Το υπερσύγχρονο «Αττικόν» ακροβατεί λόγω έλλειψης προσωπικού και υπολειτουργίας χειρουργείων
Της Πεννυς Μπουλουτζα
«Τι να τα κάνεις τα ντουβάρια και τα μηχανήματα, όταν δεν υπάρχει ανθρώπινο προσωπικό;», αναρωτιέται με πίκρα και αγωνία ένας σκληρά εργαζόμενος στο «Αττικόν», το νοσοκομείο που πριν από πέντε χρόνια πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ. Τι να πεις στους συγγενείς ασθενών, όταν τα απογεύματα που εφημερεύει το «Αττικόν», μπορεί να μείνει μία νοσηλεύτρια για να καλύψει χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις, φροντίδα σε μεταμοσχευμένους; Πού να πρωτοεπιρρίψεις ευθύνες όταν ογκολογικοί ασθενείς, υποβάλλονται σε θεραπεία καθήμενοι σε καρέκλες;
Το «ξενοδοχειακών υποδομών» νοσοκομείο, στο Χαϊδάρι, παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα παθογένειας που εμφανίζουν οι περισσότερες μονάδες υγείας της χώρας μας, λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού, αδυνατεί να εφημερεύσει σε 24ωρη βάση, στα κεντρικά χειρουργεία λειτουργούν μόνον οι πέντε από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπάρχουν κλινικές όπου κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια αντιστοιχούν 1-2 νοσηλευτές για 30-35 νοσηλευόμενους.
Ανάπτυξη
Η έως σήμερα ιστορία του, καθρεφτίζει τον λειτουργικό αναλφαβητισμό του Δημοσίου, που «κατάφερε» εν πολλοίς να ακυρώσει ένα νοσοκομείο που διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό ιατρικό προσωπικό, πολύ καλές υποδομές και που εκπαιδεύει σχεδόν τους μισούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι αλήθεια ότι έχουν «ανοίξει» περίπου 650 κλίνες από τις συνολικά 735 που προβλέπονται, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, χρειάζονται τουλάχιστον 150-200 προσλήψεις νοσηλευτών και άλλες τόσες σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό για την αξιόπιστη λειτουργία του «Αττικόν».
«Το νοσοκομείο έχει αναπτύξει κατά 90% τα τμήματά του, αλλά το 30% των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει κενό. Τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο αναπτύχθηκε, αλλά στρεβλά. Δεν αρκούν τα ντουβάρια και τα μηχανήματα», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος νοσηλευτικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του «Αττικόν» κ. Διονύσης Λιβάνιος. «Δύσκολα αντεπεξερχόμαστε στις ανάγκες. Δεν συζητάμε για ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας, απλώς να «βγαίνει το πρόγραμμα»». Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία σε μία κλινική σαν την καρδιολογική που διαθέτει 34 κλίνες και το ποσοστό κάλυψης αγγίζει το 100%, το ιδανικό θα ήταν να απασχολούνται 37 νοσηλευτές, 3 βοηθοί θαλάμου και δύο τραυματιοφορείς. «Αντί αυτού είμαστε 11 νοσηλευτές. Δεν ζητάμε το ιδανικό, αλλά τουλάχιστον το μισό. Αυτή τη στιγμή χρωστάω 145 ημέρες άδειας στο προσωπικό από το 2008 και 90 ρεπό…».
«Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί και αναγκαστικά η πρωινή βάρδια αφήνει εκκρεμότητες για την απογευματινή, η απογευματινή για την βραδινή και πάει λέγοντας…», σημειώνει στην «Κ» η κ. Μίνα Λάγαρη, προϊσταμένη ογκολογικής-αιματολογικής κλινικής και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. «Για τις 26 κλίνες της κλινικής αντιστοιχούν σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Τα απογεύματα που εφημερεύει το νοσοκομείο μπορεί να μείνει και μία νοσηλεύτρια για να καλύψει χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις, φροντίδα σε μεταμοσχευμένους ασθενείς (σ.σ. διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών) και νέες εισαγωγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις εύχεσαι να μην τύχει το έκτακτο». Σε διπλανούς θαλάμους, ογκολογικοί ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία σε καρέκλες. Κάθε ημέρα στο «Αττικόν» 50-60 ογκολογικοί ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ενώ το νοσοκομείο έχει δυνατότητα να κάνει υπό άριστες ξενοδοχειακές συνθήκες και στις κατάλληλες κλίνες έως 20 χημειοθεραπείες.
Το εντονότερο πρόβλημα καταγράφεται στα κεντρικά χειρουργεία του νοσοκομείου και είναι ενδεικτικό ότι από τα 14 χειρουργικά τραπέζια είναι ανοιχτά σε πρωινή βάρδια μόλις τα πέντε, λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Αυτά είναι μονίμως σε λειτουργία και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει ένα τραπέζι «ανοιχτό» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου έκτακτου περιστατικού. «Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», τονίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μανίκης, αναισθησιολόγος, επιμελητής Α' στο Αττικόν νοσοκομείο.
Το «Αττικόν» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, εφημερεύει κάθε 3 ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. Ακόμα κι έτσι όμως το ωράριο για το ιατρικό προσωπικό και κυρίως για τους ειδικευόμενους είναι εξαντλητικό, αφού καλούνται να πραγματοποιήσουν 6-8 εφημερίες το μήνα κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένα τμήματα (π.χ. το πνευμονολογικό) μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και 10 εφημερίες τον μήνα.
B Παρά τις λίγες ώρες που εφημερεύει το νοσοκομείο, οι προσελεύσεις των ασθενών ανέρχονται στις 350-400 σε κάθε εφημερία, από τους οποίους 70 μένουν για νοσηλεία. «Οταν μπαίνεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε ημέρα εφημερίας, το πρώτο που θα αντικρίσεις είναι μία ουρά ανθρώπων που περιμένουν για να εξετασθούν», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Απόστολος Πέτρου, καρδιολόγος στο Αττικόν.
B Στο ΤΕΠ, μεταξύ 2.30 μ.μ. και 3 μ.μ. υπάρχουν μόνο 2-3 νοσηλευτές, ενώ οι σε αναμονή ασθενείς μπορεί να ξεπερνούν τους 150. Υπάρχουν περιπτώσεις που από την αναγραφή από τον θεράποντα γιατρό μιας εργαστηριακής εξέτασης έως και την παραλαβή της μπορεί να μεσολαβήσουν 5-7 ώρες.
Οι ελλείψεις νοσηλευτών παραλίγο να οδηγήσουν στη σύμπτυξη κλινικών στο νοσοκομείο, μετά πρόσφατη εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου. Ο κίνδυνος αυτός ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να δεσμευθεί για πρόσληψη 100 νοσηλευτών με ιδιωτικές συμβάσεις οι οποίες «θα» γίνονταν εντός του Φεβρουαρίου. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χρήστος Ροϊλός, «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 150 νοσηλευτές για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπαρχόντων κλινικών και να επεκταθούμε στην ανάπτυξη νέων, στο άνοιγμα χειρουργικών τραπεζιών και ειδικών κλινών. Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος από εδώ και πέρα είναι πρώτα να έρχεται το απαραίτητο προσωπικό και μετά να αναπτύσσεται το νοσοκομείο. Και αυτό προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά τα γνωστά προβλήματα λόγω των ελλείψεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου