Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αντίθετος ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με το νομοσχέδιο για τους δότες οργάνων

23/05/2011  (Ιn.gr)

Την αντίθεσή τους με τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Δηλώνουν δε ότι ο Οργανισμός «ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού».

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 19 Μαΐου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι -μετά το θάνατό τους- εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι'' αυτή την ενέργεια.

Επίσης, προβλέπει τη διεύρυνση της ομάδας των ανθρώπων που μπορούν να λάβουν μόσχευμα από ζωντανό δότη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΜ, η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8 ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησής τους.

«Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιονδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του» επισημαίνουν.

Σημειώνουν ότι η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.

Επίσης, αναφέρουν ότι «η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεσή των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ επισημαίνουν ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του Οργανισμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυσή του και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ συμμετείχαν στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώθηκε πριν από 45 ημέρες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Στη συνέχεια -επισημαίνει- τον πρόεδρο του ΕΟΜ συνάντησαν ο υφυπουργός Μ.Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Α.Δημόπουλος.

Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ και άλλων φορέων θα παραστούν την Τετάρτη 25 Μαΐου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να διατυπώσουν γραπτώς τις απόψεις τους για το πολύπαθο και πολυτάραχο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων.

Θα ακολουθήσουν η δεύτερη ανάγνωση στη Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση στην Ολομέλειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: