Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Υγεία στο ναδίρ, φακελάκι στο ζενίθ

ΣΤΗ 19η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Υγεία στο ναδίρ, φακελάκι στο ζενίθ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Στη 19η θέση μεταξύ 31 χωρών κατατάσσεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας ως προς τη φιλικότητα προς τον πολίτη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτικών υπηρεσιών υγείας για το 2008 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με την περσινή 17η θέση. Ο πίνακας, που έχει ως γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, καταρτίστηκε με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες και εκδίδεται κάθε χρόνο από τον σουηδικό οργανισμό μελέτης και ενημέρωσης Health Consumer Powerhouse.

Την πρώτη θέση στον πίνακα καταλαμβάνει η Ολλανδία με 839 βαθμούς και ακολουθούν η Δανία με 820, η Αυστρία με 758 και η Σουηδία με 743.

Σε 6 κατηγορίες που καλύπτουν 34 δείκτες επίδοσης, η Ελλάδα συγκέντρωσε 599 βαθμούς από σύνολο 1.000, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα μαζί με χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον σουηδικό οργανισμό, το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι από τα χειρότερα όσον αφορά το σύστημα ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι με βάση την οικονομική του κατάσταση είναι λιγότερο γενναιόδωρο ακόμη και σε σχέση με τις βαλτικές χώρες.

Ο διευθυντής της έρευνας δρ Αρνέ Βιόνμπεργκ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ποιότητα ως προς τη γενική λειτουργία του ελληνικού συστήματος και την πρόσβαση σε φάρμακα. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η ηλεκτρονική υπηρεσία υγείας, ένας τομέας στον οποίο διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος του οργανισμού Γιόχαν Χέρτκβιστ αναφέρθηκε από την πλευρά του στα «φακελάκια», φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες 5 δυτικές χώρες. Το γεγονός, είπε, ότι οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη, δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο ευρωπαϊκός πίνακας κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας αξιολογεί τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών κρατών με γνώμονα 6 τομείς ουσιώδους σημασίας για τους κατανωλτές:

-Δικαιώματα και πληροφόρηση των ασθενών

-Σύστημα ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας

-Χρόνος αναμονής για κοινές θεραπείες

-Αποτελέσματα θεραπευτικής αγωγής

-Γενική λειτουργία του συστήματος

-Πρόσβαση σε φάρμακα *

Δεν υπάρχουν σχόλια: