Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΕΘΝΟΣ :Φωτιές» ανάβουν οι εφημερίεςΠροβλήματα με τις εφημερίες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα αναμένονται από τη Δευτέρα.


Προβλήματα με τις εφημερίες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα αναμένονται από τη Δευτέρα.

Οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιούν τον ελάχιστο νόμιμο αριθμό εφημεριών (τέσσερις τον μήνα), θεωρώντας ότι το κονδύλι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες εφημέρευσης των νοσοκομείων.

Η απόφασή τους οδηγεί εκτός εφημερίας το Κρατικό της Νίκαιας, ενώ σε άλλα οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας, καθώς δεν τους έχουν εξοφληθεί δεδουλευμένες εφημερίες.

Η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανακοίνωσε χθες ότι έχουν αποπληρωθεί τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες έως και τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ έχει ήδη υπογράψει για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου. Υπάρχει, όμως, καθυστέρηση, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραμένει κλειστό.

Το κλίμα, πάντως, είναι έντονο, καθώς οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν επαρκούν τα 358 εκατομμύρια για τις εφημερίες του 2010.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καλεί τα μέλη του (ειδικευμένους και ειδικευόμενους) να ξεκινήσουν επισχέσεις εργασίας από την Τρίτη και να διαμορφώσουν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τα διατιθέμενα κονδύλια, άρα με λιγότερους γιατρούς.

Η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ στο Κρατικό της Νίκαιας ανακοίνωσε ότι, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο 2010 και εξής με τέσσερις εφημερίες ανά ιατρό τον μήνα, με πλήρη σύνθεση ασφαλή για τους ασθενείς, έως την ημέρα του μηνός που αυτό θα εξαντλείται στην πλειονότητα των τμημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει έως και τη Δευτέρα. Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) καλούνται να φροντίσουν για την έξοδο του Κρατικού της Νίκαιας από τις γενικές εφημερίες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Πρόβλημα στην πρωινή λειτουργία τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος», «Θεαγένειο» και Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2009, του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2010.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί των νοσοκομείων σε Εύβοια και Φιλιάτες, διεκδικώντας πληρωμή των εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο 2010.

Δημήτρης Καραγιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: