Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
ΚΑΘΗΜΕΡΙΜΗ : Η ιδιωτική περίθαλψη γιγαντώνεται
Της Γαληνης Φουρα
Την ίδια στιγμή που τα χρέη «πνίγουν» το ΕΣΥ, ο τζίρος των ιδιωτικών μονάδων υγείας αυξάνεται με ρυθμό 10% τον χρόνο.
Σε μια αγορά που από αρκετούς πάντως θεωρείται κορεσμένη, ο ιδιωτικός τομέας με τη «συνδρομή» γιατρών συνεχίζει να επενδύει σε νέες μονάδες: Σε μαιευτήρια, ψυχιατρεία, Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης, ακόμη και ογκολογικά θεραπευτήρια, «ποντάροντας» στην οικονομική εξουθένωση και οργανωτική - λειτουργική αποδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι επενδύσεις αυτές ξεκίνησαν πριν από την οικονομική κρίση, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να στρέψει πιο πολλούς ασθενείς στα ιατρεία του ΙΚΑ και στα νοσοκομεία, καθώς θα αδυνατούν να καταβάλουν ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για την υγεία τους. Ειδικότερα:
- Υπό κατασκευή -στο τελικό στάδιο- είναι το «Ερασίνειο», στη Βάρη, δυναμικότητας 250 κλινών, που χρηματοδοτείται από τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια με τη συμμετοχή περίπου 130 γιατρών. Το έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με άδεια για ογκολογικό θεραπευτήριο, συζητείται όμως το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί και σε άλλες ειδικότητες, καθώς η Ανατολική Αττική δεν διαθέτει νοσοκομείο.
- Στα μεγάλα μαιευτήρια της Αττικής πρόκειται σύντομα να προστεθεί ακόμη ένα, το «Ρέα» (απέναντι από το Ωνάσειο), μια επένδυση που ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή πολλών μαιευτήρων (αναφέρονταν 300) κυρίως από τον Πειραιά.
- Στη φάση προμελετών ή κατάθεσης αδειών λειτουργίας βρίσκονται και έξι νέα ιδιωτικά ψυχιατρεία στην περιφέρεια της χώρας, τα οποία έρχονται να καλύψουν το κενό από την κατάρρευση του συστήματος ψυχικής υγείας. Ποτέ δεν αναπτύχθηκαν ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, όπως προβλεπόταν στα κοινοτικά προγράμματα «Ψυχαργώς 1» και «2». Το Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο και τα ελάχιστα τμήματα που δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία, δεν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση, μετά το «λουκέτο» πολλών κοινωνικών δομών.
Στη διαδικασία ανάπτυξης είναι επίσης πολλά Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης, τα οποία φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα, λόγω της υψηλής χρηματοδότησής τους (κατά 60%) με τον αναπτυξιακό νόμο, και της παντελούς απουσίας δημοσίων υπηρεσιών. Νέα κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης οργανώνονται στην Καλαμάτα, τις Σέρρες, την Κοζάνη, τη Δράμα, την Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αρκετά λειτουργούν ήδη.
- Αντίθετα, δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί σημαντικών και αναγκαίων μονάδων που είχε προβλεφθεί να δημιουργηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Πρέβεζας.
Χωρίς σχέδιο
Το σημαντικό ερώτημα είναι εάν οι νέες επενδύσεις εντάσσονται σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Φαίνεται πως όχι, όπως άλλωστε συνέβη και με τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται υπηρεσίες, όχι νέες κλίνες», υπογράμμισε στην «Κ» ο σύμβουλος επιχειρήσεων Υγείας Γιάννης Χατζηχρήστος. Το 90% των πολιτών που απευθύνονται στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει, εάν υπήρχε Σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ομως, κανένα σχέδιο για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιας από τα πολλά που συζητήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια δεν προχώρησε, αστικά Κέντρα Υγείας, δίκτυα, συνενώσεις ιδιωτών γιατρών κ.τ.λ. Εναλλακτικά μοντέλα όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν ολοκληρώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν, παρά την επιτυχία και τη μεγάλη αποδοχή τους από τον πληθυσμό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «αγνοεί» τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Η έκρηξη των δαπανών για φάρμακα και άλλα ιατρικά προϊόντα, από 5,2 δισ. ευρώ το 2008 σε 9,1 δισ. το 2009, δείχνει μια πρωτοφανή παθογένεια, ένα «πάρτι» με τις συνταγογραφήσεις που οφείλεται στην έλλειψη συστήματος και ελέγχου των υπηρεσιών υγείας. Ενα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 23%) των συνολικών δαπανών απορροφείται από 30.000 ειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους αναλογούν κατά κεφαλήν 87.500 ευρώ.
Εάν στον δημόσιο τομέα υπάρχουν «φακελάκια», στον ιδιωτικό υπάρχει το σύστημα «ο συστήσας και ο θεράπων», με τον «διαμεσολαβητή» γιατρό να αμείβεται με 10-15% κατά μέσον όρο. Το τι συμβαίνει με τη συνταγογράφηση είναι κοινό μυστικό. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κινούνται περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» της παραοικονομίας στην υγεία.
Υπερτερούν σε τεχνολογία και παροχές
«Ο δημόσιος τομέας έχει την επιστημονική επάρκεια και ενδεχομένως την πρωτοκαθεδρία, λόγω του ιατρικού του δυναμικού, να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα και σοβαρά περιστατικά, που δεν είναι ελκυστικά από άποψη κερδοφορίας για τον ιδιωτικό τομέα», τονίζει στην «Κ» ο λέκτορας Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης.
«Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό», διευκρινίζει, «αλλά δείχνει την παντελή έλλειψη κανόνων στη συμβολή και τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπορεί να “επιλέγει” περιστατικά με κριτήριο την κερδοφορία. Συνήθως πιο κερδοφόρα είναι αυτά που έχουν μικρή διάρκεια νοσηλείας και συνοδεύονται από ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, ή από σύνθετες διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις.
Μελέτες
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι σοβαρά περιστατικά όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακές αρρυθμίες, νεοπλάσματα, εγκεφαλικά, ατυχήματα, αντιμετωπίζονται κατά 85% στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, σήμερα διαφαίνεται μια τάση, σοβαρά περιστατικά τα οποία λόγω της προόδου της τεχνολογίας αντιμετωπίζονται πλέον με μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, να κατευθύνονται και αυτά στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της τεχνολογικής υπεροπλίας του. Αυτό οφείλεται αφενός στις οικονομικές δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να επενδύει στη νέα τεχνολογία και αφετέρου στην ευελιξία που έχει στη λήψη αποφάσεων, η οποία δίνει το πλεονέκτημα να ολοκληρώνει σύντομα τις διαδικασίες προμηθειών, που στο Δημόσιο μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Ενας άλλος λόγος είναι ότι στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν κίνητρα παραγωγικότητας για τους γιατρούς και το προσωπικό. Ο χειρουργός αμείβεται το ίδιο, ανεξάρτητα από τον αριθμό και την ποιότητα των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιεί. Μεγάλο πλεονέκτημα του ιδιωτικού τομέα που βασίζει τα κέρδη του στα χειρουργικά περιστατικά και τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι η ταχύτητα της εξυπηρέτησης και η καλή ξενοδοχειακή υποδομή.
«Η ανυπαρξία ελέγχων και μέτρησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών είναι ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα σε αυτό το μη σύστημα υγείας», υπογραμμίζει στην «Κ» η διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας του Harvard Εύη Χατζηανδρέου. «Παρότι πλέον ξέρουμε να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε την ποιότητα, ο τομέας αυτός στην Ελλάδα έχει μηδενική παρουσία».
(Κάνετε κλικ στο τίτλο για το πλήρες αρθρο)
TVXS : Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΗΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
Οι κινήσεις των τριών οίκων εκτόξευσαν τα επιτόκια με τα οποία θα πρέπει να δανεισθεί η Ελλάδα. Ολα πλέον κρέμονται σε μια κλωστή και εξαρτώνται από ένα νεύμα ή μια δήλωση των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλπ. που ήταν αυτές τις μέρες στην Αθήνα για να ελέγξουν την ελληνική οικονομία. Αυτό το "μικτό κλιμάκιο" ζήτησε από την κυβέρνηση νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία, την εκπαίδευση και τους μισθούς. Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά: είναι πλέον όμηρος των οικονομικών δολοφόνων.
Στο βιβλίο του Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου, ο Τζoν Πέρκινς περιγράφει «από τα μέσα» τον μηχανισμό πολιτικής και υποδούλωσης φτωχών χωρών από τις ΗΠΑ. Ο Πέρκινς δούλευε τη δεκαετία του '70 για λογαριασμό μιας εταιρείας μελετών, η οποία συνεργαζόταν με την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, που υποτίθεται ότι είχε σκοπό της να βοηθήσει την ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Το μεγάλο όπλο των οικονομικών δολοφόνων ήταν το εξωτερικό χρέος. Ο Πέρκινς και οι συνάδελφοί του πήγαιναν σε μια χώρα-στόχο, συναντούσαν τον Πρόεδρο της και του πρότειναν μεγάλα έργα για τον εκσυγχρονισμό της. Οι ιθαγενείς δεν έπρεπε να ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν είχαν χρήματα για την εκτέλεση των έργων: η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν έτοιμη να τους χορηγήσει πλουσιοπάροχα δάνεια, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν. Σε λίγα χρόνια, τα δάνεια αυτά είχαν καταστήσει τη χώρα όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η τελευταία είχε πλέον στο χέρι την υπερχρεωμένη χώρα, υποχρεώνοντάς την να ακολουθεί πιστά την εξωτερική της πολιτική. Από την πλευρά τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλλαν αυστηρότατα μέτρα λιτότητας, που προκαλούσαν ύφεση και μεγαλύτερη φτώχεια, ενώ συνοδεύονταν από μέτρα περιορισμού του δημόσιου τομέα και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Λίγο πριν την πλήρη κοινωνική και οικονομική κατάρρευση, οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες αγόραζαν μπιτ παρά τις δημόσιες επιχειρήσεις. Κάπως έτσι στη Βολιβία ιδιωτικοποιήθηκε ακόμη και το νερό της βροχής.
Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά μόνο οι τεχνικές έχουν αλλάξει. Το εξωτερικό χρέος παραμένει το βασικό όπλο εκβιασμού. Η πρόοδος των επικοινωνιών και η πλήρης επικράτηση σε παγκόσμιο επίπεδο της ασυδοσίας των αγορών έχουν φέρει στο προσκήνιο και άλλους παίκτες, όπως π.χ. η Goldman Sachs.
Η συγκεκριμένη τράπεζα και οι όμοιές της, μαζί με τους διάφορους οίκους που με ύφος αυθεντίας αξιολογούν εθνικές οικονομίες, έχουν μεγάλες ευθύνες για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να διαμορφώνει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και, όπως παλιότερα η Παγκόσμια Τράπεζα και οι οικονομικοί δολοφόνοι, να επισκέπτεται τους ηγέτες των ευάλωτων χωρών.Σύμφωνα με τους «New York Times», μια αποστολή της Goldman Sachs, με επικεφαλής το νούμερο δύο της τράπεζας Gary Cohn, έφθασε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009. Η Goldman Sachs, έγραψε η γαλλική «Liberation», «αισθανόταν περίπου σαν στο σπίτι της», ενώ ο Gary Cohn είχε συναντήσει τουλάχιστον δύο φορές τον Έλληνα πρωθυπουργό. H τράπεζα προσφέρθηκε να βοηθήσει για την ελάφρυνση του ελληνικού ελλείμματος, που μόλις είχε ανακοινωθεί ότι πλησίαζε το 13%.
Αυτό δεν εμπόδισε την ίδια τράπεζα να αφήσει να διαρρεύσει τον Ιανουάριο, μέσω των «Financial Times», ότι η Κίνα αρνήθηκε να αγοράσει 25 δισ. ευρώ του ελληνικού δανείου, όπως είχε προτείνει στο Πεκίνο η Goldman Sachs. Η είδηση ήταν αστεία, καθώς κανένα κράτος δεν αγοράζει 25 δισ. ευρώ χρέους μεμιάς, αλλά προκάλεσε διεθνώς την εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει. Συγχρόνως, και παρότι δεν είχε σταματήσει να συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση, η τράπεζα συνιστούσε στους πελάτες της να αγοράσουν ομόλογα που προεξοφλούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος με την Ελλάδα.
Έτσι κάπως η Ελλάδα βρέθηκε στα γόνατα από το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι, αναγκασμένη να δανείζεται με δυσθεώρητα επιτόκια. Ύστερα, τη σκυτάλη πήρε η κυρία Μέρκελ και οι σύμμαχοί της στις Βρυξέλλες, που με ποταπό ύφος απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει σκληρά μέτρα, υπό τις τεχνικές οδηγίες του πάντα επίκαιρου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γύρισε σαν βρεγμένη γάτα στην Αθήνα, παραδεχόμενος ότι ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας είχε εκχωρηθεί.
Στους αντίποδες των προεκλογικών του υποσχέσεων, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε μια σειρά σκληρά μέτρα που θα μαραζώσουν ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Ύστερα, η Ευρώπη θα κοιτάξει να βοηθήσει τη δεινοπαθούσα χώρα με κάποιο έκτακτο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου γερμανικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια θα αγοράσουν φθηνά μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας θα έχει επιβάλλει να ιδιωτικοποιηθούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφιαλτικά σενάρια για μισθούς - συντάξεις
Η επέκταση του «παγώματος» εκτός από τους μισθωτούς και στους συνταξιούχους κρίνεται αναγκαία μετά τα στοιχεία του πρώτου διμήνου, τα οποία δείχνουν αύξηση των δαπανών, αντί περιορισμού, στα ταμεία.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί και τρίτο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει την περικοπή του μισού δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός). Ως προς το συνταξιοδοτικό, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει στο μέγαρο Μαξίμου η βασική σύνταξη των 360 ευρώ να δίνεται στο 67ό έτος, έστω και αν κάποιος ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη στο 60ο ή το 65ο έτος της ηλικίας.
Ερώτημα παραμένει και η δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που πρέπει να δοθεί μέχρι τον Ιούνιο (500 εκατ. ευρω).
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό «κλείδωσαν» χθες, στο υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος, Ξενογιαννακοπούλου, Σαχινίδης και Κουτρουμάνης ενόψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης το νωρίτερο στο 65ο έτος.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε χρόνο στην ασφάλιση θα περιοριστούν στο 1,4% (για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης), έως 1,7% για τα χρονια πέραν του 33ου, από 2% το χρόνο σήμερα και 70% για την 35ετία στο ΙΚΑ (βλέπε άλλο ρεπορτάζ στην «Οικονομία»). Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το 2018
Κάνετε κλικ στο τίτλο για να διβάσετε το πήρες άρθρο
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
«Στο έλεος των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας τα δημόσια νοσοκομεία»
Παζάρι με τους βουλευτές για τους διοικητές των νοσοκομείων
Η υπουργός Υγείας μπλοκάρισε έπειτα από διαμαρτυρίες υποψηφιότητες που συνδέονταν με συγκεκριμένα στελέχη του ΠαΣοΚ
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Πατέρα... κατάλαβες που κατευθύνω την Υγεία;
Περιστολή των δαπανών του ΕΣΥ κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους νέους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ο κ. Παπανδρέου σε μία σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές που στόχο έχουν την προστασία του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο κ. πρωθυπουργός άσκησε οξεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και στο νοσηρό φαινόμενο με τα φακελάκια.
Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό Παπανδρέου (συνάντηση με διοικητές, υποδιοικητές υγειονομικών περιφερειών)
Ξέρετε πολύ καλά ότι η χώρα μας βιώνει δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για μία συνολική κρίση, που μόνο η κορυφή του παγόβουνου είναι το χρέος και το έλλειμμα, αλλά τα βαθύτερα αίτια, τα οποία κληροδοτήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία σε εμάς, τα βαθύτερα αίτια και προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, είναι αυτά της διαφθοράς, της σπατάλης, μιας θεσμικής ανεπάρκειας σε πάρα πολλούς τομείς, που εξέθεσαν τον πολίτη σε κινδύνους, σε προβλήματα, σε γραφειοκρατίες, σε απαράδεκτες πρακτικές. Ενώ ο στόχος μας είναι ακριβώς να προστατέψουμε τον πολίτη, τα δικαιώματά του, τη ζωή των συμπολιτών μας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για να διαμορφώσουμε μια Πολιτεία ευνομούμενη, που να σέβεται τον ίδιο τον πολίτη, να σέβεται τα χρήματά του, να σέβεται τα δικαιώματά του και να τα προστατεύει.
Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Υπάρχουν τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, που δημιουργήθηκαν από το 2005 και μετά, τα οποία εκτιμώνται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν και ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Ένα φαύλο σύστημα προμηθειών, όπου δυστυχώς η εξαίρεση ήταν ο κανόνας, με αδιαφάνεια, με σπατάλη, με παρατυπίες, με γκρίζες ζώνες και εστίες διαφθοράς."
"Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, δεν είναι μόνο ένα Πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης. Είναι ένα Πρόγραμμα πραγματικής ανασυγκρότησης των θεσμών, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να προσφέρουν με σωστό τρόπο τις υπηρεσίες που αξίζει ο Ελληνικός λαός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να θέσουμε σε απόλυτο περιορισμό τη σπατάλη στο χώρο της υγείας.
Στοχεύουμε στο Πρόγραμμά μας, και με τη δική σας βοήθεια, να μειώσουμε τις δαπάνες για προμήθειες στα νοσοκομεία, κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι αποτύπωση, κι αν θέλετε και η επιβολή της λογικής, μετά από την επικράτηση για χρόνια παράλογων και προκλητικών πρακτικών, από τη συνταγογράφηση μέχρι και τη διαδικασία προμηθειών, που οδηγούσαν σε αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων σε τιμές εξωφρενικές, με χρήματα βεβαίως των Ασφαλιστικών Ταμείων, χρήματα του Ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα απορεί πώς φτάσαμε ως χώρα στο σημείο όπου φτάσαμε".
"Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι το φέουδο του κάθε υπαλλήλου ή του κάθε προϊσταμένου. Η Δημόσια Διοίκηση έχει ως μοναδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο, το συλλογικό συμφέρον. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και είναι βασική μας αρχή, πάνω στην οποία μας έδωσε την εντολή να κυβερνήσουμε ο Ελληνικός λαός. Είναι δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Τα θέματα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν βασική και μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας για ένα κράτος Δικαίου, αλλά είναι και προϋπόθεση - έτσι το βλέπουμε εμείς - για μια σωστή ανάπτυξη στη χώρα".
Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου είπε:
"Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτή την προσπάθεια και θα τις βρείτε κοντά σας σε κάθε δική σας προσπάθεια και πρόβλημα. Και βεβαίως, θα είμαι κι εγώ μαζί σας, σε κάθε ανάγκη που έχει ο τομέας της υγείας και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Είναι βασική μας προτεραιότητα. Θα είμαι κι εγώ κοντά σας και θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε περιοχές, για να δούμε τα προβλήματα και από κοντά, με την κατάλληλη ευκαιρία. Καλή επιτυχία στη μάχη που δίνετε. Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα και νομίζω αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνικό λαό: ότι παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούμε, ότι κάνουμε αυτή την κρίση και μια ευκαιρία για να αλλάξουμε πράγματα, τα οποία ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι αποτελούν βαθιά προβλήματα. Δικαιούται όμως να ελπίζει ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, με ένα σωστό Σύστημα Υγείας, ανθρώπινο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ισονομία και με διαφάνεια".
"Η δουλειά μας είναι πολυμέτωπη. Αφενός να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, για να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία, να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία, και οικονομική, αλλά θα έλεγα και ως χώρα διεθνώς και, αφετέρου, να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύνατους με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε. Να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες εκείνες τις υπηρεσίες πρόνοιας, που είναι όχι μόνο δικαίωμά τους, αλλά και απαραίτητες προϋποθέσεις για να αισθάνονται ασφαλείς σε μία εποχή μεγάλης ανασφάλειας διεθνώς."
Γιώργος Παπανδρέου
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
"Ήταν μια απεργία που δικαίωσε απόλυτα το σύνθημα που φωνάζαμε "Θα γίνει του Γιαννίτση και της Πετραλιά, στη σύνταξη να βγούνε τα αφεντικά", αφού αθροιστικά ο κόσμος των δύο συγκεντρώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ) έφτασε στα επίπεδα της απεργίας του 2001 για το ασφαλιστικό.
Το ζήτημα της κλιμάκωσης δεν μπορεί πλέον να το αποφύγει καμία συνδικαλιστική ηγεσία και σίγουρα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι φίλοι της δεν είναι εύκολο να κλείσουν τα μάτια μπροστά στο σημερινό απεργιακό σεισμό.
Άλλωστε ηχηρά απεργιακά μηνύματα έρχονται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες."
Πρώτο θέμα η απεργία των Ελλήνων
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Το CNN έχει αναγάγει σε θέμα της ημέρας την απεργία στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί 35.000 κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το CNN 2.500.000 είναι το συνολικό νούμερο των εργαζομένων που δεν πήγαν για δουλειά.
Το ρεπορτάζ του CNN αναφέρει για βόμβες μολότοφ και μικρές εστίες φωτιάς, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και συλλήψεις...
ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
Κυρίαρχο ρόλο στο άρθρο του Reuters παίζει το σύνθημα που είδαν σε πανό, "Καμιά θυσία, οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν για την κρίση"... Στο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 20.000 ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις Πάγκαλού ότι η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο, χρησιμοποίησαν τις ίδιες "τεχνικές" με την Ελλάδα για να μπουν στην ευρωζώνη...
Οι Άγγλοι αναφέρονται και σε δήλωση του Τσέχου πρωθυπουργού Eduard Janota ότι το βρίσκει απίθανο η Αθήνα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει...
Ράντζα «κατέλαβαν» το Αττικόν
από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αντιμετωπίζει πλέον άλλο ένα «σύμπτωμα» της παθογένειας του ΕΣΥ: ράντζα που στήνονται είτε σε δωμάτια είτε σε διαδρόμους ακόμα και για σοβαρά περιστατικά χωρίς μηχανήματα παρακολούθησης (μόνιτορ) και παροχή οξυγόνου. Και όλα υπό την εποπτεία ενός κατάκοπου προσωπικού που καλείται να υπερβάλλει εαυτόν για να καλύψει τις ανάγκες.
Οπως είπε στην «Κ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Κατερίνα Δημουλά, «αυτή τη στιγμή το «Αττικόν» λειτουργεί με καλυμμένο το 51% των οργανικών θέσεων προσωπικού (470 θέσεις είναι κενές), τη στιγμή που έχει αναπτυχθεί το 88% των κλινών του». Η κατάσταση αντί να βελτιωθεί με προσλήψεις προσωπικού, έχει γίνει ακόμα πιο προβληματική με την εμφάνιση ράντζων ύστερα από κάθε γενική εφημερία. Ενδεικτική είναι η χθεσινή εικόνα σε παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου: ένας ασθενής νοσηλευόταν με ράντζο στον διάδρομο, δύο θάλαμοι από τετράκλινοι είχαν μετατραπεί σε πεντάκλινοι με την προσθήκη ράντζων και δύο ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Δημουλά «συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας δεν υπάρχουν και οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που θα έπρεπε». Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι κλινικές ξεκινούν εφημερία χωρίς να έχουν το 25% των κλινών τους κενές, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου τακτικά περιστατικά εισάγονται σε ημέρες εφημερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές η Καρδιολογική κλινική ξεκίνησε την εφημερία χωρίς να διαθέτει κενή κλίνη, το ίδιο παρατηρήθηκε στην Ορθοπεδική και την Οφθαλμολογική, η Δ΄ Παθολογική είχε μόλις πέντε κενές κλίνες -όταν σε κάθε εφημερία γίνονται τουλάχιστον 20 εισαγωγές ασθενών- και η Πνευμονολογική - Νευρολογική (συστεγάζονται στην ίδια πτέρυγα) είχαν τέσσερις κλίνες κενές τη στιγμή που μόνο στην Πνευμονολογική έγιναν 15 εισαγωγές.
Μεγαλύτερος αριθμός
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες για ασθενείς, οι οποίοι παρότι εμφανίζονται ως νοσηλευόμενοι δεν διανυκτερεύουν εντός του νοσοκομείου. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, με έγγραφο προς τη διοίκηση του «Αττικόν», «ορισμένα νοσηλευτικά τμήματα εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών από τη δύναμη των κλινών που διαθέτουν. Οι επιπλέον ασθενείς δεν νοσηλεύονται καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, αλλά διεκπεραιώνονται κατά το πρωινό ωράριο (δηλαδή διενεργούνται σ' αυτούς εργαστηριακές εξετάσεις, απεικονιστικός έλεγχος) και δεν διανυκτερεύουν παρότι εμφανίζονται ως νοσηλευόμενοι σε δύναμη κλινικής». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες, κλινική δυναμικότητας 34 κλινών, στην οποία, σε συγκεκριμένη στιγμή φέρονται να νοσηλεύονται 44 ασθενείς χωρίς να έχουν αναπτυχθεί ράντζα ή να έχουν παρατηρηθεί διαρροές, δηλαδή νοσηλεία των ασθενών σε άλλες κλινικές. Αυτή η τακτική δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, για ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν νοσηλεύονται.
Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βρίσκονται το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε κινητοποιήσεις ζητώντας την άμεση ενίσχυση του «Αττικόν» με προσωπικό. Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Σήμερα θα συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ως αντίδραση στις κυβερνητικές εξαγγελίες για «πάγωμα» των προσλήψεων.
http://wwk.kathimerini.gr 24/02/2010
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
ΠΡΟΣΟΧΉ ! ! ! Εφημερεύει το "ΑΤΤΙΚΟΝ"
Αγαπητοί ασθενείς προσέχετε σήμερα μην πάθετε κανένα έμφραγμα γιατί σας βλέπω στον διάδρομο χωρίς μόνιτορ, χωρίς οξυγόνο,χωρίς τουαλέτα διότι η καρδιολογική κλινική ξεκινάει την εφημερία ΧΩΡΙΣ κενά κρεβάτια.
ΟΦΘ 0
ΒΠ 5
ΔΠ 5 (ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΓΧ 8
ΔΧ 8 (ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΠΝΕΥΜ 4
ΩΡΛ-ΔΕΡΜ 2
ΑΓΓΕΙΟΧ 1 μετά από καιρό
Κοινή συνάντηση των Ομοσπονδιών Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν, Ο.Λ.Μ.Ε. και Δ.Ο.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των Ομοσπονδιών Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν, Ο.Λ.Μ.Ε. και Δ.Ο.Ε. στα γραφεία της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών των, για ενίσχυση ενός ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ μετώπου, ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης, που αν περάσουν θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σήμερα αποτελεί ακόμη πιο αναγκαίο από χθες, η ανάγκη της ενότητας και του συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν αποφάσισαν :
1. Να προτείνουν στα 3βάθμια Συνδικαλιστικά όργανα να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στην προκήρυξη απεργίας στα μέσα Μάρτη.
2. Να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις το ενδιάμεσο διάστημα με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν μετά από τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ SERVER TOY ATTIKOY) ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΠΟΥΤΕΡ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ .
ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι τουλάχιστον σε μία κλινική στο Αττικό φέρονται να νοσηλεύονται 44 ή 48 ασθενείς σε …34 κρεβάτια , χωρίς ράντζα και χωρίς διασπορές (δεν έχουμε πληροφορηθεί αν ακόμα έχει επινοηθεί σύστημα νοσηλείας σε …ορθοστασία) Επειδή αυτό Το σύστημα λύνει οριστικά τω θέμα των …ράντζων πρέπει να ερευνηθεί πάραυτα από τη διοίκηση και τους επιθεωρητές του υπουργείου γιατί αποτελεί …πατέντα.
(Τώρα μεταξύ μας η Ναυαρχίδα ξέρει τι γίνεται και καλά θα κάνει ο σύλλογος εργαζομένων που ΕΧΕΙ τα στοιχεία να ενεργήσει τα νόμιμα το γργορότερο)
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Μη κάνετε τα ... παγώνια
Η σημερινή εφημερία ξεκίνησε με τις παρακάτω κενές κλίνες
ΟΡΘ 6
ΟΦΘ 2
ΒΠ 8 (ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΔΠ 0
ΓΧ 11(ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΔΧ 9
ΠΝΕΥΜ 4
ΩΡΛ-ΔΕΡΜ 2
ΑΓΓΕΙΟΧ 0
Τα ερωτήματα που ετέθησαν για την προηγούμενη εφημερία παραμένουν αναπάντητα, ενώ δημιουργούνται και καινούρια που πιθανόν να μπορεί και κάποιος εισαγγελέας να δώσει απαντήσεις:
- Πως μπορεί σε 32 κενές κλίνες να γίνει εισαγωγή 73 ασθενών από τους 411 που προσήλθαν κατά την διάρκεια της εφημερίας εκτός από την περίπτωση θαύματος;
- Με ποιό τρόπο σε κάποιες κλινικές στην ίδια κλίνη νοσηλεύονται περισσότεροι από 1 ασθενείς;
- Πώς μπορεί κάποια κλινική που διαθέτει 34 κρεβάτια να έχει δύναμη νοσηλευόμενων ασθενών 44;
- Ο Διευθυντής της κλινικής δεν το γνωρίζει ή του φαίνεται φυσιολογικό μιας και το δημιουργεί ή το ανέχεται;
- Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνοντας νοσήλια για το ίδιο κρεβάτι 2 φορές δεν χάνουν χρήματα επιδεινώνοντας την ήδη κακή οικονομική τους κατάσταση;
- Ποιός και τι κερδίζει από την διπλή κάλυψη;
- Η Διοίκηση του νοσοκομείου που έχει διορισθεί απο την πολιτεία να διαφυλάττει τα συμφέροντά του κράτους και των ασφαλισμένων δεν το γνωρίζει ή με κάτι άλλο το έχει ανταλλάξει;
Πόντιος Πιλάτος
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι, με την εισοδηματική και φορο-
λογική πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, επιχειρείται να μεταφερθεί
μονομερώς στη μισθωτή εργασία όλο το κόστος της «δημοσιονομικής προ-
σαρμογής» της χώρας.
Με τα προτεινόμενα μέτρα για περικοπή όλων των επιδομάτων κατά 10%, σε
συνδυασμό με τα ελλειμματικά κονδύλια εφημεριών και την κατάργηση της
αυτοτελούς φορολόγησης τους, το συνολικό εισόδημα των νοσοκομειακών
γιατρών θα υποστεί μια πρωτοφανή μείωση, η οποία θα φτάνει μέχρι και 500
ευρώ μηνιαίως. Εξανεμίζονται πλήρως οι μισθολογικές αυξήσεις που πετύχαμε
πέρυσι ως αντιστάθμισμα στην κάλυψη των εφημεριών κατά παρέκκλιση της
νομοθεσίας για το ωράριο, ενώ με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για τις
εφημερίες του 2010 τα νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν με πληρότητα
και ασφάλεια όλες τις μέρες του μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας περί-
που μήνας υποχρεωτικής υπερωριακής εργασίας θα μείνει απλήρωτος ή θα
προχωρήσουν οι Διοικήσεις σε τέτοιες περικοπές εφημερευόντων γιατρών από
το καθημερινό πρόγραμμα, που θα καθιστούν τη λειτουργία των Νοσοκο-
μείων και ΚΥ τελείως επισφαλή και επικίνδυνη για την ποιότητα της πε-
ρίθαλψης των συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται δρα-
ματική μείωση λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων όλης της χώρας (από
2,2 δισ. το 2009 στα 800 εκατ. ευρώ το 2010), με προφανή συνέπεια τη λει-
τουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υγειο-
νομικό υλικό και εξοπλισμό που θα προκύψουν.
Όσον αφορά το μείζον θέμα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προ-
σωπικού, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα ισχύσουν οι ασαφείς διαβεβαιώσεις περί
« μερικής εξαίρεσης» των τομέων Υγείας και Παιδείας από τη γενική ανα-
στολή προσλήψεων σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι
δεν προκηρύσσονται οι 1000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που έπρεπε να είχαν
πληρωθεί ήδη από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, αλλά στη θέση των κε-
νών θέσεων διορίζονται χιλιάδες επικουρικών γιατρών.
Συνεπώς, ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι να θιγούν τα υποτιθέμενα «κεκτημέ-
να» των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά να δεχτεί το ΕΣΥ, στο όνομα της οι-
κονομικής κρίσης, τη χαριστική βολή.
Αυτή την εξέλιξη πρέπει με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε.
Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εκποίηση και διάλυση της δημόσιας
περίθαλψης.
Το κίνημα της εργασιακής και μισθολογικής αξιοπρέπειας των γιατρών και της
αναβάθμισης του ΕΣΥ, που σφράγισε την προηγούμενη διετία, μας δείχνει το
δρόμο.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του 7ου
Συνεδρίου και των συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, δηλώνει
κατά τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι:
1. Θα συνεχίσουμε συλλογικά να διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση της
υπάρχουσας κλαδικής συμφωνίας χωρίς καμιά υπαναχώρηση. Δε-
δομένης της κυβερνητικής επιμονής στην ουσιαστική ακύρωση ακόμα
και του ίδιου του νόμου 3754/09, το Γενικό Συμβούλιο καλεί όλες τις
Ενώσεις Γιατρών της χώρας να καταθέσουν για τον Μάρτιο προ-
γράμματα εφημεριών, τα οποία θα περιλαμβάνουν έως τέσσερεις ε-
φημερίες ανά γιατρό το μήνα και μέχρι την ημέρα του μήνα που το
Τμήμα θα καλύπτεται με επάρκεια και ασφάλεια. Καλεί επίσης τις Ε-
νώσεις να διεκδικήσουν με επισχέσεις την καταβολή δεδουλευμένων
εφημεριών προηγουμένων μηνών. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, την ώρα
που η πολιτεία αθετεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της, να συναινέσουμε σε
ένα εργασιακό καθεστώς εξοντωτικό και παράνομο.
2. Καλούμε τα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων να εμείνουν
ανυποχώρητα στα εγκεκριμένα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης
που έχουν εγκρίνει και να μη δεχτούν καμιά περικοπή στο όνομα της
«λογιστικής απεικόνισης» σε σχέση με τα διατιθέμενα κονδύλια εφημε-
ριών 2010, τα οποία υπολείπονται σε σοβαρό ποσοστό.
3. Καλούμε τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας να λειτουργήσουν ως
θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι των γιατρών στη Διοίκηση και όχι ως εκ-
πρόσωποι της Διοίκησης απέναντι στους γιατρούς. Τους καλούμε να μη
δεχτούν καμιά ανάμειξη σε περικοπές προγραμμάτων, πολύ δε περισσό-
τερο να μην ασκήσουν πιέσεις σε συναδέλφους που διεκδικούν τις α-
μοιβές και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια.
4. Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη των 1000 θέσεων ειδικευμένων και
300 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών για τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ,
που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κοινής Επιτροπής Προσλή-
ψεων Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ.
5. Απαιτούμε την εξασφάλιση συμπληρωματικής επιχορήγησης των Νο-
σοκομείων και των ΚΥ για να μπορούν να εφημερεύουν καθημερινά με
ασφάλεια.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ :
· ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ και ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
· ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
· ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕ-
ΠΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙ-
ΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 24ης Φλεβάρη.
Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, η δημόσια περίθαλψη και το
κοινωνικό Κράτος.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Ορισμός νέων Διοκητών-Υποδιοικητών των ΥΠΕ
Υπερωρίες ύψους 330.000 ευρώ
Ειδικότερα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται ότι:
-Είκοσι υπάλληλοι στο Γραφείο της υφυπουργού Υγείας.
Κόψε, κόψε, να δούμε τι θα μείνει
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Εφημερία . . . παρωδία
Η σημερινή εφημερία ξεκίνησε με ελάχιστες κενές κλίνες
ΟΡΘ 0
ΟΦΘ 3
ΒΠ 1
ΔΠ 2 (ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΓΧ 8
ΔΧ 9 (ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ)
ΠΝΕΥΜ 5
ΩΡΛ-ΔΕΡΜ 4
ΑΓΓΕΙΟΧ 0
Όποιος ισχυρίζεται ότι με αυτά τα κρεβάτια μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών για νοσηλεία σε μέρα εφημερίας, έχει πονηρά σχέδια στο μυαλό του για το μέλλον του νοσοκομείου.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν:
ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
- Γιατί κ Διοικητά δεν εφαρμόζετε τον νόμο που προβλέπει ότι η εφημερία πρέπει να ξεκινά με το 25% των κλινών να είναι κενές;
- Είστε διοικητικά ανεπαρκής ή προσπαθείτε να γαντζωθείτε στην καρέκλα σας κάνοντας τα κέφια και υπηρετώντας τα συμφέροντα των καθηγητάδων ;
- Εχετε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για το που θα νοσηλευτούν οι ασθενείς που θα προσέλθουν στο "ΑΤΤΙΚΟΝ" σήμερα ή θα εφαρμόσετε το γνωστό "στον αυτόματο" ;
- Μετέχετε εν γνώση σας στα σχέδια που εξυφαίνονται ή είστε ανίκανος;
ΠΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
- Γιατί κ καθηγητές δεν συμμορφώνεστε στον νόμο που προβλέπει ότι η εφημερία πρέπει να ξεκινά με το 25% των κλινών να είναι κενές;
- Είστε διοικητικά ανεπαρκείς στη διαχείριση των ασθενών σας ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε τεχνητά συνθήκες απαγορευτικές για σύμπτυξη κλινικών;
- Τι συνέβη ξαφνικά , μήπως ανέκυψε κάποια νέα επιδημία που μας κρατάτε κρυφή μέχρι να βγει κανένα καινούργιο εμβολιάκι;
- Πόση είναι η μέση διάρκεια νοσηλείας στη κλινική σας και ποια η σύγκρισή της με τα άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία:
- Έχετε κάποιο σχέδιο για το που θα νοσηλευτούν στην περίπτωση που θα έλθουν στην εφημερία πάνω από 2( δύο) παθολογικοί ασθενείς ή το θεωρείτε απίθανο;(sic)
ΠΡΟΣ ΠΡ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΔΙΕΥΘ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
- Αισθάνεστε υπερήφανοι για την κατάσταση του νοσοκομείου;
- Αν οχι τι έχετε κάνει;
- Είστε ενσυνείδητα συν δημιουργοί ή απλά αδιάφοροι και ανεπαρκείς;
- Προτίθεστε να κάνετε κάποια ενέργεια εκτός από "καμιά βόλτα στο Υπουργείο, κανένα τηλέφωνο στην Υπουργό, καμιά απεργία διευθυντών" (κ Βέργαδος στο Δ.Σ.), περιορισμό των εφημεριών κάθε 6 ημέρες (κ Λιάπης στο ίδιο Δ.Σ);
- Σας ενδιαφέρει το πως δουλεύει το νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών ή για τα συντεχνιακά σας συμφέροντα;
Στην περίπτωση που θυμάστε ακόμη για ποιο λόγο το κράτος σας πληρώνει για να εργάζεστε στο "ΑΤΤΙΚΟΝ"
Πόντιος Πιλάτος