Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ορισμένες παρατηρήσεις από την κατανομή των πιστώσεων του Υπουργείου Υγείας.


Ότι το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια, κάτω από τα συνεχή χτυπήματα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ τώρα, το αντιλαμβάνονται  οι πάντες, τόσο οι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό, όσο και οι πολίτες –χρήστες των υπηρεσιών του.
Στη θέση του ανατέλλει ένα άλλο ΣΥ (σύστημα υγείας;!) με υποβαθμισμένες  παροχές και υπηρεσίες , πλήρως εμπορευματοποιημένο και λειτουργικά προσαρμοσμένο στα πρότυπα  των κερδοσκοπικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. 
Οι υπηρεσίες του  προς τους χρήστες ακριβαίνουν κατά τα πρότυπα της αγοράς και οι μισθοί και οι απολαβές των εργαζομένων μέσα σε αυτό υποβαθμίζονται δραματικά, πάλι κατά τα πρότυπα της αγοράς. 
Τα κόστη μεταβιβάζονται απευθείας στους εργαζόμενους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ή και  στα ταμεία τους , δηλαδή πάλι στους ίδιους τους χρήστες.Το τελικό αποτέλεσμα το βιώνουν ήδη  τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας.

Αυτή τη στόχευση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης  εκφράζει και η διαχρονική τάση μείωσης των συνολικών κονδυλίων που αποδίδονται στο σύστημα κάθε χρονιά μέσα  από το κρατικό προϋπολογισμό.Αυτό εκφράζουν και οι επιμέρους  κατανομές των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΥΥΚΑ κάθε έτος .

Μπορείτε να το εξακριβώσετε ιδίοις όμμασι, αν αφιερώσετε λίγο χρόνο και εξετάσετε συγκριτικά   την κατανομή των πιστώσεων  του ΥΥΚΑ το 2011(κλικ εδώ)  και την κατανομή των πιστώσεων του 2012 (κλικ εδώ).

Εμείς, στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζουμε τις μεταβολές  της κατανομής  ορισμένων μόνο κονδυλίων από τυχαίους κωδικούς ( κλικ στους πίνακες):





Από τους πίνακες αυτούς, που αφορούν κωδικούς του τομέα υγείας , προσέξτε τις μειώσεις σε όλους τους κωδικούς  που αφορούν  μισθούς και επιδόματα των γιατρών καθώς και τη μείωση του ανώτατου κονδυλίου για εφημερίες.

Επίσης προσέξετε την τρομακτική μείωση για το 2012 σε σχέση με το 2011 του  κονδυλίου των υπερωριών και του κονδυλίου που αφορά την αποζημίωση για εργασία τις νύχτες και τις αργίες για τους άλλους επαγγελματίες υγείας πλην γιατρών.
Και να σκεφτείτε ότι ήδη με τα κονδύλια του 2011 έμειναν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας για δεδουλευμένα μηνών.
Οπότε αυτό που θα συμβεί με τις πρόσθετες αμοιβές  των εργαζομένων το 2012 δεν θα έχει προηγούμενο! Πραγματική θεσμοθέτηση της ...αγγαρείας!
ΑΜΕΣΑ το θέμα πρέπει  να απασχολήσει τις γενικές συνελεύσεις  των σωματείων στα νοσοκομεία, γιατί διαφορετικά ο κίνδυνος να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς οικονομικό αντίκρυσμα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

 Επίσης αξίζει  να επισημάνουμε τη δραματική μείωση και αυτού του ισχνού κονδυλίου επιχορήγησης  των νοσοκομείων για την   νοσοκομειακή περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτωνιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία  που διανύει η χώρα.Ο αγριανθρωπισμός του καπιταλισμού της κρίσης σε όλο του το μεγαλείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: