Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Εμπλοκή λόγω έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία



Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Νοσοκομεία χωρίς... νερό για να πιουν οι ασθενείς. Νοσηλεύτριες που... δανείζονται τα γάντια η μία από την άλλη επειδή δεν υπάρχουν άλλα. Αρρωστοι που προετοιμάζονται για το χειρουργείο, περνούν με τα φορεία την πόρτα του αλλά επιστρέφουν... άπραγοι ξανά στα δωμάτιά τους.

Πολλοί ασθενείς φθάνουν στην πόρτα του χειρουργείου αλλά αναγκάζονται να γυρίσουν στο κρεβάτι τους, επειδή λείπουν απαραίτητα υλικά από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Βαριά πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που εκλιπαρούν για έναν βηματοδότη. Τραυματίες στα άνω και τα κάτω άκρα που περιμένουν πάνω από μήνα για να χειρουργηθούν επειδή δεν υπάρχουν υλικά. Και μέσα σε αυτήν την κρίση νοσοκομεία να προγραμματίζουν να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για την... περιποίηση κήπων!

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που συναντήσαμε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων αλλά και χειρουργικών υλικών.

Οι διοικήσεις τους δεν είχαν προβεί σε αγορές απλών υλικών αναμένοντας να διεξαγάγει το υπουργείο τους ενιαίους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (οι οποίοι όμως παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν), είτε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τις εταιρείες για τις τιμές.

Εμπάργκο από εταιρείες

Μέχρι τότε για να αποκτήσουν τα νοσοκομεία οποιοδήποτε υλικό ή να προβούν σε κάποια δαπάνη πρέπει να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Μια ιδιαιτέρως γραφειοκρατική διαδικασία που είχε επαναληφθεί και επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου και την οποία είχε επικρίνει δεόντως τότε η νυν υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εξαιτίας των αμέτρητων προβλημάτων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αποστείλει στα νοσοκομεία νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία επιτρέπει στους διοικητές να αγοράζουν άμεσα ένα προϊόν εφόσον πρόκειται για επείγουσα κατάσταση. Το πρόβλημα έχει ενταθεί και εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν εφαρμόσει οι προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες δεν παραδίδουν πλέον τα προϊόντα τους εξαιτίας των χρεών που δεν έχουν εξοφληθεί.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουν καθημερινά ασθενείς, τα νοσοκομεία να είναι υπό διάλυση και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι υπάρχει μείωση δαπανών 10%. Ασήμαντη... λεπτομέρεια: όταν δεν αγοράζεις ούτε τα απαραίτητα υλικά οι δαπάνες φυσικά και δεν αυξάνονται.

* Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας πέντε ασθενείς κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους καθώς η καρδιακή τους λειτουργία είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα περίμεναν έναν βηματοδότη για να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά τους αλλά βηματοδότης δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Μετά από έντονες πιέσεις συγγενών και γιατρών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (την περασμένη Τρίτη) ο διοικητής έδωσε εντολή να αγοραστούν 5 βηματοδότες. Σε λίγες ημέρες, όπως λένε πηγές του νοσοκομείου, αναμένεται να τελειώσει και το στοκ σε στεντ και μπαλονάκια.

Ο διοικητής του, Ιπποκρατείου, Κ. Μπάνης απαντά: «Από την 1η Ιουνίου έχει αρχίσει το εμπάργκο από τις εταιρείες, αλλά υπάρχει και καθυστέρηση από την ΕΠΥ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί και στέλνουμε έγγραφα όταν είναι επείγουσα ανάγκη. Αλλά τελικά τα προϊόντα αγοράζονται με τις ίδιες τιμές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα αναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες, μπουκαλάκια για αναλύσεις αίματος κ.λπ. Δεν έχουν βγει ακόμη οι διαγωνισμοί και έτσι περιμένουμε».

Παύση χειρουργείων

* Στο καρδιοχειρουργικό τμήμα επίσης του «Ιπποκρατείου» περιμένουν τουλάχιστον 20 ασθενείς με βαριά καρδιολογικά προβλήματα για να χειρουργηθούν. Ομως τα υλικά που απαιτούνται για την εξωσωματική λειτουργία της καρδιάς έχουν τελειώσει και αυτά που εξασφαλίστηκαν στην κλινική την τελευταία στιγμή επαρκούν μόνο για τρεις. Ετσι οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν μόνο τις επείγουσες επεμβάσεις. Οι διευθυντές των τμημάτων έχουν ενημερώσει εγγράφως τη διοίκηση για το πρόβλημα εδώ και δύο εβδομάδες και ζητούν άμεσα λύση.

* Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναβλήθηκαν χειρουργεία επειδή χάλασαν οι αναπνευστήρες στο αναισθησιολογικό τμήμα. Για να αντικατασταθούν ή να αγοραστούν καινούριοι το ποσό δεν ξεπερνάει τα 300 με 400 ευρώ. Μπορεί το ποσό αυτό να μη δίνεται, το νοσοκομείο όμως προτίθεται να διαθέσει 300.000 ευρώ για... τον καθαρισμό των πεύκων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

«Εχουμε γίνει Ουγκάντα. Αναβάλλονται χειρουργεία επειδή έκλεισε το αναισθησιολογικό τμήμα και οι ασθενείς ετοιμάζονται να μπουν στο χειρουργικό τραπέζι και γυρίζουν πίσω. Δεν αγοράζεται τίποτε. Και λείπουν και πολλά άλλα υλικά από σωλήνες διπλού αυλού για τις θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις μέχρι πλέγματα για να ράβονται οι ασθενείς και τώρα γίνονται όλα με το χέρι. Με αυτήν την τακτική όμως γυρίζουμε χρόνια πίσω στο ΕΣΥ» ξεσπά ο Ιωάν. Μπριάνας, προϊστάμενος του αναισθησιολογικού τμήματος του «Σωτηρία» και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων.

* Στον Ερυθρό Σταυρό... αγνοούνται υλικά οστεοσύνθεσης για ορθοπεδικές επεμβάσεις αλλά και καρδιολογικά υλικά και οι εταιρείες παραδίδουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για να γίνουν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς απλώς μπαίνουν στην ...αναμονή. Οπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του νοσοκομείου το στοκ στα αναλώσιμα φθάνει δεν φθάνει για 15 μέρες.

* Στο ΚΑΤ, το νοσοκομείο που ειδικεύεται στα ορθοπεδικά περιστατικά, οι γιατροί κοντεύουν να μείνουν άνευ... αντικειμένου, καθώς, ελλείψει υλικών, δεν πραγματοποιούν ούτε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ασθενείς αλλά ακόμη και τραυματίες που χρειάζονται εμφυτεύματα αναγκάζονται να περιμένουν πλέον πάνω από έναν μήνα για να μπουν στο χειρουργείο.

* Ανάλογη και η κατάσταση στο «Λαϊκό», όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναλώσιμα υλικά με το σταγονόμετρο χρησιμοποιώντας ακόμη και τα ίδια σε πολλές περιπτώσεις για να μην εξαντληθεί πλήρως το στοκ. «Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις και οι μικροπρομήθειες που έχουν προκαλέσει όλο αυτό το πρόβλημα στο ΕΣΥ και να γίνουν συγκεντρωτικέ αγορές μέσω διαγωνισμών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Α. Αντωνόπουλος.

* Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας η έλλειψη υλικών, σε συνδυασμό με την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι γιατροί λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων εφημεριών, κάνει την κατάσταση εκρηκτική. Οι κλινικές νοσηλεύουν ελάχιστους αρρώστους, αφού δε γίνονται εισαγωγές στις εφημερίες, ενώ και τα χειρουργεία περιορίζονται στα άκρως επείγοντα. «Αν γίνονταν κανονικά οι εφημερίες, δεν θα μπορούσαμε ούτε μία νύχτα να βγάλουμε με τα υλικά που υπάρχουν. Και βέβαια δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε τις επόμενες ημέρες...» λένε οι γιατροί.

* Στο «Ασκληπιείο» Βούλας οι μειώσεις των χειρουργείων αγγίζουν ακόμη και το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο διεξήχθησαν μόλις 21 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος, όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχαν γίνει 47.

* Ο «Ευαγγελισμός» αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και εμφράγματα εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων για τις στεφανιαιογραφίες, που αποτελούν πλέον τη βασική θεραπεία για τα εμφράγματα.

* Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ιπποκράτειο» αδυνατεί να πραγματοποιήσει ακόμη και απλές αναλύσεις αίματος επειδή απουσιάζουν τα αντιδραστήρια.

Η διευθύντρια του αιματολογικού με έγγραφό της προς τη διοίκηση ενημερώνει σχετικά ώστε οι γιατροί να μη στέλνουν δείγματα αίματος. «Τα νοσοκομεία είναι σε οριακή κατάσταση επειδή οι εταιρείες δεν παραδίδουν υλικά» σημειώνει ο Δ. Γάκης, γιατρός και πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

* Στο νοσοκομείο της Σύρου οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στη νύχτα να αγοράζουν... μπουκαλάκια με νερό προκειμένου οι άρρωστοι να πάρουν τα φάρμακά τους. Στο νησί το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο και οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου φαίνεται ότι θεωρούν το νερό... αγαθό μόνο για λίγους, αφού δεν το διαθέτουν για τους νοσηλευόμενους για λόγους οικονομίας.

Το νερό νεράκι

Πριν από λίγες ημέρες η σύζυγος του Γ. Μπάιλα μεταφέρθηκε με σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα στο νοσοκομείο. Κατά τις 4 τα ξημερώματα χρειάστηκε να πάρει ένα χάπι. «Οταν ζητήσαμε νερό από τη νοσηλεύτρια, μας απάντησε πως δεν υπάρχει. Ετρεχα μέσα στα ξημερώματα στο νησί να βρω ανοιχτό κατάστημα να αγοράσω για να μπορέσει η γυναίκα μου να πάρει τη θεραπεία της. Οι απαντήσεις που έλαβα όταν ρώτησα τους υπευθύνους ήταν πως παλιά διέθεταν οι κλινικές αλλά γινόταν κατασπατάληση και το... κόψαμε. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν κάποιος ασθενής δεν έχει συγγενή για να τρέξει να του βρει νερό;» περιγράφει ο Γ. Μπάιλας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Πόθος, επισημαίνει ότι πράγματι δεν διαθέτουν όλες οι κλινικές πόσιμο νερό για τους ασθενείς απόφαση που -όπως λέει- ανήκει στην προηγούμενη διοίκηση και ο ίδιος προτίθεται να μεριμνήσει ώστε όλες οι κλινικές να έχουν πόσιμο νερό για τους ασθενείς.

Πάντως σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρει: «Δεν υπήρχε ορθή αντιμετώπιση από το προσωπικό υπηρεσίας, καθ' ότι όφειλε να βρει νερό για να λάβει η ασθενής τη θεραπεία της. Γι' αυτό και η νοσηλεύτρια κλήθηκε σε απολογία».
(KANETE ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΥΜΑ)

edimitra@enet.gr Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email

Δεν υπάρχουν σχόλια: