Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χιλιάδες στις ουρές των εφημερευόντων για μια απλή εξέταση





Πνιγμένα στις ουρές είναι τα εφημερεύοντα των νοσοκομείων του Πειραιά. Σύμφωνα με μελέτη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά, χιλιάδες πολίτες περιμένουν καθημερινά, για αρκετές ώρες τις περισσότερες φορές, στις εφημερίες των οκτώ νοσοκομείων του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Πιο συγκεκριμένα 92.000 άνθρωποι προσήλθαν στα εφημερεύοντα των παραπάνω νοσοκομείων σε διάστημα μόλις τριών μηνών! Το αξιοπερίεργο στοιχείο είναι ότι μόνον οι 22.000 αντιμετώπιζαν επείγον και σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Τι σημαίνουν τα παραπάνω στοιχεία; Πολύ απλά ότι χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της κρίσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της μαύρης εργασίας ή και των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. αρκετές περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων ή μικροεπιχειρηματιών που έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους και χρωστούν στο ΤΕΒΕ δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους) δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία. Επιπλέον η επίσκεψη σε γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς ένα ραντεβού για ενδοκρινολόγο ή ψυχίατρο του ΙΚΑ μπορεί να χρειάζεται ένα ή και περισσότερους μήνες αναμονής λόγω έλλειψης γιατρών. Έτσι το ΕΣΥ γίνεται… μονόδρομος για πολλούς έλληνες πολίτες (φυσικά και μετανάστες) ακόμη και για το πιο απλό πρόβλημα υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι γενικές εφημερίες πλέον γεμίζουν π.χ. από γονείς που ζητούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους ή έγκυες που ζητούν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως τονίζεται στη μελέτη: «Μεγάλος όγκος πολιτών αναζητούν υπηρεσίες υγείας που δεν μπορούν να παρασχεθούν εκ των πραγμάτων σε συνθήκες εφημερίας. (…) Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να παράσχει υπηρεσίες υγείας το προσωπικό του ΕΣΥ».
Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της «ανάμειξης» των ασθενών στη διάρκεια της εφημερίας, οι οποίοι ανεξάρτητα από το πρόβλημά τους -χρόνιο, επείγον, απλό περιστατικό που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και στο ιατρείο της γειτονιάς- συνωστίζονται όλοι επί ώρες έξω από τα Επείγοντα, χωρίς να γίνεται καμία διαλογή και αξιολόγησή τους, έχοντας ως «διαβατήριο» μόνο τον αριθμό προτεραιότητας.
«Σήμερα, ωστόσο, σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης και γενικευμένης ανασφάλειας των πολιτών, υποχρεωτικά το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο σε πρωτοβάθμιες όσο και σε προνοιακού τύπου ανάγκες του πληθυσμού» τονίζεται στη μελέτη της 2ης ΥΠΕ. Για αυτό ακριβώς το λόγο προτείνεται η βελτίωση και η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) με την εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών από νοσοκομειακές ομάδες άμεσης δράσης, που θα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια πρώτη αξιολόγηση των προσερχόμενων στην εφημερία ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα γιατρών (θα αποτελείται από έναν ειδικευμένο γιατρό, ειδικευόμενους, και διοικητικό υπάλληλο που θα καταχωρεί τα στοιχεία του ασθενούς για να μην χρονοτριβούν οι γιατροί) θα κρίνει αν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό θα το προωθεί στη Διατομεακή Ομάδα Εφημερευόντων Γιατρών (σε αυτήν θα συμμετέχουν παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ορθοπεδικός). Σε άλλη περίπτωση, η Ομάδα άμεσης δράσης μπορεί να συστήνει περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο ή να παραπέμπει στη γραμματεία του νοσοκομείου για επί τόπου κλείσιμο ενός άλλου ραντεβού. Με το πέρας της διαδικασίας αυτής οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τον προσωπικό τους φάκελο, ο οποίος ανάλογα με το χρώμα τους (όπως κόκκινο, κίτρινο και πράσινο) θα σηματοδοτεί τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Πέρα όμως από τα τεχνικής φύσης ζητήματα και τις προτάσεις που μπορεί να διευκολύνουν την κατάσταση, το βασικό θέμα είναι ότι η υγεία του λαού δέχεται βαρύ πλήγμα με ανυπολόγιστες συνέπειες. «Η ανυπαρξία συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ιδρυμάτων αποκατάστασης, προνοιακών δομών σε συνδυασμό με την απαξίωση του ΕΣΥ χειροτερεύουν ολοένα την κατάσταση» τονίζει ο Μάρκος Κλονιζάκης γιατρός και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.
Έπιασαν λοιπόν τόπο οι χρόνιες προσπάθειες αποσάρθρωσης του ΕΣΥ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά και η πολιτική αιματηρής λιτότητας της τρόικας… Ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας είτε με κλείσιμο μονάδων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, υποχρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και με υποστελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι «περίπου 5.000 νοσοκομειακοί γιατροί λιγότεροι από αυτούς που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το 2008, απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία» όπως τονίζει ο Μάρκος Κλονιζάκης.
Αξίζει να σημειωθεί για να κατανοήσουμε τη δύσκολη κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων - ανέργων που δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία ότι πολλές φορές «αποκλείονται» ακόμη και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς πέρα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που θα καταβάλουν πρέπει να πληρώσουν και για τις εξετάσεις τους αν είναι ανασφάλιστοι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι έγκυες καλούνται να καταβάλουν προκαταβολικά 950 ευρώ (από 250 που ήταν μέχρι πρόσφατα) διαφορετικά δεν μπορούν να γεννήσουν στο δημόσιο νοσοκομείο.
http://natasakefallinoy.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να μαθει ο ελληνας να ΜΗΝ πηγαινει στο νοσοκομειο για ΨΥΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ. Δεν του φταιει ΚΑΝΕΙΣ οταν περιμενει με τις ΩΡΕΣ.