Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

«Φτερά» θα κάνει το εφάπαξ 140.000 εργαζομένων

06/06/2010
(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

Xωρίς εφάπαξ κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αφού το Ταμείο Πρόνοιας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να κάνει οικονομική «ένεση» στο δοκιμαζόμενο ταμείο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ένα νέο χτύπημα, μετά τις περικοπές των μισθών τους.

Τον κίνδυνο το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων να αδυνατεί να χορηγήσει το εφάπαξ όσων συνταξιοδοτούνται στο εγγύς μέλλον παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Γεράσιμος Θωμόπουλος. Όταν ερωτήθηκε πόσοι υπάλληλοι υπολογίζει ότι θα χάσουν το εφάπαξ, είπε πως σε 2 με 3 χρόνια θα ανέλθουν στις 140.000!

Οπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτούνται 900 εκατομμύρια ευρώ.

Με το ρυθμό που υποβάλλονται αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια τις 60.000 οι αιτήσεις που δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Το Ταμείο πληρώνει 600-650 δικαιούχους το μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές. Στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι, αν η πολιτεία δεν δώσει άμεση λύση, του χρόνου τέτοια εποχή 40.000 άνθρωποι θα περιμένουν το εφάπαξ τους!

Οι προτάσεις που είχε εισηγηθεί η διοίκηση του ταμείου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προέβλεπαν εισφορά 2% από τα ήδη ψαλιδισμένα επιδόματα και την καταβολή μισού μισθού σε 36 δόσεις. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι 300 πρώην εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεβίωσαν πέρυσι χωρίς να πάρουν το πολυπόθητο εφάπαξ, ενώ το ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε κατ’ εξαίρεσιν στους σοβαρά ασθενείς.

Ύστερα από προσφυγή συνταξιούχων, στο θέμα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έχει αποφανθεί ότι η καθυστέρηση γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων. Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, θα έπρεπε το ταμείο τουλάχιστον να ενημερώνει τους πολίτες ως προς τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.

Ο Συνήγορος προτείνει το ταμείο να εκδίδει διοικητική πράξη με την απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, στην οποία θα αναγράφεται το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος, ο νομοθετικά προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής του, ο χρόνος που το ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή του, καθώς και τα δικαιώματα που γεννώνται στον ασφαλισμένο από την καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: