Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ετήσιες απώλειες του ελληνικού κράτους από τα «φακελάκια» και τα «ρουσφέτια», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brookings, που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal. Η έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 ανεπτυγμένες και σχεδόν ανεπτυγμένες χώρες.
Αναφερόμενη και στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διαφθορά τους συστήματος, η έρευνα σημειώνει ότι Ελλάδα, Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν υποστεί σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων τους εξαιτίας της διαφθοράς.
Στο μεταξύ, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διαφάνεια αναφέρει ότι ποσοστό 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών πλήρωσε το 2009 «φακελάκι». Σύμφωνα με την εφημερίδα κάθε νοικοκυριό πλήρωσε κατά μέσο όρο 1,355 ευρώ.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετοί πολιτικοί παραιτήθηκαν υπό το βάρος κατηγοριών για υποθέσεις δωροδοκίας, προσλήψεις παράνομων εργαζομένων αλλά και λόγω του σκανδάλου των ομολόγων», σημειώνει η Wall Street Journal, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
«Το 2008, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν Ορθόδοξη Μονή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία λίμνης και στη συνέχεια να την ανταλλάξει με δημόσια γη», γράφει, προσθέτοντας ότι «από τη συναλλαγή, το κράτος ζημιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ».
Το ζήτημα σχολιάζει στην εφημερίδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιονίου, ειδικευόμενος στο οικονομικό έγκλημα, Σταύρος Κάτσιος, δηλώνοντας ότι «Στην Ελλάδα, το να συμμορφώνεσαι με τους κανόνες είναι κάτι μη ηθικό। Σε αποκαλούν χαζό όταν ακολουθείς τους νόμους».
(κανετε κλικ στο τίτλο για το πληρες δημοσίευμα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου