Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Παιχνίδια εντυπώσεων» με φόντο το… κρεβάτι του πόνου


-Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για την «καταστρατήγηση» του ωραρίου εργασίας τους.
-Με το… κιάλι θα ψάχνουν οι ασθενείς γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ προσανατολίζεται σε στάσεις εργασίας και απεργίες.
Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός
Από ό,τι φαίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας «νοσεί» και τα τραύματά του δύσκολα… επουλώνονται. Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε για τα ελληνικά νοσοκομεία και το προσωπικό τους, όχι μόνο δουλεύουν με το «ρολόι», αλλά οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατέθεσαν και μήνυση για τις συνεχείς παραβάσεις του ωραρίου τους.
«Παιχνίδια εντυπώσεων» με φόντο το… κρεβάτι του πόνου
Στη δικαιοσύνη η κόντρα μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ–ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που εκπροσωπεί 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων και 80.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, η πολιτική των Διοικήσεων παραβιάζει σε καθημερινή βάση το νόμιμο ωράριο και την εργασιακή νομοθεσία, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο πόστο τους παραπάνω από τις κανονικές ώρες, γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους νοσηλευόμενους.
«Αγκάθι» επίσης αποτελεί για τους εργαζόμενους το γεγονός ότι δεν έχουν αρκετές ώρες ανάπαυσης. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι, σύμφωνα πάντα με τη μηνυτήρια αναφορά, θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης των εκάστοτε Διοικήσεων. Τα αρμόδια υπουργεία δεν προχωρούν στην πρόσληψη νέου προσωπικού, το όποιο θα μπορούσε να αποφορτίσει και να δώσει ένα «χέρι βοηθείας» στους εργαζόμενους, αλλά επιβαρύνει τους ίδιους, παραβιάζοντας το ωράριό τους και γλιτώνοντας με τον τρόπο αυτό τα ποσά που θα έπρεπε να καταβάλουν στους νεοπροσληφθέντες.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…!»         
Όπως τόνισε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντελής, «παραβιάζεται κατά κόρον η 5ήμερη εργασία, δουλεύουμε με ένα ρεπό, ενώ προβλέπονται ρητώς από το 1981 τουλάχιστον 2 ημέρες ρεπό, όπως επίσης προβλέπεται για το κυκλικό ωράριο από βάρδια σε βάρδια, δηλαδή ανά 12ωρο, να μη μεσολαβεί άλλη βάρδια. Αυτό δεν εφαρμόζεται και είναι σύνηθες πλέον οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να δουλεύουν κάθε μέρα πρωί-βράδυ». Επιπλέον, ο κ. Παντελής μας είπε ότι επηρεάζονται άμεσα οι ασθενείς, καθώς «οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκουράζονται για να μπορούν να περιθάλψουν τους νοσηλευόμενους πολίτες. Για αυτό πρέπει, συν τοις άλλοις, να υπάρχουν και χώροι ξεκούρασης για το προσωπικό. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είναι γενικότερο το πλέγμα, καθώς, πλην των ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανήματα, παραμένουμε και απλήρωτοι. Πρόκειται για υποβάθμιση του κλάδου μας».
Γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος
Άγνοια δηλώνουν από το υπουργείο Υγείας…
Από το υπουργείο Υγείας πάντως υποστηρίζουν πως δεν είναι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια καταγγελία προς την πλευρά τους. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο σχετικά με το ζήτημα, μας είπε πως «δεν έχουμε λάβει γνώση αυτού του προβλήματος. Ίσως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και για κάποιο συγκεκριμένο νοσοκομείο που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα με κάποιους νοσηλευτές». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πολύζο, «υπάρχει μια καλή σχέση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και έχουμε λύσει κάποια από τα προβλήματά τους, όσον αφορά στους μισθούς και στις υπερωρίες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε στο άμεσο μέλλον ξανά με την ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, για να αποτρέψουμε ενδεχόμενες στάσεις εργασίας ή απεργίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: