να κάνει με την απόλυτη μεταφορά της ευθύνης από τους άρχοντες στους λαούς. Από τους κυβερνήτες στους κυβερνώμενους.
Το εύπεπτο δίλλημμα που αφορά και πάλι όλο τον κόσμο είναι εδώ. Φτιασιδώθηκε για καιρό με ευθύνη όλων των κομμάτων και εν πολλοίς συνεχίζει να αναλύεται ως «Μνημόνιο – μνημόνια ή χρεοκοπία. Στην πράξη είναι η κυρίαρχη ιδεολογία και η άρχουσα τάξη ξανά εναντίων των υπολοίπων. Όμως οι μάσκες έπεσαν και ειπώθηκε τελικά ότι το δίλημμα είναι ευρώ ή χρεοκοπία. Και μόλις το είπαν έτσι ωμά τρόμαξαν και οι ίδιοι.
Πάλι όμως εγκλωβίζουν έτσι τον κόσμο να σκέπτεται μέσα στο δίλλημα. Την ίδια στιγμή οι θιασώτες της οποιασδήποτε άλλης άποψης ακόμη και της λογικής εμφανίζονται σαν να είναι οπαδοί της χρεοκοπίας και αυτό είναι η βάση του ευρωολοκληρωτισμού.
Η λογική  λέει ότι το ευρώ είναι χρεοκοπημένο και οι αγορές το ξέρουν. Όλος ο κόσμος το ξέρει και τζογάρει στις αυτόπτες των ευρωπαίων. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ είναι σε 5 περιοχές του ευρώ και θα μπει στο ΕFSF. Οι φορολογούμενοι του βορά ταΐζουν το Νότο. Το ευρώ έχει χρεοκοπήσει και προχθές με το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα από τους Μερκοζυ, χρεοκόπησε και πολιτικά
 Η λογική επιτάσσει η επιλογή να γίνει ανάμεσα χρεοκοπημένο ευρώ και 10 τουλάχιστον χρόνια λιτότητας ή εθνικό νόμισμα μαζί με άλλες 190 χώρες.  Η λογική λέει χρεωκοπία στο ευρώ ή μη χρεοκοπία εκτός αυτού.
–Η κατώτερη τάξη, ο λαϊκός παράγοντας που δεν άρχει κατά τα φαινόμενα είναι εκείνη η τάξη που στοχεύει στην ένωση του δικαίου (νόμοι, σύνταγμα, διατάγματα, οδηγίες) και μέσω αυτής της ένωσης να οδηγηθεί στην ευρωπαϊκή ενοποίηση επιστέγασμα της οποία θα μπορούσε να είναι το ευρώ. Αυτή πρέπει να είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της ευρωπαϊκής ένωσης. Η κατώτερη τάξη όμως είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των δυο εκφάνσεων της κυρίαρχης ιδεολογίας. Νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλιστές;
Όχι τυχαία αυτή η τάξη ψηλαφίζει ιδέες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής, του Main street, της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τα πειρατικά κόμματα χαλαρής συνεκτικής ιδεολογίας. Όχι τυχαία αντιδρά κατά πλειοψηφία χορεύοντας και τραγουδώντας. Χορεύει και τραγουδά γιατί συνειδητοποιεί τόσο την κυρίαρχη ιδεολογία όσο και τα δυο “κουστουμάκια” της.
Χορεύει και αντιδρά για να αποφύγει τον εγκλωβισμό και καμιά φορά  -που τον συνειδητοποιεί- μες το χαμό τα σπάει.
Την Βια όμως δεν την γεννά η αδικία αλλά ο εγκλωβισμός και η απώλεια προοπτικής.
Πιστεύω ότι θα είναι υπέρ την κοινωνικής ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλλαγής και της προόδου, της ενωμένης Ευρώπης και της ειρήνης τελικά να υπάρξουν παντού κόμματα αντίθετα στην κυρίαρχη ιδεολογία, κατά του ευρωολοκληρωτισμού, λίγο ποιο λαϊκά και περισσότερο δημοκρατικά. Μέσω αυτών ο κόσμος που χορεύει και τραγουδά ή τα σπάει, θα βγει από το περιθώριο στο προσκήνιο και θα προσπαθήσει να γίνει άρχουσα τάξη με όρους πολιτικής. Αυτό είναι καλό για όλους.
Χρειάζεται  η κυρίαρχη ιδεολογία να βρει αντίπαλο δέος  ώστε να σταματήσει ο Ευρω-ολοκληρωτισμός που θα διαλύσει τελικά την ενωμένη Ευρώπη
Φτάσαμε στον ευρώ-ολοκληρωτισμό γιατί αφήσαμε να υπερισχύσει το δίκαιο του ισχυρού πάνω από το δίκαιο ως πανανθρώπινη ιδέα πριν φτιαξουμε το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: