Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΕΘΝΟΣ :Ποινές - χάδι για 8 στους 9 γιατρούς που έπαιρναν φακελάκι

Πλήθος περιστατικών χρημα­τισμού εκτιμάται ότι απο­κρύ­πτονται λόγω της ιδιότυπης «ομερτά» μεταξύ αυτών που δίνουν και εκείνων που παίρνουν το «φακελάκι»
Σε 5 μόνο γιατρούς στην Αθήνα επιβλήθηκε πέρυσι η ποινή της τριετούς αφαίρεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των 45 γιατρών, σε βάρος των οποίων έγιναν καταγγελίες για χρηματισμό, μίζες και άλλες μορφές διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Απηλλάγησαν από τις κατηγορίες 7, στο αρχείο με συστάσεις τέθηκαν άλλες 7 και στις υπόλοιπες 26 επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.


Πλήθος περιστατικών χρηματισμού εκτιμάται ότι αποκρύπτονται και εμφανίζονται μικρά τα μεγέθη παραβατικότητας των γιατρών λόγω της ιδιότυπης «ομερτά» που επικρατεί μεταξύ αυτών που δίνουν και εκείνων που απαιτούν και παίρνουν το φακελάκι.

Την εκτίμηση αυτή, που είναι κοινός τόπος μεταξύ των πολιτών, αφού πολλοί έχουν προσωπική αντίληψη του φαινομένου, μας διατυπώνουν και γιατροί.

Ο συγγενής που εκβιάζεται να δώσει χρήματα, νοιάζεται μόνο να γίνει η όποια θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση γρήγορα, χωρίς να περιμένει τη σειρά της λίστας αναμονής, και μάλιστα από συγκεκριμένο γιατρό, που πιστεύει ότι θα σώσει τον άνθρωπό του και γι΄ αυτό σπάνια το καταγγέλλει.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη ξεκίνησαν μια γενικότερη προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» του κλάδου και στέλνουν σαφές μήνυμα σε ασθενείς και συγγενείς τους να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις των επίορκων συναδέλφων τους.

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους να εξαλειφθούν κατ΄ αρχάς οι αιτίες που αφήνουν περιθώρια παραβατικότητας των γιατρών, κυρίως στο σύστημα με τις προτεραιότητες και στον τρόπο που προγραμματίζονται τα χειρουργεία, στην παράνομη συνταγογράφηση, αλλά και στις δαπάνες σε αναλώσιμα, καθώς διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Γι΄αυτό και δεν ξάφνιασε η πρόσφατη... «έκρηξη» του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, που έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων να θέτουν σε τρίμηνη αργία (!) γιατρούς, με μόνη την ένδειξη αξιόποινων πράξεων!

Μήνυμα
Φυσικά και γνωρίζει ο κ. Λοβέρδος ότι δεν είναι εύκολη η «παύση» γιατρού, με συνοπτικές διαδικασίες -μια προτροπή που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών- στέλνει, όμως, ένα σαφές μήνυμα για πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Σε υποθέσεις όπως αυτή των «γιατρών του Κολωνακίου», που τα αδικήματά τους σχετίζονται κυρίως με φοροδιαφυγή, δεν επιλαμβάνεται το πειθαρχικό, αλλά επιβάλλονται πρόστιμα από το υπουργείο Οικονομικών και παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης - μια διαδικασία που διαρκεί έως και 10 χρόνια και οι γιατροί που τα... αρχικά τους (!) δόθηκαν στη δημοσιότητα συνεχίζουν χωρίς καμιά επίπτωση, κανονικά.

Με τα πλήρη ονοματεπώνυμα δόθηκαν, ωστόσο, στη δημοσιότητα και άλλα 11 περιστατικά παραβάσεων, ορισμένα απο τα οποία ήταν τυπικές παραβάσεις παράλειψης εγγραφών σε βιβλία.

Περίπου δέκα χρόνια κρατούν και αρκετές από τις υποθέσεις που επιλαμβάνονται τα πειθαρχικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του μεγαλογιατρού της Πάτρας.

Ανεφάρμοστο, ωστόσο, είναι στην πράξη το πολύ καλό σύνθημα των γιατρών του Νοσοκομείου Σπάρτης, «εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο!», καθώς αυτό θα έβρισκε εφαρμογή μόνο αν ο επίορκος χειρουργός ή ο γιατρός άλλης ειδικότητας, που πιέζει για έξτρα αμοιβή, δεχόταν να πληρωθεί στο... τέλος.

Οι παραπομπές
Ποιες είναι οι συνήθεις παραβάσεις

Από τις υποθέσεις που παραπέμπονται στα πειθαρχικά των Ιατρικών Συλλόγων οι πιο «συνηθισμένες», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Κορδαλής, «γίνονται από ιδιώτες αλλά και γιατρούς και είναι κατά σειρά ο χρηματισμός γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία ή ασφαλιστικά ταμεία, η παράνομη διαφήμιση, η παράβαση όρων σύμβασης των ταμείων και η κατάχρηση στη συνταγογράφηση. Καταγγέλλονται επίσης περιπτώσεις παράλληλης άσκησης ιατρικής και λειτουργίας ιατρείων σε άλλες περιοχές που δεν έχουν άδεια, ένα είδος πλανόδιας ιατρικής, η χορήγηση ψευδών πιστοποιητικών χωρίς να έχουν εξετάσει τον ασθενή, απείθεια προς τον ΙΣΑ, πλημμελής άσκηση ιατρικής και σπανιότερα η ανάρμοστη συμπεριφορά σε ασθενείς».

«Ζητούμενο παραμένει», λέει ο κ. Κορδαλής, «να καταγγέλλονται από τους πολίτες συμπεριφορές γιατρών που τους προσβάλλουν και ειδικότερα οι περιπτώσεις χρηματισμού, για να επιληφθεί αρχικά το νομικό τμήμα του ΙΣΑ, που επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα προωθεί στο πειθαρχικό. Τα κρινόμενα ως ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά (θάνατοι, πρόκληση βλαβών κ.λπ.) εξετάζονται απευθείας στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, με σύνθεση 4 δικαστικούς και τους προέδρους του ΚΕΣΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΟΕΝΓΕ».

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι

«Η απομάκρυνση γιατρών με ενδείξεις και μόνο τέλεσης αξιόποινων πράξεων κουρελιάζουν τον νομικό μας πολιτισμό, που ως γνωστόν θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το τεκμήριο της αθωότητας», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, αντιδρώντας στην προτροπή του υπουργού Υγείας στους διοικητές των νοσοκομείων να απομακρύνουν επί 3μηνο τους γιατρούς σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά.

Δημιουργούν κλίμα
«Μήπως ο κ. υπουργός θέλει να θεμελιώσει καθεστώς καταδοτών στα νοσοκομεία, τους οποίους ορισμένοι διοικητές θα αξιοποιούν, ώστε να δημιουργούν ενόχους ή ακόμη και κλίμα συλλογικής ενοχής του ιατρικού σώματος; Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει ανοίξει μέτωπο στο φακελάκι, στη μίζα και στη διαφθορά.

Υστερα από αφόρητες πιέσεις που άσκησε στην κυβέρνηση, κατάφερε να νομοθετηθεί το "πόθεν έσχες" στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ήδη υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το δημοσίευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: