Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΕΣ FAST TRACK, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ!
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/7
Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς την συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας υπογράμμισαν οι πρυτάνεις με την ολοκλήρωση το Σάββατο της συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου.

Στο επίκεντρο των εργασιών  βρέθηκε ο νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τα οικονομικά των πανεπιστήμιων καθώς με το Μεσοπρόθεσμο μειώνονται οι επιχορηγήσεις κατά 50%.

Όπως επισημάνθηκε, η Σύνοδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συντεταγμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, των κομμάτων και των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστεί το αγαθό της Παιδείας.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Σύνοδος δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του προτεινόμενου νέου νόμου-πλαισίου, καθώς δεν είχε επίσημη ενημέρωση αλλά τα όσα έγιναν γνωστά -- όπως η επαπειλούμενη κατάργηση-συγχώνευση χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια και άλλα -- θα αποτελέσουν εξελίξεις επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία.

Τονίστηκε επίσης ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και την διαφάνεια των Πανεπιστημίων όταν παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις και καταλύεται η εσωτερική Δημοκρατία, όταν παραδίδεται πλήρως η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες , όταν ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών της ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες, καταργείται η δημοκρατικότητα των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Προσθέτουν δε ότι οι εξελίξεις οδηγούν την μετατροπή του Πανεπιστημίου σε εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας στην ελληνική οικογένεια.

Τέλος τονίστηκε ότι τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν καταθέσει προτάσεις για την λειτουργία και την ανάπτυξη των ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα η πανεπιστημιακή κοινότητα θα αρχίσει σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουν για τις θέσεις της. 

Η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο της, από την Δευτέρα, οπότε θα τους δώσει και το τελικό κείμενο του νομοσχέδιου.

Επίσης τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/7
Προ των θυρών, βρίσκονται πλέον, σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας.
Χτες (30.6) εγκρίθηκε από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο σε (άλλη μια) ένδειξη αντιδημοκρατικού αυταρχισμού, αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Με τις σχολές κλειστές και χωρίς καμία δυνατότητα των φοιτητών και των διδασκόντων να ενημερωθούν ουσιαστικά και να συζητήσουν ποιά στάση θα κρατήσουν...
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στον τύπο, θα θεσπίσει, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί, το σάρωμα του δημοσίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου καθώς και κάθε έννοιας δημοκρατίας στον ακαδημαϊκό χώρο.
Αναλυτικά:
1. Η Διοίκηση των ΑΕΙ θα ασκείται από 15μελες Συμβούλιο 4ετης θητείας, το οποίο ια αποτελείται από 7 καθηγητές7 εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα και από έναν φοιτητή εκλεγμένο από καθολική ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο...
2. Σχολή: Καθίσταται ως η βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα, εντός της οποίας δεν θα υπάρχουν τμήματα, αλλά προγράμματα σπουδών. Έτσι από τη μια τα επιστημονικά – γνωστικά αντικείμενα υφίστανται έναν απίστευτο βαθμό, αφού πολλά ακαδημαϊκά τμήματα ασχολούνται ευτυχώς ακόμα με ένα συγκεκριμένο επιστημονικό ή έστω γνωστικό αντικείμενο. Από την άλλη, καταργούνται μια για πάντα τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία διασφαλίζονται από τα ενιαία πτυχία ανα γνωστικό αντικείμενο.
3. Σπουδές: Αυτές θα χωρίζονται σε τρεις fast track κύκλους, και θα μπορούν να είναι μέχρι και 2ετείςή και 1ετείς! Ο πρώτος κύκλος θα είναι τριετής (από 4ετης ή 5ετης σήμερα) και θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 180 διδακτικές μονάδες (τουλάχιστον 60 δ.μ. ανά έτος). Ο δεύτερος ή μεταπτυχιακόςκύκλος θα αντιστοιχεί σε 120 δ.μ. (τουλάχιστον 60 δ.μ. ανά έτος). Τέλος, ο τρίτος ή διδακτορικός κύκλος θα έχει την ίδια διάρκεια με τον δεύτερο συν την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής.
4. Φοιτητές: Καταρχήν βάσει του νομοσχεδίου θα μπορούν να παίρνουν άτοκα δάνεια (και άρα μάλλον θα πληρώνουν και δίδακτρα). Επιπλέον, προκειμένου να "πειθαρχηθεί" το φοιτητικό σώμα και να μην ασχολείται με "αντιπαραγωγικά" πράγματα όπως οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, προβλέπεται η διαγραφή εφόσον υπερβεί το όριο φοίτησης ν+2 (όπου ν τα έτη φοίτησης κάθε κύκλου). Για εργαζόμενους φοιτητές/τριες θα ισχύει το . Τέλος, θα διαγράφεται και όποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
5. Το Ακαδημαϊκό Άσυλο ουσιαστικά καταργείται, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρακτικά, υπάρχει επιστροφή στην προ της μεταπολίτευσης εποχή, όπου το άσυλο στα πανεπιστήμια είχε χαρακτήρα εθιμικού δικαίου. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα πως ο θατσερικός νεοφιλελευθερισμός του Μνημονίου, απλά δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις πιο ανώτερες μορφές κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων....
6. Ακαδημαϊκό προσωπικό: Θα υπάρχουν τρεις βαθμίδες (καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές), ενώ καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Ο επίκουρος καθηγητής εκλέγεται για 4ετη θητεία με δυνατότητα μιας 4ετους ανανέωσης ενώ στην πράξη καταργείται η μονιμότητα των δύο πρώτων βαθμίδων. Το προσωπικό των βαθμίδων αυτών, θα αξιολογείται ανά 5 έτη από ειδικές επιτροπές...Κοινώς όποιος/α δεν συντάσσεται με την κυρίαρχη ιδεολογία ή αντιστέκεται στα πελατειακά δίκτυα, θα "παίρνει πόδι"...
7. "Αξιολόγηση": Προβλέπεται η εφαρμογή του νόμου της ΝΔ για την αξιολόγηση, ο οποίος ψηφίστηκε το 2005 και ουδέποτε εφαρμόστηκε, κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Ουσιαστικά, η αξιολόγηση εντάσσεται στη διαδικασία της "Μπολώνια" και αξιολογεί το κατά πόσον ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα εναρμονίζεται με τις πρακτικές και τις λογικές της "αγοράς".
8. Χρηματοδότηση: Θα αποτελεί συνάρτηση τόσο του αριθμού των φοιτητών όσο και των αποτελεσμάτων της Αξιολόγησης. Κοινώς εάν ένα πανεπιστήμιο επιμείνει σε κάποιες πτυχές του δημοσίου χαρακτήρα της παιδείας θα βλέπει τα κονδύλια να κόβονται...
Κερασάκι στην τούρτα: Οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις, ΑΕΙ – ΤΕΙ, θα γίνουν με Προεδρικά Διατάγματα, λες (;) και είμαστε σε καθεστώς ήπιας κοινοβουλευτικής εκτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: