Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ασκήσεις (πρόσφατης) μνήμης

Η εξουσία όποτε βρίσκεται στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο αντιδρά με δύο-τρεις απόλυτα μηχανιστικούς τρόπους. Η ψυχολογική τρομοκρατία αναμφίβολα αποτελεί το πιο ισχυρό της φύλλο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ριψοκίνδυνο, γιατί αν αποτύχει τότε ουαί τοις ηττημένοις. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από τότε που αποκαλύφθηκε η μεγαλοπρεπέστατη προεκλογική του μπλόφα τού «λεφτά υπάρχουν» έχει στην κυριολεξία ξετινάξει την πολιτική τράπουλα. Τι την πατρίδα επικαλέστηκε, τι την ολοκληρωτική καταστροφή, τι τους Τούρκους, τι τους διεθνείς κερδοσκόπους; Ο πατριωτικός λόγος του «win-win» αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων γελοίος. Η ολοκληρωτική καταστροφή αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Οι Τούρκοι, ούτως ή άλλως αλωνίζουν. Το ίδιο και οι διεθνείς κερδοσκόποι, που ονομάζονται «τρόικα»…

Τι κάνεις λοιπόν όταν ξεμένεις από φούμαρα;

Απειλείς τον κόσμο με περισσότερη… δημοκρατία!

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες «κατέλαβε» όλα τα κανάλια ο πρωθυπουργός της χώρας παραμάσχαλα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στα χνάρια του Τσαουσέσκου και «απείλησε» το λαό του ότι θα τον στείλει στην κάλπη! Αντί να απειλήσει τους δανειστές με προσφυγή στη λαϊκή εντολή, έστω και ετεροχρονισμένα, ο Παπανδρέου ακολούθησε την προσφιλή τακτική του, να φοβερίσει το λαό με ολοκληρωτική καταστροφή, ή οποία την ερχόμενη Κυριακή εξαρτάται από το αν θα ψηφίσει τον… Καμίνη και τον Μπούταρη. Ή αν προτιμάτε«Σγουρός ή τανκς»!

Βλέπετε ότι ακόμη και οι αγαπημένες του διλημματικές προτάσεις, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» έχουν πλέον ξεφτίσει στο μέγιστο βαθμό, ενώ ο «χειρουργικός» του λόγος θυμίζει ανατριχιαστικά κάτι γυψαδόρους του 1967.

Είναι φανερό ότι ο Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμη κόλπο γκρόσο, ποντάροντας στην ασθενή μνήμη και την ισχυρή αδράνεια των ψηφοφόρων. Επειδή όμως το έργο το έχουμε ξαναδεί κι επειδή τα ντοκουμέντα είναι άμεσα διαθέσιμα για να τον διαψεύσουν πανηγυρικά, αξίζει μία μικρή εξάσκηση στο μνημονικό πριν φτάσουμε στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Και αναφέρομαι ειδικά σε εσάς «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ. Μην αφήσετε τη μνήμη σας να ασθενήσει ακόμη περισσότερο, γιατί τότε ο πρωθυπουργός σας δε θα σας φέρεται απλώς σα να είσαστε χρυσόψαρα. Τότε θα γίνετε πραγματικά χρυσόψαρα!

Όλοι γνωρίζαμε τα πάντα

Σας είπαν ότι το Μνημόνιο υπήρξε μονόδρομος, καθώς το ΠΑΣΟΚ δε γνώριζε την πραγματική εικόνα της οικονομίας και ότι κανείς δεν περίμενε πως το έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 13%. Σας είπαν ότι έκαναν ότι μπορούσαν όταν το ανακάλυψαν και ότι κέρδισαν χρόνο έως ότου να στηθεί ο «μηχανισμός στήριξης». Αυτός δηλαδή ο μηχανισμός που μπήκε στην τσέπη των γονιών σας και τους άρπαξε το δώρο της σύνταξης. Αυτός ο μηχανισμός που επέτρεψε σε μεγαλοαπατεώνες φοροφυγάδες να καθαρίσουν με μία ακόμη περαίωση. Κι όμως, όχι μόνο γνώριζε τα πάντα το ΠΑΣΟΚ, τα στοιχεία ήταν γνωστά σε όλο το ντουνιά (περιλαμβανόμενης της εξίσου «συννεφοπέφτουσας» Γιούροστατ).

Για να δούμε τι έγραφε σε διαδοχικά δημοσιεύματα όλο το εξάμηνο πριν τις εκλογές, η “Ελευθεροτυπία“, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία καθημερινές εφημερίδες, προσκείμενη μάλιστα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Παρ’ όλο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος στο 3,7%, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σε ταμειακή βάση το έλλειμμα μέχρι το τέλος Απριλίου τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, υπερβαίνοντας τα 9,1 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ)» (20 Μαϊ 2009)

«Το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, υπερδιπλασιάστηκε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, αγγίζοντας ήδη το 5,1% του ΑΕΠ». (10 Ιουλ 2009)

«Το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου διπλασιάστηκε τον Ιούνιο και έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ, έναντι 3,3% το πρώτο εξάμηνο του 2008». (29 Ιουλ 2009)

Βάλτε τώρα κάτω τα κουκιά και μετρήστε. Δε χρειάζεται να είστε οικονομολόγοι. Αρκεί να γνωρίζετε απλές πράξεις πολλαπλασιασμού. Με το ρυθμό που αυξανόταν το έλλειμμα ως και το καλοκαίρι του 2009 (πρώτο εξάμηνο), κάνοντας την αναγωγή στο τέλος του χρόνου, τότε το 13% ήταν απολύτως αναμενόμενο.

Και να πείτε ότι δεν το γνώριζε το ΠΑΣΟΚ, γιατί έκανε διακοπές (σε διπλανό πλανήτη). Κι όμως…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κατσέλη καλεί τον τότε υπουργό οικονομικών Γ. Παπαθανασίου να διορθώσει τις προβλέψεις του, γιατί ξέρει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 8%:

«Ας ανατρέξει ο κ. Παπαθανασίου στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχουμε κάνει, ότι το έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει το στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7 – 8% του ΑΕΠ» (17 Σεπ 2009)

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, η Ελευθεροτυπία σημειώνει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και ο πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί από κορυφαίο κρατικό αξιωματούχο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου θα υπερβεί το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» (…) «Μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα θεωρήσει «καμένο» το 2009 από πλευράς ελλείμματος και χρέους και θα προσπαθήσει να «ρίξει» σ’ αυτό όσο περισσότερες δαπάνες μπορεί (σ.σ. θυμηθείτε σε αυτό το σημείο τη γκρίνια του Παπαθανασίου, όταν ως βουλευτής πια της αντιπολίτευσης επαναλάμβανε ότι το εντελώς εκτροχιασμένο έλλειμμα που παρέδωσε ανέβαινε επειδή το ΠΑΣΟΚ «έσπρωχνε» δαπάνες μέσα στο 2009). Η Λ. Κατσέλη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα δανειστεί εκτάκτως 10-12 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του κράτους προς νοσοκομεία (6 δισ.), ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και επιχειρήσεις από επιδοτήσεις κ.λπ. Το ίδιο ακριβώς -δηλ. έκαψε το πρώτο έτος της εξουσίας της- έπραξε και η Ν.Δ. το 2004, ανεβάζοντας το έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ». (26 Σεπ 2009)

Μερικές ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, σημειώνει με νόημα «Ακόμη κι αν το έλλειμα φτάσει το 16%, δεν αλλάζουμε τίποτε», (19 Οκτ 2009)

Από εκεί και πέρα, η ιστορία με τα (άδεια) περίστροφα και τους τσαμπουκάδες στη Μέρκελ είναι -θέλω να πιστεύω- γνωστή. Το πώς στήθηκε το μνημόνιο, που, εκτός του ΔΝΤ, μας έφερε υπό την κηδεμονία και των ΕΕ και ΕΚΤ, είναι επίσης γνωστό. Κι αν δεν είναι, ρίξτε μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ.

Η «απροσδόκητη» αναθεώρηση

Σας είπαν ότι το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές (τι βολικό;), επειδή τότε η Γιούροστατ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του «κρυφού ελλείμματος» που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό του 2009. Κανείς βέβαια δε σας ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο ανακοινώνονται στοιχεία για αυτό το αφανές έλλειμμα, που από φέτος αφορά τις ΔΕΚΟ. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά πάντα γνώριζαν το «κρυφό έλλειμμα». Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε το επικοινωνιακό τους παιχνίδι για τους «υπέρογκους μισθούς» στον ΟΣΕ και συνδυάστε το με το γεγονός ότι, ακριβώς επειδή το έλλειμμα αυτό δεν προσμετρούσε στον προϋπολογισμό, φορτώνονταν εκεί πολλά δισεκατομμύρια δανείων που, το κεντρικό κράτος υποχρέωνε τις ΔΕΚΟ να παίρνουν. Ένα κόλπο που ξεκίνησε από το Σημίτη με τις περίφημες αλχημίες του για την είσοδο στην ΟΝΕ και συνεχίστηκε με σπουδή από τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Παρόμοιες αλχημίες που γίνονταν και στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Κρατήστε το καλά στο μυαλό σας, όταν θα σας βάλουν να πλακωθείτε με τους οδηγούς των λεωφορείων και του μετρό.

«Τεράστιο είναι πλέον και το αφανές έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τη Γιούροστατ έφθασε το3,54% του ΑΕΠ (2,8% έλεγε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο). Το μέγεθος αυτό ονομάζεται “προσαρμογή ελλείμματος χρέους” και πρόκειται για εξοπλιστικές δαπάνες και δαπάνες προς ΟΤΑ, νοσοκομεία, Ταμεία κλπ» (22 Απρ 2009), ενώ ήδη από το Μάρτιο του 2009 χτυπούσαν τα καμπανάκια ότι το αφανές έλλειμμα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 6,6%(!) του ΑΕΠ.

Σας λένε ότι μπορεί το χρέος να εκτοξευτεί στο 140% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει σημασία αφού θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία. Γνωρίζετε αγαπητοί τι σημαίνει εξωτερικό χρέος ίσο με το 140% του ΑΕΠ (δηλ. περί τα 400 δισ.) για τον προϋπολογισμό της χώρας και το πόσο αυτός θα επιβαρύνεται από τους ετήσιους τόκους ενός τόσο γιγαντιαίου χρέους; Το ίδιο το χρέος αποσταθεροποιεί την οικονομία και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή, από το 13% του ελλείμματος, το 5,5% (ποσό 13 δισ. ευρώ) αφορά τους αποδιδόμενους τόκους της χρονιάς. Από μόνοι τους οι τόκοι μας βγάζουν εκτός του ορίου 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σας είπαν ότι ο ΓΑΠ έτριξε τα δόντια στη Μέρκελ και η Ελλάδα δεν έχασε το δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χονδροειδέστατο ψέμμα, καθώς μία τέτοια αλλαγή στην ίδια τη δομή της ΕΕ θα σήμαινε την πλήρη κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας (που τους πήρε δέκα χρόνια να επιβάλλουν). Ούτως ή άλλως δε γινόταν -ούτε καν για συζήτηση- δεκτή από καμία χώρα πλην του γαλλογερμανικού άξονα. Το μόνο που πήρε από την Μέρκελ είναι ένας μόνιμος μηχανισμός για τις χώρες της ΕΕ, με το ΔΝΤ σε ρόλο ευρωχωροφύλακακαι δώρο-κερασάκι την… ελεγχόμενη πτώχευση, την οποία -αν θυμάστε- ξόρκιζε μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Παπακωνσταντίνου. Εκκρεμεί δε η απόφαση για φίμωση των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που ξεφύγουν από το «γερμανικό νούμερο».

Ένα απλό ερώτημα

Αν δε σας πείθουν όλα τα παραπάνω «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ, ή αν το πρόβλημα με τη μνήμη σας είναι παθολογικό και χρόνιο, αναλογιστείτε ένα και μόνο πράγμα:

Γιατί εμφανίζονται ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές των διακηρύξεων και της πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου ο ΣΕΒ, ο Ανδριανόπουλος και ο Μητσοτάκης(!); Αν μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτό το τόσο απλό ερώτημα, θα έχετε και την απάντηση που χρειάζεστε μπροστά στην κάλπη…

Τόσο απλά. Ακόμη κι αν δε θυμάστε τι φάγατε σήμερα το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: