Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!



EΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ! ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ – ΜΥΝΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
 ΣΩΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ!ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!
  Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, προκάλεσαν οικαταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντου, σχετικά με τις πρακτικές της αστυνομίας κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την ευρεία χρήση χημικών κατά διαδηλωτών.
 Στο φάκελο που θα ανοίξει η εισαγγελία για την υπόθεση,θα περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη σχετική καταγγελία.
 Τη διερεύνηση του ζητήματος της χρήσης χημικών από την Αστυνομία ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τεντέ . Ο κ. Πατούλης ζήτησε ακόμη να μη χρησιμοποιούνται χημικά και μάλιστα -όπως τόνισε- ληγμένα από το 1979.
 
Παράλληλα, ο ΙΣΑ απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους πέντε φιαλίδια χημικών, που χρησιμοποιήθηκαν χθες από τα ΜΑΤ για την απώθηση των διαδηλωτών, προκειμένου να αποφανθεί για τη σύστασή τους.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Τέντες ζήτησε από τους ιατρούς να του προσκομίσουν υπόμνημα με περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των χημικών ουσιών και τις επιπτώσεις επί του ανθρώπινου οργανισμού. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τις ενέργειές του, αφού πρώτα λάβει το υπόμνημα που έχει ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από τους αστυνομικούς κατήγγειλαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Εισαγγελίας τους Αρείου Πάγου που υπογράφει ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, καταγγέλλεται η είσοδος των αστυνομικών στο κτήριο της σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) και η χρήση δακρυγόνων και κροτίδων στο εσωτερικό του.
 
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε τέλος, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τόσο για τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα που όπως υπογραμμίζεται, υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους εκτροπών του πολιτεύματος, όσο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου .
 
Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε για το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται κουκουλοφόροι να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια να φυγαδεύονται προς τη Βουλή.

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!
Ζήτημα άμεσης απαγόρευσης της χρήσης χημικών από την Αστυνομία θέτει με ερώτησή του προς τους υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.
Επικαλούμενος και σχετικές εξαγγελίες υπουργών Δημόσιας Τάξης του κυβερνητικού κόμματος για την απαγόρευση χρήσης χημικών από την Αστυνομία, ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει μεταξύ άλλων πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξαπολύει πολέμους και μάλιστα αδιακρίτως, σε βάρος των πολιτών, με χημικές νοσογόνες, δηλητηριώδεις αν όχι και καρκινογόνες ουσίες, απαγορευμένες ακόμα και σε καιρό πολέμου, που προκαλούν, πέραν των άλλων, συχνά χρόνια και ανεπανόρθωτα αναπνευστικά προβλήματα».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο βουλευτής καλεί τους υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή όλα τα τιμολόγια αγοράς ποσοτήτων χημικών ουσιών τα τρία τελευταία χρόνια (2009-2010-2011), τον τρόπο ανάθεσης αυτών των παραγγελιών, το κόστος, τη χώρα προέλευσης και τις επίσημες οδηγίες χρήσης μαζί με τις επίσημες παρενέργειές τους.


*Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Προστασίας του Πολίτη
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Δικαιοσύνης

Θέμα: Η άμεση εδώ και τώρα απαγόρευση της χρήσης χημικών από την Αστυνομία
Η εξαπόλυση τις προηγούμενες μέρες από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ενός πραγματικού χημικού πολέμου κατά πάντων σε όλη την έκταση του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, συνιστά μια άνευ προηγουμένου πράξη βαρβαρότητας, που έθεσε σε άμεσο και έμμεσο κίνδυνο την υγεία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στο Αθηναϊκό κέντρο.
Επειδή καμία κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξαπολύει πολέμους και μάλιστα αδιακρίτως, σε βάρος των πολιτών, με χημικές νοσογόνες, δηλητηριώδεις αν όχι και καρκινογόνες ουσίες, απαγορευμένες ακόμα και σε καιρό πολέμου, που προκαλούν, πέραν των άλλων, συχνά χρόνια και ανεπανόρθωτα αναπνευστικά προβλήματα
Επειδή Υπουργοί Δημόσιας Τάξης του ίδιου κυβερνητικού κόμματος είχαν εξαγγείλει την απαγόρευση χρήσης χημικών από την αστυνομία
Επειδή εκατοντάδες πολίτες παλιότερα και τώρα έχουν κάνει βροχή αγωγών και μηνύσεων για βαρύτατες επιπτώσεις από την εισπνοή χημικών ουσιών που εκτόξευσαν τα ΜΑΤ
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Με ποιο δικαίωμα θέτουν σε κίνδυνο με χημικές ουσίες την υγεία πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά και πολιτών που κινούνται γενικά στο κέντρο της πόλης αλλά συχνά και των ίδιων των αστυνομικών όταν δεν φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες;
2. Πάνω σε ποια νομική και συνταγματική βάση επιτρέπεται η χρήση χημικών ουσιών σε βάρος πολιτών, όταν απαγορεύονται Συνταγματικά κάθε μορφής μέσα πειθαναγκασμού, πίεσης, σωματικής βλάβης και βίας σε βάρος των πολιτών;
3. Σκοπεύουν, επιτέλους, να απαγορεύσουν, σύμφωνα και με αντίστοιχες προηγούμενες εξαγγελίες, τη χρήση χημικών ουσιών σε βάρος πολιτών;
Τέλος, παρακαλούνται να καταθέσουν στη Βουλή όλα τα τιμολόγια αγοράς ποσοτήτων χημικών ουσιών τα τρία τελευταία χρόνια (2009-2010-2011), τον τρόπο ανάθεσης αυτών των παραγγελιών, το κόστος, τη χώρα προέλευσης και τις επίσημες οδηγίες χρήσης μαζί με τις επίσημες παρενέργειές τους!
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΥΝΗΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΝΤΕ

Μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών οργάνων και ιεραρχικών τους προϊσταμένων για εγκληματική συμπεριφορά κατέθεσε σήμερα (01.07) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τέντε, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:
«Ήρθαμε σήμερα εδώ με την ελπίδα ότι κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη δημοκρατία μας λειτουργούν κανονικά. Με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εποπτεύσει, θα διασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα. Γιατί, όσα διαπράχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν ωμή παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έναν εκτενή φάκελο με δύο δισκέτες οπτικοακουστικού υλικού με 38 διαφορετικά βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει εύγλωττα σκηνές ωμής και απρόκλητης βίας από αστυνομικούς υπαλλήλουςαπέναντι σε ειρηνικούς ανυπεράσπιστους πολίτες καθώς επίσης και σκηνές που μαρτυρούν τη συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων με ύποπτους κουκουλοφόρους.
Ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών υπό τη δική του εποπτεία, τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και την άμεση ποινική τους δίωξη καθώς και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών στους ηθικούς αυτουργούς.
Τέλος, ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα να διερευνήσει την ύπαρξη υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, χημικών που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις και είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, που οι αστυνομικές δυνάμεις κατά συρροή έρριψαν όλες αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και ζητήσαμε την κατάσχεσή τους καθώς και τη διεξαγωγή άμεσα ελέγχου στις αποθήκες της Ελληνικής Αστυνομίας για αυτά τα υλικά.
Εμείς ένα πράγμα έχουμε να πούμε. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού σε άλλες εποχές ανωμαλίας, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν καρεκλοκένταυρο της εξουσίας, πίσω από το μανδύα της εξουσίας του, να παρανομεί, να προκαλεί το δημοκρατικό συναίσθημα, να λειτουργεί σε βάρος της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή τη δημοκρατική εκτροπή δεν θα την αφήσουμε έτσι.»
1/7/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

*** Ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας  αναφοράς: 
Προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Μηνυτήρια Αναφορά
Του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατοίκου Αθηνών, επί της Πλατείας Ελευθερίας αρ. 1
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν καταγγελθεί δημόσια και επίσημα από πολίτες, ενώσεις πολιτών και επίσημους φορείς, έχουν καταγραφεί και μαγνητοσκοπηθεί, μεταδοθεί στο Πανελλήνιο μέσω των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου, περιστατικά ακραίας, αδικαιολόγητης, εγκληματικής αστυνομικής βίας εις βάρος απλών πολιτών και ειρηνικών διαδηλωτών, με χρήση όπλων όπως κλομπ, βομβίδων κρότου-λάμψης, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον χημικών, ασφυξιογόνων, δακρυγόνων κλπ, που επίσης δημόσια έχει καταγγελθεί η παράνομη κατοχή και χρήση τους, αφού πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα βάσει διεθνών συνθηκών ή έχουν προ ετών λήξει!
Η τόσο εκτεταμένη εγκληματική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, που καταδικάσθηκε ακόμη και από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων, δεν μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των ιεραρχικών τους Προϊσταμένων, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι εκδηλώνεται με την εντολή ή/και την ανοχή τους.
Ταυτόχρονα, η αποδεδειγμένη πλέον και στοιχειοθετημένη αγαστή συνεργασία των αστυνομικών «αποκατάστασης τάξης» με κουκουλοφόρους και ακραία στοιχεία που επίσης ασκούν βία στα πλαίσια ειρηνικών διαδηλώσεων δεν μπορεί να παραμένει ανέλεγκτη.
 
Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29/6/2011 στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους οργάνων της Πολιτείας, και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά. Είναι ανεπίτρεπτο να διαπράττονται κατ' εξακολούθηση και ατιμωρητί εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων σωρεία επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατά μόνας, βαρειών σωματικών βλαβών, τετελεσμένων ή σε απόπειρα, οπλοχρησιών, παράνομης βίας, παραβάσεων καθήκοντος. Η εντολή διάπραξής τους αποτελεί επίσης ποινικώς ελεγκτέα συμπεριφορά, υπό την έννοια της ηθικής αυτουργίας αλλά και της αυτοτελούς παράβασης καθήκοντος, ενώ η άρνηση άμεσου ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου συνιστά και αυτή παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιτρέπουν όχι μόνον τον εντοπισμό των αστυνομικών που παρανομούν, αλλά και των έλεγχο των εντολών που αυτοί λαμβάνουν και των επικοινωνιών που πραγματοποιούν.
Κατόπιν τούτων και επειδή αυτά τα φαινόμενα παραβιάζουν, εκτός από προστατευόμενα από τον Ποινικό Κώδικα έννομα αγαθά, όπως η ζωή, η υγεία, η ελευθερία του κάθε πολίτη, και συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς κατοχυρωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον,
ΖΗΤΩ
1) Την ποινική διερεύνηση, υπό την εποπτεία σας, των συνθηκών διάπραξης των ανωτέρω ποινικών αδικημάτων από αστυνομικούς υπαλλήλους υπό τις εντολές των ανωτέρων τους και σε συνεργασία με τρίτους
 
2) Τον εντοπισμό των υπευθύνων φυσικών και ηθικών αυτουργών και την κατεπείγουσα κίνηση ποινικής δίωξης εναντίον τους
 
3) Την κατάσχεση και έλεγχο των χημικών ουσιών που ρίπτονται εναντίον των πολιτών, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Προσκομίζω συνημμένα έντυπα και ηλεκτρονικά αποδεικτικά μέσα διάπραξης των καταγγελλόμενων πράξεων όπου απεικονίζονται και οι φυσικοί αυτουργοί αυτών

Αθήνα, 1/7/11
Με τιμή,
Ο αναφέρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: