(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Με λάθος νοσοκομεία και αμφισβητούμενες ποσότητες και τιμές βγήκε «στον αέρα» ο πρώτος διαγωνισμός προμηθειών στα νοσηλευτικά ιδρύματα για 36.000 στεντ και 24.000 μπαλόνια αγγειοπλαστικής, προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια υλικού σε 24 νοσοκομεία, στα οποία περιλαμβάνεται ο «Αγ. Παύλος» Θεσσαλονίκης και το «Αμαλία Φλέμινγκ» που δεν διαθέτουν αιμοδυναμικά τμήματα. Μάλιστα, στα νοσοκομεία αυτά προβλέπεται η προμήθεια ποσοτήτων αντίστοιχων του «Ευαγγελισμού» και του «Ιπποκρατείου». Τεχνικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας και κλινικοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι οι προδιαγραφές που αναφέρονται στην προκήρυξη για τα στεντ είναι τόσο γενικές, που δεν διασφαλίζουν την ποιότητα και τα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας του ασθενούς.
Η επιλογή ενός και μόνον μειοδότη για κάθε υλικό, με βασικό κριτήριο την τιμή, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία. Κανένας καρδιοπαθής δεν αισθάνεται ασφαλής όταν γνωρίζει ότι στα αγγεία του θα τοποθετηθούν τα φθηνότερα υλικά που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς αυστηρές προδιαγραφές. «Είναι αξιοπερίεργο», αναφέρει ο σύμβουλος Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Χρήστος Καζάσης, «ότι στις προδιαγραφές αφιερώνεται λιγότερο από μία σελίδα από τις 99 της προκήρυξης». Τα «περίεργα» του διαγωνισμού δεν σταματούν εδώ:
- Προβλέπεται η προμήθεια 18.000 απλών στεντ, που αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου, όταν στο 70% των επεμβάσεων χρησιμοποιούνται στεντ που εκλύουν φάρμακο.
- Ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να προσκομίσει πολυκεντρικές μελέτες, αλλά δύο απλές κλινικές μελέτες, που να περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων Pubmed (περιλαμβάνει 19 εκατ. άρθρα σε 4.829 περιοδικά), την ευθύνη των οποίων φέρουν οι συγγραφείς τους.
- Οι ανώτατες τιμές εκκίνησης του διαγωνισμού είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιες των τιμών του ΙΚΑ.
«Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος για το κράτος εάν μπουν «σκουπίδια» αγνώστου προελεύσεως στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο καρδιολόγος Δήμος Κατρίτσης, ο οποίος με μελέτη του είχε αποκαλύψει πρώτος, δέκα χρόνια πριν στην «Κ», το «πάρτι» που γινόταν στην Ελλάδα με τα καρδιολογικά υλικά. «Το βρετανικό ΕΣΥ αγοράζει πολύ φθηνά αυτά τα υλικά. Το κράτος θέτει ένα πλαφόν και οι εταιρείες το αποδέχονται, όπως συνέβη εδώ με το ΙΚΑ: επιλέγοντας 3 - 4 εταιρείες για τα προϊόντα των οποίων έχουν γίνει πολυκεντρικές μελέτες και κρίνονται κατάλληλες για μαζικές αγορές, με ποιότητα και χαμηλές τιμές. Οπως έγινε η προκήρυξη, μπορεί κάποιος να μειοδοτήσει για 50 ευρώ και να μας προμηθεύσει με «σκουπίδια». Τότε κινδυνεύουμε να έχουμε επαναστενώσεις των αγγείων και απώλειες ανθρώπινων ζωών, με ανυπολόγιστο κόστος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου