Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εκτελούνται μεταφοραί «Η Υγεία»



Από τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν στην πρώτη σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της Α' και της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Πειραιώς και Αιγαίου, εκείνο του Ηλία Μόσιαλου χαρακτηρίστηκε το πιο ρεαλιστικό.
Οι προτάσεις του επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών μονάδων Λυκούργου Λιαρόπουλου και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλου ανακοινώθηκαν ως αξιόλογες, αλλά, όπως σημείωσε ο Ηλ. Μόσιαλος, «προάγουν μαζική αναδιοργάνωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα».
Με τις προτάσεις του προέδρου της επιτροπής συμφώνησε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι «ξεκινούμε με συγχωνεύσεις μέσα στα νοσοκομεία».
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:
- Συμμάζεμα εντός των νοσοκομείων κατ' αρχάς, με τη σύμπτυξη μικρών κλινικών της ίδιας ειδικότητας σε ένα νοσοκομείο (π.χ. δύο παθολογικές, δύο οφθαλμολογικές) υπό κοινή διεύθυνση.
- Μεταφορά κλινών από κλινικές που δεν τις χρησιμοποιούν σε άλλες που έχουν ράντζα. Το ίδιο να γίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό: κατανομή του με βάση την πληρότητα και την παραγωγικότητα. Ορισμένες εξειδικευμένες χειρουργικές ειδικότητες, π.χ. νευροχειρουργική, καρδιοχειρουργική, να γίνονται από ειδικά κέντρα, ώστε να μη χάνουν τις δεξιότητές τους οι γιατροί και να υπάρχει μεγάλος όγκος ασθενών. «Διαθέτουμε 28 νευροχειρουργικές κλινικές τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία, με τον εξαπλάσιο πληθυσμό, διαθέτει 32», τόνισε ο πρόεδρος των «σορών της υγείας».
- Αξιοποίηση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και «προσπάθεια αξιοποίησης υποδομών νοσοκομείων, πριν αποφασίσουμε να τα κλείσουμε», ανέφερε ο Ηλ. Μόσιαλος και έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας: «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων. Να γίνει προσπάθεια να ανακουφίσει το Νίκαιας ή και το Αττικόν. Και μάλιστα όταν διαθέτει εξαιρετική υποδομή, εργαστηριακή μικροβιολογική, βιοχημική».
- Αξιοποίηση των υποδομών των εργαστηρίων. Κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν είναι επείγουσες (κυτταρολογικές, παθολογοανατομικές) δεν χρειάζεται να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία. Ετσι θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα διασπείρεται.
- Συντονισμός των πανεπιστημιακών νοσοκομομείων της περιφέρειας, ξεκινώντας από Πάτρα, Γιάννινα, Ηράκλειο και Λάρισα. Να κάνουν μεταφορά τεχνογνωσίας στα νομαρχιακά νοσοκομεία κάθε περιφέρειας όπου ανήκουν. Αν ξέρουν στο Ηράκλειο να κάνουν στεφανιογραφία ή αγγειοπλαστική, να μεταφέρει τη γνώση στο Ρέθυμνο και το ίδιο να κάνει η Λάρισα στο νομό. Ωστε να σταματήσει η ροή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να μεταφέρει και το ΕΣΥ τις γνώσεις του στα επαρχιακά νοσοκομεία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: