Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

SKY TV : ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ : Ο Κ. Δ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ "ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ" ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ


(ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ Η "ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ "ΚΛΟΠΗ" ΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ...ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ)

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΩΡΑ 20:22 : ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ...ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΠ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΚΕΠΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ. ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΣ : ΕΚΕΠΥ , ΕΚΑΒ

Σας ενημερώνουμε ότι η σημερινή γενική εφημερία του Αττικού νοσοκομείου διεξάγεται σε τμήμα επειγόντων που έχει χαρακτηρισθεί ως επισφαλές σύμφωνα με την από 7/7/2008 γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου. Σε πρόσφατη επίσης γνωμοδότηση του μοναδικού επιστημονικού οργάνου του νοσοκομείου του επιστημονικού συμβουλίου δηλώνεται σαφώς ότι για σωστή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου απαιτείται σύμπτυξη 2-5 νοσηλευτικών μονάδων λόγω σοβαρότατων ελλείψεων προσωπικού. Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου δεν έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το ΔΣ του νοσοκομείου κατά συνέπεια το νοσοκομείο βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς την επιστημονική κάλυψη του μοναδικού επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου.

Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας την υπάρχουσα κατάσταση και να πράξετε σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και με γνώμονα τη ασφάλεια των ασθενών.

ΜΙΑ , ΔΥΟ , ΤΡΕΙΣ ....ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ "ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ" ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΙΤΚΗ ΤΟΥ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ Ο , ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ , ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Ο Κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ "ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ" ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ...ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ , ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ...ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΚΡΙΖΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ(ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ , ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΠ)
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 48 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ BLOG

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι Γενικές Συνελεύσεις Εργαζομένων των νοσοκομείων «Αττικόν» και Γεν. Κρατικό Νίκαιας καλούν εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας - εκπροσώπους γενικών συνελεύσεων, σωματεία, πρωτοβουλίες εργαζομένων, επιτροπές αγώνα, ανένταχτους αγωνιστές - σε συνάντηση την Δευτέρα 1-12-2008 ώρα 15:00 στο αμφιθέατρο του Αττικού Νοσοκομείου για συντονισμό του αγώνα μας και οργάνωσης κοινής δράσης για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των νοσοκομείων:· τη χρόνια υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων· τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την ψυχική και σωματική εξόντωση των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΤΗΣΗ "ΑΛΗΤΩΝ" ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑΦΚΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ "ΑΛΗΤΕΣ" ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟΥ
Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι Γενικές Συνελεύσεις Εργαζομένων των νοσοκομείων «Αττικόν» και Γεν. Κρατικό Νίκαιας καλούν εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας - εκπροσώπους γενικών συνελεύσεων, σωματεία, πρωτοβουλίες εργαζομένων, επιτροπές αγώνα, ανένταχτους αγωνιστές - σε συνάντηση την Δευτέρα 1-12-2008 ώρα 15:00 στο αμφιθέατρο του Αττικού Νοσοκομείου για συντονισμό του αγώνα μας και οργάνωσης κοινής δράσης για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των νοσοκομείων:
· τη χρόνια υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων
· τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την ψυχική και σωματική εξόντωση των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝΕ


ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡΧΙΣΕ "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ" ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΑΛΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ. ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΚΡΟΜ ΕΙΝΑΙ "CASUS BELLI"

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΟΜΑΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Ο ...ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Ακόμα περιμένει η ναυαρχίδα την "επώνυμη" ανάρτηση (όπως υποσχέθηκε) της συντάκτριας της ανώνυμης ανάρτησης με τίτλο "Το Παντεσπάνι" και με e-mail ...gilotina. Πρώτη φορά υπάρχει ...gilotina που κρύβεται και απαιτεί από τον ..."δήμιο" να μη φοράει κουκούλα. Η ναυαρχίδα δεν είναι κατ΄ανάγκη εναντίον της ανωνυμίας όταν λέγονται αλήθειες. Αλλά δεν γίνεται η κα ...gilotina να μας κατηγορεί και για ...δειλία. Αυτά για να μη ξεχνιόμαστε.
Απόστολος Πέτρου
Γιατρός καρδιολογικής κλινικής

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΛΛΑΓΕΣ :
-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
-ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ <<ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΝΔΥΝΟΤΗΤΗΑΣ>>
-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΑΒ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΚΟΜΕΙΑ

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΣΥΝΕNTEYΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΛΑΧΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΟΤΑΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ

12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΗΞΕΡΟ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ , ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ Κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ. ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ (ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ). ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΚΥΨΕΙ )ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Κάλεσμα



Αδελφοί μου Εμπρός ! ! ! Μας παίρνουν το παχνί

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ


ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ LHEMAN BROTHERS

ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ SHOW

ΣΥΡΙΖΑ :24 εργαζόμενοι στο ¨Αττικό Νοσοκομείο¨ καλούνται να επιστρέψουν δεδουλευμένα έως και 2.500 € με υπαιτιότητα της Διοίκησης

Διαβάστε εδώ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ , ΧΤΕΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΤΟΥ Κ. Δ.. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Πανικός σε … όργιο αυθαιρεσίας

Σήμερα εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς συμμετοχής των εργαζομένων του «ΑΤΤΙΚΟΝ» στην 48 ωρη απεργία που αποφάσισε η Γεν Συνέλευση των εργαζομένων, κάποιοι υπό το κράτος πανικού προσπαθούν να δείξουν ότι το χειρουργείο πρέπει να γίνει «τσιφλίκι» τους.
Η ανεκδιήγητη Διευθύντρια του αναισθησιολογικού ,γνωστή σε όλους από την λογική των επιχειρημάτων και την ευγένεια που την διακρίνει, αφού κατά το παρελθόν εκτόξευε ύβρεις κατά του προσωπικού, τους απέλυε, τους μετέθετε δυσμενώς στην παραμεθόριο, τους εξακόντιζε τις χαρακτηριστικές χειρονομίες του δρόμου σαν αγενής νταλικέρης στην Εθνική ( μούντζες) και αφού χαστούκισε ειδικευόμενο ιατρό μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου (αλήθεια ψυχίατρος την έχει δεί ποτέ; Η επιστήμη στις μέρες μας κάνει θαύματα) σήμερα οργίασε με την συνεργασία της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης της γνωστής διπλής προσωπικότητας.
Στην απαίτησή της να ανοίξει δεύτερο τραπέζι χειρουργείου ενώ δεν υπήρχε προσωπικό, προσέτρεξε στοργικά για βοήθεια η Νοσηλευτική Διεύθυνση, μετακινώντας στο χειρουργείο νοσηλεύτρια που ήταν προσωπικό ασφαλείας στην ΓΧ την οποία είχε μετακινήσει εκεί πριν λίγες μόνο ημέρες σύμφωνα με το σοφό σχέδιο της διοικητικής ανεπάρκειάς της.
Στην θέση της νοσηλεύτριας της ΓΧ πήγε την νοσηλεύτρια που ήταν προσωπικό ασφαλείας στην Βραχεία Νοσηλεία με αποτέλεσμα η βραχεία νοσηλεία να μην έχει καθόλου προσωπικό ασφαλείας με ευθύνη μιας «ευγενικής» και μιας «διπλής».
Ωπα παιδιά . Δεν μπορεί να είσαστε τόσο πρόχειροι . Ακόμη και το όργιο θέλει την οργάνωσή του.

Διλήμματα ζωής και θανάτου (ΝΕΑ)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ*
*Ο Ανδρέας Καραμπίνης είναι γιατρός- εντατικολόγος, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Με δεδομένη τη σοβαρή έλλειψη κρεβατιών η επιλογή των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία στη ΜΕΘ αποτελεί ένα διαρκές ηθικό ζήτημα για τους γιατρούς

Η γενική εφημερία τελείωσε κακήν κακώς. Χίλιοι πεντακόσιοι ασθενείς επισκέφθηκαν τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία- 170 οι εισαγωγές. Πήραμε έναν πολυτραυματία 30 χρόνων από τη Χαλκίδα.

Κλασικό, καθημερινό τροχαίο ατύχημα σε επαρχιακή πόλη. Είναι οικοδόμος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, που επιστρέφοντας κατάκοπος από τη δουλειά του αποκοιμήθηκε στο τιμόνι του αυτοκινήτου του...

Παρέμεινε οκτώ ώρες στο τοπικό νομαρχιακό νοσοκομείο, διασωληνώθηκε και, αφού δεν υπήρχε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, «πακεταρίστηκε» από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών που εφημέρευε. Δέκα άτομα με περιμένουν έξω από την Εντατική. Στα πρόσωπά τους διακρίνεις μια βαθιά θλίψη και αγωνία. Πριν καλά καλά ανοίξω την πόρτα του γραφείου είναι πάνω μου. Οι περισσότεροι κλαίνε για τον πολυτραυματία συγγενή τους. Οι πιο ψύχραιμοι διαμαρτύρονται για την κατάντια του συστήματος και για την «εγκληματική καθυστέρηση» στο επαρχιακό νοσοκομείο.

Όλοι τους μεροκαματιάρηδες. Αγνοί άνθρωποι, με αξιοπρέπεια.

Δεν καταλαβαίνουν γιατί η Πολιτεία δεν φρόντισε όπως έπρεπε τον άνθρωπό τους.

«Έλληνας φορολογούμενος είμαι σαράντα χρόνια» φωνάζει με λυγμούς ο πατέρας του ασθενούς.

Μέχρι και τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές επιστράτευσαν, μου λένε, για να βρουν κρεβάτι στην Εντατική. Τους καθησυχάζω.

«Νέος είναι, θα τα καταφέρει» τους λέω με ειλικρίνεια και τους επισημαίνω ότι το πολιτικό μέσο δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την εισαγωγή του στην Εντατική.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής επίσκεψης ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο και άλλοι δύο διασωληνωμένοι στις παθολογικές κλινικές. Ένας εικοσιπεντάχρονος χρήστης τοξικών ουσιών σε κώμα από υπερβολική χρήση ηρωίνης και μια ηλικιωμένη με πνευμονία...

Δεν έχουμε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Αρχίζει μια επώδυνη διαπραγμάτευση για την πιθανή ανταλλαγή ασθενών. Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου ασθενή μας σε χρόνια φυτική κατάσταση που δεν χρήζει πια εντατικής νοσηλείας και να επιλέξουμε έναν από τους διασωληνωμένους.

Η τεχνητή παράταση της ζωής προκαλεί καθημερινά στον εντατικολόγο συνειδησιακά διλήμματα, όπως: πόσο ηθικό είναι να παρατείνουμε χωρίς όρια τη μηχανοεξαρτώμενη ζωή και για πόσο;

Τραγικό προνόμιο. Η επιλογή είναι δύσκολη. Οι συνεργάτες μου διαμαρτύρονται που πρέπει να επιλέξουμε. Έπειτα από έντονη συζήτηση, έχω το τραγικό προνόμιο ως διευθυντής να επιλέξω.

Το κριτήριο είναι απλό και μας απελευθερώνει από συνειδησιακές αγωνίες: επιλέγουμε τον ασθενή που ήρθε πρώτος στο νοσοκομείο και αναθέτουμε στο ΕΚΑΒ να αναζητήσει σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον δεύτερο διασωληνωμένο ασθενή.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ένας «χώρος ζωής» όπου εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την αξιοποίηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας υποστηρίζει, αντιμετωπίζει και θεραπεύει ασθενείς με ανεπάρκεια ενός η πολλών οργάνων. Ταυτόχρονα όμως η ΜΕΘ είναι ένας χώρος με έντονη την παρουσία του θανάτου. Συχνά προβλέψιμου και δυστυχώς, παρά τις επιθετικές παρεμβάσεις, πολλές φορές αναπόφευκτου θανάτου.

Στη ΜΕΘ οφείλουν τη ζωή τους πολλοί ασθενείς, που επανήλθαν, παρά τις αρχικές σοβαρές βλάβες, στην οικογένειά τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σε κάποιους άλλους, όμως, με σημαντικές και μη αναστρέψιμες βλάβες, ο χώρος αυτός προσφέρει μόνο μία προσωρινή επιβίωση. Χωρίς προοπτική ζωής, δημιουργώντας συνειδησιακούς και ηθικούς προβληματισμούς για τους θεράποντες ιατρούς και την οικογένεια του ασθενούς και σημαντικό οικονομικό κόστος για την κοινωνία. Τα μηχανήματα υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών δεν χαρίζουν θεραπεία, απλώς παρατείνουν ή παρεμποδίζουν τη διαδικασία θανάτου. Αυτή η τεχνητή παράταση της ζωής προκαλεί καθημερινά στον εντατικολόγο συνειδησιακά διλήμματα όπως: πόσο ηθικό είναι να παρατείνουμε χωρίς όρια αυτή τη μηχανοεξαρτώμενη ζωή και για πόσο; Ποιος έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης της διακοπής ή της συνέχισης της υποστήριξης;

Πιέσεις. Πέρα από τα πολλαπλά επιστημονικά προβλήματα διαχείρισης αυτών των ασθενών, ο εντατικολόγος βρίσκεται αντιμέτωπος σε μόνιμη βάση με την πιεστική διεκδίκηση μιας κλίνης ΜΕΘ όχι μόνο από τις άλλες νοσοκομειακές ειδικότητες, αλλά και από συγγενείς των ασθενών, πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες. Η έλλειψη κρεβατιών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό ιατρικό, πολιτικό και κοινωνικό μείζον πρόβλημα από την αρχή της λειτουργίας του ΕΣΥ. Η Ελλάδα κατέχει στον ευρωπαϊκό χώρο την τραγική πρωτιά σε τροχαία ατυχήματα και είναι ταυτόχρονα τελευταία σε αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το θέμα αυτό εμφανίζεται στον στίβο της καθημερινότητας όπου οι σημερινοί και οι χθεσινοί πολιτικοί διαχειριστές του προβλήματος διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Υπό αυτές τις συνθήκες η επιλογή των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελεί ένα διαρκές ηθικό δίλημμα για τους θεράποντες, που η θέση τους παρομοιάζεται με αυτή του «τροχονόμου ζωής ή θανάτου».

Αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε οι πολιτικοί μας να διαθέσουν λίγες ώρες μιας ημέρας τους και να έρθουν να καθήσουν δίπλα μας, να ακούσουν τους νοσηλευτές, τους δυστυχισμένους συγγενείς, για να διαπιστώσουν και να κατανοήσουν το μεγέθος αυτού του ανθρώπινου δράματος; Τη λύση οφείλουν να τη δώσουν οι ίδιοι. Δεν αντέχουμε άλλο «ποντιοπιλατισμό».

Μελαγχολία και αγανάκτηση. Από το 1985 που πρωτοδιορίστηκα στο ΕΣΥ, στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου, το σκηνικό έχει ελάχιστα αλλάξει: Πολλές πολιτικές υποσχέσεις για αύξηση κλινών ΜΕΘ, συνεντεύξεις στις εφημερίδες και στην τηλεόραση.

Αυτό, όμως, που μου έχει απομείνει μετά από 22 χρόνια «κωπηλασίας» στις κρατικές ΜΕΘ είναι μια απέραντη μελαγχολία και αγανάκτηση για τη διαχρονική αδιαφορία και ανικανότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να λύσει αυτό το καθημερινό και ζωτικό θέμα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ.

Ο Ανδρέας Καραμπίνης είναι γιατρός- εντατικολόγος,διευθυντής της Μονάδας ΕντατικήςΘεραπείας στο Γενικό Κρατικό ΝοσοκομείοΑθηνών.

Πώς να πεις ότι ο άνθρωπός τους πεθαίνει;

Η ένταση δεν σταματάει ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συνεργάτες μου με ενημερώνουν για τον επικείμενο θάνατο ενός ασθενούς και προβληματίζομαι πώς θα το ανακοινώσουμε στους συγγενείς. Νέος άνθρωπος, 58 ετών με πολλαπλά προβλήματα υγείας εδώ και πέντε χρόνια. Η γυναίκα του δεν έφυγε από το νοσοκομείο ούτε μια στιγμή τον τελευταίο μήνα, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ. Η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα τη συμπάθησε ιδιαιτέρως για την καλοσύνη της και τη στωικότητα με την οποία αντιμετώπιζε το δράμα της.

Ο θάνατός του δημιουργεί συναισθηματικό αδιέξοδο στους νοσηλευτές.

Κακώς δεν τηρήσαμε τη δεοντολογική και συναισθηματική απόσταση με το οικογενειακό περιβάλλον.

Η ήμερα τελείωσε όπως άρχισε: με προβλήματα προς επίλυση. Φεύγοντας από το νοσοκομείο στο τέλος του απογεύματος παρατηρώ στο προαύλιο έναν νεαρό σε ένα αναπηρικό τροχήλατο καρότσι. Με αναγνωρίζει πρώτος. Με χαιρετά κάνοντας μεγάλες κινήσεις με τα χέρια του. Του ανταποδίδω τον χαιρετισμό. Δεν τον αναγνωρίζω. Έπειτα από ώρα συνειδητοποιώ ότι είναι ο Γιάννης Κ. νοσηλεύτηκε 115 ημέρες στη Εντατική ύστερα από τροχαίο δυστύχημα, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο συνεπιβάτες του. Ακόμα και τώρα, απορούμε πώς επέζησε και δεν έχει μεγάλη αναπηρία. Αλλά για περιπτώσεις σαν αυτή του Γιάννη και μόνο, αξίζει κανείς να συνεχίζει

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ "ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ" ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ

Σηκώθηκε από το κρεβάτι του , εκτός μονάδας πια , και κατέβηκε στο τμήμα επειγόντων για συμπαράσταση στη περιφρούρηση της εφημερίας. Ο βαριά τραυματισμένος πριν από μέρες συνδικαλιστης είναι τώρα καλά και όχι απλώς καλά αλλά διατηρεί και την αγωνιστηκότητα του σαν μια ζωντανή "διαφήμηση" των αγώνων του κινήματος του Αττικού νοσκομείου για πλήρη στελέχωση των μονάδων του νοσκομείων. Ευχαριστούμε για λογαριασμό όλων των εργαζομένων τη άριστη "δουλειά" των συναδελφων της μονάδας εντατικής από τους νοσηλευτές μέχρι το διευθυντή κ. Απόστολο Αρμαγανίδη.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ



48ΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΑΤΗΜΙΑΚΟΙ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΙΧΕΙΩΔΗ:

-ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΑΝ "ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ" ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ"
-ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΦΟΒΟ , ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ...ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ
ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΑΣ



ΤΟ ΒΗΜΑ :"Λουκέτο» στα απογευματινά ιατρεία"

«Λουκέτο» μπαίνει στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θέλοντας να ελέγξει τους ειδικούς λογαριασμούς - μέσω ενός εξ αυτών των λογαριασμών λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία - τους καταργεί, ενσωματώνοντάς τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο του συνόλου των απογευματινών ιατρείων, τα οποία όχι μόνο δεν επιβάρυναν στο ελάχιστο τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντιθέτως τη διευκόλυναν, αφού συνέβαλαν στον περιορισμό του χρόνου αναμονής των περιστατικών στα τακτικά πρωινά ιατρεία. Ηδη τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων «Ερυθρός» και «Παμμακάριστος» κατέβασαν τα ρολά, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γιατρών, το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της λίστας αναμονής σε όλα τα τακτικά πρωινά ιατρεία, μηχανήματα θα πάψουν να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, ενώ γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα χάσουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.





Στον «Ευαγγελισμό» έκαναν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο 144 γιατροί και το ίδρυμα έβαζε στο ταμείο του 110.000 ευρώ κάθε μήνα


Την έντονη ανησυχία του για το θέμα της συνέχισης ή μη της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων εκφράζει με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος. «Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στα νοσοκομεία και εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων» δηλώνει ο υπουργός και εξηγεί ότι πρόκειται για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Νοσοκομείων με τους οποίους καλύπτονται ειδικές δράσεις των απογευματινών ιατρείων (ΜΕΘ-ΜΕΝ), καθώς και οι αμοιβές του προσωπικού που απασχολείται στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

«Η διάταξη αυτή ύστερα από παράταση που δόθηκε για έναν μήνα» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος «θα ισχύει κανονικά από 24.11.2008. Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομίας μια μεγαλύτερη παράταση ειδικά για τους λογαριασμούς των νοσοκομείων, που δεν έχει καμία σχέση με προμήθειες, αλλά όπως είπα και πριν με έκτακτες δράσεις και απογευματινές αμοιβές του προσωπικού. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι θα υπάρχει σωστή ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτόν των ειδικών λογαριασμών μπορεί να υπάρχει ομαλή και γρήγορη καταβολή των αμοιβών, δίνοντας συγχρόνως και επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να παραμένουν αποκλειστικά στον χώρο των νοσοκομείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Ευαγγελισμό» έκαναν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο 144 γιατροί. Οι μηνιαίες εισπράξεις του νοσοκομείου, μόνο από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανέρχονταν στο ποσό των 312.000 ευρώ, εκ των οποίων 110.000 ευρώ έμπαιναν στο «ταμείο» του «Ευαγγελισμού».

«Με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να στερηθούν τη μοναδική κερδοφόρο υπηρεσία τους» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής του «Ευαγγελισμού» κ. Ι. Ε. Δατσέρης.

Σε έγγραφό τους προς τον υπουργό Υγείας, με ημερομηνία 17.11.2008, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ που υπηρετούν τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων προειδοποιούν ότι με την κατάργηση του θεσμού αυτού δημιουργούνται άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, που πλήττουν κυρίως τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων (ΑΙ) στο ΕΣΥ εισήχθη με σκοπό την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα ΑΙ και η προσωπική επιλογή του γιατρού εξυπηρετούν ασθενείς των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων που δεν είναι οικονομικώς εύρωστοι. Απευθύνονται στο ΕΣΥ ή επειδή το επιλέγουν ή επειδή αδυνατούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, του υψηλού κόστους. Η αξιολόγηση της λειτουργίας των ΑΙ από το 2002 ως σήμερα απέδειξε την επιτυχία του θεσμού και οφείλεται στην ικανοποίηση των ασθενών, που με ελάχιστη ιατρική αμοιβή διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση καθιστά τον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικό προνόμιο των ολίγων, οικονομικώς εύρωστων κοινωνικών τάξεων. Στην επιτυχία του θεσμού συνέβαλε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας που εξασφάλισε τη διαφάνεια διαχείρισης, τη δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής στο νοσοκομείο από τα έσοδα, προς όφελος όλων των ασφαλισμένων στο ελληνικό Δημόσιο, κυρίως αδυνάτων, απόρων, αλλοδαπών και όχι μόνον ασθενών των ΑΙ.

Πολλοί από εμάς, επώνυμοι γιατροί, επέλεξαν με την ελάχιστη αμοιβή επίσκεψης στα ΑΙ να περιθάλπουν τους ασθενείς του ΕΣΥ, να προάγουν την κοινωνική συνοχή των εργαζομένων στο νοσοκομείο, να αποδίδουν με διαφάνεια στο κράτος το μέγιστο μέρος των αμοιβών και να συνεισφέρουν στην υποδομή του νοσοκομείου, προς όφελος όλων των ασθενών, με δημοσιονομική διαφάνεια και κοινωνική ευθύνη. Κατανοείτε την έκπληξή μας όταν ενημερωθήκαμε ότι υπογράψατε μαζί με άλλους υπουργούς τον νόμο υπ' αρ. 3697 ΦΕΚ 194, 25.11.2008, που αν εφαρμοστεί καταργεί ουσιαστικά τον θεσμό των ΑΙ στο ΕΣΥ και όλα τα οφέλη που απορρέουν από τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του. Δημιουργούνται έτσι άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα Υγείας, που πλήττουν κατ' εξοχήν τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς, και μάλιστα στις χαλεπές εποχές που ζούμε. Πλήττονται επίσης και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πέραν των γιατρών, που στήριξαν τα ΑΙ της δημόσιας Υγείας με ανιδιοτέλεια, φορολογική και διαχειριστική διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς, πολύ πριν από τον Ν. 3697. Η εφαρμογή του όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα παραπάνω, αλλά αντίθετα, αν εφαρμοστεί για τα ΑΙ, ουσιαστικά τα καταργεί και ευνοεί έτσι απροκάλυπτα την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, συρρικνώνοντας τον δημόσιο τομέα. Το αδιαχώρητο της πρωινής λειτουργίας του νοσοκομείου, με εύσχημο τρόπο, θα εκδιώξει ασθενείς αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ, επώνυμους και μη, προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας».

Η κυρία Αννα Εφραιμίδου, πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή «όχι μόνο θα οδηγήσει τα απογευματινά ιατρεία στο κλείσιμο, όχι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν έσοδα, αλλά τα χρήματα αυτά του ελληνικού λαού θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα».

ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ : "ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ"


Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ
ΟΥΤΕ ΕΝΕΚΔΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ακτινογραφία» του εφιάλτη

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Με 100 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα «τρέχει» το χρέος στο ΕΣΥ απορρυθμίζοντας και υπονομεύοντας στην ουσία τη λειτουργία των νοσοκομείων στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, δαπανώντας το 6% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για εξετάσεις, γιατρούς και φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που ακόμα και στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό μόλις αγγίζει το 2%...
Το «άνοιγμα» στα οικονομικά των νοσοκομείων χρονολογείται από τη δεκαετία του '90 και καλύπτεται από τις κυβερνήσεις ανά διετία ή τριετία με ρύθμιση του χρέους με ομολογα, πρακτική την οποία ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, χαρακτήρισε εμβαλωματική, τονίζοντας ότι ούτε λύνει το πρόβλημα ούτε δίνει προοπτική για το μέλλον.Αναλυτικά στοιχεία και οικονομικά μεγέθη για την υγεία, σκιαγραφώντας μια εικόνα εφιαλτική που όλοι γνωρίζουμε, δίνει ο υπεύθυνος του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ Δημήτρης Αδαμόπουλος: * Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ συρρικνώνεται, από 3% του ΑΕΠ το 2004 έγινε 2,4% το 2008. Οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν το 6% των τακτικών εξόδων του προϋπολογισμού, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «27» είναι υπερδιπλάσιος, δηλαδή 13,6%.* Το χρέος των νοσοκομείων ήταν 2,2 δισ. ευρώ το 2004 και από τότε μέχρι σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 4,4 δισ. ευρώ.* Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 57%, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 28%. Οι επιδόσεις αυτές ξεπερνούν τις ΗΠΑ και συναγωνίζονται το Μεξικό.* Οι δαπάνες των νοικοκυριών για υγεία υπερβαίνουν το 6% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού. Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ είναι κατώτερες του 2% και στις ΗΠΑ περίπου 3%.* Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα υγείας δεν ξεπερνούν τις 800 θέσεις τον χρόνο όταν οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις είναι τουλάχιστον 1.200.* Διαθέτουμε 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είναι 8,9 ανά 1.000 κατοίκους. Οι κενές θέσεις στο ΕΣΥ είναι 25.000 για νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 4.000 κενές θέσεις γιατρών.* Ακόμα και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικό», τα αποκαλούμενα και ναυαρχίδες του ΕΣΥ, λείπει τουλάχιστον το 40% του προσωπικού.* Στην Αττική η κατανομή των νοσοκομείων είναι άνιση, με συνωστισμό στο κέντρο 20 μεγάλων νοσοκομείων στον άξονα Βασ. Σοφίας και αρχής Μεσογείων και κανένα νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, μια περιοχή με μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους.* Μονάδες αιχμής όπως Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Τεχνητού Νεφρού, Εμφραγμάτων, Νεογνών, αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι, υπέρηχοι καθώς και μια σειρά κλινικών δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω μειωμένου προσωπικού. * Αρνητικά ρεκόρ κατέχουμε στο επίπεδο των παροχών αλλά και στους δείκτες υγείας:Είμαστε στην 23η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας, έχοντας χάσει 9 θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια.* Είμαστε η μία από τις δύο χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες σημειώνεται μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.* Ερχόμαστε πρώτοι σε ενήλικες καπνιστές με 28,6% όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 24,3%.* Είμαστε στην τετράδα κορυφής σε ποσοστό παχύσαρκου ενήλικου πληθυσμού με 21,9%, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 14,6%.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2008

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ (ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ...ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;)

ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ : ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ : ΕΣΚΑΣΕ Η "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ" ΤΟΥ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ , ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ !
ΓΙΑ ΤΟ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ : ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΣΤΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΟΥ , ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ;)
(Ναυαρχίδα : Να ευχαριστήσουμε το πολυπληθές τμήμα μοντάζ της ναυαρχίδας , οι υπερωρίες καταβάλλονται αμέσως σε μετρητά)

ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ : ΕΦΤΑΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ "ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ" (STAGE) ΜΕ ΤΡΙΜΗΝΗ ΣΥΜΑΒΑΣΗ

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ

ΤΟ ...ΡΕΠΟ (ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ) ΤΕΛΕΙΩΣΕ , Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

21-11-2008 ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Από τα σημερινά (21-11-08) Πρακτικά της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 282/18-11-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ κ.λπ..

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του συναδέλφου μας, του Καθηγητή κ. Λαμπίρη, έχει ως εξής:

«Το Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο πρακτικά δεν λειτουργεί τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ενώ η ατμόσφαιρα μεταξύ γιατρών και λοιπών εργαζομένων είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Το Νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 2003 και 5 χρόνια μετά αδυνατεί ακόμα να εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως. Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να στελεχώσει το νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα, επέστρεψε 70 νοσηλευτές σε άλλες Υπηρεσίες, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει 40 νοσηλευτές που εξειδικεύονταν σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα, οι οποίοι και αποχώρησαν. Την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα καθήκοντα τους 28 προϊστάμενοι τμημάτων, επειδή δεν μπορούσαν υπό τις παρούσες συνθήκες να προσφέρουν ασφαλή και ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα.

Τέλος, σοβαρές είναι και οι δυσκολίες στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και των ειδικευομένων γιατρών, κάτι που είναι βαρύνουσας σημασίας. Οι κλινικές και τα εργαστήρια χορηγούν πλήρη ειδικότητα στους ειδικευομένους γιατρούς.

Στις προϋποθέσεις όμως, προκειμένου μια εκπαιδευτική μονάδα να χορηγεί πλήρη ειδικότητα, είναι η 24ωρη εφημερία των γιατρών, κάτι που δεν συμβαίνει στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ;

2.Τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευομένων γιατρών που εκπαιδεύονται σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα;».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Λαμπίρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, καλοδεχούμενη η κριτική, εγώ θα έλεγα αναγκαία και επιβεβλημένη η όποια αντιπολιτευτική τακτική, κατακριτέες όμως οι υπερβολές που φτάνουν στη διαστρέβλωση. Διότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρετε δεν ισχύουν. Εάν δεν σας γνώριζα προσωπικά –και ξέρω το χαρακτήρα και την ποιότητά σας- ειλικρινά θα έλεγα και θα έδινα απάντηση σε ένα από τα δύο που μπορεί να υπάρχουν: Ή άγνοια ή σκοπιμότητα. Δεν υπάρχει κανένα από αυτά.


Εγώ πιστεύω ότι «παρασυρθήκατε», επιτρέψτε μου την έκφραση, από τον αντιπολιτευτικό ίστρο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και έχει στοχοποιήσει το χώρο της υγείας και δημιουργεί ένα πρόβλημα, διότι τα θέματα της υγείας δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους αντιπολιτευτική τακτική. Αν ξεπεράσει κανείς το κρίσιμο σημείο, από εκεί και πέρα δημιουργούνται προβλήματα και αντί να προφυλάξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που επανειλημμένα έχω δηλώσει και έχω αποδείξει και προσωπικά ότι το υπερασπίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί είμαι φανατικά προσηλωμένος, τότε κινδυνεύει να απαξιωθεί από τις ίδιες τις ενέργειες.

Θέλετε να κάνουμε μαζί ένα οδοιπορικό στη λειτουργία, στη σύνθεση, στο τι προσφέρει το Αττικό Νοσοκομείο από το 2003 –το 2002 το εγκαινιάσατε- να συζητήσουμε μαζί όλα τα στοιχεία για να δούμε ποιος ενίσχυσε αυτό το νοσοκομείο και αν αληθεύουν τα όσα εσείς λέτε; Ποιο ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2003, κύριοι συνάδελφοι; Πολλοί λιγότεροι από τριακόσιοι. Πόσοι είναι σήμερα; Πάνω από εξακόσιοι είκοσι πέντε. Πόσο ήταν το ιατρικό προσωπικό; Πολλοί λιγότεροι από διακόσιοι πενήντα. Σήμερα είναι πάνω από πεντακόσια ογδόντα πέντε άτομα και πάντα μιλάμε για μόνιμο προσωπικό. Πόσες ήταν οι κλίνες που λειτουργούσαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, άντε και το πρώτο τρίμηνο του 2004; Πολύ λιγότερες από τριακόσιες. Πόσες είναι σήμερα; Εξακόσιες σαράντα πέντε. Για ποια εφημερία μιλάτε; Το Φεβρουάριο του 2005 μπήκε στο σύστημα της εφημερίας. Πριν εφημέρευε μία φορά την εβδομάδα, για τέσσερα μόνο ιατρεία. Μπαίνει το Φεβρουάριο μέχρι το Νοέμβριο με δεκατρία περίπου και από εκεί και πέρα λειτουργεί σήμερα με εκατόν πενήντα έξι εξωτερικά ιατρεία, με δεκατρείς ειδικότητες στην εφημερία, όταν τρία-τέσσερα ήταν το 2003. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θέλετε να δούμε και τον όγκο και των εξετάσεων και των ασθενών; Θέλετε να δούμε τι έγινε στα απεικονιστικά εργαστήρια, όταν από τρεις χιλιάδες το 2003, έχουμε φθάσει στις σαράντα οκτώ χιλιάδες το 2007 και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2008 μιλάνε ότι θα ξεπεράσουμε τις πενήντα χιλιάδες;

Όλα αυτά, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία τα οποία παραθέτετε είναι ανακριβή. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπίρης.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αλίμονο αν στην έναρξη λειτουργίας ενός νοσοκομείου, πέντε χρόνια μετά δεν θα έπρεπε να έχει προχωρήσει η λειτουργία του. Μα, διαβάζουμε αυτές τις ημέρες όλες τις εφημερίδες να γράφουν «Κραχ στην υγεία, κραχ στην παιδεία, κραχ στον τουρισμό», παντού κραχ. Επειδή παρακολουθώ και ξένες εφημερίδες, αυτήν την έκφραση μόνο στον ελληνικό χώρο την παρακολουθώ.

Είναι ψέματα, κύριε Υπουργέ, ότι πήγαν οι προμηθευτές να πάρουν τα υλικά από τα νοσοκομεία και από το Αττικό και από το ΚΑΤ, αλλά και από άλλα και την τελευταία στιγμή σπεύσατε να το διορθώσετε; Είναι ψέματα ότι το φάρμακο έχει φθάσει σε ένα σημείο απροχώρητο, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν φάρμακα; Είναι ψέματα, κύριε Υπουργέ, ότι η εκπαίδευση των γιατρών υστερεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Να επικεντρωθώ τώρα στο Αττικό. Γνωρίζετε πολύ καλά, σαν συνάδελφος ότι ένα νοσοκομείο, για να δίνει πλήρη ειδικότητα πρέπει να εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως. Δηλαδή θα έπρεπε να είναι σήμερα εκεί που ήταν το 2003; Αν είναι δυνατόν! Η ουσία είναι ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει όλο το 24ωρο. Κάνει μερική εφημερία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών έχει φύγει από το νοσοκομείο; Εσείς λέτε ότι έχετε προσλάβει ενιάμισι χιλιάδες νοσηλεύτριες στα πέντε χρόνια. Σας έχω υποβάλλει ερώτηση και περιμένω την απάντηση, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πού πήγαν και πότε προσελήφθησαν αυτές οι νοσηλεύτριες; Μα, αν ήταν εννιάμισι χιλιάδες νοσηλεύτριες, κύριε Υπουργέ, σήμερα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν θα είχαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, ένα λεπτό την ανοχή σας.

Δεν είναι μόνο το Αττικό, κύριε Υπουργέ. Είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε αδιέξοδο. Κάθε ημέρα δεν είναι θέμα των εφημερίδων, δεν είναι θέμα στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και παντού; Αυτή είναι η καθημερινότητα. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες του. Οφείλει 13.000.000 ευρώ. Και τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου, τον οποίο εσείς έχετε διορίσει; Λέει «Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το ίδρυμα θα κλείσει». Αυτά δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου και το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτή η εικόνα πρέπει να αναστραφεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ρυθμούς που έχει σήμερα. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πάντως, κύριε συνάδελφε, επιβεβαιώσατε με τα όσα είπατε, αυτό που τόνισα στην αρχή, ότι είναι ενταγμένο μέσα στην αντιπολιτευτική σας τακτική. Στοχοποιήσατε το χώρο της υγείας, χρησιμοποιήσατε τους τίτλους που εμπνεύστηκαν κάποιοι –εμένα δεν με ενδιαφέρει- και ομοιόμορφα παρουσιάστηκε από πάρα πολλές πλευρές. Και όλο αυτό το οικοδόμημα μέρα με την ημέρα καταρρέει. Δεν απαντήσατε και δεν μου είπατε τίποτα σε αυτά τα οποία σας είπα. Είπατε μόνο ότι δεν μπορεί παρά ένα νοσοκομείο να εξελίσσεται. Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, που κάναμε στο Αττικό ήταν πολύ σημαντική και για την οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι. Και πολύ σύντομα από την επόμενη χρονιά, θα ενταχθεί πλέον στο σύστημα εφημεριών, ώστε να αποτελέσει, μαζί με άλλα νοσοκομεία της περιοχής αυτής, έναν πέμπτο κορμό στο σύστημα εφημεριών και έτσι να ανακουφιστεί και η λειτουργία των υπολοίπων νοσοκομείων.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Το έχετε ξαναπεί, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν σας διέκοψα, κύριε συνάδελφε. Σας άκουσα με προσοχή, σεβασμό και εκτίμηση.

Η κίνηση, ακόμα και αυτές τις ημέρες που προβάλλεται ότι το νοσοκομείο δεν λειτουργεί, αποδεικνύει το αντίθετο, ότι έχουμε και 10% αύξηση και των επισκέψεων και των εργαστηριακών και λοιπών εξετάσεων.

Το θέμα μας έχει απασχολήσει, και εμένα προσωπικά, πάρα πολλές φορές και ξέρετε πολύ καλά ότι έχω συναντηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αττικού και με επικεφαλής τον κ. Κρεμαστινό, ο οποίος δήλωσε και δημόσια ότι η συνεργασία και η ανταπόκριση είναι στο μέγιστο βαθμό. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά έγιναν τρομακτικά βήματα στο Αττικό και θα το κρατήσουμε εκεί ψηλά, όπως στοχεύαμε από την πρώτη ημέρα να γίνει πράγματι κόσμημα και να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας υψηλού επιπέδου, σε όσους το χρειάζονται από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όσον αφορά το επίπεδο των σπουδών και της εκπαίδευσης, δεν έχει διαταραχθεί καθόλου. Αντίθετα μάλιστα. Οι φοιτητές που επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο, μας είπαν ότι «Δημιουργείται πρόβλημα από μία ομάδα, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα και θα πάρουμε εμείς την τύχη στα χέρια μας». Ευτυχώς που τα πράγματα εξομαλύνονται. Και το θέμα των προμηθειών έχει τακτοποιηθεί, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι σημερινό. Όσα χρόνια λειτουργεί σύστημα υγείας, κάθε φορά προκαλούνται χρέη, που αν θέλετε εμμέσως αποδεικνύουν και την πρόθεση της πολιτείας να αυξήσει και τις δαπάνες. Αυτό σημαίνει χρέη.

Να είμαστε, κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν απευθύνω συμβουλή, προς Θεού, αλλά τα θέματα της υγείας θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό. Αντί να πετύχουμε το θετικό αποτέλεσμα, μπορεί με τις ενέργειές μας να το απαξιώσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

-ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΣ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ "ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ" ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ Κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟ ...ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΙΜΕΝΕΙ.
-ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ "ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ" ΜΕ ...ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΕΙΠΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ
-ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.
-ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 9:30 ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

"ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ"

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ , ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

QUIZ


Ποιό τμήμα που έχει μετατραπεί σε "μονάδα" δεν έχει προϊστάμενο-η και γενικός ....δερβέναγας είναι μια νοσηλεύτρια που είναι μια ΔΕ και όταν παίρνει άδεια ήσυχάζει το τμήμα από τις φωνές της και αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι τα ..."απογευματινά ιατρεία"; Πως γίνεται αυτό και γιατί;

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση το Δ.Σ. του Αττικού νοσοκομείου , δεν κατάφερε να πάρει απόφαση επί της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου για την αναγκαιότητα σύμπτυξης 2-5 νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου.

Το επιστημονικό συμβούλιο αποτελούμενο από γιατρούς και μέλη από υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο του νοσοκομείου που γνωμοδότησε με βάση επιστημονικά κριτήρια την αναγκαιότητα σύμπτυξης νοσηλευτικών τμημάτων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασφάλεια των ασθενών και τη ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας.. 32 από 36 προϊστάμενοι και προϊστάμενες του νοσοκομείου έχουν εκφραστεί για τη τραγική έλλειψη προσωπικού και απειλούν με παραίτηση και δεν μπορούν να παρακαμφθούν από το ΔΣ και την διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Υπάρχει ένα και μοναδικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί , μπορούν όλα αυτά να αγνοηθούν; Αν αγνοηθούν και γίνει προσπάθεια (που ήδη γίνεται) να λυθεί το πρόβλημα με ταχυδακτυλουργίες , ποια θα είναι η θέση και το κύρος του επιστημονικού συμβουλίου;

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» ή ο καθένας κρίνεται καθημερινά και η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται κάθε μέρα και δεν αποτελεί λευκή επιταγή.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναμένουν και έχουν την ευελιξία και την ικανότητα να κινηθούν όπως πρέπει.
Απόστολος Πέτρου
Γιατρός Β' Παν. Καρδιολογικής κλινικής

"ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ" . ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2006 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ





















Επειδή κανένας δεν δικαιολογείται να μη ξέρει, να τι έγραφαν οι εφημερεύοντες γιατροί του καρδιολογικού με αφορμή συγκεκριμένο ασθενή (που ευτυχώς επέζησε) με αναφορά τους στις 30-10-2006! Με αφορμή αυτό το έγγραφο τέθηκε σε 2η βάρδια το νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που τότε ήταν ένα ενώ τώρα λειτουργούν δύο. Για την 24ωρη κάλυψη του αιμοδυναμικού εργαστηρίου έγινε "άτυπη" συμφωνία να υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό έναντι ...30 ωρών υπερωρίας το μήνα (περίπου 5 Ευρώ την ώρα). Από τότε έχουν σωθεί πολλοί ασθενείς με μηδενική θνητότητα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Τώρα πάλι "μετακινείται" προσωπικό από το αιμοδυναμικό εργαστήριο για να "βουλωθούν τρύπες" και τίθεται σε αμφισβήτηση η 24ωρη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου με μονομερή απόφαση , χωρίς να ενημερωθεί πρώτα απ'όλους η προϊσταμένη του εργαστηρίου. Η προϊσταμένη του τμήματος επειγόντων ακόμη κάνει αναφορές και χάνει 2 ακόμη νοσηλευτές στο ήδη "αναγνωρισμένο" ως επισφαλές με επόφασση του επιστημονικού συμβουλίου υπό το καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό από τις 7-7-2008.
Να φωνάξουμε "έλεος" όπως έγραφε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βέργαδος σε επιστολή του προς το ΔΣ για τις αυθαιρεσίες; Όχι δεν θα το κάνουμε , απλά θα αντισταθούμε !
(κάνετε click στα έγγραφα για να τα διαβάσετε)

ΓΙΝΕΤΑΙ "ΥΠΟΓΕΙΑ" ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Με διάφορα ταχυδακτυλουργικά "τερτίπια" της νοσηλευτικής υπηρεσίας και κάποια νεα υπόσχεση του υπουργείου ότι "έρχονται" 100 νοσηλευτές γίνεται προσπάθεια φαλκίδευσης της απόφασης του επιστημονικού συμβουλίου και να αποτραπεί να σπάσει η νοσηλευτική "φούσκα" του κ. Αβραμόπουλου στο Αττικό. Οι αριθμοί όμως είναι , αψευδείς μαρτυρες, της κατάστασης !

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ "δημοσιογράφοι"


Συμμετέχοντας στο πένθος , η ναυαρχίδα , έχει να προσθέσει κάτι στη μνήμη και στη δημοσιογραφική κληρονομιά του Γιώργου Κοίλιαρη . Αν καλά νομίζουμε (και μάλλον καλά νομίζουμε) ότι ο μαχόμενος αυτός δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του σαν «επί συμβάσει» στην ΝΕΤ. Τι «συμβάσεις» έχουν κάνει κάποιοι άλλοι που ενώ το Αττικό νοσοκομείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει κάνουν «γκρίζα» διαφήμιση στο ιδιωτικό και πανάκριβο «ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ» τη στιγμή που η μονάδα νεογνών του Αττικού έχει προσωπικό μόνο για 4 από τα 21 κρεβάτια; Ναι , μιλάμε για το γνωστό «καληδαναύτη» (η ορθογραφία είναι σωστή)του ιατρικού ρεπορτάζ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Μπορεί να έχει το δικαίωμα να είναι «δεξιός ψάλτης» του κ. Αβραμόπουλου αλλά νομίζουμε ότι η «γκρίζα» ιατρική διαφήμιση είναι παράπτωμα και για την ΕΣΗΕΑ και για τον Ιατρικό Σύλλογο και για το ραδιοτηλεπτικό σημβούλιο.

Κε Σόμπολε και ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο , ψάξτε τα video του ALTER 7-8 το βράδυ και θα βρείτε αυτό που λέμε.

Τον ιατρικό Σύλλογο δεν έχουμε λόγο να τον …ξυπνήσουμε από το …κώμα!

Αυτά για τώρα ! «Λεπτομέρειες» όλα αυτά για τους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ και τους «δημοσιογράφους» αλλά αυτές κάνουν τη διαφορά !

Εταιρεία VPRC , έρευνα για τα blogs : Η πολιτική κουλτούρα των blogs


Διαβάστε εδώ

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ


Ο Σπύρος Σταϊκος ,συνδικαλιστής εργαζόμενος στο Αττικό που τραυματίστικε σοβρά,είναι πολύ καλύτερα επικοινωνεί πλήρως και αφού ζήτησε , να ενημερωθεί για τις πορεία των κινητοποιήσεων , χαμογέλασε και ζητησε να στείλει ένα μύνημα από το κρεβάτι της μονάδας του Αττικού νοσοκομείου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ...

...Αττικού νοσοκομείου. Να διαφυλάξουμε τη κινητοποίηση μας από τυχόν προβοκάτσιες τύπου "Πατσαβούρας". Όλοι ξέρουμε !

MEGA ΕΙΔΗΣΕΙΣ : "Στον αέρα" το Αττικό Νοσοκομείο

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ , ΤΗΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Η ναυαρχίδα αισθάνεται υποχρεωμένη να κάνει το αυτονόητο. Να σταθεί για λίγο στο Πολυτεχνείο του 1973. Σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης , διαφθοράς , επικράτησης των "ιδιωτών"(με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) ο δρόμος που έδειξε η εξέγερση , είναι ο μοναδικός !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ SKY

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ...

..που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Αττικού. Οι ευχές όλων των εργαζομένων του Αττικού είναι δεδομένες.

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΤΟ ΒΗΜΑ:ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ Το ΕΣΥ χάνει το «στολίδι» του Το πλέον σύγχρονο νοσοκομείο της χώρας ουσιαστικά κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού

Διαβάστε εδώ

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ :"ΟΔΥΣΣΕΙΑ ενός ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ"

Προς Ναυαρχίδα ΑΤΤΙΚΟΝ

Αποσπάσματα από τον «ΑΓΩΝΑ και την ΟΔΥΣΣΕΙΑ ενός ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ»

μετά την αναφορά του προς τον Ι.Σ.Α , Ε.Ι.Ν.Α.Π και εξώδικη διαμαρτυρία του προς την Διοίκηση του Π.Γ.Ν Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

1). Επιστολή προς τον Ι.Σ.Α.(ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008)

Κύριο

Σωτήρη Ρηγάκη,

Πρόεδρο

Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Διαβάζοντας την επιστολή του Υπουργού κ. Δ. Αβραμόπουλου προς τον Ι.Σ.Α τεύχος 198 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ –ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 στην σελ.20 «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»του ενημερωτικού δελτίου του ΙΣΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»των γιατρών, μεταξύ των άλλων αναφέρει. «Για την αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων, θέλω να σας επισημάνω ότι δεν αποτελεί επιλογή μας να δοθεί η δυνατότητα σε νοσοκομειακούς γιατρούς να ιδιωτεύσουν, ενόσω είναι ενταγμένοι στο Ε.Σ.Υ. κατά τρόπο αθέμιτο, σε σχέση με τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα».

Είμαι ιατρός. Ασκώ την ειδικότητα του μαιευτήρα-γυναικολόγου. Με την ιδιότητα αυτή, ύστερα από επιλογή, από το αρμόδιο Συμβούλιο, διορίστηκα ως γιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ στο μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Σημ: (Έχω εξειδικευτεί στην γυναικολογική λαπαροσκόπηση και στην γυναικολογική ογκολογία στην Αμερική)

Σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου ορίζεται με το άρθρο 1 παρ.1 ,ως νοσοκομείο Ε.Σ.Υ.

Ο δε προσδιορισμός «Πανεπιστημιακό» δεν αναιρεί το νομικό χαρακτήρα του ως νοσοκομείο Ε.Σ.Υ.

Το άρθρο 22 του οργανισμού προβλέπει τα σχετικά με την στελέχωση της Ιατρικής Υπηρεσίας:

Α)από Πανεπιστημιακούς γιατρούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 1397/1983.

Β)από γιατρούς του Ε.Σ.Υ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1397/1983 στον κλάδο γιατρών Ε.Σ.Υ.

Γ)από ειδικευομένους γιατρούς που τοποθετούνται στο νοσοκομείο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» νοσοκομείο παρέχουν υπηρεσία γιατροί που δεν είναι του κλάδου Ε.Σ.Υ, ούτε πανεπιστημιακοί. Είναι γιατροί του ΙΚΑ, οποίοι δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κι’ έτσι ασκούν και ιδιωτικώς την ιατρική. Μάλιστα εκτός του κλινικού έργου που παρέχουν, μερικοί εξ αυτών εφημερεύουν ως επιμελητές Α΄ κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» νοσοκομείο και λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές και βεβαίως τον μισθό τους από το Ι.Κ.Α.

Προφανώς με τις «ίδιες» συμβάσεις εργασιακών σχέσεων και άλλοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα ασκούν την ιατρική και σε άλλα Νοσοκομεία ,Ν.Π.Δ.Δ , Ε.Σ.Υ. της χώρας μας.

Ο κ. Υπουργός αναφέρει στην ίδια επιστολή του την «ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής ανεξάρτητα από το αν αυτή προέρχεται από γιατρούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα» και τέλος ,ότι «η πολιτική στο χώρο της υγείας αναπτύσσεται με κεντρικό άξονα τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια όλων των γιατρών».

2). Αναφορά προς Ε.Ι.Ν.Α.Π (ΙΟΥΝΙΟΣ 2007)

Προς ΕΙΝΑΠ

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαι Αναπληρωτής Διευθυντής Ε.Σ.Υ μαιευτικής –γυναικολογίας στο Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ» στην Γ΄Μ/Γ κλινική.

Από τον διορισμό μου τον Αύγουστο του 2004 σε οργανική θέση ως επιμ.Α΄, αντιμετωπίζω πολλές αρνητικές εις βάρος μου καταστάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , που δεν αρμόζουν στο ήθος και στην πορεία μου ως ιατρός του Ε.Σ.Υ από το 1988.

Δεν σας κρύβω ότι επέλεξα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο και χάρηκα , όταν διορίστηκα με την θλιβερή διαπίστωση μετά από 3έτη , ότι η επιλογή μου ήταν εσφαλμένη.

Είναι πλέον σαφές, ότι ένας γιατρός του Ε.Σ.Υ υποβαθμίζεται σημαντικά σε ένα Πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να μετράει ένα καλό βιογραφικό ή μία καλή κλινική εμπειρία εάν αυτός ο ιατρός είναι «άγνωστος» και δεν είναι επιλογή του καθηγητή κατά τις κρίσεις στην προκήρυξη της θέσεως.

Συνεχίζοντας ,

αναφέρεται στην αναφορά για γιατρούς δύο ταχυτήτων, συγκεκριμένα γιατρούς μαιευτήρες – γυναικολόγους ιδιώτες χωρίς οργανική θέση στο Πανεπιστημιακό Δημόσιο Νοσοκομείο και συγκεκριμένα γιατροί του ΙΚΑ να εφημερεύουν ως γιατροί επιμ.Α΄, να κάνουν κλινικό έργο να χειρουργούν ασθενείς να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους αναισθησιολόγους, το αναλώσιμο υλικό του «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείου .

Ακόμα και οι λέκτορες και οι επιστημονικοί συνεργάτες πως νομιμοποιούνται.

Ζήτησε,

την έμπρακτη συμπαράσταση από την Ε.Ν.Α.Π ως γιατρός του Ε.Σ.Υ στον Πανεπιστημιακό χώρο.

Και το αυτονόητο που ζητά και η Ε.Ι.Ν.Α.Π.

Να οριοθετηθεί η σχέση Ε.Σ.Υ και Πανεπιστημίου, με σαφή διαχωρισμό τους και πλήρη αυτοτέλεια των οργάνων του Ε.Σ.Υ.

Να ιδρυθεί Ακαδημία Επιστημών του Ε.Σ.Υ, ώστε να εξασφαλιστεί έτσι η ενδυνάμωσή του και περαιτέρω επέκτασή του.

3).Εξώδικες Δηλώσεις στην Διοίκηση του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

Εξώδικες διαμαρτυρίες του γιατρού του Ε.Σ.Υ τον Απρίλιο του 2007 και τον Φεβρουάριο το 2008 προς την διοίκηση ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ κ.Αποστολόπουλο που αναφέρονται οι αρνητικές καταστάσεις εις βάρος του γιατρού του Ε.Σ.Υ και την λειτουργία της Γ΄Μ/Γ κλινικής με τους ιδιώτες γιατρούς.

Η τελευταία εξώδικη δήλωση Φεβρουάριο του 2008 του γιατρού του ΕΣΥ προς την διοίκηση προκάλεσε οργή και επίθεση εναντίον του και αντί να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ενεργοποιήθηκε η εξουσία και στο «άψε σβήσε» και με σπίλωση της ιατρικής ιδιότητάς του εξαναγκάστηκε να αποσπαστεί .

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εις το οποίο προσέφυγε ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ του Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο γιατρός του ΕΣΥ συνεχίζει να είναι αποσπασμένος σε Επαρχιακό Νοσοκομείο.



Με εκτίμηση

«Οδυσσέας»