Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΣΚΙΑΘΟΣ: Στην Εισαγγελία οι ελλείψεις

20/05/2011
(ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ)

Μετά τις επιστολές στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Σκιάθο για θέματα Υγείας έθεσε τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, ζητώντας να παρέμβει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων, μιας και δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους αρμοδίους.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Κάτοικοι αλλά και γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις ιατρών αλλά και εργαζομένων και σημειώνουν πως με το νέο πρόγραμμα εφημεριών που ορίστηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας είναι απογυμνωμένο από εφημερεύοντες γιατρούς.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Σκιάθου για θέματα Υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποστείλει επιστολές στους αρμοδίους, θέτοντας το μείζον αυτό πρόβλημα όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από πίεση που άσκησε η τοπική κοινωνία η Διαπαραταξιακή απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ζητώντας την άμεση παρέμβασή της πριν υπάρξουν θύματα.

Ειδικότερα στην επιστολή της η Διαπαραταξιακή αναφέρει αναλυτικά το πρόβλημα που έχει διογκωθεί με το θέμα της εφημέρευσης των γιατρών.

Χαρακτηρίζει επικίνδυνο και ανασφαλές το πρόγραμμα εφημέρευσης που καταρτίστηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, σημειώνοντας:

«Ενημερώνουμε για το επικίνδυνο και ανασφαλές για τις ζωές των έξι και πλέον χιλιάδων κατοίκων και δεκάδων χιλιάδων τουριστών πρόγραμμα εφημέρευσης από το σπίτι (εφημερίες ετοιμότητας) των ιατρών του Κ.Υ. Σκιάθου που καταρτίστηκε από τη διοίκηση του Ν.Β. παρά την έντονη αντίδραση των ιατρών του Κ.Υ. και της Δ.Ε. Σκιάθου.

Τη θερινή περίοδο υπάρχει καθημερινά πληθώρα οξέων περιστατικών που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, όπως αλλεργικά σοκ, σοβαρά τροχαία, οξέα πνευμονικά οιδήματα κ.λ.π. Αυτά τα περιστατικά θα αποβούν μοιραία εάν δεν υπάρχει ιατρός σε ενεργή εφημερία, διότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 - 30 λεπτά για να προσέλθει ο ιατρός από την οικία του στο Κέντρο Υγείας».

Η Επιτροπή ζητά να βρίσκονται δύο γιατροί σε ενεργή εφημερία καθώς και δύο ασθενοφόρα, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά που είναι αυξημένα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο μεταξύ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου που ισχύει το διορθωμένο εφημεριακό πρόγραμμα υπάρχουν ημέρες που επειδή εφημερεύει ο οδοντίατρος, καλείται τουλάχιστον δέκα φορές το 24ωρο ο γιατρός γενικής ιατρικής που έχει εφημερία ετοιμότητας για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.

Μάλιστα γιατρός που είχε εφημερία ετοιμότητας παρέμεινε στο Κέντρο Υγείας, καθώς η οικία του ήταν σε μακρινή απόσταση από Κέντρο και δεν θα μπορούσε να το προσεγγίσει έγκαιρα στην περίπτωση που υπήρχε επείγον περιστατικό.

Οι κάτοικοι δηλώνουν εξοργισμένοι με αυτή την κατάσταση και σημειώνουν πως θα κάνουν το παν, προκειμένου το Κέντρο Υγείας του νησιού να επανδρωθεί πλήρως

Δεν υπάρχουν σχόλια: