Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ :ΥΓΕΙΑ :Λείπουν 30.000 νοσηλευτές από τα δημόσια νοσοκομεία

Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων οι ίδιοι οι νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλινικές λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ένας νοσηλευτής να είναι υπεύθυνος για σαράντα ασθενείς.


Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει τρεις ασθενείς, τη στιγμή που τα διεθνή δεδομένα προβλέπουν πέντε νοσηλευτές για μία κλίνη ΜΕΘ, ώστε η μονάδα να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη τα σωματεία νοσηλευτών της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.
“Οι ελλείψεις είναι σοβαρές. Το 2005 υπήρχαν 43.150 νοσηλευτές πανελλαδικώς, αλλά από το 2007 και μετά ο αριθμός έχει μειωθεί σε 36.300. Υπολογίζουμε ότι, για να καλυφθούν τα κενά, χρειάζονται προσλήψεις τουλάχιστον 30.000 νοσηλευτών. Όσον αφορά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρέπει να προσληφθούν 5.000 νοσηλευτές”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Τηλέμαχος Πατινέας.
Παράλληλα επισήμανε ότι “αγκάθι” παραμένει η λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας. Υπολογίζεται ότι, παρά τις υποσχέσεις τής υπουργού Υγείας, ότι έως τον Φεβρουάριο του 2010 θα άνοιγαν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πατινέα, συνολικά άνοιξαν περίπου 80 πανελλαδικώς, αλλά και αυτές πρόκειται έως τον Ιούλιο να βάλουν και πάλι λουκέτο, καθώς λήγουν οι οκτάμηνες συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται σʼ αυτές.
“Η κατάσταση είναι απελπιστική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι παθολογικές κλινικές, τα χειρουργεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν τις νόμιμες άδειές τους, ενώ τα νοσοκομεία δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας. Δυστυχώς, ούτε προσλήψεις έχουν γίνει, ούτε οι οργανισμοί των νοσοκομείων τροποποιήθηκαν, ούτε τα κρεβάτια ΜΕΘ άνοιξαν”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Ρίζος Ριζόπουλος.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ
(Κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: