Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Σχέδιο για 9 νοσοκομεία στην Αττική


20/04/2011 (ΕΘΝΟΣ)
Κατάργηση δύο νοσοκομείων («Δρομοκαΐτειο», 1ο ΙΚΑ), τρία νέα νοσοκομεία και εννέα ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με κοινή διοίκηση και υπηρεσίες, προτείνει για την Αττική η επιτροπή συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ.

Η πρόταση της επιτροπής του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου (www.nurs.uoa.gr) συζητήθηκε χθες στην πρώτη ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου και τον Ιούλιο θα εκδοθεί η πρώτη υπουργική απόφαση.
Ο κ. Λιαρόπουλος διευκρίνισε ότι οι εννέα «κύκλοι» νοσοκομείων θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες και θα έχουν την ίδια ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, θα καλύπτονται τα κενά, με πλεονάζον προσωπικό άλλης μονάδας. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο ΕΣΥ υπάρχει υπερεπάρκεια 6.500 έως 7.000 γιατρών.
Με τον σημερινό ρυθμό συνταξιοδότησης, έως το 2015 εκτιμάται ότι θα έχει αποχωρήσει το «πλεόνασμα». Αν η χώρα μας αποφασίσει να προσεγγίσει το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκομείων ?είπε? πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν συνταξιοδοτούνται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι με τον βαθμό του διευθυντή, θα εξοικονομηθούν ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ. Αν το ίδιο διάστημα προσλαμβάνονται 400 νέοι για κάθε χρόνο (επιμελητές Β΄), η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 20 εκατομμύρια. Συνεπώς, η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι 80 εκατομμύρια και στο σύνολο των τεσσάρων ετών θα ανέλθει στα 320 εκατομμύρια ευρώ.
Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών, ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό ,εξήγησε, συνενώνονται δυνάμεις και μειώνεται η ζήτηση υπηρεσιών, που συνήθως είναι τεχνητή. Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος ανέφερε ενδεικτικά ότι ορισμένες κλινικές έχουν κάλυψη 27% ή 50%.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στις επιμέρους ρυθμίσεις, όπως οι συνενώσεις κλινικών, και να ορίσει πενταετές πρόγραμμα για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Εισηγήσεις
Πού θα κατασκευαστούν τα τρία νέα νοσηλευτικά ιδρύματα στο Λεκανοπέδιο
Την ανέγερση τριών νέων νοσοκομείων στην Αττική περιλαμβάνει η εισήγηση του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου.
Τα νοσοκομεία θα καλύπτουν τη βόρεια, την ανατολική και τη νότια Αττική και προτείνεται να ανεγερθούν ως εξής: το πρώτο, στο οικόπεδο του ΝΑΤ στα Μελίσσια, σε οικόπεδο 155 στρεμμάτων με υφιστάμενη άδεια ανέγερσης 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα αντικαταστήσει το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς και μέρος ή το σύνολο των υποδομών του «Αμαλία Φλέμιγκ».
Το δεύτερο προτείνεται να ανεγερθεί κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (προς τη Βάρη), όπου υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτό το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει και πόλο θεραπευτικού τουρισμού.
Το τρίτο μπορεί να ανεγερθεί στον χώρο του «Ασκληπιείου» της Βούλας, το οποίο έχει παλαιές υποδομές. Εναλλακτικά, προτείνεται η ανέγερση νοσοκομείο στον χώρο του Ελληνικού.
Αποκρύπτει ο καραγκ@ συντάκτης του δημοσιεύματος  οτι κατά την εισήγηση 
  •   «Η χρηµατοδότηση µπορεί να γίνει από τραπεζικό δανεισµό και από έκδοση οµολόγων έργου (project bonds) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Η µειωµένη δαπάνη θα εξασφαλιστεί και από το γεγονός πως δεν κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, η οποία θα κόστιζε ακριβά. Η σκέψη των ειδικών στηρίζεται στην «κλωνοποίηση» πρότυπων νοσοκοµείων όπως είναι οι «Αγιοι Ανάργυροι» και το «Αττικόν». 
  • Μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία (συµβάσεις) µε τα νέα δηµόσια νοσοκομεία,αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος. 
  • Ειδικότερα και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% των κλινών των νέων νοσοκοµείων µπορούν να «πουληθούν» στην ιδιωτική ασφάλιση, κερδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο 14 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως. 
Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, του κράτους και των ασφαλιστικών μήπως υποψιάζεστε ποιός θα τα πληρώσει; Πάντως ο Παπαρόπουλος τσίμπησε προκαταβολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: