Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :5.200 ευρώ για μια καρφίτσα σε δάχτυλο

Η διαχρονική απάτη με θύματα ταμεία και ασφαλισμένους από ιδιωτική κλινική, όπως αποκάλυψε έλεγχος του ΙΚΑ

Του Τασου Tελλογλου

Hταν μόλις μια εβδομάδα πριν, όταν μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία -η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ασφαλειών ζωής- έλαβε ειδοποίηση να καταβάλει 5.200 ευρώ, ένα τιμολόγιο που αφορούσε σε... μια καρφίτσα που είχε «καρφωθεί» στο δάχτυλο (του χεριού) μιας ασφαλισμένης στην εταιρεία. Η «άτυχη» γυναίκα υποβλήθηκε σε ολική νάρκωση (!) και αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στην ιδιωτική κλινική ώστε η ασφάλειά της να πληρώσει το υψηλότερο δυνατόν τίμημα. Λεπτομέρεια: δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιδιωτική κλινική εφάρμοζε αυτήν την «πρακτική», ούτε βέβαια η ασφαλιστική εταιρεία, το πρώτο «θύμα» της ίδιας κλινικής. ..

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, εύκολα διαπιστώνουμε το «διαχρονικό» της απάτης που συντελείται με θύματα ταμεία και ασφαλισμένους. Στις αρχές του 2003, οι ελεγκτές του ΙΚΑ έγιναν αποδέκτες σωρείας ανώνυμων καταγγελιών που αφορούσαν την (ίδια) ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε ελέγχους που συνδύαζαν τα δικαιολογητικά ασθενών που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, νοσηλεύτηκαν σε ορθοπεδικές κλινικές, υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ή σε επεμβάσεις ισχίου. Οι ελεγκτές μελέτησαν και τα χρεωστικά δελτία της κλινικής, και το κυριότερο μίλησαν με είκοσι από τους ασθενείς που υποτίθεται ότι έτυχαν συγκεκριμένων υπηρεσιών από την κλινική, υπηρεσίες τις οποίες πλήρωσε το ΙΚΑ. Για να δούμε τι προέκυψε:

- Ο ασθενής Α.Β., που δικαιούνταν να νοσηλευθεί σε «πρώτη θέση», νοσηλεύτηκε σε «τρίτη» και «αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον χρήματα».

- «Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ζητούσαν από τους ασθενείς να πραγματοποιήσουν μαγνητικές τομογραφίες χωρίς να τηρούν τις διαδικασίες του ΙΚΑ, αλλά τους ανάγκαζαν να τις πληρώνουν και να διεκδικούν εκ των υστέρων τα χρήματα από το ΙΚΑ». Τέτοιες περιπτώσεις ήταν οι ασθενείς Ε.Μ. και Ε.Χ.

- «Στους φακέλους νοσηλείας των ασθενών που ελέγξαμε δεν βρέθηκαν ούτε απαντήσεις ούτε τα φιλμ των εξετάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί και χρεωθεί στον ασθενή. Η κλινική δικαιολογήθηκε ότι τα παίρνουν μαζί τους οι ασθενείς. Ομως οι ασθενείς που ρωτήθηκαν -πλην ενός- δεν είχαν πάρει μαζί τους εξετάσεις εκτός από την κασέτα αγγειογραφίας ή στεφανιογραφίας».

- Οι υπεύθυνες δηλώσεις για τις «ακριβές εξετάαζσεις» δεν υπογράφονταν από τους ασθενείς, αλλά από κάποιο μέλος του προσωπικού της κλινικής!

- Η κλινική κατ' εξακολούθηση και σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που ελέγχθηκαν, χρέωνε παρακλινικές εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως «τρίπλεξ», αξονικές τομογραφίες, καρκινικούς δείκτες, εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να τις πραγματοποιεί! Οι περισσότερες γίνονταν στο όνομα του ίδιου γιατρού κ. Α.Μ.

- Επειδή η κλινική δεν είχε σύμβαση με το ΙΚΑ για την εκτέλεση αγγειογραφιών σε εξωτερικούς ασθενείς, και προκειμένου να παρακάμψει το εμπόδιο, νοσήλευε τους ασθενείς με «διάφορες αιτίες εισαγωγής» και ως νοσηλευομένους πλέον, τους υπέβαλε σε αγγειογραφία. Κατ' αυτόν τον τρόπο χρέωνε επιπλέον ημέρες νοσηλείας και εξετάσεις υψηλού κόστους χωρίς να τις πραγματοποιεί. Με το πρόσχημα μάλιστα ότι δεν διαθέτει «συμβατική κλίνη», τους νοσήλευε σε «άλλη, πιο ακριβή θέση», εισπράττοντας τη διαφορά από τους ασθενείς.

Η ασθενής Μ.Ρ. έσπευσε στο πρώτο νοσοκομείο της Αθήνας όπου ο γιατρός του ΙΚΑ, Λ., την παρέπεμψε στον συνάδελφό του Τ., που δούλευε στη συγκεκριμένη κλινική. Ο Τ. της έκανε εισαγωγή για στεφανιογραφία, αλλά η Μ.Ρ. μπήκε και στην εντατική. Της πήραν την πίεση, της μέτρησαν το βάρος, έκανε μια διανυκτέρευση στην κλινική και βέβαια πλήρωσε και από την τσέπη της...

Oι ελεγκτές του ΙΚΑ κάθησαν κάτω με χαρτί και μολύβι, διασταύρωσαν τα πάντα, βρήκαν τι είχε πληρώσει το Ιδρυμα, δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι άνθρωποι τράβαγαν τα μαλλιά τους. Στο ΙΚΑ χρεώθηκαν: αξονική τομογραφία θώρακος, άνω κάτω κοιλίας, «τρίπλεξ» καρδιάς, κοιλιακής αορτής, καρωτίδων, σπονδυλικών αρτηριών. Δεν βρέθηκαν φιλμ ή εκθέσεις των εξετάσεων στο φάκελο της ασθενούς Μ.Ρ.

Τι προτείνουν οι ελεγκτές

Μαζί με την Μ.Ρ. (η περιπέτεια της οποίας αναλύθηκε σε παραδίπλα στήλες) στην ίδια κλινική κατά τον ίδιο τρόπο εισήχθη και η Σ.Μ. Ο γιατρός Τ. την παρέπεμψε, ο γιατρός Λ. δούλευε όχι μόνο στην ιδιωτική κλινική αλλά και στο ΙΚΑ. Μια καλοστημένη, εύκολη απάτη, εις βάρος του Δημοσίου.

Οι ελεγκτές παρατηρούν ότι η εν λόγω ιδιωτική κλινική χρέωνε... μία επιπλέον αγγειογραφία από αυτήν που πραγματοποιούνταν. «Ολα τα παραπάνω νομιμοποιούνταν από την υπογραφή του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ κ. Α. που πραγματοποιούσε πλημμελή ελεγχο…».

Αλλος ένας στο «κόλπο»...

Οι τρεις ελεγκτές αναφέρουν ότι «οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και επομένως τούς δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν κατά το δοκούν. Ο θεσμός του ελεγκτή γιατρού των κλινικών έχει αποτύχει πλήρως…». Γι' αυτό προτείνουν:

- Οι ιδιωτικές κλινικές να δέχονται μόνο ασθενείς με «εισιτήρια» από το ΙΚΑ και όχι εκτακτα περιστατικά.

- Να αξιολογούνται συστηματικά οι συμβεβλημένες κλινικές από εξειδικευμένους γιατρούς.

Τα ευρήματα αυτού του ελέγχου στην Αθήνα επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγες ημέρες όταν ένας ηλικιωμένος ασφαλισμένος του ΙΚΑ από την Αλεξανδρούπολη μηνύθηκε από μεγάλη κλινική της συμπρωτεύουσας, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει για ιατροφαρμακευτικά υλικά «πρώτης θέσης», ενώ το ΙΚΑ του κάλυπτε μόνο νοσηλεία στην «τρίτη». Ρωτήσαμε το ΙΚΑ τι διαφορά έχουν τα υλικά της Α΄ θέσης από εκείνα της Γ΄ και η αρμόδια υπάλληλος μάς είπε ότι «αυτή είναι πολιτική απόφαση». Ο ηλικιωμένος ασφαλισμένος εισήχθη στο νοσοκομείο για μια επέμβαση που στοίχισε στο ΙΚΑ 56.000 ευρώ και έπρεπε να πληρώσει για αναβάθμιση θέσης και τη διαφορά των υλικών «από θέση σε θέση» άλλα 1.600 ευρώ.

Για την ιστορία ο επικεφαλής των τριών ελεγκτών της κλινικής που ελέγχθηκε στην Αθήνα το 2003 -και διέθετε ισχυρή πολιτική κάλυψη- τέθηκε, επειδή επανερχόταν ξανά και ξανά στα θέματα αυτά, στο «ψυγείο»...

(Ολολκληρο το δημοσίευμα εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: