Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σε ιδιώτες η οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων


Σε μια ύστατη προσπάθεια να μετατρέψει τις υπηρεσίες του ΕΣΥ σε σύγχρονες λειτουργικές και οικονομικές μονάδες, με προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση ελεγκτικών εταιριών σε νοσοκομεία, Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και μέσα στο υπουργείο Υγείας.
«Ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης νοσοκομείων με τη χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος»: αυτό είναι το περιεχόμενο του σχετικού διαγωνισμού που κατακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και βάσει του οποίου τοποθετούνται πλέον οκτώ ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρίες και κοινοπραξίες στα πιο δύσκολα και προβληματικά σημεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για 42 νοσοκομεία, τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και τις κεντρικές διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψε κάθε μία από τις εταιρίες  (ΣΟΛ, Planning Group, Διαδικασία ΑΕ, Ευρω-σύμβουλοι, Ευρωτέκ, ICAP, Ευρωελεγκτική, European Profiles) με τον γενικό γραμματέα, οι ελεγκτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρακολουθούν στενά την οικονομική πορεία των εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών, να καταρτίζουν προϋπολογισμούς και να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους. Τελικός στόχος είναι αφενός η οικονομική διαφάνεια των  φορέων, αφετέρου η επιτάχυνση της διαδικασίας εξόφλησης των προμηθευτών τους.
Σε πρώτη φάση οι ελεγκτές,  που μπαίνουν από αύριο στα νοσοκομεία, τις ΥΠΕ και το υπουργείο, αναμένεται να δρομολογήσουν την τοποθέτηση ενός συστήματος bardode στα αναλώσιμα και τα φάρμακα ώστε να είναι εφικτή η e-παρακολούθηση της πορείας ενός υλικού ή φαρμάκου, από την στιγμή της προμήθειάς του και της εισαγωγής του  στο νοσοκομείο μέχρι το στάδιο της χορήγησής του στον ασθενή, και ιδίως της ηλεκτρονικής καταγραφής της πορείας του σε αποθήκες, φαρμακεία, λογιστήρια, θαλάμους.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6,2 εκατ ευρώ και η διάρκειά του είναι 18 μήνες.
σχόλιο δικό μαςΗ εγκατάσταση των ιδιωτικών εταιριών στα Νοσοκομεία και ο έλεγχος των οικονομικών τους ουσιαστικά μετατρέπει τα Νοσοκομεία σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στο κέρδος γι αυτό θα ζητούν να πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν και όχι το κράτος.
Ταυτόχρονα οι ιδιώτες δεν θα ενδιαφέρονται για τις παροχές υγείας αλλά για το πως θα μειώσουν τα κόστη, αφού με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ Υγείας σε προηγούμενο χρόνο, η πληρωμή τους για τις υπηρεσίες τους θα συναρτάται από τον περιορισμό των δαπανών άρα και των παροχών.
Τέλος από τα ποσά που διατίθενται (6 εκατ ευρώ) φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για τη στήριξη και την κερδοφορία των μεγαλοεταιριών που αναλαμβάνουν το συγκεκριμένο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: