Τ. Τελλογλου
Οι ελεγκτές του ΙΚΑ απόρησαν από το γεγονός ότι συστηματικά σε δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι καρδιοχειρουργοί δήλωναν ότι χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια των εγχειρήσεων 9 - 12 στεντ (!) όταν σχετικές οδηγίες της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας κάνουν λόγο για μέσο όρο 1,2 στεντ ανά επέμβαση. Ομως, με τιμές του 2005 τα δύο νοσοκομεία, που ήταν συμβεβλημένα και με το ΙΚΑ, «έβγαζαν καθαρά» 18.500 - 20.700 ευρώ ανά εγχείρηση! Και ενώ ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, έδωσε εντολή να διενεργηθεί έλεγχος σε μια από τις δύο κλινικές, η έως πρότινος επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας δεν βρήκε τον... χρόνο και το προσωπικό να επιθεωρήσει τη μεγαλύτερη από τις δύο κλινικές, αυτή με τα πάρα πολλά στεντ. Μετά τη συνταξιοδότησή της από το Δημόσιο, όλως τυχαίως, η ίδια εργάζεται εκεί.
«Εντονη δραστηριότητα»
Τα περιστατικά της Θεσσαλονίκης δεν είναι τα μόνα στο πολύχρονο σίριαλ αφαίμαξης ταμείων από κλινικές και κλινικάρχες, που καθώς φαίνεται διαθέτουν «ισχυρή προστασία» και βέβαια δεν είναι μόνον οι κλινικάρχες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την «επιχείρηση» αλλά και γιατροί μαζί με αυτούς. Στο «παράρτημα» Ψυχικού μεγάλης «αλυσίδας» στον χώρο της Υγείας είχε δοθεί άδεια -με την από τον Σεπτέμβριο του 2004 απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Αθαν. Γιαννόπουλου- να γίνονται εμφυτεύσεις βηματοδοτών. Από τον έλεγχο των επιθεωρητών Υγείας στον πρώτο χρόνο ισχύος της σχετικής άδειας, εμφυτεύτηκαν 217 βηματοδότες, ενώ 195 εμφυτεύσεις έγιναν από ένα γιατρό, τον καρδιοχειρουργό Τ., και μόλις 7 από τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος. «Τόση έντονη δραστηριότητα, με βάση στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί αναλυτικά για κάθε νοσοκομείο σε προηγούμενο πόρισμα, δεν εμφανίζουν ούτε δημόσια νοσοκομεία με δύο καρδιολογικές κλινικές και περισσότερους γιατρούς» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές Παντελής Καββαδάς και Αννα Σακκά στο σχετικό πόρισμα που συντάσσουν τον Φεβρουάριο του 2006.
Με αυτούς και με άλλους ελέγχους, το ΙΚΑ καθόρισε τιμές στις ιδιωτικές κλινικές που ήταν συμβεβλημένες μαζί του, κατά 30% φθηνότερες το 2007 (σ.σ.: μόνο από «μπαλονάκια» και από στεντ εξοικονομήθηκαν 38 εκατομμύρια ευρώ), έως και πριν από λίγες ημέρες, οπότε με απόφαση της διοίκησής του επανήλθε στην πρακτική να καταβάλλει στον ιδιωτικό τομέα περίπου τις ανώτατες τιμές που επιβάλλει η περίφημη διατίμηση (υπέγραψαν τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί) για υλικά που κακώς χαρακτηρίζονται «μη συγκρίσιμα», μεταξύ των οποίων και τα υλικά αγγειοπλαστικής.
Αποκαλυπτικός έλεγχος
Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας προχώρησαν και σε μία άλλη διαπίστωση: Παρά το γεγονός ότι αρκετά δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται ίδιου τύπου στεντ και σε μεγαλύτερο αριθμό, καταβάλλουν περισσότερα χρήματα. «Αυτό μπορεί να έχει δύο εξηγήσεις: Ή ότι ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών από τα νοσοκομεία διαφέρει ή αν είναι ο ίδιος, που είναι, τότε σε κάποια νοσοκομεία οι γιατροί ζητούν περισσότερα απ' ό,τι σε άλλα», λέει στην «Κ» πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας, που σήμερα εργάζεται σε άλλη θέση του κρατικού μηχανισμού.
Ο έλεγχος είναι αποκαλυπτικός: το στεντ Liberte της Boston Scientific που αντιπροσωπεύεται από την ελληνική εταιρεία ΕΥΖΗΝ αγοράστηκε 16 φορές από το νοσοκομείο Πατρών έναντι 2.150 ευρώ, 49 φορές από το ΑΧΕΠΑ έναντι 2.259 ευρώ και 26 φορές από το ΩΝΑΣΕΙΟ έναντι 2.265,59 ευρώ. Και το στεντ RX - Multilink ZETA Penta, της ACS Guidant αγοράστηκε από το Ωνάσειο στην ανώτατη τιμή 2.265,59 ευρώ, όσο δηλαδή είχε αγοραστεί και το Liberte, ένδειξη ότι το Ωνάσειο εκείνη την εποχή αγόραζε στεντ στην ανώτατη τιμή, χωρίς διαγωνισμό φυσικά και χωρίς διαπραγμάτευση.
Η διοίκηση του «Ωνασείου», που επικοινώνησε αυτή την εβδομάδα με την «Κ», διαβεβαίωσε ότι το 2006, χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε με τις προμηθεύτριες εταιρείες, εξοικονόμησε 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός Β. του «Ωνασείου» έκανε μόνο σε μια τριετία «τζίρο» υλικών 12 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά αν η διοίκηση του «Ωνασείου» είχε συγκρίνει τις τιμές με άλλα νοσοκομεία, θα είχε διαπιστώσει πως το Τζάνειο είχε προμηθευτεί τα «μισά στεντ» από το «Ωνάσειο» με 10% φθηνότερη τιμή.
Η διοίκηση του «Ωνασείου» θα μπορούσε να διαπιστώσει και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως συνάγονται από τις συγκρίσεις των ελεγκτών. Το στεντ Cypher διακινήθηκε σε τέσσερα νοσοκομεία από τρεις εταιρείες. Η πολυεθνική Johnson and Jοhnson διέθεσε 240 «κομμάτια» στο νοσοκομείο Πάτρας προς 3.433 ευρώ, η εταιρεία «Χρ. Ζιάκας και ΣΙΑ» στον Ευαγγελισμό 393 «κομμάτια» πρός 3.815 ευρώ και στο Τζάνειο 713 κομμάτια στην... ιδια τιμή, και 1.717 στεντ στο Ωνάσειο προς 4.108 ευρώ. Το Ωνάσειο προμηθεύτηκε επταπλάσιο αριθμό απ' ό,τι το Νοσοκομείο Πατρών σε τιμή 17% ακριβότερη - αυτό και αν είναι οικονομικό παράδοξο. Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα: Η εταιρεία «Ελένη Ψημίτη» διαθέτει το στεντ Endeavor στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε ίδιες σχεδόν ποσότητες με το Ωνάσειο, με μια διαφορά τιμής 700 ευρώ το στεντ! Αλλά και τα υλικά καθετήρες - «μπαλόνια» αγοράζονται από το Ωνάσειο στην υψηλότερη τιμή (1.203 ευρώ). Ενα άλλο οξύμωρο είναι, σύμφωνα με διαπίστωση των ελεγκτών, ότι όσο οι αμερικανικές εταιρείες πωλούν μέσω αντιπροσώπων, οι πωλήσεις τους σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία εκτινάσσονται στα ύψη. Οταν επιλέγουν να πωλήσουν απευθείας, τότε οι πωλήσεις τους μειώνονται δραστικά...
(Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου