Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Προπαγανδίζει τις αντιδραστικές αλλαγές

02/10/2010 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
Νέες συστάσεις για περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, που καλούνται να λειτουργήσουν με βάση τα οικονομικά μεγέθη, θυσιάζοντας τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στη λογική του μνημονίου που επιτάσσει τη μείωση κατά 10% των δαπανών Υγείας, έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ενώ η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τις εφημερίες των γιατρών. Απευθυνόμενος στους διοικητές τόνισε ότι αποτελεί προσωπική τους ευθύνη η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη χορήγηση περισσότερων αντίγραφων φαρμάκων και ζήτησε: «Λιγότερη συνταγογράφηση και στροφή στα generics (γενόσημα ή αντίγραφα φάρμακα)».
Ο Α. Λοβέρδος σύστησε στους διοικητές να ξεκινήσουν την καταγραφή των αλλοδαπών και απόρων που προσέρχονται στα νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης προκειμένου να διαπιστωθεί το οικονομικό κόστος που προκύπτει και - όπως είπε - αν χρειάζονται «ειδικές πολιτικές» γι'' αυτό το θέμα. Σε μια περίοδο που η ανεργία και η οικονομική καταστροφή μικροεπαγγελματιών και φτωχών αγροτών παίρνει μαζικές διαστάσεις, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες να είναι ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υπουργείο Υγείας θέτει ζήτημα οικονομικού κόστους για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και αλλοδαπών.
Την ίδια ώρα, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ξεκινά η αξιολόγηση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα τελειώσει το 2011. Το υπουργείο προχωράει στην αξιολόγηση των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων υγείας, εξισώνοντας το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τους διοικητές να εφαρμόσουν το νόμο για τις εφημερίες, τη λογική των περικοπών. Το υπουργείο σε περιπτώσεις νοσοκομείων που τα κονδύλια με το νέο σύστημα εφημεριών προκύπτουν περισσότερα απ'' τα προϋπολογισμένα κονδύλια ζητάει απ'' τους διοικητές να βρουν τα επιπλέον κονδύλια απ'' τα έσοδα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δηλαδή απ'' τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς.
Ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση νοσοκομείων στην περιφέρεια, λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: