Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ



Μετά και την αθέτηση και της τελευταίας υπόσχεσης του υπουργείου για την άμεση πρόσληψη 100 τουλάχιστον νοσηλευτών η λειτουργία του νοσοκομείου επιδεινώνεται συνεχώς.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού , οι συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών σε άσχετες θέσεις με μόνο λόγο τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις με σκοπό τη τρομοκράτηση τους , υπό τη κάλυψη και τη συνέργεια της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων , οι μεγάλες ελλείψεις υλικών , η αύξηση των προσερχόμενων ασθενών έχουν δημιουργήσει σε πολλά κρίσιμα τμήματα χαώδη κατάσταση.

Η ύπαρξη πολυανθεκτικού μικροβίου και η αδυναμία περιορισμού του , παρά την ύπαρξη της πιο εξειδικευμένης ομάδας κατά των λοιμώξεων , προσκρούει στην έλλειψη προσωπικού και στις αθρόες μετακινήσεις νοσηλευτών με αποτέλεσμα την επέκταση της επιδημίας. Ήδη στο νοσοκομείο , παρά την έλλειψη πληροφόρησης , έχουν περάσει το στάδιο της αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης και βρίσκονται στο στάδιο της αποποίησης ευθυνών.

Ο διοικητής βλέποντας ότι δεν έχει το ανάλογο προσωπικό αποφάσισε , προκειμένου να απαλλαγή από την ευθύνη , τη σύμπτυξη του νοσοκομείου σύμφωνα με τις αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου αλλά πετάει τη μπάλα σ’ ένα ανομοιογενές σύνολο φορέων (μεμονωμένων διευθυντών, νοσηλευτικής υπηρεσίας –της υπεύθυνης για το χάος- και της προέδρου του σωματείου εργαζομένων) οι οποίοι δεν πρόκειται να καταλήξουν σε καμία απόφαση.

Στο μεταξύ οι μονάδα νεογνών λειτουργεί με προσωπικό 4 από τα 21 κρεβάτια ακόμη και καμιά φορά νοσηλεύει 10 πιεζόμενοι από τεράστιες ανάγκες. Η καρδιοχειρουργική υπολειτουργεί. Από τα 14 χειρουργεία λειτουργούν ανεπαρκώς τα 5 , οι αναβολές χειρουργείων για διάφορους λόγους είναι καθημερινό φαινόμενο και η παράταση της νοσηλείας των ασθενών επιβαρύνει κι άλλο τη δύσκολη κατάσταση.

Οι νοσηλευτικές μονάδες λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας προσωπικού κάτω από τα όρια.

Το τμήμα επειγόντων είναι μια διαρκής πηγή κινδύνων για τους ασθενείς και την επαγγελματική ασφάλεια των εργαζομένων εκεί. Από τις 7-7-2008 που το επιστημονικό συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αναφορά της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών και της προϊσταμένης των επειγόντων όπου ετίθεντο ευθέως οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ζωής των προσερχόμενων ασθενών ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ! Αντιθέτως έμπειρο προσωπικό μετακινείται από το τμήμα των επειγόντων σε άλλα τμήματα με μόνο κριτήριο τη τιμωρία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και μεταφέρονται για ….επικουρία στη διάρκεια των εφημεριών …επισκέπτριες υγείας οι οποίες τίποτα δεν μπορούν να προσφέρουν στο χώρο αυτό. Ήδη έχουν γίνει αναφορές από εφημερεύοντες γιατρούς (που δεν είναι οι …συνήθεις «ύποπτοι») για τη κατάσταση που επικρατεί.

Η οικονομική κρίση που επέρχεται και η δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε μάλιστα «μη παραγωγικούς» τομείς της οικονομίας όπως στην υγεία θα επιδεινώσουν και άλλο τη κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Το Αττικό όμως είναι ένα κομβικό νοσοκομείο με προσωπικό που μπορεί να δώσει υψηλής ποιότητας παροχές υγείας σε μία περιοχή που στερείται στοιχειωδών υποδομών. Είναι ένα νοσοκομείο που εμποδίζεται σκόπιμα να λειτουργήσει πλήρως και χωρίς προβλήματα.

Το ερώτημα είναι ποιος θα υπερασπίσει το Αττικό νοσοκομείο ; Ποιος θα επιβάλλει τη πλήρη και σωστή λειτουργία του;

Η τρομοκρατία στο προσωπικό για να μπαλωθεί το πρόβλημα σίγουρα δεν θα μπορέσει να κρύψει το πρόβλημα που σύντομα θα ξεσπάσει με δριμύ τρόπο.

Από εδώ και στο εξής πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι εργαζόμενοι , κάτοικοι , φορείς της περιοχής , κόμματα και όσο γρηγορότερα τόσο καλλίτερα γιατί η κάθε ολιγωρία έχει ανθρώπινα θύματα τουλάχιστον από τη μη πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός , μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: