Τρίτη 12 Απριλίου 2011

48 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Johnson & Johnson για τις δωροδοκίες σε Ευρώπη, Ελλάδα


Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ» με τίτλο «Η Johnson & Johnson θα πληρώσει πρόστιμο 70 εκατ. δολαρίων», κάνει αναφορά σε δωροδοκίες που έγιναν σε ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και στην Ελλάδα- από την αμερικανική εταιρεία φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών Johnson & Johnson.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson συμφώνησε με τις αρχές στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 70 εκατ. δολαρίων (περίπου 48 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και να «λάδωσε» την ιρακινή κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει παραγγελίες.
Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας των αρχών λόγω των δωροδοκιών του αμερικανικού ομίλου στο εξωτερικό. Ανακρίσεις διεξάγονται και κατά άλλων αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ άλλων της Eli Lilly και της Merck.
Στην παρούσα περίπτωση στελέχη της Johnson & Johnson φέρονται ότι προσέφεραν αμοιβές ύψους 32 εκατ. δολαρίων σε δημόσιους υπαλλήλους στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν παραγγελίες για ιατρικές συσκευές και προμήθεια φαρμάκων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκτός αυτού, η Johnson & Johnson φέρεται μεταξύ 2001 και 2003 να δωροδόκησε Ιρακινούς υπαλλήλους, προκειμένου να εξασφαλίσει παραγγελίες.
Ανέλαβε την ευθύνη
Η Johnson & Johnson είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2007 για πιθανές απόπειρες κατά του νόμου για την πάταξη της διαφθοράς, για να αποφύγει την αγωγή. Ως αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του παραρτήματος για τις ιατρικές συσκευές Michael Dormer είχε παραιτηθεί. Την άνοιξη του 2010 -σημειώνεται- ο εμπορικός διευθυντής της θυγατρικής Depuy Robert Dougall είχε καταδικαστεί στη Μεγάλη Βρετανία σε δωδεκάμηνη φυλάκιση λόγω δωροδοκίας υπαλλήλων της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο όμιλος ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για τις αμοιβές. «Εχουμε προβεί σε βασικές αλλαγές και θα εμποδίσουμε την εμφάνιση στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας William Weldon. Η Johnson & Johnson αγωνίζεται και σε άλλα μέτωπα. Τους προηγούμενους μήνες ο όμιλος έπρεπε να αντιμετωπίσει προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα στη θυγατρική εταιρεία McNeil. Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων FDA διενεργεί εκτός αυτού έρευνες και για αμφίβολες πρακτικές μάρκετινγκ του ομίλου.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: