Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ : ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με τίτλο "ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών". Είναι ο νόμος 3754/2009 και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 43Α της 11/3/09 (κλικ εδώ.)

Ο νόμος διαφέρει από πολλά σημεία από την κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε στις 1 Δεκεμβρίου ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και τον Υπουργό Υγείας. Εντούτοις η οριακή πλειοψηφία των προθύμων της ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ βάφτισε το νόμο ως κλαδική συμφωνία ανασύροντας απίθανα επιχειρήματα και γελοιοποιώντας τη στάση ολόκληρου του ιατρικού κλάδου. Πολλά από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου- ανάμεσά τους και ο υπογράφων- επεσήμαναν ότι ασφαλώς υπάρχουν θετικά σημεία στο νόμο ως αποτέλεσμα των αγώνων που δώσαμε, υπάρχουν όμως σοβαρές αποκλίσεις και λαθροχειρίες που δεν επιτρέπουν να ονοματιστεί το νομοθέτημα "κλαδική συμφωνία" (κλικ εδώ).

¦ Δείτε τι γράφει ο Τσούκαλος για τη δημοσίευση του νόμου σε εμπνευσμένο και βαρυσήμαντο άρθρο του με τίτλο "Νόμος....με αριθμό"

"Από εδώ και πέρα δοκιμάζεται η υπευθυνότητα όλων μας, αφού πλέον συμμετέχουμε στην ίδρυση και λειτουργία του νέου Ε.Σ.Υ.
Όλοι μας –εμείς κι αυτοί που θα μας κρίνουν- θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με προοπτική κάποιου χρόνου κι όχι κοντόφθαλμα
!"


¦ Παρά τις ανοησίες Τσούκαλου όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ξεκινούν νέες δυσκολίες. Τι θα γίνει με το πλαφόν που απειλεί να οδηγήσει εκατοντάδες γιατρούς επαρχιακών Νοσοκομείων σε μείωση των συνολικών τους απολαβών και σε κλείσιμο Τμημάτων; Ο Τσούκαλος μέσ΄ τη χαρά της βάφτισης είχε ξεχαστεί. Τώρα που ξεμέθυσε και αποκαταστάθηκε η μνήμη του αντιλήφθηκε το πρόβλημα του πλαφόν. Απέστειλε λοιπόν στις 10 Μαρτίου επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομίας, ζητώντας να εκδώσει την εγκύκλιο για το νέο πλαφόν, διότι -όπως αναφέρει- κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κλείσιμο Τμήματα ή ακόμη και ολόκληρα Νοσοκομεία.

Όταν διεξάγονταν η συζήτηση στη Βουλή ο λεγάμενος είχε αρκεστεί στο έγγραφο Καλογερόπουλου και αργότερα στις ερμηνείες του Σόλωνα του νομοθέτη (κατά κόσμον Βασιλείου Λαοπόδη) που ισχυρίζονταν πως όποιος υπάλληλος λογιστηρίου δεν εφαρμόζει αυτόματα, αυθορεί και παραχρήμα το νέο πλαφόν πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ως υπαίτιος διάπραξης του εγκλήματος της ανυπακοής και 5-6 ακόμη αξιόποινων διατάξεων του ποινικού κώδικα! Αυτά έλεγε με το γνωστό του στόμφο στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου ο Σόλων, περιμένοντας ότι την επαύριο γυρίζοντας στα Νοσοκομεία θα καταθέταμε σωρηδόν μηνύσεις στους υπαλλήλους του λογιστηρίου.

¦ Το ξαναλέμε: η ρύθμιση που πονηρά προστέθηκε ως άρθρο 12 στο μισθολόγιο των δικαστικών απαγορεύει οιανδήποτε προσαρμογή πλαφόν με το νέο τους μισθολόγιο. Η λύση συνεπώς είναι μία και μοναδική: να ψηφιστεί άμεσα ως νομοθετική ρύθμιση αυτούσιο το άρθρο 8 της κλαδικής συμφωνίας που απαλείφθηκε από το νόμο και το οποίο έλεγε: «Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003». Δηλαδή από την ημερομηνία υπογραφής της κλαδικής συμφωνίας καταργείται ολοσχερώς το πλαφόν Αρεοπαγίτη, το οποίο πλαφόν φρόντισε το 1998 ο Λαοπόδης σε συνεργασία με τον Χριστοδουλάκη να εισάγει στο νόμο 2606/98.

Όλα τ΄ άλλα είναι φούμαρα.

Είναι αξιοπρόσεκτο πως ο Τσούκαλος προκειμένου να θέσει στο απυρόβλητο τον προστάτη του και καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας αποφεύγει να ζητήσει την εισαγωγή στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης και απευθύνεται αλλού, στον Υφυπουργό Οικονομικών ζητώντας εγκύκλιο, ώστε να θολώσει τα νερά.

Κουνια που τον κούναγε.

¦ Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι 2000 προσλήψεις. Το Υπουργείο Υγείας από το Δεκέμβριο ως σήμερα δεν έκανε καμιά προεργασία. Ούτε καν την Επιτροπή προσλήψεων που περιγράφει ο δημοσιευμένος νόμος δε συγκρότησε, ώστε να ξεκινήσει την καταγραφή και κατανομή θέσεων. Όταν φτάσει ο Ιούλιος, οπότε τίθεται σε ισχύ η διάταξη μη υπέρβασης των 7 ενεργών εφημεριών τότε θα έχουμε νέες προστριβές με τις Διοικήσεις που θα ερμηνεύουν με το γνωστό ευρύ τους πνεύμα τέτοιες διατάξεις όταν δεν τις συμφέρουν.

Οι Ενώσεις οφείλουν να δώσουν άμεσα στους εκπροσώπους μας στην Επιτροπή στοιχεία για τις θέσεις που πρέπει να προκηρυχτούν, ώστε να να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

¦ Τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι τα συμβούλια κρίσεων, τα οποία διαθέτουν δύο εκπροσώπους που ορίζονται σε επίπεδο ΔΥΠΕ. Εαν οι Ενώσεις γιατρών δεν πιέσουν τους Διοικητές ΔΥΠΕ να καταρτίσουν τους καταλόγουν και να προχωρήσουν στις κληρώσεις δεν πρόκειται να γίνουν κρίσεις και αναβαθμίσεις ούτε το Φθινόπωρο.

¦ Τέταρτο ζήτημα είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Το ΦΕΚ για την κατανομή κονδυλίων και τον τρόπο εφημέρευσης δημοσιεύονταν παλιότερα μέχρι 30 Ιανουαρίου. Φέτος δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί με πρόσχημα το νόμο που ψηφίστηκε κι αν δεν υπάρξουν πιέσεις θα περάσουμε αρκετούς ακόμη μήνες απλήρωτοι. Ήδη πολλές Ενώσεις προσανατολίζονται στην έναρξη επισχέσεων από 1ης Απριλίου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο.

Βεβαίως ας έχουμε κατά νου ότι φέτος τα συνολικά κονδύλια εφημεριών μετά βίας θα επαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.


¦Τον Ιούνιο θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Θα είναι κρίσιμο συνέδριο, διότι θα χαράξει την τακτική της ΟΕΝΓΕ την ερχόμενη τριετία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν επιτρέπεται να συνεχίσει ο κλάδος να άγεται και να φέρεται από το ανεκδιήγητο δίδυμο Τσούκαλου και Λαοπόδη ή θα χαράξει βαθειά διαχωριστική γραμμή, ξεκινώντας διαφορετική πορεία, διακόπτοντας κάθε σχέση με τα ξεπουλήματα, την αναξιοπρέπεια και τα γλοιώδη τερτίπια.

Οι περισσότερες Ενώσεις θα διεξάγουν εκλογές τους επόμενους τρείς μήνες και πρέπει ν΄ αναδείξουν αντιπροσώπους στο συνέδριο όχι με ελαφρότητα, αλλά με πλήρη γνώση τι θα πράξουν και ποιούς θα ψηφίσουν αυτοί οι αντιπρόσωποι. Το φαινόμενο αντιπροσώπων που σε προηγούμενα συνέδρια εκποιούσαν την ψήφο τους έναντι προσωπικών εκδουλεύσεων πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να εκλέξουμε νέους ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα αγωνιστικότητας και παλαιότερους που δεν έχουν εμπλακεί σε μίζες και δοσοληψίες, που αγωνίστηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την επιβολή της κλαδικής συμφωνίας και θ΄ αγωνιστούν στο μέλλον για να ολοκληρωθούν οι διεκδικήσεις μας.

Επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε μιάν ΟΕΝΓΕ την οποία θα φοβούνται και θα σέβονται οι εκάστοτε Υπουργοί και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων κι όχι αυτό το συνοθύλευμα των υποτακτικών του Τσούκαλου και Λαοπόδη.

¦Να θυμίσουμε ότι:

  • όλες οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με δικαστικό αντιπρόσωπο, ειδεμή είναι άκυρες.
  • κάθε 40 ψηφίσαντες εκλέγουν έναν αντιπρόσωπο κι αν υπάρχει υπόλοιπο μεγαλύτερο του 20 εκλέγεται ένας ακόμη. Επομένως έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία.
  • τα πρακτικά εκλογής και οι κατάλογοι ψηφισάντων θα πρέπει να σταλούν έγκαιρα από την Ενωση στην ΟΕΝΓΕ.


¦Κλιμακώνουν τη ρήξη με τον ΠΙΣ οι Ιατρικοί Σύλλογοι που ελέγχονται από Προέδρους προσκείμενους στην παράταξη Βλασταράκου. Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ακολούθησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και στην ίδια τροχιά μπαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, όπου απέτυχε η λήψη απόφασης «δια περιφοράς» και συγκαλείται συνεδρίαση ΔΣ την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στις συνεδριάσεις αυτών των Συλλόγων πόρω απέχουν από πραγματικά γεγονότα, τα οποία φαίνεται πως έχουν λίγη σημασία με δεδομένες τις πλειοψηφίες που κατέχει η παράταξη που πρόσκειται στην πλευρά Βλασταράκου.

¦Ισχυρίζονται λοιπόν ότι έγινε μία και μοναδική συνεδρίαση συγκρότησης ΔΣ στον ΠΙΣ και μόλις αποχώρησαν οι 5 σύμβουλοι της παράταξης Βλασταράκου οι υπόλοιπες 4 παρατάξεις μάζεψαν τους 10 συμβούλους που διαθέτουν και συγκρότησαν πραξικοπηματικά Προεδρείο! Πρόκειται βεβαίως περί βλακώδους σεναρίου, αφού οι 10 σύμβουλοι από 4 διαφορετικές παρατάξεις συγκροτούν άνετη πλειοψηφία και δεν έχουν ανάγκη «πραξικοπήματος» για να συνεδριάσουν και να εκλέξουν Προεδρείο. Πόσο μάλλον όταν έγιναν όχι μία αλλά 3 συνεδριάσεις συγκρότησης ΔΣ, εκ των οποίων η δεύτερη διήρκεσε 11 ολόκληρες ώρες, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση έγινε και πάλι απόπειρα από τον κ. Βλασταράκο να διαλυθεί το ΔΣ, διότι δεν φαίνονταν να προκύπτει το επιθυμητό για εκέινον και την παράταξή του σενάριο.

¦Η Αγωνιστική Ενότητα, η οποία σημειωτέον συμμετείχε στη διαδικασία συγκρότησης Προεδρείου χωρίς όμως να δεχτεί να λάβει θέση σ΄ αυτό, θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί σε εγρήγορση το ιατρικό σώμα και να αποτρέψει διαδικασίες που θα αφήνουν χωρίς διοίκηση τον ΠΙΣ χάριν σκοπιμοτήτων και διαπληκτισμών ανάμεσα στις δύο πτέρυγες της ΔΗΚΝΙ, οι οποίες μέχρι πρότινος ομονοούσαν στη νομή της εξουσίας.

¦Ποιά είναι η MEZIS; H MEZIS αποτελεί Ενωση Γερμανών γιατρών και τα αρχικά της σημαίνουν "το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου", εννοώντας ότι απορρίπτω μίζες και ταξίδια μέσω φαρμακευτικών εταιρειών. Σε εποχή έντονης διαφθοράς του ιατρικού σώματος ανάλογη πρωτοβουλία στον ελληνικό χώρο φαίνεται μάλλον ως επιβεβλημένη.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ιστοσελίδα της και είναι ευπρόσδεκτη κάθε δική σας σκέψη καθώς και κάθε μετάφραση κειμένων από τα Γερμανικά.

¦Χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: