Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Τριπλό ψαλίδι στις συντάξεις

06/06/2010
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΜΕΣΑ στην εβδομάδα περιμένει ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος την επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν ώστε να αποκαλυφθεί ποια από τα ζητήματα που ήγειραν οι επιτηρητές -και τα οποία βρίσκονται εκτός μνημονίου- θα αποσυρθούν και σε ποια θα επιμείνει η τρόικα. Μια καλή πρόγευση επ'' αυτού θα έχει ο ίδιος σήμερα στο Λουξεμβούργο στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης έστειλε την Παρασκευή και νέα επιστολή στους επιτηρητές προκειμένου να «δέσει» τη συμφωνία επί 6 «δευτερευόντων» σημείων (σταδιακή προσαρμογή στα όρια ηλικίας κ.ά.).

Ωστόσο, παραμένουν τρία βασικά θέματα που μπορεί να οδηγήσουν από «πάγωμα» του ασφαλιστικού έως... ανασχηματισμό και «ανταρσία» κυβερνητικών βουλευτών στη Βουλή:

1 Η βασική σύνταξη. Αρχικά επιδιώχθηκε τα 360 ευρώ της κρατικής συμμετοχής να δίνονται μόνο στους φτωχούς ανασφάλιστους. Μετά, αναποδράστως στο 65ο έτος (συμβατικό όριο ηλικίας), ανεξαρτήτως του πότε θα βγει κάποιος στη σύνταξη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι απολαβές θα κυμαίνονται στο 51%-53% του μισθού για 40 έτη ασφάλισης και αυτή θα αυξάνει στο περίπου 63% στο 65ο έτος, όταν δηλαδή θα αρχίσει ο συνταξιούχος να εισπράττει και στα 360 ευρώ.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και επιτηρητών αφορά την καταβολή της βασικής σύνταξης με την έξοδο από την εργασία αλλά αυτή να είναι μειωμένη κατά 6% το χρόνο (30% για συνταξιοδότηση στο 60ό ή η βασική σύνταξη θα πέφτει στα 252 ευρώ).

2 Η επικουρική σύνταξη να ψαλιδιστεί κατά τα πρότυπα της ανταποδοτικής (δηλαδή 40%). Ετσι, θα πέσει από το 20% επί της κύριας σύνταξης στο 12%. Κατ'' αυτό τον τρόπο, ο ασφαλισμένος θα εισπράξει συνολικές αποδοχές (ανταποδοτική και επικουρική) περίπου 63% επί του μισθού. Το ποσοστό θα ανεβαίνει στο 70% μαζί με την καταβολή της βασικής σύνταξης. Αυτά αντί για το 90%-100% σήμερα (κύρια και επικουρική).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η επικουρική να δίνεται με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα εκπονηθούν και θα καταδείξουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου. Οι επιτηρητές θεωρούν, όμως, την εξαγγελία άνευ περιεχομένου και η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι οι μελέτες θα εκπονηθούν από την Κομισιόν. Εναλλακτικά συζητείται η έξοδος των επικουρικών από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή των ταμείων σε επαγγελματικά.

3 Οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Αφορά τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των (πρωτο)ασφαλισμένων πριν από το 1983. Επ'' αυτού ο ελληνικός αντίλογος επικαλείται τη φράση του μνημονίου «με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων».

Πάντως, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχει τεθεί και θέμα σταδιακής ενσωμάτωσης των νέων μέτρων. Να γίνει τώρα ένα βήμα και η επομενη παρέμβαση σε 15 έτη και για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2030. Ωστόσο, αυτή η θέση θεωρείται τρικ και υπεκφυγή, με τους επιτηρητές να θέλουν πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου. Κατά συνέπεια:

* Ολοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται μετά το 65ο έτος, το αργότερο το 2015.

* Τα βαρέα θα εκτιναχτούν από το 55ο έτος στο 60ό, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιανουάριο με την προσθήκη 6 μηνών.

* Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που ασφαλίστηκαν προ του 1993 θα συνταξιοδοτηθούν στο 65ο, από το 50ό και το 60ό αντιστοίχως σήμερα.

* Υπολογισμό και της θητείας, καθώς και πλασματικού χρόνου για την ανατροφή των παιδιών (και για όσες γέννησαν προ του 2002 και δεν είχαν αυτή την ευχέρεια, παρά μόνο τη δυνατότητα πρόωρης εξόδου) στον υπολογισμό της 40ετίας (για έξοδο στο 60ό έτος). Δεν θα υπολογίζεται όμως ο χρόνος σπουδών.

* Μείον 6% το χρόνο για κάθε χρόνο εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: