Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Προκαλεί η αποφυλάκιση Κορκονέα

Η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, έστω με τυπικούς περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης 18μηνου προφυλάκισής του, αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κόλαφο για τον τρόπο που λειτουργεί στη χώρα η Δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος του Επ. Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, εκμεταλλευόμενος τα αποκαλούμενα «παραθυράκια» στα πλαίσια της νομικής διαδικασίας, αλλά και της συνεχιζόμενης δίκης στην Άμφισσα, κέρδισε πολύτιμο χρόνο, έτσι ώστε ο πελάτης του και ο συγκατηγορούμενός του να επωφεληθούν από την πρόνοια του νόμου για το 18μηνο.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η παραγγελία του εισαγγελέα να παραμείνουν εντός της πόλης της Άμφισσας οι δύο κατηγορούμενοι -όρος που κατά τον νόμο είναι περιοριστικός- στην ουσία δεν υφίσταται. Σύμφωνα με την ποινική δικονομία, ο Κορκονέας δεν είναι δυνατό να προφυλακιστεί εκ νέου, και ως εκ τούτου δυνητικά μπορεί και να εγκαταλείψει την Άμφισσα ή «ακόμη και να φύγει στο εξωτερικό, αν διαθέτει τα χρήματα», παραδέχονται κυνικά νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στη δίκη.

Η παραίτηση των δικηγόρων της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η ανάληψη της υπόθεσης από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έπρεπε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της δίκης, καθώς και ο θάνατος του συζύγου δικαστού της έδρας, συνέτειναν στις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Για μία δολοφονία που συντάραξε το πανελλήνιο και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη μαζική εξέγερση τον Δεκέμβριο του 2008, οι εξελίξεις αυτές είναι, αν και σύννομες, εξαιρετικά επισφαλείς σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά στην ίδια τη διαδικασία απόδοσης της Δικαιοσύνης και το δεύτερο αφορά στην ίδια την κοινωνία, η οποία απαίτησε στην πράξη την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η αποφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων είναι ως εκ τούτου πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Είναι, παράλληλα, απόδειξη ότι στην Ελλάδα η κωλυσιεργία μπορεί και να είναι τακτικισμός, αν όχι εκούσια στρατηγική επιλογή.

Η Δικαιοσύνη, καθώς και η ΕΛΑΣ, μέλη της οποίας είναι οι κατηγορούμενοι, οφείλουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ένα δικαστικό φιάσκο, αν και εφόσον οι κατηγορούμενοι δεν σεβαστούν τον περιοριστικό (έστω τυπικό) όρο που επεβλήθη. Θα φέρουν ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την Πολιτεία, αλλά και θα προκαλέσει την απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση της, ήδη, φορτισμένης κοινής γνώμης.

Aποφυλακίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα, η εισαγγελέας μετέβη στις φυλακές Μαλανδρίνου και διαβίβασε το σχετικό βούλευμα του Εφετείου της Λαμίας στον διευθυντή των φυλακών και μισή ώρα αργότερα, οι Κορκονέας και Σαραλιώτης αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: