Αγαπητέ Δημήτρη Βαρνάβα,
Το γράμμα που δημοσίευσες είναι το ερέθισμα να σου απαντήσω.
Είμαι νέος διευθυντής (μόλις 8 μηνών) του χειρουργικού τμήματος του Ν.Θ.Π «Η Παμμακάριστος». Το τμήμα που διευθύνω δίνει πλήρη ειδικότητα στη χειρουργική και έχει 8 ειδικευόμενους. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η εφαρμογή των ρεπό έχει όντως δημιουργήσει πρόβλημα στην εκπαίδευση των νέων συναδέλφων, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν είναι ανυπέρβλητο, είναι, όμως, υπαρκτό και σίγουρα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαμε καθιερώσει με τους ειδικευόμενους λειτουργεί πια με εκπτώσεις.
Πιστεύω ότι οι γενικεύσεις είναι λάθος και συσκοτίζουν το πρόβλημα που εμφανίζεται διαφορετικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τμήμα σε τμήμα και από ειδικότητα σε ειδικότητα. Δεν είναι τυχαίο που από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, το μόνο κομμάτι που έτυχε άμεσης εφαρμογής είναι το ρεπό (δεν κοστίζει και είναι «πιασιάρισκο») πριν γίνουν οι επιπλέον προσλήψεις κλπ.
Σε ότι με αφορά δίνω υποχρεωτικά τα ρεπό σε όλους τους ειδικευόμενους όπως προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν ημέρες που το τμήμα καλύπτει τις ανάγκες του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, κλινική) με τρεις ειδικευόμενους (υπάρχουν και οι άδειες, ασθένειες, κλπ).
Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν διευθυντές που χρησιμοποιούν το θέμα της εκπαίδευσης ως πρόσχημα για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επίκληση της εφαρμογής των ρεπό στις χώρες της ΕΕ δεν λέει τίποτε δεδομένου ότι τα συστήματα εκεί λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε όλους τους τομείς.
Αναγνωρίζω τη δυσκολία να προβλέπονται από το νόμο οι ιδιαιτερότητες του κάθε νοσοκομείου και τμήματος, αλλά χρειάζεται και κάποια «ελεγχόμενη» ευελιξία αν και ομολογώ ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο πολύπαθο ΕΣΥ δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Με πολύ συμπάθεια και εκτίμηση,
Μικές Θ. Γλυνάτσης,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου