Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

ΕΘΝΟΣ : Ολοι στο ΙΚΑ


Αυξάνονται γεωμετρικά οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, καταφεύγουν στα ιατρεία του ιδρύματος αντί σε ιδιώτες γιατρούς.
Πρόκειται για ασθενείς που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως επειδή τα ραντεβού για επείγουσες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις στο δημόσιο καθυστερούσαν σημαντικά, ακόμα και για εβδομάδες.
«Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή», μας λέει η γιατρός Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα.
«Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή», μας λέει η γιατρός Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα.
Η εικόνα αύξησης της προσέλευσης στο ΙΚΑ, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επταπλασιαστεί, επιβεβαιώνεται και από συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Για παράδειγμα, στις αξονικές, με πλαφόν 50 εξετάσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ ημερησίως, τους τελευταίους μήνες ο αριθμός προσέλευσης περιορίζεται μέχρι και στους 40, μείωση που φτάνει το 20% σε αυτή την κατηγορία εξετάσεων. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Λιγότερα είναι τα κέντρα που αναφέρουν ότι δεν παρατήρησαν σημαντικές μεταβολές.

Μεγάλη αναμονή
Η αύξηση της προσέλευσης στο ΙΚΑ αναπόφευκτα «ξεχείλωσε» και την αναμονή των ραντεβού. «Σε πολλά ιατρεία, οι 3 ημέρες που απαιτούνταν για ένα ραντεβού έχουν γίνει 15 και 17. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση επειδή είναι κλειστά όλα τα ραντεβού του «πλαφόν» που είναι 33 ημέρες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ενδοκρινολόγος στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, Γιάννης Μπασκόζος.

«Πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ είναι ορισμένες μόνο από τις ειδικότητες που έχουν αυξημένη προσέλευση. Το προσωπικό δεν επαρκεί να τους εξυπηρετήσει, σταδιακά λήγουν και οι παρατάσεις συμβάσεων πολλών γιατρών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχεια. Εξαιτίας αυτών των δυσχερειών, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ήταν πάντα οι καλύτεροι πελάτες των ιδιωτικών ιατρείων».

Την αύξηση της προσέλευσης ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, με την παράλληλη μείωση επισκέψεων σε ιδιωτικά ιατρεία, επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

«Με όσους συναδέλφους έχω μιλήσει, συμφωνούν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στα ιατρεία τους, κυρίως ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Αντίθετα, στις επισκέψεις ασφαλισμένων άλλων Ταμείων, ΟΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Οίκου Ναύτου κλπ. δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές μεταβολές. Αμετάβλητη, τέλος, παραμένει η συχνότητα επισκέψεων, από ασφαλισμένους Ταμείων, με τα οποία διατηρούν συμβάσεις τα ιδιωτικά ιατρεία».

Απομόνωση και κατάθλιψη εξαιτίας της ανέχειας

«Σαφώς έχουμε την αίσθηση ότι έχει αυξηθεί μέχρι και 7 φορές η προσέλευση ασφαλισμένων, που παλαιότερα απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η γιατρός ΩΡΛ Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα. «Εχουμε πολλούς νέους που έρχονται τα απογεύματα με 38,5 πυρετό, επειδή δεν τολμούν να απουσιάσουν ώρες εργασίας, μήπως χάσουν τη δουλειά τους!

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τη συμμετοχή! Ερχονται στο ιατρείο ηλικιωμένα άτομα και μου λένε «γιατρέ, μη μου γράψεις τρία κουτιά χάπια, γράψε μου μόνο ένα, γιατί δεν έχω να πληρώσω τη συμμετοχή!»» αναφέρει σοκαρισμένη η γιατρός και συνεχίζει: «Είναι μια δυστυχία να βλέπεις ηλικιωμένους να μην μπορούν να πάρουν π.χ. τα ακουστικά τους, επειδή το ΙΚΑ δικαιολογεί 400 ευρώ και τα 1.000 πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Συσκευές για την άπνοια τις στερούνται με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, επειδή το κόστος είναι 3.000 και ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 400 ευρώ, που δεν τα έχει! Υπάρχει θεραπεία και δεν μπορεί να την προσεγγίσει.

Η «ψυχολογία φόβου», που σχετίζεται με την οικονομική συγκυρία, ερμηνεύεται ιατρικά ως μία από τις κύριες αιτίες κρουσμάτων, κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα, απομόνωσης και κατάθλιψης», καταλήγει η κ. Λάιου.

ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
Η εικόνα αύξησης της προσέλευσης στο ΙΚΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επταπλασιαστεί, κάτι που αναπόφευκτα «ξεχείλωσε» και την αναμονή των ραντεβού.

Δήμητρα Νικολακοπούλου
«Για γιατρό και φάρμακα πηγαίνουμε μόνο στο ΙΚΑ, γιατί, αντί για 40 ευρώ που θα στοιχίσει η εξέταση έξω, εδώ θα στοιχίσει μόνο 3 ευρώ».

Γιάννης Στύλος
«Προσπαθούμε, ακόμα και αν αρρωστήσουμε, να μην κάνουμε απουσίες από τη δουλειά, με τον φόβο να μη δώσουμε αφορμές και μείνουμε άνεργοι».

Αγγελική Ντιρβαντζή
«Είπα στον γιατρό ότι δεν μπορώ πλέον να πηγαίνω στο ιδιωτικό του ιατρείο, δεν έχω χρήματα. Ευτυχώς το δέχτηκε και έρχομαι μόνο στο ΙΚΑ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: