Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΕΘΝΟΣ :ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν χθες οι δέκα γιατροί παθολογικού τομέα στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει παθολογικά περιστατικά με... γυναικολόγο και παιδιατρικά περιστατικά χωρίς παιδίατρο. Η διοίκηση του νοσοκομείου καλεί τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρουν ότι η νοσηλεία των παιδιών τους γίνεται με δική τους ευθύνη!

Πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ αποτελεί η ομαδική  παραίτηση 10 γιατρών του νοσοκομείου Λευκάδας.
Πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ αποτελεί η ομαδική παραίτηση 10 γιατρών του νοσοκομείου Λευκάδας.

Σε επιστολή τους προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι παραιτηθέντες γιατροί τονίζουν ότι «...δεν θα συμπράξουμε σε έκθεση, σε κίνδυνο των αρρώστων, και δεν δεχόμαστε τον επιχειρούμενο εξευτελισμό των ειδικοτήτων στο πνεύμα του άσπρη μπλούζα να κυκλοφορεί».

 Αριστερά, η επιστολή που έστειλαν στην υπουργό Υγείας
Αριστερά, η επιστολή που έστειλαν στην υπουργό Υγείας

Η απόσυρση γιατρών -τονίζουν- από τα προγράμματα εφημερίας υποδοχής, διακομιδών και εσωτερικής εφημερίας για τμήματα πρώτης γραμμής, με νοσηλευόμενους ασθενείς, δημιούργησε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση: «Είναι θέμα χρόνου να προκύψουν κατά δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα».

Από την περασμένη Τετάρτη λειτουργούν μόνον εξωτερικά ιατρεία, ενώ έχει τεθεί σε μερική αναστολή η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής.

Οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια εφημεριών οδηγεί σε υποστελέχωση του νοσοκομείου κατά την εφημερία και αν προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, καλούνται γιατροί από το σπίτι τους.

Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει δυναμικότητα 60 κλινών, τα οποία στελεχώνονται με 50 ειδικευμένους γιατρούς, επτά ειδικευόμενους και τρεις αγροτικούς γιατρούς. Για την εύρυθμη λειτουργία του χρειάζεται τουλάχιστον 15 ακόμη γιατρούς και τα κονδύλια για εφημερίες που είχε λάβει πέρυσι (φέτος είναι μειωμένα).

Εφημερία
Στην εφημερία ο παθολογικός και ο παιδιατρικός τομέας καλύπτονταν με αγροτικούς ή ειδικευόμενους. Οι παραιτήσεις των γιατρών δημιουργούν νέα δεδομένα: Ο παθολογικός τομέας θα κλείσει, τα έκτακτα περιστατικά θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι θα καλύπτονται εκ των ενόντων.

Η μαζική παραίτηση των γιατρών αποτελεί μία πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ και αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας, κυρίως στην περιφέρεια.

«Το ΕΣΥ δεν μπορεί να εφημερεύει με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ανέστειλε προχθές την εφημερία του, λόγω έλλειψης γιατρών, το νοσοκομείο Φιλιατών λειτουργεί από τις 10 το βράδυ χωρίς ειδικευμένο γιατρό και το νοσοκομείο της Αρτας εφημερεύει με έναν ειδικευμένο καρδιολόγο και έναν επιμελητή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ, με εντολή της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η διοικήτρια του Νοσοκομείου ξεκίνησε χθες διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα

κάνετε κλικ εδώ για να δείτε το έγγραφο της παραίτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: