Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΕΘΝΟΣ :Από κόσκινο 13 ορθοπεδικοί

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται 13 ορθοπεδικοί γιατροί που εμπλέκονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε υπόθεση διαφθοράς με διεθνείς διαστάσεις.
Η υπόθεση παρακολουθείται ώστε η Δικαιοσύνη να φτάσει ως το τέλος, δήλωσε ο Χ. Καστανίδης.
Πρόκειται για την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από τη βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «DePuy», που αποκάλυψε η βρετανική εταιρεία δίωξης οικονομικού εγκλήματος και για την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης ενός έτους πρώην υψηλόβαθμο στέλεχός της από τη βρετανική δικαιοσύνη.
Φ. Σαχινίδης: Τις επόμενες μέρες το πόρισμα της ΥΕΕ για τους 13 γιατρούς
Οι «μίζες», σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ύψους 5,1 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν το χρονικό διάστημα 2002 έως 2005 για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού.

«Η υπόθεση παρακολουθείται στο μικροσκόπιο, προκειμένου η δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέλος», διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στον εισαγγελέα ενδιάμεσο πόρισμα που θα αφορά 13 γιατρούς και θα ζητήσει την παράταση της εισαγγελικής εντολής, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, από τις έρευνες που έγιναν το 2009 στην «DePuy Ελλάς» βρέθηκε και κατασχέθηκε λίστα με ονόματα ορθοπεδικών κατά αύξουσα σειρά σύμφωνα με τον τζίρο που είχαν δημιουργήσει σε προϊόντα της εταιρείας από το 2002 έως το 2005, καθώς και ντοσιέ με τις αναλυτικές επεμβάσεις. Μετά από διασταύρωση που έγινε με δέκα νοσοκομεία της χώρας, προέκυψε μια λίστα με 13 ονόματα ορθοπεδικών, για τους οποίους ζητήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ για όλα τα έτη που ήταν σε δημόσια νοσοκομεία.

«Οι δωροδοκίες» εξήγησε «δόθηκαν υπό τη μορφή κινήτρων για εκπαίδευση μέσω επιστημονικών συνεδρίων και αποκρύπτονταν μέσω της αύξησης της τιμής των προϊόντων της «DePuy», που ήταν διπλάσιες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών διενεργούν δύσκολους και χρονοβόρους ελέγχους σε μια από τις πιο διεφθαρμένες αγορές, αυτήν του νοσοκομειακού υλικού που δυστυχώς έχει αναπτύξει πολλούς ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς γιατί έχει καταφέρει να εμπλέξει όλους στην υπόθεση».

Αντιδράσεις
Για «διεθνή διασυρμό της χώρας μας» μίλησε η βουλευτής του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «καθεστώς ατιμωρησίας», σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο κ. Καστανίδης, αφού σημείωσε ότι ακόμη και στην Αγγλία χρειάστηκαν 2 χρόνια για να μπει κάποιος φυλακή, εξήγησε ότι η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 διακόπηκε το καλοκαίρι λόγω της παραίτησης του τότε εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου και συνεχίστηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2009 ύστερα από παραγγελία του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Μακρή.

Λευτέρης Γαλανός
galanos@parliament.gr
Κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: